"Пити треба вміти" – головний нарколог Закарпаття

Ні для кого не секрет, що алкогольна залежність руйнує тисячі людських життів і стала причиною розпаду не однієї родини. Скільки таких хворих нині в області? Чи є взаємозв’язок між спадковістю та алкоголізмом? Як на свята пити та не п’яніти? Про все це — в інтерв’ю з головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

"Пити треба вміти" – головний нарколог Закарпаття

Ні для кого не секрет, що алкогольна залежність руйнує тисячі людських життів і стала причиною розпаду не однієї родини. Скільки таких хворих нині в області? Чи є взаємозв’язок між спадковістю та алкоголізмом? Як на свята пити та не п’яніти? Про все це — в інтерв’ю з головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

Пане Василю, як багато алкозалежних перебуває нині на обліку на Закарпатті?

— Майже 20 тисяч. Це люди, яким було поставлено діагноз алкогольної чи наркотичної залежності. В Україні офіційна кількість залежних — 900 тисяч. Але не помилимося, якщо офіційну цифру помножимо на 5. Статистика — це вершина айсберга, адже людей, котрі зловживають алкоголем, набагато більше. Не менш тривожним є факт, що 30—35% закарпатців, які «дружать» з алкоголем — жінки. Для них допустима норма вживання алкоголю є меншою, ніж для чоловіків, оскільки виробляється менше ферменту, який розщеплює алкоголь. Тому жінки п’яніють швидше і при систематичному вживанні алкоголю у них швидше виникає згубна залежність.

Яким саме спиртним напоям надають перевагу на Закарпатті?

— У нас вживають все. До прикладу, в містах п’ють більше горілку, коньяки та пиво. Вино ж популярне у селах, де його, власне, й виготовляють. Пиво – найрозповсюдженіший напій, і більшість людей вважає, що це взагалі не алкоголь. Але це не так. Також в окремих районах існує традиція виготовляти фруктову горілку. Це не є самогон. Бо самогоном можна назвати те, що готують на Сході України. Він каламутний, і його варять з цукру або цукрових буряків. Закарпатський його варіант можна сміливо назвати фруктовим бренді, але за умови, якщо дотримана технологія виробництва. Тоді дійсно можна буде сказати, що це краще, ніж горілка промислового виробництва.

Але кожен дорослий може сам визначити, скільки йому пити. Хтось вживає частіше, а хтось – рідше, але в принципі алкоголь — це узаконений соціумом наркотик. У нас вживають спиртні напої і на релігійні свята, і на державні, і на сімейні. Це певна така традиція, обряд.

Мені дуже подобається практика  виготовлення домашніх фруктових бренді, яка є у наших сусідів – в Чехії, Словаччині, Угорщині. Там на 2—3 села діють такі собі винокурні. Людина, котра має сад та зібрала добрий урожай фруктів, віддає їх у винокурні. З частини продукту їй приготують бренді за визначеною технологією. Його міцність також можна замовляти. Навіть наклейку з власником на пляшці можна отримати.

Пане Василю, які найперші ознаки алкоголізму?

— Синдром першої чарки — коли людина випила, але вже не може зупинитися; зміна толерантності — поступове зростання кількості спиртного для досягнення очікуваного ефекту; провали в пам’яті — людина забуває, що з нею відбувалося під час алкогольного сп’яніння; втрата захисних рефлексів — відсутність нудоти чи блювання після зловживання алкоголем; поява синдрому похмілля — коли людині наступного ранку для покращення самопочуття потрібно випити чарку горілки чи кухоль пива. Навіть якщо соціальні зв’язки людини ще не порушені, але присутні ці симптоми, слід негайно звернутися по допомогу до спеціаліста.

Який взаємозв’язок між алкоголізмом і спадковістю?

— Діти батьків, які п’ють, перебувають у групі ризику. Тобто є велика ймовірність того, що вони в майбутньому й самі можуть стати алкоголіками, якщо будуть зловживати спиртним. Але це не обов’язково. Я знаю таких людей, які принципово ніколи не вживають його тому, що мали нещасливе дитинство через батьків-алкоголіків. Проте навіть у непитущих батьків може вирости алкозалежна дитина, якщо зловживатиме спиртним.

Коли, як правило,  до вас звертаються за допомогою?

— Тоді, коли вже є великі проблеми і залежність від спиртного починає заважати жити.

Чи можна повністю вилікувати від такої залежності?

— Ні, але є таке поняття, як ремісія. І у когось це місяць, рік, два, десять. До алкозалежності потрібно ставитись як до алергії. До прикладу, якщо у людини є алергія на ягоди, то це може бути на все життя. Але від цього не погіршується його якість. Просто слід пам’ятати про це і викреслити цей продукт із свого раціону. Так само треба ставитися  і до алкоголю.

Люди, котрі довго перебувають на холоді, інколи зігріваються горілкою, навіть при застудах її вживають. Чи справді вона їх зігріває?

— Це ілюзія. Початкове відчуття, що  ніби стало тепліше, —  оманливе. Насправді організм стає більш чутливим до холоду. І у стані алкогольного сп’яніння людина замерзне на морозі скоріше, ніж твереза. Також алкоголь не має ніякого впливу на віруси грипу, як і на інші віруси. Тому він не може слугувати лікувальним засобом. Навпаки, ослабляюючи організм, алкоголь сприяє частим захворюванням і важкому перебігу будь-яких інфекційних хвороб. Через це під впливом алкоголю він втрачає і нормальну чутливість до холоду — і шкіра перестає реагувати на зниження температури тіла звуженням кровоносних судин.

Є така приказка «п’яного й Бог береже». Чому часто люди у стані сп’яніння, падаючи, не калічаться?

— Та це тому, що людина у такому стані розслаблена й не так падає, як твереза. Я сам не раз був свідком таких історій. Одна з них сталася на футболі, коли до Ужгорода приїздило київське «Динамо». П’яний чоловік виліз на парапет, похитнувся, схопився з обох боків за людей (тверезих), і всі троє впали на авто телебачення з висоти десь 3—4 метри. Один з них зламав руку, другий — ногу, а п’яному — нічого, встав і почав знову дертися нагору.

Що робити, аби не п’яніти, і що робити, якщо ви у стані алкогольного сп’яніння?

— Найперше треба знати свою норму. Тобто стільки випити, аби не стало погано. І не слід економити на власному здоров’ї. Якщо вживаєте, то тільки якісні напої, а не брагу чи сурогати.

А щоб спиртні напої не вибивали з колії, слід пам’ятати, що є продукти, які сумісні з алкоголем. До прикладу, горілку можна закушувати свіжими овочами або різноманітними салатами з них, але без використання оцту. Добре також підуть солені огірочки, капуста, гриби, помідори, картопляне пюре, бутерброди з маслом.

В жодному разі не можна закушувати стравами, у яких є оцет. Також не слід заїдати консервами (рибними, м’ясними), адже саме сполуки, які містяться у них (консерванти), несумісні із горілкою. Їі, до речі, не можна запивати мінеральною водою. Адже від вуглекислого газу людина скоріше п’яніє. Це так званий «прискорювач». Також не слід після горілки пити молоко, бо тоді можлива діарея. Якщо вже запиваєте, то простою водичкою без газу.

Наступного дня після вдалих «посиденьок», якщо стало погано, можна випити капустяного розсолу, який містить дуже багато мікроелементів. Якщо його немає, пийте чай і намагайтеся вживати якомога більше рідини. Контрастний душ, в міру активні фізичні навантаження та добрий сон також допоможуть швидше вийти із синдрому похмілля. Під фізичним навантаженням маю на увазі швидку ходьбу, щоб аж пропотіти. Таким чином нормалізується обмін речовин.

Навіщо взагалі люди вживають спиртні напої?

— Здебільшого задля хорошого настрою.

До речі, ніколи не змішуйте різні види алкоголю. Якщо щось обрали, то вживайте цей напій упродовж усього вечора. І головне — в усьому знайте міру. Позаяк алкоголь — це як приправа, коли її забагато, то несмачно. Також існує певна культура вживання алкоголю. Якщо ви їсте смажене м’ясо, то вживайте червоне сухе вино. Коньяк взагалі ніде у світі нічим не закушують. Його слід смакувати невеличкими ковтками та порціями. А мода закушувати його лимоном, яку нібито завів цар Микола ІІ, недоречна. У крайньому разі можна заїсти яблуком.

Надія Сарана

 

29 грудня 2012р.

Теги: алкоголь, спиртне

Коментарі

колега 2013-01-15 / 11:45:52
До "більше газетяр":краще порадійте за Надію,якщо знайомі особисто.У неї ще все попереду,бо талановита.Кажу Вам як її колега.

Анна 2013-01-04 / 16:42:45
Усе буде добре

той же читач 2013-01-03 / 20:09:08
http://www.sribnazemlja.org.ua/201212277744/news/golovna/porada-na-vse-zhyttja-7744.html
просто згадалося...
вислів підійде як і для самої авторки, так і для численних критиків

більше газетяр 2013-01-03 / 16:31:03
Пані Надія Сарана і журналістика - не смішіть. Вона (кажу правду, бо заходив до поета Густія неодноразово) набирала на компютері його матеріали і вірші десь років 10. Зрештою,старається. Може, якраз стане газетярем. Щоправда, не журналістом, бо це -фах, який здобувають у вишах.

теж читач 2013-01-03 / 16:24:53
Суть переспівана чи то переписана тисячу разів іншими газетярами.

теж читач 2013-01-03 / 14:56:22
Тема актуальна, стаття - по суті. Бажаю авторці успіхів на нелегкому журналістському поприщі!

ужгородець 2013-01-02 / 14:01:47
можливо писала студентка ще навчиться

читач 2013-01-02 / 13:42:53
Штамповані, не цікаві запитання. Пан Василь - колоритна людина і все могло вийти в кілька разів цікавіше. Можливо, автору такі матеріали зарано.

SpaceMan 2013-01-01 / 17:59:06
Та вміють вони, вміють... до тої 50-грамівки, яка виявляється лишньою і виключає "контрольку"

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи