Час подбати про новорічні прикраси

На Закарпатті стартували передноворічні ярмарки

Час подбати про новорічні прикраси

Чого тут тільки немає: ялинкові прикраси на будь-­який смак і гаманець, Діди Морози і Снігуроньки, дощики, сніжинки, найрізноманітніші електричні й паперові гірлянди, конфеті. Однак навіть у вихідні особливого пожвавлення не спостерігається. Криза все ж відчувається.

«Я б і рада купити якісь обнови для лісової красуні, однак ціни відлякують, — скаржиться на дорожнечу 65-­річна жителька міста над Латорицею Марія Королович. — Найперше потрібно скупитися до святкового столу, а вже потім думати про ялинкові прикраси». І таких, як ця пенсіонерка, багато. «А я тут наче на екскурсії, — каже ще одна мукачівка Гелена Марко, — попридивлялася, прицінилася та так нічого й не купила. Хіба можу дозволити собі придбати кульку за 17 гривень? Звісно, що ні!».

Я вирішив поцікавитися у приватних підприємців, чому такі дорогі ялинкові прикраси.

«Бо подорожчав долар, — пояснює житель обласного центру 35­-річний Василь Данилюк, який має кілька торгових точок на ярмарку в Мукачеві. – Та й закупівельні оптові ціни на іграшки значно зросли порівняно з минулим роком. А отже, й ми змушені продавати дорожче».

Майже увесь крам – китайський. А куди ж подівся наш? Продавчині в один голос стверджують, що теребовлянські та київські прикраси відправили в Євросоюз, бо на такі дорогі ексклюзивні товари в рідній країні попиту немає.  Зазвичай ці наші фабрики випускають скляні ялинкові іграшки. Всі вони винятково ручної роботи, тому й такі дорогі. До того ж скло та фарби завозяться з­за кордону, а цей товар у Європі також недешевий і за нього потрібно розраховуватися валютою.

Великий вибір на ярмарку й штучних ялинок. Найменше маленьке деревце коштує 20 гривень, а найбільше триметрове – близько двох тисяч. Ці вироби найрізноманітніших форм і відтінків — від блідо­зеленого до темного, ялинки і ялиці, сосни. Всі вони зручні, бо розкладаються, а отже, й займають небагато місця у міських квартирах при зберіганні.

Розбігаються очі й при виборі електричних гірлянд. Їх тут також чимало. Зірочки і сніжинки, геометричні фігури, сонечка і місяці, найрізноманітніші квітки і свічки. Цінова гама також велика — від 15 до 120 гривень і навіть більше.

Попитом користуються пластикові різнокольорові іграшки, зроблені у формі казкових персонажів, звірів чи рослин. А все тому, що ціни на них не такі вже й високі. Приміром, яскраві рибки можна купити всього за 2 гривні, ялинкові шишки – за 3, космічні кораблі – за 1,50. «Ці ялинкові прикраси ще беруть через дешевизну, — каже продавчиня Валерія Ламбрух, — а ось дорожчі дуже слабо купуються».

Дощик, сніжинки коштують від 1 до 20 гривень. Багато тут і Дідів Морозів та Снігуроньок, від маленьких до таких, що й у господарську сумку не поміщаються. Вони грають, співають, пританцьовують. Дітвора, побачивши це диво, не відходить від прилавків, вимагаючи від батьків, дідусів та бабусь обов’язково купити цих казкових персонажів. І хоча вони  не з дешевих, та родичам доводиться розкошелюватися. Подбали підприємці й про подарунки під новорічну ялинку. Іграшок тут чимало. Ціни, щоправда, також кусаються.

На кожному прилавку багато зміїв найрізноманітніших кольорів і форм, вибір дуже великий. Воно й не дивно, адже наступний рік буде роком саме цієї рептилії. «Ці сувеніри ще знаходять свого покупця, бо символ року купує майже кожен, хто приходить на ярмарок, — веде далі та ж продавчиня пані Валерія. — Зрештою, на них ціни не такі вже й високі».

Помандрувавши ярмарком, я переконався: хоча надворі зараз і кризові часи, та новорічно­різдвяні свята будуть не гіршими за минулорічні.

Віталій  Пумпинець

 

22 грудня 2012р.

Теги: ялинки, прикраси

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи