Свято культури русинів-українців Словаччини розпочалося виставкою Миколи Диця (ФОТО)

У перший день 59 Свята культури русинів-українців Словаччини в п’ятницю, 14 червня, в СНМ – Музеї української культури у Свиднику було урочисто відкрито виставку живописних творів академічного художника Миколи Диця.

Свято культури русинів-українців Словаччини розпочалося виставкою Миколи Диця (ФОТО)

Крім автора виставки, його дружини, академічного художника Ярміли Дицьової-Ондрейкової та доньки Мґр арт. Даші Дицьової-Бацманякової з чоловіком з офіційних гостей свою участь у відкритті взяли посол США в Словаччині Теодор Седвік, генеральний консул України в Пряшеві Ольга Бенч, приматор міста Сидника  Іван Голодняк, голова окружного уряду у Свиднику  Йосиф Баслар, староста рідного села митця Орябина Микола Каня та голова ЦР СРУСР Петро Сокол та інші гості, в тому числі учасники Міжнародної наукової конференції «Лемки, бойки, гуцули, русини – історія, сучасність, матеріальна та духовна культура». Автора виставки, членів його сім’ї та всіх присутніх привітав  директор СНМ – МУК у Свиднику Мирослав Сополига. В рамках культурної програми з піснями та декламованим словом виступили членки орябинської фольклорної групи «Поляна», з якими художник, після огляду виставки, заспівав декілька українських народних пісень.

Микола Диць народився 1 грудня 1931 р. в русько-українському селі Орябина, округ Стара Любовня. Образотворчу освіту здобув в Середній школі художнього промислу в Братиславі (1949 – 1953), Вищій школі образотворчого мистецтва в Братиславі у проф. Петра Матєйки та Яна Жeлібського (1953 – 1959) та в Hochschule fűr Bildende Kunste в Дрездені у проф. Рудольфа Берґандера (1957 – 1958). Після закінчення навчання вчителював в Середній школі художнього промислу в Братиславі (1961 – 1962), пізніше викладав  у Пряшеві (Педагогічний інститут в Пряшеві  та Педагогічний факультет в Пряшеві УПЙШ в Кошицях, 1962 – 1968). Від 1977 р. живе i працює в Братиславі та селі Бруновце, де влаштував сімейну картинну галерею і ательє. Займається монументальною творчістю в контексті архітектурних споруд, ілюстрацією та камернoю творчістю. Митець є членом Спільки художників Словаччини та Художньої бесіди Словаччини.

Свої твори почав виставляти у 1962 р., коли взяв участь у колективній виставці під назвою «З творчості митців педагогічних інститутів у Празі та Пряшеві». У Словаччині виставляв також у Свиднику, Бардієві, Гуменному Меджилабірцях, Снині, Попраді, Кошицях, Тренчині, Новому Місті над Вагом, П’єштянах, Братиславі. За кордоном свою творчість представив в Австрії та Німеччині. Твори художника знаходяться в державних і приватних колекціях у Словаччині, Канаді, США, Австрії та Росії.

Виставка, підготовлена з приватної збірки художника, майна села Орябина та збірок СНМ – МУК у Свиднику, є першою самостійною презентацією автора в СНМ – Музеї української культури у Свиднику. У комплект виставки входить 37 картин створених у 1959 – 2013 рр. техніками олії, темпери, акрилу, емалі та комбінованою технікою, тобто на виставці представлені картини є вибраним з ціложиттєвого живописного доробку митця. Йдеться передусім про фігуральні сюжети та пейзажі з 70-80-х рр. минулого століття, геометрична стилізація яких спричинена пуристичними формами монументальних творів; своєрідні абстрактні композиції з останнього десятиліття ХХ та початку ХХІ сторіччя з виразною фовістичною кольоровістю; портрети визначних постатей словацької й української історії, а також  реалістичні натюрморти  із сучасного періоду творчості.

Виставка картин Миколи Диця, присвячена 1150-ій річниці прибуття святих Кирила та Мефодія на Велику Моравію, буде відкрита до 1 вересня поточного року.                                                                                                                                         

Ладислав Пушкар

Микола Диць, «Адольф Добрянський», 2013, акрил

Микола Диць, «Прибуття святих Кирила та Мефодія на Велику Моравію», 2007 - 2009, акриль.

Відкриття виставки. На фото: Микола Диць (в центрі) з дружиною Ярмілою Дицьовою-Ондрейковою, вправо – директор СНМ – МУК Мирослав Сополига.

       

У 59 Святі культури русинів-українців Словаччини у Свиднику взяв участь посол США в Словаччині Теодор Седвік. На фото: Теодор Седвік (в центрі) під час відкриття виставки  картин Миколи Диця, вліво голова Центральної ради СРУСР Петро Сокол, вправо – приматор міста Свидника Ян Голодняк. 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
17 червня 2013р.

Теги: Микола Диць, виставка, Свидник

Коментарі

Олег Диба 2013-06-17 / 23:09:45
Заголовок змінила редакція Закарпаття онлайн і, можливо, не зовсім вдало. Тому, пане Іване, винен, власне, я, а не пан Ладислав. )) Тому прошу вибачення. На відстані не все видно і зрозуміло. Тому й, з контексту, видалося, що цей захід був перший.

Гість 2013-06-17 / 22:07:24
Так, і на тій зустрічі від закарпатських письменників були Василь Густі та Мирослав Дочинець. Чув цікаві іх інтерв"ю по Кошицькому радіо.Добре, що такі контакти й далі тривають.

Іван Яцканин 2013-06-17 / 20:46:40
Ще коротке уточнення для п. Л. Пушкаря. На початку свята була зустріч з українськими письменниками Закарпаття і Пряшівщини. Якщо Ви, пане Пушкар, там не були, це ще не означає, що це не відбулося!

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи