3+1

Першою прем'єрою нового сезону у театрі ім. Шерегіїв стала вистава М.Савенко “Гра у правду” за п’єсою сучасного французького драматурга Ф. Лелюша (1966 р.н.).

3+1

Історія починається буденно: троє паризьких парубків, що колись разом училися, збираються на чергові посиденьки (Дмитро Бурма, Роман Каверзін, Дмитро Бондаренко). Після університету минуло десять років, кожен вже має щось за плечима, має свої скелети у шафі. Хлопці-артисти грали натхненно: створити за лічені хвилини три різні типажі, кожен зі своїм характером, манерою говорити і рухатися, яких ні за що не сплутаєш між собою — це треба уміти. А водночас вони постійно нагадують афоризм нашої письменниці Міли Іванцової: хлопчики ніколи не дорослішають, вони просто з часом сивіють.

Проте виявляється, що Жіль запросив на вечірку колишню студентську мрію їх усіх трьох — Марго (Оксана Грицаїшин). Але вона виявляється... не зовсім такою, до якої вони звикли у студентські роки. Ще перебуваючи у шоці, хлопці пропонують зіграти у колись улюблену свою гру у правду — коли на кожне незручне питання слід відповідати виключно правду. Тому дія стає ще більш напруженою і драматичною. Хлопці намагаються бувально знищити одне одного — і зовсім небезуспішно.

Але тепер вже у центрі уваги Марго — справжня жінка-загадка. Є у ній щось від героїнь античних драм, які виходять на сцену, аби відкрити нам якісь сокровенні істини. Отак і тут. Марго розкладає буквально усіх. Це така собі богиня помсти, ключ до істини. Багатющою мімікою актриса передає десятки емоцій. Водночас вона буквально фонтанує гумором, що не дає жодної можливості ображатися на неї.

Фінал взагалі несподіваний. З публікою у залі чинилося щось неймовірне. За якусь годину чотирьом акторам вдалося так завести залу, що вона нагадувала розбурханий мурашник.

Спектакль вийшов по-французьки запальним, дотепним, а водночас глибокодумним. Попри увесь комічний антураж він про серйозні речі: про життя і смерть, кохання і шлюб, здоров’я і недугу та про необхідність завжди лишатися людиною.

 

29 вересня 2024р.

Теги: рем'єра, вистава, театр, спектакль, Лелюш, Савенко