Стільки ж буде і свиней (26) вагою від 120 до 150 кг. Окремі газди привезуть із собою й власну готову продукцію. У програмі фестивалю є, зокрема, майстер-клас з приготування перкельта (смажене м’ясо із часником і картоплею), бограча та гуляшу.
Свиней колотимуть із самісінького ранку. Потім за давнім угорським звичаєм кожному різникові піднесуть чарку слив’янки. Відтак гентеші мають швидко розібрати тушу, обпалити її соломою, як заведено у селі, або гасовою лампою. За деякий час на вогні вже топитимуться шкварки, розбиратимуть і крутитимуть гурку.
Приїдуть до Гечі й винороби, бо жирне м’ясо неодмінно потрібно запити смачним винцем! Офіційне відкриття свята заплановане на 13-ту годину.
Оксана Невицька
Anders 2013-01-21 / 23:39:57
Go vegetarian!
різник 2013-01-21 / 23:38:53
Різник, чи то гентеш, який не випарює свиню в кориті, а лише обпалює - то не різник, а бабрак.