Відновлення ливарного виробництва відкрило перед "Турбогазом" нові перспективи

Ужгородський «Турбогаз», одне з провідних підприємств важкого машинобудування в області, на початку 2012 року ділилось досить амбітними планами діяльності. Чи вдалося їх реалізувати і як пройшов рік на заводі — цікавимось у директора, депутата обласної ради Михайла Качура.

Відновлення ливарного виробництва відкрило перед "Турбогазом" нові перспективи

Михайле Васильовичу, знаю, що пишете свою трудову біографію на Ужгородському «Турбогазі» ще з 1990 року, а з 2006-го керуєте ним. Яким був для вас особисто і для вашого підприємства рік 2012-й, що вже добігає свого кінця?

— Він для мене і «Турбогазу» був хорошим, робочим. Нам вдалося здійснити те, що запланували на початку року. Було, зокрема,  проведено запуск однієї з великих ливарних печей, які знаходяться на реконструкції. Так ми отримали перший метал. Тобто «Турбогаз» зробив черговий крок уперед до відновлення обсягів виробництва 6-тонної плавильної печі. Це дуже серйозна справа. Вже тиждень обкатуємо піч. У ливарному цеху також вводиться в експлуатацію нова виробнича лінія, що видаватиме 250—300 тонн литих чавунних мелючих куль для гірничозбагачувальних комбінатів. У грошовому виразі це дасть виручки 2,5—3 млн. гривень на місяць додатково до поточного плану виробництва. Також у ливарному цеху готується до монтажу інше обладнання для виробництва точного литва зі сталі й чавуну. Це принаймні в Західній Україні буде найпотужніше виробництво такого профілю.

Крім того, наше підприємство освоїло стовідсотковий випуск крупногабаритних редукторів вагою понад 2,5 тонни. Якщо раніше ми випускали тільки редукторні пари, які є хоч і головним, але лише окремим вузлом редуктора, то зараз завод виготовляє комплектні редуктори у складі корпусу підшипникових вузлів із біметалічним покриттям та насосами подачі мастильних матеріалів. Вони комплектуються до електрогенеруючих турбодетандерних агрегатів і постачаються в Узбекистан згідно з діючими контрактами.

Ці два освоєні напрямки дозволять нам у майбутньому році отримати додаткові замовлення, що позитивно позначиться на фінансових показниках.

Тобто порівняно з минулим роком перед ПАТ «Ужгородський Турбогаз» відкривається світла перспектива?..

— Коли працюєш, то перспектива завжди відкривається. Ми вже звикли в умовах самостійного господарювання вирішувати складні завдання і добиватися відповідних результатів.

Чи не маєте проблем зі збутом продукції, аби не працювати на склад?

— Збутом продукції наше підприємство займається самостійно, і ми знаходимось у постійному пошуку та співпраці з іншими учасниками ринку обладнання для нафтогазової промисловості.

Уже сформували портфель замовлень на 2013 рік?

— На І півріччя близько 40 відсотків замовлень уже підтверджено контрактами. Робота з оформлення договірних відносин тривала до кінця грудня і не припинятиметься у січні. Нещодавно я повернувся з відрядження із Російської Федерації, де газові компанії, у першу чергу РАО «Газпром», уже зверстали плани роботи на наступний рік, і ми проводили ділові переговори стосовно постачання туди нашої продукції.

Які результати цих переговорів?

— Для того, щоб зайти на російський ринок із нашою продукцією, весь поточний рік ми проходили скрупульозні сертифікаційні процедури. Від «Ростехнагляду» ряд підтверджуючих документів «Турбогаз» уже отримав, і до лютого 2013-го цю процедуру плануємо закінчити.

Російський ринок надто монополізований і вклинитись на нього, мабуть, буде дуже тяжко?

— Звичайно, що конкуренція на російському ринку дуже жорстка. Однак ми ще з часів Союзу маємо там позитивну репутацію, яку підтверджуємо і тепер своєю  конкурентоспроможністю.

Нині ведеться поетапна модернізація вітчизняної газотранспортної системи. Чи ваше підприємство бере в ній участь?

 — Ще в 2011 році ми досить успішно співпрацювали з НАК «Нафтогаз України» та її дочірніми структурами в плані модернізації окремих елементів  ГТС України. Так, новим обладнанням виробництва Ужгородського «Турбогазу» оснащені великі газовимірювальні станції (ГВС), які ведуть до таких міст-мільйонників як Донецьк, Харків, Одеса тощо, крупні вузли обліку газу. А в 2012 році фінансування по цьому напрямку було менше. Однак ми сподіваємось у 2013-му відновити співпрацю з НАК «Нафтогаз України» на належному рівні.

Михайле Васильовичу, ви розповіли про постачання турбогазівської продукції до Узбекистану, Росії, на індустріальний схід України. А чим цікавий «Турбогаз» для Закарпаття?

— В області для потреб місцевих територіальних громад і наших жителів ми продовжуємо випускати товари, необхідні в побуті та для комунального господарства, наприклад, каналізаційні люки. Хтось їх краде, а ми у ливарному цеху нові робимо (сміється). У 2013-му розраховуємо на нові замовлення від місцевих громад, підприємств і бізнесменів, зайнятих у туризмі та рекреації. Ми зацікавлені в співпраці з ними у плані як вдосконалення інженерних мереж і комунікацій, так і оздоблення й облаштування міських і сільських вулиць, парків, подвір’їв садовими турбогазівськими лавицями, декоративними ліхтарями, дитячими і спортивними майданчиками. Це, зауважу, не основна профільна продукція нашого підприємства, а допоміжна, випуск і реалізація якої також допомагає нам упевнено триматися на плаву.

Отож «Турбогаз» з оптимізмом дивиться у наступний рік. Ми знаємо, що сумлінна й наполеглива праця дасть той результат, на який розраховуємо. А це — зарплати наших працівників і надходження в казну рідного Ужгорода.

Користуючись нагодою, хочу побажати в наступному році всім закарпатцям щастя, здоров’я, добра, здійснення запланованого, і нехай Бог нам допомагає!

Богдан Дубовий

 

30 грудня 2012р.

Теги: Турбогаз, Михайло Качур

Коментарі

Петро 2013-01-05 / 19:30:12
Кожного року одне й те саме

GONZa 2012-12-31 / 12:45:56
Вже добу спостерігаю нульову активність по цій новині. А це ж відновлення виробництва(можливі нові робочі місця).... ШКОДА ЗА ПОДІБНУ БАЙДУЖІСТЬ!!! З Новим Роком!!!! Створюйте а не руйнуйте

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи