Закарпатці на форумі видавців

24-ий Львівський форум видавців (13-17 вересня) обіцяє тисячу культурно-мистецьких акцій, серед яких досить скромне, а все-таки помітне місце займе і з десяток закарпатських презентацій.

Закарпатці на форумі видавців

Більшість подій забезпечує ужгородське видавництво “Карпати”, яке незмінно має  виставковий стенд на третьому поверсі львівського Палацу мистецтв. Цього року воно теж везе чималий доробок як найсвіжіших, так і радніших видань, а ще запрошує до виступу і своїх авторів. 

Відкриє закарпатський марафон у Львові Василь Густі, котрий представлятиме свою найновішу книжку “Молитва грішника” – шістдесят оповідей автобіографічного характеру, часто з несподіваним фіналом у дусі О’Генрі.   

Збірник архівних документів “Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947 – 1953 р.” представить його укладач Олексій Корсун. Унікальне видання є вже четвертим у своєрідній серії збірників про репресії, раніше вийшли подібні збірники про втікачів до СРСР, про репресії за національною ознакою та про репресії у ході колективізації.

Борис Кузьма як голова обласної організації Національної спілки художників презентує на форумі альбом “Магія відданості рідній землі і світу», що кілька місяців тому був представлений в нашій обласній адміністрації, з цього приводу там було влаштовано відповідну виставку. До альбому уміщено репродукції усіх лауреатів обласної мистецької премії імені Й. Бокшая та А. Ерделі за 20 літ її існування. У цьому ряду – імена 84 майстрів пензля та різця різних жанрів образотворчого мистецтва Закарпаття.

Також відбудеться зустріч юних читачів з Галиною Малик – найвідомішою з сучасних дитячих письменниць Закарпаття. Її твори давно стали загальновідомим на всій Україні, проте публіка завжди з нетерпінням чекає продовження.

У двох подіях задіяний Петро Мідянка. Він братиме участь у презентації щойно виданої "Антології української поезії ХХ століття" на 2016 сторінок, куди включено і його поезії. По-друге, він виступить на представлення книжки "Звичайні незвичайні священики" – це збірка оповідань, есе, нарисів українських письменників про отців, які своєю діяльністю будують духовні храми на своїх парафіях і в душах прихожан.

Світлана  Мітряєва братиме участь у представленні доробку Національного інституту стратегічних досліджень, зокрема книжки книги Володимира Горбуліна "Хроніка передбачень" та колективної монографії інституту "Світова гібридна війна: український фронт".

Виступить на форумі і найактивніша бабуся закарпатської літератури – Юлія Драгун представить нову книжку “Мереживо чудесних мрій” про серйозні і кумедні, повчальні і веселі пригоди дітей, звірят, пташечок, квіток і дерев адресована найменшим читачам.

Цілий ряд акцій матимуть і закарпатці, що зараз живуть поза межами області. Зокрема, це Тарас Ващук, що закінчив в Ужгороді тодішній факультет романо-германської філології, мав кілька прозових публікацій у колективних збірниках, став першим лауреатом обласної премії “Дебют”, потім працював у місцевій пресі, виїхав до однієї з арабських країн, а зараз дебютує першою окремою книжкою "Україна в пісках", яка презентуватиметься і в Ужгороді, і у Львові.

Лесь Белей, що вчився в Ужгороді і Вроцлаві, видав кілька поетичних збірок, захистив кандидатську дисертацію про лінгвістичний ландшафт Закарпаття, а нині працює у київському видавництві, де підготував кілька колективних збірників про нашу область, зараз представить  свою іронічну книжку «План порятунку України».

Айна Бадалова, що закінчила відділення журналістики УжНУ, а тепер працює на центральному телебаченні, буде модератором на презентації благодійного проекту для підлітків, що видав кілька дитячих книжок.

Маестро живопису Тиберій Сільваші, що цього року мав персональну виставку в Ужгороді, представить свою книжку "Реальність".

Отже, Закарпаття на форумі прозвучить, хоч і не настільки потужно, як могло би, виходячи з нашого творчого потенціалу.

09 вересня 2017р.

Теги: книжка, видавці, Львів

Коментарі

шанувальник 2017-09-13 / 10:25:31
для декого форум тільки для того, щоб себе пропіарити.

Ужгород 2017-09-10 / 06:24:04
Не всі події відображені

Михайло 2017-09-09 / 21:59:42
Як читають мало? за 2016 рік в Україні куплено книжок на 112 мільйонів доларів!!!

читач 2017-09-09 / 16:59:39
На жаль, книжки читають все менше. Перспектива такого роду форумів - Форум інтернет-видавців.