Закарпатець виготовляє велосипеди для дітей, хворих на ДЦП

Йосип Седлакович з Виноградова конструює велосипеди для дітей, що страждають на дитячий церебральний параліч

Закарпатець виготовляє велосипеди для дітей, хворих на ДЦП

Здавалося б, навіщо винаходити велосипед, який уже давно винайдений? Але, виявляється, його можна винаходити й винаходити… Принаймні різноманітні нові моделі. Це на власному досвіді довів мешканець Виноградова Йосип Седлакович.

З ним зустрічаємося на в’їзді до Виноградова. Сюди місцевий винахідник приїжджає на власноруч змайстрованому велосипеді.

«Вперше незвичайний велосипед змайстрував у 14 років, — розповідає Йосип. – Вже тоді мав різні задуми щодо конструкцій. Мої однолітки дивувалися з велосипеда, бо він був зовсім не звичайний. Коли закінчив школу, вирішив вступати на математичний факультет, бо відчував у собі нахил до креслення, точних наук. Але за трьома разами проходив тільки на платне навчання, тому так і не отримав відповідної освіти».

Після цього Йосип влаштувався працювати на складі велосипедів. Це, власне, стало не тільки його роботою, а й захопленням. І ось кілька років тому він знову береться за конструювання.

«Спілкувався з однодумцями на спеціалізованому сайті в інтернеті щодо конструювання велосипедів. Виклав на сайт свою схему щодо двоколісного транспортного засобу. Та мені ніхто не вірив, що зможу змайструвати такий велосипед. Тоді я розібрав свій старий байк, купив ще деякі нові деталі й почав з «нуля» працювати. Робота тривала майже два місяці. Коли велосипед був готовий, я його відшліфував і віддав на фарбування в автомайстерню. Ось зараз на ньому й катаюся».

Чоловік хвалиться власним винаходом, розкладаючи велосипед, ніби дитячий конструктор. Байк має підвіску на передньому приводі та змінну геометрію рами для різних режимів їзди, обладнаний спідометром. Крім велосипедних деталей, на ньому є навіть зап­частини від мотоцикла.

«Мій велосипед має 105 швидкостей, незвичне кермо й оригінальну підвіску обох коліс. Розкладається у три позиції. Тобто на ньому можна їхати лежачи, напівсидячи і сидячи, — розповідає. – Найбільшої швидкості – 50 кілометрів за годину – двоколісний набирає, якщо на ньому їхати у лежачому положенні. Замість звичного керма – ось ці дві ручки, які керують колесами. І, незважаючи на те, що байк доволі тяжкий – важить майже 45 кілограмів – під час їзди не втомлює, бо має незвичайну конструкцію».

На цьому ровері Йосип Седлакович їздить вже понад два роки. У Виноградові з дивацького велосипеда ніхто вже навіть і не дивується. А щоб побувати у будь­якому населеному пункті області, не потрібні ні автівка, ні автобус –  він всюди їздить виключно на велосипеді. Крутити педалі протягом двох годин, аби дістатися, приміром, до Мукачева, для нього, зізнається, абсолютно не проблема. Та, окрім цього, Йосип встиг уже побувати і на серйозних веломарафонах, які відбувалися на Закарпатті та в сусідніх областях.

«На марафоні за один день долав по 200—250 кілометрів, — каже. – Зрештою отримав перше місце в їзді на лежачому велосипеді. Щоправда, мій важкий залізний «кінь» дещо підводив мене на гірських підйомах».

Тому зараз виноградівський винахідник працює над іншою моделлю велосипеда. Це має бути спортивний гоночний байк, значно легший, котрий розвиватиме більшу швидкість. На такому ровері Йосип сподівається здолати не одну дистанцію, в тому числі, й важкі гірські підйоми.

«Спортивний велосипед майже готовий, — зізнається винахідник. – Тепер він знаходиться в автомайстерні, де його пофарбують».

Тим часом виноградівець отримав уже й перші замовлення на так звані лікувальні велосипеди.

«Торік до мене звернулася одна родина з Виноградова, яка виховує доньку, хвору на ДЦП. Вони попросили змайструвати для дитини велосипед, їзда на якому допомагала б розробляти м’язи ніжок. За місяць велосипед був готовий. Він вирізнявся тим, що був на трьох колесах (два – спереду, одне — ззаду) і низький. Хвора дівчинка їздить на ньому вже цілий рік. Батьки кажуть, що щоденне катання на лікувальному байку допомагає: дівчина почала краще ходити».

Про диво­конструктора дізналися й у інших регіонах України, тому зараз виноградівець працює над замовленням одеситів, які теж виховують дитину, що страждає на ДЦП.

Сніжана  Русин

27 жовтня 2012р.

Теги: церебральний параліч, велосипед

Коментарі

Анатолій 2013-08-05 / 17:25:36
Скільки коштує велосипед 0971791296

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи