До 130-річчя Ерделі

Відбулася 26-та міжнародна наукова конференція “Ерделівські читання-2021”, організована Закарпатською академією мистецтв.

До 130-річчя Ерделі

На відміну від минулорічної конференції, яка через епідемію змістилася на жовтень, цьогорічну таки традиційно проведено у травні, до дня народження художника.

Цього разу конференція відкрилася двома виставками. У галереї “Ужгород” відкрито молодіжну виставку графічних робіт студентів з 5 мистецьких академій (Варшава, Вроцлав, Братислава, Львів, Ужгород) — це спільний польсько-словацько-український проект, який засвідчив: ужгородські студенти на вістрі тих самих мистецьких трендів, що й їхні західніші колеги. На виставці вручено дипломи закарпатським учасникам проекту. У самій Закарпатській академії відкрилася виставка її студентів “Травневі блукання”, де вже представлено не тільки графіку, а й інші жанри і техніки.

До конференції зголосилося 118 учасників з 6 країн. Дистанційно конференцію привітали її ініціатор і незмінний керівник І.Небесник (проходить реабілітацію після хірургічної операції), академік М.Мушинка (словацько-український кордон на карантині), інші зарубіжні науковці.

Загальне захоплення викликала доповідь М.Приймича про триваючу реставрацію фресок Й.Бокшая у Кафедральному греко-католицькому соборі і пов’язані з нею нові мистецтвознавчі відкриття. Зокрема, дослідник переконливо довів вплив на Бокшая італійського художника Дж.Т’єполо, прослідкував творчу історію композиції “Віднайдення Чесного Хреста”, поділився труднощами щодо її реставрації По можливості обабіч фрески Бокшая відновлюють і окремі декоративні елементи, виконані його попередниками А.Тртиною і Ф.Видрою. Реставруються також іконостас собору і його різьблене оформлення.

Цікаві доповіді присвячено сподвижникам і наступникам Ерделі — Ф.Манайлу, А.Коцці, В.Микиті, З.Мичці, Л.Корж-Радько, Н.Пономаренко, О.Долгош, О.Кондратюк, Б.Коржу.

Для учасників конференції проведено пішу екскурсію ужгородськими куточками Ерделі. Це пам’ятник Ерделі і Бокшаю в Альпінарії; будинок, подарований художнику 1938 р. його чеським товаришем, що втікав від гортіївської окупації; замок, де майстер жив і викладав малювання у духовній семінарії 1930-х рр., старе приміщення художнього училища, де Ерделі викладав у 1940-50-х. Перлиною екскурсії стало відвідування реставраційних робіт у Кафедральному соборі.

Також учасники конференції взяли участь у відкритті ювілейної виставки А.Ерделі у Художньому музеї ім.Бокшая. На додачу до постійної експозиції (1 зал) там демонстровано картини і ескізи майстра з запасників (4 зали), які раніше виставлялися десять років тому. Зі спогадами про митця виступив його учень В.Микита. Завершилася імпреза невеликим, але вражаючим концертом студентів музичного коледжу ім.Д.Задора.

 

26 травня 2021р.

Теги: