Чи побував Іван Франко на Закарпатті?

Про відвідування Іваном Франком Закарпаття в документах та опублікованих творах ніде не значиться. Ця думка підтримується вченими франкознавцями. Однак І. Франко як письменник, літературознавець та громадсько-політичний діяч уважно спостерігав, вивчав стан справ на Закарпатті. Його цікавили літературний, національно-культурний та суспільно-політичний процеси в краї. В своїх публікаціях він адекватно оцінював їх, реагував на виклики закарпатоукраїнської суспільної проблематики. Найбільш яскравим прикладом такого реагування є його публікація, спрямована на захист українського населення краю від шовіністичної політики Угорщини – «І ми в Європі». Це переконливо свідчить, що закарпатська проблематика є невід’ємною складовою його творчості.

Чи побував Іван Франко на Закарпатті?

Та все ж вернемося до порушеного питання – чи був І. Франко на Закарпатті?

По даній проблемі досліджень не проводилося. Однак цікаву інформацію у вивченні питання нам можуть надати польові матеріали. У цьому відношенні оригінальний матеріал опублікував у своєму виданні "Життя прожити не поле перейти" Василь Олексійович Піпаш-Косівський. Він відзначає, що, збираючи фольклорно-етнографічні матеріали в 1950 році в с. Богдан, наштовхнувся на свідків очевидців, які доводили, що в їхньому селі двічі чи тричі перебував Великий Каменяр. Останній раз Іван Франко був у Богдані в 1913 році у супроводі ще трьох осіб, одного чоловіка і двох жінок інтелігентної постави. Перебували вони в Богдані майже тиждень. Місцеві жителі  називали його "писатель зі Львова", "письменник з Галіції".  Записували гості у селян співанки, казки, легенди, народні звичаї й обряди. Жив Іван Франко зі своїми приятелями в оселі місцевого дяка, заможнього селянина Гергеля (Григорія) Вечернюка. Хто були ці інші особи разом з Франком – невідомо. Але достеменно відомо,що відвідували в той самий період Криворівню, Жаб'є, Буркут Володимир Гнатюк, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич, Наталія Кобринська. Перебуваючи у Буркуті (присілок с. Зелене під горою Стіг, що на пограниччі Рахівського району Закарпатської області і Верховинського району Івано-Франківської області), Іван Франко довідався, що через перевал веде дорога на другий бік Карпат, де живуть теж гуцули. Отож, знайшовши собі доброго провідника, на кониках-гуцуликах подався Франко через Карпатські верхи, перейшов через присілок Луги (тепер окреме село), добрався аж до Богдана.

Таким Чином, Великий Каменяр своїми візитами до Богдана здійснив відвідини Рахівщини та Закарпаття – стверджує автор дослідження.

Даний факт підтверджує 80-річна племінниця покійного Григорія Вечернюка (Гергеля) Марія Юріївна Треса. У своїй розмові М.Ю. Треса згадувала, що її дядько (вуйко) за життя неодноразово про це говорив у родинному колі. Нам, дітям – говорить співрозмовниця – це добре закарбувалося в пам'яті.

Про перебування І. Франка в селі Богдан, як місцевий житель, я  теж наштовхувався в повідомленні інформатора старшого віку у другій половині 80-х років ХХ ст. Але тоді якось значення тої інформації не оцінив, деталей не розпитав і не записав її.

Пригадую також по даній тематиці подію 70-х років. Коли я вивчав напам'ять вірш І. Франка по шкільній програмі як учень школи, моя покійна бабуся (1900 р.н.) завела бесіду з батьками. Вона, посилаючись на твердження свого старшого брата – Петра Каленюка (голови Центральної виборчої комісії з виборів до Сойму Карпатської України 12 лютого 1939 року) говорила, що Франко був у Богдані.

Отже, питання про відвідування Франком Закарпатської сторони лишається відкритим. Польові матеріали, зібрані в с. Богдан, дають позитивне твердження. Документальних підтверджень поки що немає. Однак незаперечним фактом є те, що велика частина творчої спадщини І.
Франка є досі неопублікованою, особливо чорнові та фольклорно-етнографічні матеріали, які могли бути використані автором для написання більш серйозних досліджень. В даних рукописах ймовірно віднайти і докази про візит Каменяра на закарпатську частину Гуцульщини, і зокрема – в с. Богдан.

13 вересня 2011р.

Теги: Франко, гуцул, Богдан

Коментарі

Спостерігач 2016-11-06 / 20:30:27
У 2000-у році в музеї І. Франка в Нагуєвичах я бачив фото Каменяра зроблене в 1908 році в оточенні цілого ряду чоловіків сільського походження. На цьому фото Франко лежав і у нього звисала ліва рука.

Як пояснила екскурсовод музею, це фото було зроблене в селі біля Коломиї, де за хворим Франком доглядала його сестра Ганна.

Екскурсовод також пояснила, що в 51 рік у Франка був інсульт - нервовий стрес, в результаті якого у нього був порушений вестибюлярний апарат, через- що він самостійно не міг рухатися. У тому селі Франко помер і там був похоронений, і лише у 1926 році його перепоховали на Личаківському кладовищі в сімейну могилу родини Шухевичів, звідки його 1936 році його знову перепоховали, на цей раз в окрему могилу.

Манька 2015-12-03 / 13:57:53
Этот вопрос, на данный момент, самый актуальный на Закарпатье!

ЕМІЛ 2011-11-26 / 20:31:56
Муй вуйко (тютка, стрико тощо) повів... Ось такі джерела. Ференц, ти такий самий "історик", як твоя книга про етнічні процеси "наукова праця"

вуйко 2011-10-26 / 22:58:00
Петре,а Шевченко не був на Гуцульщины шо скажеш??

Ужгород 2011-09-19 / 08:29:00
Авторитетний історик Олег Мазурок доводить, що Франко не був на Закарпатті. З цього приводу він публікував велику статтю в "Новинах Закарпаття"

2011-09-17 / 18:52:00
Син Я́кова Франка Іван ніколи не міг бути на Закарпатті, адже ця назва виникла тільки з так званим "воззєднанням" у 1944-45 роках.
А як окремий адміністративно-територіальний регіон під назвою Подкарпаття (Подкарпатська Русь) цей край вперше виник на мапах творців імперіалістичного поділу Центральної європи в палацах Версалю по завершенні першої світової війни.

А вот до поселень одного з північно-східних комітатів Угорського королівства син Якова Франка Іван міг і завітати, адже в той час багато його одноплемінників емігрували з Галачини до Угорщини, а далі до Америки.

Оксана 2011-09-15 / 19:05:00
Дуже важлива краєзнавча інформація. Дякую пане Петре. Це особливо відрадно, що ти не полишаєш наукових пошуків навіть створеному тобі твоїми "доброзичливцями" "солодкого життя". Молодець.

KK 2011-09-15 / 00:20:00
Не давно, я мав можливість бути разом із колежанкою із Івано Франківськ у маленькому антикварному склепі, у маленькому, маленькому 'кавбойському' містечку в західньому південому США. Приміщеня складалося із декілька кімнат. Зайшовши в останій кімнаті, і дивлючись на стіні, бачу портрета славного нашого каменяра. Нам обом не вірилось що так далеко, в куточку Америці, зустрінемо знайомого нам письменика. Ніколи не можна знати де і коли цей наш пророк бував! :-)

Наталя Кляшторна 2011-09-14 / 21:58:00
‎1897 р. Франко быв у Скотарскім із Гіядором Стрипським.

ярослав орос 2011-09-14 / 21:06:00
безумовно, іван якович був на закарпатті, ступав як п*ятою так і витав духом... принаймні, якщо б Його не було, то й мене сущого також...

Пан Баклажан 2011-09-14 / 20:19:00
КК, я так підозрюю, що в 1913-му в Богдані фотоапарат міг бути хіба що у нотаря чи шинкаря, і то за умови, що ті захоплюються сучасною технікою.
Читав нещодавно "Миколу Шугая" Ольбрахта - злиденність шаленна стояла в карпатських селах, які там фотоапарати, люди хліба досита не їли...

KK 2011-09-14 / 03:45:00
Цікаві новиини. Цікаво чи хтось у Богданові вжее в 13-ому році не мав фотоапарат, і чи хтось не відважився зробити фото?


Петро Ференц
Публікації:
/ 3Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
/ 4Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія
/ 6Ухвала про злуку ЗУНР і УНР у Станіславі та представництво Закарпаття
/ 5Михайло Тиводар. П’яті роковини
Іван Жеґуц та його "Книжка і преса - їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть"
/ 7Як жити з "ворогом народу"?
/ 11Олекса Борканюк і декомунізація історії комуністичного руху Закарпаття
/ 3Підкуп був, підкупу не було
/ 12Погані українські президенти і добрий український охлос
/ 4Голодомори, політичні репресії, терор, погроми, депортації
/ 5Перші польові матеріали, або Записник бесід з батьком
/ 53Ти, дебіле, або Булінг учителя Богданської школи
/ 56Московське православ’я на Закарпатті як дітище МГКЄ
/ 13Родина Поповичів з Богдана
/ 10Богданські смереки, або Похвала глупоті
/ 5Освітній закон і Угорщина. Історичний контекст і завдання на перспективу
З літопису села
Український чин Закарпаття в період угорської окупації та початку встановлення радянського тоталітарного режиму (1939-1945 рр.)
/ 5Пам’яті батька
/ 2Юрій Ерстенюк. На таких тримається Україна
/ 1"Золотий" вересень
/ 1Хата Калинюка
/ 10Михайло Тиводар. Слово про Вчителя
/ 36Бібліотека, фітнес і комунальне майно
/ 2Старе гуцульське фото з ХІХ століття
» Всі записи