Закарпатець з Солотвина нині співає в оперному театрі Цюриха

Наприкінці травня у рідне Солотвино, до батьків, завітав відомий оперний співак Юрій Ціпле, який у свої 29 років уже скоряє серця глядачів у різних країнах Європи. Щоб побачитися з рідними та друзями, йому вдалося викроїти всього три дні – настільки напружений графік у співака.

Закарпатець з Солотвина нині співає в оперному театрі Цюриха

На сьогодні Юрій є перспективним оперним співаком європейського рівня. Насамперед, звичайно, завдяки щедрому дару – рідкісної краси голосу. А ще ведуть його життям, від висот до висот, велика цілеспрямованість, працьовитість й пунктуальність. Робочий день Юрія розписаний буквально по хвилинах: репетиції, виступи, штудіювання іноземних мов… До речі, співак уже володіє кількома – італійською, французькою, німецькою. Допоміг щедрий репертуар, оперна діяльність у ряді зарубіжних країн. Адже вимогливий глядач не вибачає виконавцеві фальші ні у вокальному виконанні партій, ні у вимові.

Зараз Ю.Ціпле співає в оперному театрі Цюриха – контракт з адміністрацією закладу підписаний до 2015 року.

Ділячись враженнями від перебування в Швейцарії, мій зірковий земляк відзначає, що жити й працювати там для нього справжнє задоволення. Ця країна із заворожуючою природою, мальовничими горами чимось нагадує рідне Закарпаття. Вдало складається тут і мистецька кар’єра співака – його талант цінується й серед глядачів, і в колі тамтешніх оперних знаменитостей. Серед них багато росіян та українців, й дехто працює в Швейцарії вже багато років. З ними у Юрія склалися дуже теплі, приязні стосунки, тож, зазвичай, і Новий рік, і всі великі церковні свята зустрічають разом.

Що ж до сценічної діяльності, то тут «солотвинський соловейко» – далеко не на другорядних ролях. В Цюрихському театрі вже встиг зіграти ролі Барона Дюфоля в опері «Травіата» Д.Верді, поліцая Моралеса в опері «Кармен» композитора Ж.Бизе, графа Чепрано в опері «Риголетто» (Д.Верді), Шонарда («Богема», Д.Пуччіні), сліпого пірата («Острів скарбів»).

 

А ще співак був активним учасником чудового проекту – циклу композицій М.Мусоргського «Пісні і танці смерті». Й публіка була у захваті від романсів видатного композитора у виконанні Юрія Ціпле, наділеного оксамитовим баритоном. Є в нього й заповітна мрія – співати романси М.Мусоргського на слова Т.Шевченка, зокрема, «Над Дніпром».

28 липня Юрій виступатиме в румунському місті Брашов, 11 жовтня – на сцені Бухарестського оперного театру, під час гала-концерту, присвяченого Д.Верді. Справа в тому, що румунські поціновувачі опери щиро шанують талант українського співака, й час від часу запрошують його для участі в концертах і операх.

Я поцікавилалася в Юрія, чи є в нього у Швейцарії хороший, надійний друг.

– Так, відповів він. – Це оперний співак з Грузії Дмитро Пхаладзе. Він також співає в Цюрихському оперному театрі. Раніше ми обоє працювали за контрактом у Страсбурзі. Дружба з цією людиною неабияк забагачує і скрашує напружені будні. І я по-справжньому щасливий, що наші шляхи перетнулися.

У розмові зі співаком з’ясувалося також, що в основі його блискучої кар’єри – талант і організованість. День розпочинається з розминки у спортивному залі, потім – багатогодинні репетиції, вечорами – виступи в театрі. Кожну вільну хвилину Юрій присвячує сім’ї, коханій дружині Крістіні, охоче грається з синочком Арсенчиком, якого просто обожнює. В такі хвилини його очі сяють по-особливому.

На батькове прохання хлоп’я заспівало мені чудову румунську пісеньку, продемонструвавши чистий і ніжний дитячий голосок. Малюк і справді любить співати та слухати музику. А ще – робить перші вправи на скрипці, яку тримав у руках його прадід. Тож нині вона є справжньою родинною реліквією.

Юрій не змінився, слава його нітрохи не зіпсувала. Він все такий же – простий і скромний, товариський і чарівний. Маленьке хлоп’я, яким я його знала в дитинстві, стало справжнім красенем, як, власне, й належить артисту.

Клара Тобак, смт Солотвино

21 липня 2013р.

Теги: опера, співак, Ціпле

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи