Святковий календар

Мукачівська греко-католицька єпархія традиційно видала до нового року кольоровий настінний календар-місячник (24 сторінки формату учнівського зошиту).

Святковий календар

Календар з читаннями на кожний день, тобто кожній даті позначена пам’ять відповідного святого або церковне свято. Якщо попередні подібні випуски  було присвячено історичним іконам, храмам єпархії, то цього року  вона відзначатиме двадцятиріччя виходу з підпілля, в якому перебувала понад сорок  років після убивства 1947 р. владики Теодора Ромжі і офіційної заборони 1948 р. цієї церкви радянською владою. Тому цьогорічний календар присвячено різним святам – як вони відзначалися упродовж цього двадцятиліття. На кожний місяць подано яскраву фотографію, більшість зроблено самими священиками, кілька – знаним нашим фотохудожником Я.Макаром. 

Січень проілюстровано знімком хіротонії владики Ніла (2013). Це перший владика даної єпархії за всю її тривалу історію, що є уродженцем Ужгорода. У лютому – празник трьох святителів (Іоана Златоуста, Василія Великого, Григорія Богослова) у замковій каплиці, що історично була каплицею Ужгородської духовної семінарії. У радянські часи зал був забілений, відтак побілку знято і відновлено старі розписи, а цього року музей ще максимально посилив експозицію сусідніх кімнат, яка розповідає про життя семінарії з кінця XVIIІ до першої половини XX ст. у березні показано хресну ходу в Ужгороді 2013 р., подібні проходять в обласному центрі вже понад десятиліття.

Квітень представлений пасхальним богослужінням у Кафедральному соборі. Для травня маємо фото з Ватикану 2012 р., де  тодішній папа Бенедикт XVI благословляє копію ікони Богородиці “Salus Populi Romani”, спеціально виготовлену для Закарпаття і після освячення привезену до області (її репродукуємо у даній публікації). На знімку календаря – момент передачі цього образу у візантійському стилі від Папи до рук владики Мілана. У червні – знову піша хода, присвячена пам’яті владики-мученика Т.Ромжі. Його мощі зберігалися у крипті Кафедрального собору, після легалізації єпархії їх було віднайдено, ідентифіковано і перепоховано.

У липні – подячна літургія 2015 р. священиків, висвячених ще у підпіллі.  На знімку – дев’ять літніх отців навколо двох владик у храмі нинішньої духовної академії, що діє з початку дев’яностих років і є спадкоємцем колишньої замкової семінарії. У серпні – минулорічне ХІІ молодіжне паломництво з Хуста до Великого Бичкова у пам’ять про Т.Ромжу та ще одного владику-мученика О.Хіру (обоє родом з Тячівщини, через яку пролягає більша частина ходи). У вересні – храмове свято Воздвиження Чесного Хреста в Ужгороді, до якого приурочено і світські святкування Дня міста. 

Жовтень – висвячення семінаристів 2017 р. у Горянській ротонді – одному з найстаріших діючих храмів єпархії. Листопад – архієрейська літургія у Кафедральному храмі. Грудень – Різдвяне богослужіння там само, зображено символічні Віфлеємські ясла, що традиційно встановлюються у соборі.

Також у календарі вміщено фото пам’ятного знаку на Кальварії, на місці, де о. Юрій Федака (двоюрідний дід автора цих рядків) провів перше в Ужгороді публічне богослужіння за кілька місяців до офіційної юридичної реабілітації конфесії. 

Календар вийшов максимально урочистим, енергетично насиченим, з сильним зарядом позитиву. 

 

14 січня 2019р.

Теги:

Коментарі

Пенсіонер 2019-02-23 / 05:05:07
Цікавий календар хотілося б придбати, бо покищо лелію календар, де є молитва на кожен день.