Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати" (ФОТО)

Після річної перерви 27 вересня відбувся в Історичній ратуші в Кошицях вже п’ятий урочистий концерт Українського народного хору «Карпати» і його гостей під назвою «Шануємо свої традиції та визначні особистості».

Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати" (ФОТО)

Організаторами заходу були Фонд для підтримки нацменшин КУЛТМІНОР, «Громадське об’єднання «КАРПАТИ КОШИЦІ» та співорганізатори - Регіональна рада СРУСР в Кошицях і Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині. Концерт і в цьому році був не лише складовою частиною Днів України 2022 в Кошицях, організатором яких є Громадське об’єднання «Феман», але й був і заключною  програмою Днів України в Кошицях.     

Не забуваючи про жертви, які український народ приносить від 24 лютого цього року в обороні своєї свободи і держави перед путінськими московськими гордами концерт його організатори присвятили не лише визначним діячам нашої історіі, котру ми повинні знати і поважати, щоб наш народ не був відсуджений на зникнення. Програма розпочалася літургійною піснею «Отче наш» - молитвою за погиблих героїв, за незалежність України, за мучеників і смерть цивільного населення та за десятки тисяч насильно вивезених невинних дітей та громадян України в Московію, на Сибір. 

В першій частині концерту і в честь всіх, які в Україні боронять не лише свою свободу, але і свободу цілого демократичного світу, прозвучали патріотичні пісні, в яких сотнями років національно утискуваний український народ виливав свої національні почуття. Пісні «Моя Україна» і «Вірую» заспівала лицедійка і солістка відома культурно-громадська діячка, довгорічний прихильник хору «Карпати» та редакторка радіо «Свобода» Евеліна Гвать, яка була першим гостем концерту.  Після того у виконанні хору «Карпати» і соліста Андрія Личка прозвучали пісні, які виникли в різному історичному періоді боротьби українського народу за незалежність – «Ой, у лузі червона калина», пісня січових стрільців, які перед 100 роками воювали з московськими більшовиками, пісня «Карпатські січовики» про охоронців «Карпатської України», які у 1939 році воювали проти угорського фашизму, пісня «Ой, Дніпро, Дніпро» з періоду другої світової війни та пісня «Коли ви вмирали, вам дзвони не грали», яка виникла в період боїв з німецькими і московськими фашистами в рр. 1942 – 1950 та. Соліст Андрій Личко.

Після вступного блоку пісень модераторки Марія Побегова та Людмила Гарянська привітали почесних гостей концерту мера міста Кошиці Ярослава Полачека, старостів міських частин міста Кошиці та інших. Після того на сцену запросили Едуарда Бураша, радника голови Уряду СР для співпраці з Україною, директора громадського об’єднання «Феман» і головного організатора Днів України в Кошицях, який передав почесні грамоти подяки десятьом активним особам, які від початку війни в Україні, організували в Кошицях і в Словаччині гуманітарну допомогу для України і для українських біженців, котрі змушені були покинути свої рідні землі.

В другій частині концерту на сцену, разом з Карпатами, вийшла і частина оркестру «Музика Ювеналіс», мистецький керівник та диригент Ігор Довгович. Першою з ювілярів, яким присвячено концерт, була визначна культурно-громадська діячка Пряшівщини Олена Довгович, яка в цьому році відзначала 75 років свого життя.  Основоположник відомого молодіхного ансамблю «Весна» (1965), основоположник хору «Карпати» (1985) і довгорічний організатор його концертів і інших заходів, головний організатор 29 «Маланчиних вечорів» в Кошицях, основоположник молодіжної організації «ПЛАСТ» (1991) і головний організатор вже майже 30 літніх таборів. Присутня публіка прівітала її бурхливими оплесками, великим букетом квітів і віночком пісень у виконанні хору «Карпати» та його солістів Марії Побегової, Гелени Волошин та Андрія Гапштака, на фортепіано супроводив хормейстер і корепетитор хору «Карпати» Святослав Довгович. Піснею «Пресвятая мати» привітав ювілярку і соліст опери Державного театру Кошиці Мар’ян Лукач за супроводу оркестру «Музика Ювеналіс», під диригуванням Ігоря Довговича.

Останню частину концерту присвячено визначним особистостям історії нашого народу – українським композиторам, основоположнику української національної музики Миколі Лисенку (180 років від народження і 110 років від смерті) і Кирилу Стеценку (140 років від народження і 100 років від смерті), байкарю, письменнику і видавцеві Євгену Гребінкові (110 років від народження) і само собою великому Кобзарю, Тарасу Шевченку. В його честь прозвучали три пісні на слова його неперевершених віршів - «Думи мої, думи мої» у виконанні солістів опери Державного театру Кошиці Мар’яна Лукача та Максима Куценка за супроводу оркестра «Музика Ювеналіс» під диригуванням Ігоря Довговича, «Зоре моя вечірняя» у виконанні соліста хору «Карпати» Томаша Намешпетру з клавірним супроводом Святослава Довговича та «Реве та стогне» у виконанні хору «Карпати» за супроводу оркестру під диригуванням хідожнього керівника і диригента хору Левка Довговича. Дальший із незабутніх концертів хору «Карпати» і його гостей закінчила «Молитва за народ» Миколи Лисенка. 

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Гостем концерту була і Евеліна Гвать

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович, на фортепіано супроводить Святослав Довгович

Співає соліст хору «Карпати» Андрій Личко

Голова об’єднання Феман, радник голови уряду Словацької республіки для співпроці з Україною і головний організатор Днів України в Кошицяї Едуард Бураш

Художній керівник хору «Карпати» Левко Довгович букетом цвітів вітає ювіляра Олену Довгович 

Олена Довгович і хор «Карпати»

Співають солісти хору «Карпати» Гелена Волошина та Андрій Гапштак

Співає солістка хору «Карпати» Марія Побегова

Співає солісм опери Державного театру Кошиці Мар’ян Лукач, супроводить оркестр «Музика Ювеналіс» під диригуванням Ігоря Довговича

Співає соліст хору «Карпати» Томаш Намешпетра

«Думи мої, думи мої» Тараса Шевченка у виконанні солістів опери Державного театру Кошиці Мар’яна Лукача та Максима Куценка за супроводу оркестра «Музика Ювеналіс» під диригуванням Ігоря Довговича

Художній керівник та диригент оркестра «Музика Ювеналіс» Ігор Довгович

«Молитва за Україну»

 

Святослав Довгович, Фото Мирослава Вацули

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
05 жовтня 2022р.

Теги: Карпати, концерт, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
/ 1Українці Словаччини святкують цьогоріч День вишиванки онлайн
» Всі записи