Днями побувала на ужгородському ринку, аби поцікавитися у продавців, як йде торгівля городиною. Помітила чоловіка, який смакував свіжим огірком прямісінько з ящика. «Потроху торгівля йде, — каже він, — але все залежить від платоспроможності».
Поцікавилась у продавця, чи є в огірках нітрати і чи має лабораторний висновок? Чоловік відповів якось незрозуміло та подався шукати його у машину (але так нічого і не знайшов). Тоді задля експерименту придбала огірки, помідори та яблучка й віднесла їх в одну із міських лабораторій. На мій подив, виявилось, що їхнє вживання цілком безпечне, бо містять максимально допустимий рівень нітратів.
На «зеленому» базарі ситуація зовсім інша. У всіх продавців на руках були довідки з лабораторії про вміст нітратів у овочах, де, зокрема, йшлося про їх допустиму норму.
Голова правління Ужгородського міського споживчого товариства (він же — директор ринку) Василь Грісь запевняє, що всі овочі, фрукти, а також тваринна продукція щоранку проходять лабораторний контроль. Без нього, каже, жоден продавець не приступить до торгівлі. Цікаво, що продукцію, придбану саме на цьому ринку, будь-хто може віднести до лабораторії та перевірити на вміст нітратів. Причому – безкоштовно. Але якщо купили городину деінде, то за аналіз доведеться заплатити, пояснює Василь Васильович.
Запитала у нього, чи багато овочів і фруктів було повернуто через високий вміст нітратів? «Був один випадок,— пригадує, — коли ми завернули партію огірків. Очевидно, продавці хотіли якось змахлювати, але це їм не вдалося, бо у нас дуже суворо з цим. А якось лабораторію насторожив сам вигляд м’яса, привезеного з Берегівщини. Його ми не допустили до продажу».
До речі, навіть фрукти, завезені з-за кордону, які реалізовувалися з наших прилавків, жодного разу не перевищували вміст нітратів, каже В.Грісь. Проте він не рекомендує їх вживати дітям. Бо вони хоч із допустимим вмістом, але все-таки вирощені із застосуванням нітратів.
А от на так званому «п’яному» базарі картина не надто райдужна. Скільки не запитувала у продавців городини, жодного лабораторного висновку мені не надали. «Довідку бач їй потрібно», — коментували перекупники овочів і фруктів мені услід. Дивно. Невже нікому не цікаво, що ми споживаємо?
На тій частині ринку, що ближче до лабораторії, щоправда, довідки у деяких продавців все-таки були. За словами завідувача лабораторії Анни Дзак, їх роблять тільки раз у десять днів, як цього і вимагає управління ветеринарної медицини. З окремих довідок було видно, що вміст нітратів у огірках — 178,3 мг/кг, капусті – 734 мг/кг, помідорах – 139 мг/кг, цибулі — 312/7 мг/кг. Тобто всі ці показники – в межах допустимої норми для овочів, які вирощені у закритому грунті.
Але медики переконують, що цю продукцію можна споживати з певними обмеженнями. Щодо зелені, то її не варто багато їсти. Також потрібно пам’ятати, що у воді міститься певна кількість нітратів, тому від свіжовичавлених соків, приготованих з тепличних овочів, бажано утриматись. Адже якщо нітрати, які є у воді, поєднаються з нітратами із соку, їх може виявитися надто багато.
Територіальні установи Державної санітарно-епідеміологічної служби у Закарпатській області щороку, починаючи з квітня, проводять лабораторні дослідження ранньої рослинної продукції, яка переважно вирощується в краї і реалізується через торговельну мережу та на ринках. При цьому в овочах обов’язково визначаються вміст нітратів та залишкові кількості пестицидів.
Як розповіли в обласній Державній санітарно-епідеміологічній службі, самі по собі нітрати не є шкідливими. Шкідливими є нітрити, які з нітратів утворюються в організмі людини. Саме нітрити блокують кисневе дихання клітин організму. Вміст нітратів визначається у міліграмах на кілограм ваги рослинної продукції, і майже на всі овочі розроблені та використовуються для оцінки їхньої безпеки так звані максимально допустимі рівні. Рослинні продукти із вмістом нітратів, що перевищує нормативний показник до двох разів, є умовно придатними до споживання. Однак їх не рекомендують дітям, хворим. Що ж до пестицидів, то це хімічні речовини, які штучно вносяться в грунт для боротьби зі шкідниками, бур’янами, хворобами рослин. При лабораторних дослідженнях продукції визначаються їхні залишкові кількості. Плановий лабораторний контроль з їх визначення здійснюють Закарпатський обласний лабораторний центр Державної санітарно-епідеміологічної служби України та його відокремлені структурні підрозділи.
Між іншим, спеціалісти радять ранні овочі перед вживанням обшпарити, а потім промити під проточною водою, а ще краще їсти їх у відвареному вигляді. І ще, щоб бути впевненому в якості продукції, варто обов’язково вимагати у продавців експертний висновок на продукти рослинного походження.
Надія Сарана
автор 2013-05-21 / 11:34:49
Дійсно, ми часто і не знаємо, що вживаємо, а потім дивуємось - звідки у нас такі хвороби беруться?
небайдужий 2013-05-13 / 15:36:09
Да, за совка в таку рань ніхто не ризикував всяку гидоту підсипати в овочі - та й потреби не було, бо овочесховища нормальні були, де овочі тримались до весни нормально. Якщось дивно - ми начебто "стали жити краще", а от з їжею повник абзац - все як не хімічне, то ГМО.