Про щастя

Суботня сонячна днина виманювала з дому, кликала за місто, туди, де дерева, одягнуті в золотаво-багряні шати, схилились над Ужем, милуючись своїм красним відображенням у напівпрозорій осінній воді. Якусь мить здалось, ніздрі залоскотав запах смаженої на вогнищі соковитої корейки з димком. Усе так явно, аж відчувався жар та потріскування тліючих головешок…

Про щастя

Похапцем хапаю телефон, з беззвучно ридаючим віброзвінком, що застрибав на столі. Так, звичайно готова! Уже під будинком? Виходжу!

Лечу униз, ледь торкаючись сходинок. Крізь спущене віконне скло автомобіля, радіючи побаченню, привітно мружаться карі очі та стрибають ямки на щоках. Плюхаюсь на переднє сидіння і з провиною в голосі одразу ж кажу: "Заїдемо в АБЦ-шку? Я швиденько, декілька хвилин".

Щось довго воюю із новим меню банкомата. Останній, втомившись чинити супротив, зі злістю випльовує дві купюри. Задоволена перемогою та трофеєм повертаюсь спиною до приборканого апарату.

"Ой це Ви, Інна Іванівна? Не впізнала! Такі засмаглі. Здається, навіть схудли. Як Ви? Мабуть, уже все добре? Виглядаєте гарно і такою щасливою."- колега з братнього банка-конкурента, захоплена зненацька несподіваною зустріччю, розгублено осипала мене компліментами.

"Еге ж, добре." - хмикаю, ховаючи сміх у кутиках вуст. Знаю, що післязавтра це буде чергова тема ранкового кавування - пліткування. І все ж приємно. Адже колегиня із щирістю в голосі сказала, не встигла витягнути з пам'яті улесливий штамп-заготівку.

Похапцем шукаю та знімаю з магазинних полиць необхідне, лавіруючи поміж продуктовими рядами, покупцями та корзинами. В думках чомусь крутиться слово "щаслива". Що воно таке "щастя"? В чому полягає? Як його відчути, виміряти? Не безмежна пряма, не переривистий пунктир. Чорно-біла зебра? Банально.

До прикладу, зараз мені комфортно, прекрасний настрій, приємне очікування хорошого відпочинку, цікавого спілкування з близькою конгруентною людиною. Я щаслива? Мабуть, так.

Ранком, відправляючи сина в Львів, на прощання поцілувала його у волосся, втягнула в себе рідний запах і одразу на душі стало тепло, спокійно. Це теж щастя? Звичайно.

Увечері, задоволена і стомлена прогулянкою, повернусь додому, поставлю в програвач диск із фільмом, влаштуюсь зручно на дивані та переглядатиму нову екранізацію "Джейн Ейр". Питиму теплий чай у прикуску з курагою і отримуватиму емоційний "кайф".

Вчора теж раділа, нарешті досягнутому, запланованому рівню виробничої продуктивності підпорядкованих відділень. То був мій момент відчуття тріумфу, безмежного щастя. Вирішивши, що заслуговую нагороди, увечері влаштувала з подругою шоп-тур по орієнтованих на такого пізнього покупця, як я, ужгородських магазинчиках. Обмаль, під кінець місяця, коштів, завадив щось придбати, проте не перешкодив здобули масу позитиву і моральної насолоди.

Завтра буде новий день. Син приїде з міста Лева із свіжими враженнями. Я слухатиму його захоплюючу розповідь, частуватиму тільки що звареним борщем, милуватимусь тим, який він уже дорослий, розумний і звичайно, як на мене, гарний. В душі пишатимусь: "Це ж мій син!".

Потім вкотре перечитуватиму М.Булгакова "Майстер і Маргарита" та отримуватиму інтелектуальне і естетичне задоволення.

Можливо, сходжу разом з сином в спортивний зал і там до знемоги бігатиму по доріжці, наповнюючи тіло адреналіном та ендорфінами і приємною стомою. Коли плоть зайнята фізичними навантаженнями, коли кров посилено циркулює артеріями та венами, мозок отримує інтенсивне кисневе живлення, що спонукає продуктивне мислення, яке породжує нові ідеї, та удосконалює, упорядковує хаотичність здійснюваного. Нещодавно виник новий задум, щодо організації заходу альтернативного відомому Віденському балу, який потребує зваженого підходу, грамотної концепції, деталізованої розробки та підготовки. В такі періоди горять запалом очі, співає натхненністю душа.

Увечері сяду за комп'ютер. Мабуть, не правильно, відкладати на потім незакінчену роботу та братись за нову. Проте якщо старе почало йти важко, приходиться в буквальному сенсі, вичавлювати матеріал, не силуватиму себе, не псуватиму створене і відкладу завершення на кращі часи, коли матиму настрій та натхнення продовжувати. Тоді і писатиметься легко, із смаком. Останнім часом, визріло бажання розпочати викладення детективно-авантюрної історії, що містить в своїй основі реальні події, які донедавна були такими драматичними для мене. Писати люблю уночі, коли ніщо не відволікає. Тоді погружаюсь у інший світ, інше життя, яке поступово вимальовується на екрані. Це хобі, яке мене тішить.

Можна пригадати безліч моментів, що дають людині можливість отримати відчуття щастя. По суті, це сукупності миттєвостей, які приносять глибоке задоволення від життя.

Мабуть, ще варто згадати про "жіноче щастя". Основу його складають стосунки з коханою людиною. На зміну початковому феєрверку почуттів рано чи пізно приходять будні сімейних відносин. І тоді може статись, що очікування не відповідатимуть реальності. Ситуаційна розрядка емоцій, пригнічення в собі розчарувань частково знімають напругу, але все це поступово руйнує стосунки. Ідеально, коли є спільність інтересів поза межами сімейної побутової рутини, коли двоє людей допомагають один одному стати тим, ким вони хочуть бути і ніхто нікому нічого не нав''язує, не намагається підпорядкувати своїм приорітетам.

Власне, я почуваю себе щасливою, коли поряд людина, з якою живу на одній хвилі, розмовляю на одній мові, мислю однаковими категоріями, яка вірить в мене та підтримує віру в мені.

Є ще один момент, який несподівано виявився досить важливим. Можна говорити про жіночу мудрість і закривати очі на зради, не виносити "брудну білизну" на люди аби зберегти ілюзію шлюбу, адже "твій" чоловік, "погулявши", все-рівно повертається до тебе. В свій час, спостерігаючи за перепитіями доль в інших сім''ях я теж хизувалась своїми "прогресивними" поглядами: "Потрібно довіряти і давати чоловікові свободу. Якщо він забажає зрадити, або залишити сім''ю, то його не втримаєш і не проконтролюєш.", " Не важливо, чи мій чоловік має пригоди "на стороні". Він любить тільки мене.", " Поки очі, не бачать – душа не болить...". Але як кажуть, не зарікайся. В якийсь момент все таємне стає явним, невідомо звідки з'являються громадянські дружини, позашлюбні діти і т.д. І ти розумієш, що твій замок був скляний. Достатньо незначного камінчика, як все, що будувалось роками починає рушитись, розсипатись дрібними уламками.

Тепер я знаю точно, що не зможу ділити свого мужчину з жодною жінкою. Кохана людина повинна бути повністю моєю: думками, серцем, тілом, душею. Йдеться не тільки про те, що мій чоловік апріорі не матиме коханок, я теж не змогла б мати стосунки з мужчиною, який має близкість ще з якоюсь дамою. Як не дивно, виявилось, що і жінці може бути властиве сильне почуття власника. Можливо це проблема. Але я така є.

Одразу зазначу, що життя навчило мене не судити інших. Хтось може віддано любити мужчину і терпеливо чекати, коли він буде тільки її. Для цього, мабуть, потрібно мати сильний характер, глибоке кохання і вміти в собі підтримувати віру та надію. Це не мій варіант. Емоційність не дозволить мені пройти таке випробування.

Знаю, що навколо мене багато різних пліток та домислів. Але грязюку я  до себе не підпускаю. Звичайно, можна радіти: раз говорять, значить я людям цікава. Проте мене це не обходить.

Голос продавця вернув у реальність: "Ви будете оплачувати покупки? Сімдесят дві гривні тридцять чотири копійки.". Залишаю гроші на касі і чимдуж поспішаю на вулицю, до машини, аби не втратити жодної долі щастя.

31 жовтня 2011р.

Теги: щастя

Коментарі

Оптиміст 2011-11-29 / 13:04:16
18 простых жизненных советов. Подписываюсь.


1. Если обещали перезвонить — перезвоните.
2. Опаздываете? Найдите способ предупредить об этом.
3. Не смейтесь над чужими мечтами.
4. Не возвращайтесь к людям, которые вас предали. Они не меняются.
5. Проводите с родителями больше времени — момент, когда их не станет, всегда наступает неожиданно.
6. Вежливость покоряет города. Пользуйтесь почаще.
7. Не смотрите телевизор. Никогда.
8. Не пишите "День рождениЕ" и не говорите "МоЁ день рождения".
9. Умейте признавать свои ошибки.
10. Откажитесь от привычки всё время жаловаться. Никого не интересуют чужие проблемы
11. Не распространяйте сплетни
12. В непонятных ситуациях всегда ложитесь спать. Также в любых ситуациях полезно помнить, что "и это пройдет".
13. Есть такая штука как «Двигаться дальше». Попробуйте, поможет.
14. Даже при серьёзной ссоре не пытайтесь задеть человека за живое...Вы помиритесь(скорее всего), а слова запомнятся надолго...
15. Говорите правду, и тогда не придется ничего запоминать.
16. Пришла в голову идея? Запишите.
17. В начале дня делайте самое трудное и неприятное дело.
Когда вы сделали его — остаток дня вас не одолевают ненужные мысли.
18. НИКТО никому ничего не должен. Забудьте слово "должен". Выбростье из активного лексикона. Иначе действительно увязнете в долгах, да не только материальных, а ещё и моральных.

гуцулу 2011-11-29 / 12:11:16
Секс- це швидше чоловіче щастя. А жіноче - діти, сім'я, самореалізація (варто бути кимось, а не чиїмось придатком), душевна гармонія, поряд надійний чоловік, який думає про тебе, турбується про тебе, кохає. Не дарма кажуть "за муж"- тобто за мужем, як за стіною.Мужчина - похідна від слова "мужність", а не музика.

Кому потрібен самозакоханий фраєр із вразливими амбіціями в трусах "долче габана", який часи продить перед дзеркалом, в спортзалі, з коханками, на шопінгу (радуючи себе любимого) і лише для статусу інколи згадує про дитину та жону?

гуцул 2011-11-29 / 01:06:12
пані Інно,а шо про Жіноче счастя????Ви так і не довели до мене шо Ви маєте на Увазі рибонько???Секс??вповіште бідному Гуцулу

2011-11-06 / 13:33:00
жалива не лише з "трьох дубів", він частенько з дуба на голову падає. Інтелектуальна обмеженість не дозволяє йому бачити "далі свого носа". Проте для русинської булькаючої масовики і таке за радість.

Досвід 2011-11-06 / 11:47:00
Ти Жаливо вже зовсім з"їхав з глузду із своїми коментами. За Конарку не переживай, у неї все добре. Завдяки сайту Олега Диби в тому числі. Те що прокурор не на нарах це не страшно. Зате на їхню структуру дивляться, як на зборище недоумків. І рано чи пізно в суспільстві назріє критична маса для народного волевиявлення і тоді цю шоблу, як брудну піну винесе в каналізаційну трубу.
Це станеться швидше ніж ти думаєш.

2011-11-06 / 11:32:00

Я, Микола Староста з "Трьох дубів" у Виноградові, є найбільшим фанатом сайта Закарпаття онлайн. Це найкращий сайт Закарпаття, який один пише правду про свинства мого брата, заступника "губернатора"  Івана Бушка - читайте статтю "Депутатством по сирітству"

2011-11-03 / 16:53:00
Віденський бал, книга вимагають часу для реалізації.

2011-11-03 / 16:50:00
Усьому свій час. Фестиваль "Купальська містерія" був непоганим почином.

читач 2011-11-03 / 16:41:00
багато слів і галасу. а толку мало

Олег 2011-11-03 / 12:11:00
Хороший матеріал. Але його поганьть коменти пов"язані із скандалом.

Демон 2011-11-03 / 07:19:00
Счастья в простых мгновениях, делающих жизнь вкусной. Мы же все гоняемся за деньгами, каръерой, славой, тачками дорогими, шмотками "от кутюр". Эх человеки, человеки...

Жизнь надо содержательной сделать, тогда от нее удовольствие начнем получать.
О аналоге Венского бала серьёзно? Класс!!!

Досвід 2011-11-02 / 22:23:00
Інна торкнулася дуже тонкого, абстрактного поняття щастя. У кожного воно різне.
Дехто стає щасливим коли образить, обіллє брудом ближнього. До таких людей треба ставитися із співчуттям, а не вступати з ними у безплідні дискусії. Їх життя і так обділило.

2011-11-02 / 21:01:00
Дивно, під нецікавими постами Конар Інни завжди багато коментарів :)

Матвій 2011-11-02 / 20:52:00
нецікаво, самозакохано і кричуще безграмотно...

Ната 2011-11-02 / 20:16:00
до Конар.
А розбити сім’ю це теж входить у поняття "щастя"?

Інна Конар 2011-11-02 / 19:43:00
2кккккк ↲↲Ви маєте на увазі колишнього чоловіка-прокурора? Я теж вважаю, що він повинен понести кару за вбивство і за інші злочини. На жаль, прокуратура - це корумповане угрупування, яке захищаючи свої "шкурницькі" інтереси, покриває своїх злочинців-співробітників. Я намагаюсь їм протистояти і досягти справедливості. А Ви?

Знаючий сссу 2011-11-02 / 18:59:00
Поповняйте запас слів. Читайте побільше українських книг. Тоді не робитимете необгрунтованих закидів.

кккккк 2011-11-02 / 18:48:00
Кстати, ни строчки о том, что "мой муж был убийцей, и не раскаялся в этом". Очень плохо! Я бы с таким осадком, если бы кто-то из моих хороших знакомых, или самих родственников убил кого-то - я бы не смог такое выдержать!

Человек, за убийство, должен отсидеть. И неважно кто - простой гражданин, или "сильный мира сего". А вы говорите "счастье".

ccc 2011-11-02 / 18:34:00
хоч би грамотно писала)))

терпеливо - терпляче

головешок…- взагалі такого слова немає в укр. мові
і т. д

Света 2011-11-02 / 17:11:00
якась дурня!


Інна Конар
Публікації:
/ 5Лумшорська містерія на Івана Купала
/ 5У пошуках «землі обітованої»
/ 22Полювання на «щастя»
/ 9Теорія змови, або безперспективні бої з вітряками
/ 19Чи знімуть фільм про українського Джеймса Бонда?
/ 52Експерти радять не поспішати з покупкою нерухомості
/ 4Інна Конар: «Тільки той, хто чогось прагне у цьому житті, ладен перетворити сірі будні на яскраві свята»
/ 4Скарбничка літніх вражень
/ 5Прийшов Спас - пішло літо від нас
/ 36Присяговідступники...
/ 9Каламутні води української феміди
/ 124Міліціонери – не "олов’яні солдатики"
/ 4Про життя
/ 4ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIIчастина -"Паломництво в святилище Афродіти")
/ 13ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIчастина)
/ 17ДВА ТИЖНІ В РАЮ (I)
/ 37Візит журналіста викликав переполох у Закарпатській обласній прокуратурі
/ 4Заплету віночок на щастя, на долю, на чорнії брови…
/ 10На Івана, на Купала…
/ 2ПРОФЕСОР
Інна Конар: Криза навчила людей не витрачати усе, що заробляють
/ 25Українська калина, чи японська сакура
/ 11Візерунки дитинства
/ 5Про популярність, марнославство, дуалізм та гумор
/ 24Варіації на тему Кохання (до Дня Святого Валентина)
» Всі записи