Роковий концерт і лемківське весілля. Пласт в Словаччині знов підготував дітям і молоді 9 незабутніх таборових днів (ФОТО)

Традиційною програмою для батьків закінчились у неділю, 4 серпня вже 29-й літній табір і 27-а літня школа українознавства «КАРПАТИ 2024», організатором яких і в цьому році був Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині.

Роковий концерт і лемківське весілля. Пласт в Словаччині знов підготував дітям і молоді 9 незабутніх таборових днів (ФОТО)

І в цьому році завдяки частковій фінансовій підтримці з Фонду для підтримки культури нацменшин «КУЛТМІНОР» Словацької республіки та Посольства України в Словацькій республіці 97 учасників, 62 юнацтва від 12 до 18 років і 35 новацтва від 7 до 12 років, з усіх куточків східної Словаччини, з Братислави, а також з Дудінець і Відня, пережили чудових дев’ять таборових днів. Вже стало правилом в останніх років – велику групу учасників творили біженці та переселенці з України.

Дітьми опікувалася булава на чолі з головою молодіжної організації ПЛАСТ Словаччини та комендантом табору Ксенією Рибак з Братислави, заступником коменданта Богданом Довговичом та виховниками Петром Алексієм Бегені, Бранком Довговичом, Барборою Сченсною, Даніелою Кецеровою, Емою Ноґовою та Терезією Машларовою з Кошиць, Бібіаною Буйдошовою з Хотчі, Марією Дівішовою з Красного Броду, Якубом Ґонтковським з Гнієздного, Олівером Леферовичом, Алексією Пітер-Бучко, Матушом Пронером і Лівією Урам Грицько з Пряшева, Ріхардом Рибаком з Братислави, Юліяною Савчаковою з Варадки, Самуелом Войчиком та Денисом Зятиком з Меджилаборець. Більша частина виховників від малих років були багатократними учасниками попередніх літніх таборів і для організаторів це є найкращою оцінкою дотеперішніх таборів та одночасно і великою надією до майбутньої діяльності молодіжної організації.  

Лекторами в Літній школі українознавства були Олена та Святослав Довговичі з Кошиць, Марія Рибак, Марта Каконі та Олександра Мікушова з Братислави, на здоров’я дітей доглядала Владка Шакова з Меджилаборець.

Булава і лектори підготували для дітей цікаву програму в прекрасному природному середовищі, у рекреаційному осередку в Златій Ідці. Нові і вже улюблені та відомі теренові гри, спортивні змагання, нічні гри, таборова ватра, цікаві мандрівки на замок в Старій Любовні та у Піенінський національний парк. Вперше за всю історію літніх зустрічей відбувся у таборі справжній рок-концерт у виконанні популярної української групи «Мед-Хедс», під керівництвом співака Вадима Красноокого.

Цікавою була таборова п'ятниця 2 серпня. До обіду всі змагалися в парному десятиборстві. Надвечір відбулося оригінальне і традиційне лемківське весілля з усіма звичаями: випрошуванням невістки, прощанням з батьками та їхнім благословенням, вінчанням у «храмі Божому», розбиттям тарілки і підмітанням черепків, перенесенням на руках невістки через поріг, весільною гостиною та забавою, а само собою і рядовим таночком. Молодятами були юначка Ліна Розумик та юнак Матій Березняк. Багато дітей бачило ці весільні звичаї вперше, а окремі питалися, чи це справді було так.

У рамках табору проходила також 27 Літня школа українознавства. На окремих зайняттях з нашими лекторами учасники знову дізналися багато чого цікавого з історії, культури і традицій нашого рідного краю, говорили і про складну історію нашого народу по обидвох сторонах Бескидів-Карпат, яка була дуже трагічною в минулому, тим більше в сучасному.

Цьогоріч минуло 210 років з дня народження генія нашого народу Тараса Шевченка, народного діяча, художника, найвидатнішого українського поета, вірші якого є і у ці трагічні дні для України та всіх українців дуже актуальними. Цікаву гутірку про великого Кобзаря підготувала лектор Літньої школи українознавства Марта Каконі.

Настав останній таборовий день. Вже зранку почали приходити батьки учасників табору не лише, щоб відвезти дітей додому, але оглянути і заключну мистецьку програму, яку для них підготували учасники табору та Літньої школи українознавства.

Перед урочистим закриттям табору, на якому був присутній і довгорічний, а в сучасному почесний голова ПЛАСТу Словачиини Левко Довгович з дружиною Оленою, пластову присягу склали Міріам Мудрікова, Александра Глодова та Алекс Леферович.

Після присяги «концертний зал» в тимчасовій домівці заповнили десятки батьків. Програму, яку підготували Святослав Довгович та лектори 27-ї Літньої школи українознавства Олександра Мікушова, Марія Рибакова та Марта Каконі, модерували Софія Соколюк та Андрій Купряненко. В публіці привітали також гостей з осередку організації «Українська молодь Христові», який діє при греко-католицькій Українській місії в Кошицях.

Програма розпочалась із популярної таборової пісні «Ой, видно село», також прозвучав популярна пісня «Смерека», яку усі співали під супровід табірного «бенду» у складі Ніколас Корманик — скрипка, Марек Чіпчовський — гітара та Святослав Довгович — фортепіано. Бурхливі овації отримала наймолодша учасниця табору – чотирирічна Кларка Мікушова, яка разом із Євою Соколюк у першому блоці програми декламувала уривки з віршів Тараса Шевченка. Шевченка згадали у програмі ще двома піснями на його слова, які виконали Наташа Мікушова, Юлія Корманікова та Анна Онушкова у супроводі акордеоніста Раймунда Каконі та скрипаля Ігоря Довговича. Юлія і Ніколас Корманикові щороку заспівають оригінальні народні пісні, котрі на цей раз були з Малого Липника. Були й танці. Наташа Мікушова, Тамара Онушкова, Юлія Корманикова, Луція Пліхтова, Оля Пархоменко та Марія Янишевська танцювали під пісню української співачки Альони, яка зайняла третє місце на цьогорічному пісенному конкурсі Євробачення.

Хоча в таборі намагалися якомога менше говорити про сучасні події в Україні, це було нелегко. Війна не оминає мистецтво та культуру. І так в наступному блоці програми Лілія Хуторна продекламувала вірш Ліни Костенко «Коли закінчилась війна», а Вікторія Чорна заспівала сучасну пісню «Життя триває! Хай ніч минає!». Хвилиною мовчання вшанували і пам’ять жертв війни, серед яких, на жаль, загинуло і багато дітей, а також пам’ять Петра Грінка, сім’я якого є власником осередку «Злата Ідка» і який був великим прихильником і другом ПЛАСТу. Після популярної пісні «Oй, у лузі червона калина» діти дякували керівникам, лекторам. Далі в честь 29-го літнього табору та 27-ої Літньої школи українознавства «КАРПАТИ 2024» пролунало три раз пластове вітання «СКОБ – «Сильно, красно, обережно, бистро». Модератори попрощалися словами: «До зустрічі на ювілейному 30-му таборі «КАРПАТИ 2025». Новаки ще затанцювали свій таборовий танець і всі заспівали улюблені таборові пісні «Соколи» та «Отаман». А потім прийшло прощання із сльозами в очах. Але всі розійшлися з надією, що через рік зустрінуться знову.

Святослав Довгович

 

Учасники 29-го літнього табору та 27-ї літньої школи українознавства

Приїзд до табору, зустріч старих знайомих

Літня школа українознавства – гутірка про ПЛАСТ з Лівією Урам Грицько

Практичне пластування – впоряд з Петром Алексієм Беґенім

Урочисте відкриття табору

Теренові гри

Літня школа українознавства

Практичне пластування – впоряд з Петром Алексієм Беґенім

Практичне пластування – вузли з Лівією Урам Грицько

Розважальний вечір

Спеціальна руханка з рушниками

Літня школа українознавства – гутірка про Тараса Шевченка, вірша читає Андрій Купряненко, за ним лектор Марта Каконі

Теренові гри – «Збудуй хату з лободи»

Не традиційні спортивні змагання

Розваги біля таборової ватри

Улюблена гра «автобус»

На мандрівці в сканзені замку в Старій Любовні

На мандрівці в Піенінському національному парку

Рок концерт Вадима Красноокого, співака відомого українського гурту Мед Хедс

Новацькі гри – вгадаєш, який смак?

Таборове весілля

Оцінка найліпших з Марією Рибак

Таборова булава

Пластова присяга

Заключна програма для батьків – таборовий «бенд» Ніколас Корманик — скрипка, Марек Чіпчовський — гітара та Святослав Довгович — фортепіано

Заключна програма для батьків

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
13 серпня 2024р.

Теги: Пласт, скаут, табір, Словаччина, українознавство, булава

Коментарі

Калап долу 2024-08-15 / 20:53:23
Чудові надії, чудові роботи, сильно і красиво!!

/ 3Проща до Марійського відпустового центру Лютина у Словаччині зібрала українців
У Музеї української культури в Свиднику відбудеться 70-е Свято русинсько-української культури
Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
» Всі записи