Чи вирветься Україна із обіймів олігархату?

Революція Гідності за формою здійснення була народною революцією. Звироднілий проросійський олігархічний режим Януковича сконсолідував проти себе всі верстви населення. Не стояли осторонь у цій революції і декілька груп українських олігархів, які були незадоволені рейдерством сімї Януковича.

Звитяга українців дивувала цілий світ. Одним із головних гасел революції була вимога ліквідації олігархічної системи. Але глибинну вкоріненість цього соціально-політичного явища розуміють далеко не всі. Олігархат сформувався  в Україні під проводом прорадянської, прокомуністичної еліти, яка стала панівною після проголошення незалежності у 1991 році. Завантаження країни не пройшло за сценарієм східно-європейських та прибалтійських країн, де до влади прийшли колишні дисиденти. В Україні головним конструктором розвитку країни стала комуністична номенклатура. Спочатку Кравчук, а далі, особливо, Кучма стали будівничими українського олігархату. Дикий грабунок українського народу призвів до шаленого збагачення декількох  осіб, чи сімей.  В соціальному плані відбулася неймовірна соціальна поляризація. Ця нова соціальна група на тлі масового збідніння широких верств суспільства сформувала відповідну і політичну систему, яка забезпечувала панування в суспільстві і державі класу олігархів.  Звідси всі похідні реалії, а найбільше – політична корупція, похідними від яких є всі інші види корупції.

У 2004-2005  та 2013-2014 роках пройшли дві українські революції, які, на жаль, не похитнули основ економічного та політичного укладу олігархічної системи України. Ющенко виявився політичним лобі Фірташа і успішно передав владу донецькому угрупуванню олігархів. Тому політичний демонтаж, який відбувався після проведення названих революцій, не призводив до змін соціальної структури українського суспільства. А отже, революції виявилися доволі косметичними.

Спадщина 90-х років з величезною силою тисне на сьогодення і не дає йому змінитися. Потрібна глибока оранка. Спроби окремих політиків діяти у цьому напрямку натикаються на велику стіну. Прикладом цього є конфлікти одеського голови адміністрації Михеїла Саакашвілі із Ігорем Коломойським.

Українці не перші опинилися на шляху подоланняоснов олігархату. Не будемо брати за приклад тоталітарні режими Мусоліні та Гітлера, які через расову, імперіалістичну політику призвели світ до трагедії. Краще взяти за основу приклад Сполучених Штатів Америки, які найбільш класично подолали олігархічну систему у своїй країни. Спочатку це було ліквідація олігархів-латифундистів через політику Реконструкції Півдня. Далі на початку 20 століття президентом Теодором Рузвельтом  була проведена політика обмеження трастів. Франклін Делано Рузвельт логічно завершив  політику обмеження деструктивного впливу олігархів Новим курсом.

 Отож, питання в тому, чи захоче Петро Порошенко увійти в історію як Президент України, тобто особа, яка посягне на основи олігархічного ладу і почне її демонтаж? Бо всі попередні президенти обслуговували олігархічну систему. Але без політики подолання надпотужного впливу олігархів на життя України ми європейської держави не збудуємо. 

10 вересня 2015р.

Теги: олігархат, революція

Коментарі

Ник 2015-09-18 / 23:24:30
Експооприация експроприаторив.

люк 2015-09-18 / 23:10:46
справа не у президентах. систему міняти треба! УСІ КЕРІВНИКИ ГІЛОК ВЛАДИ ПОВИННІ ОБИРАТИСЯ НА ВИБОРАХ!
Виборчі комісії теж повинні обиратися!
Питання коштів, закупок, землі повинні вирішувати збори голів сімей громади відкритим голосуванням!
Ці ази викорінять корупцію!
Щасти Тобі - УКРАЇНО!


Петро Ференц
Публікації:
/ 12Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
/ 4Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія
/ 6Ухвала про злуку ЗУНР і УНР у Станіславі та представництво Закарпаття
/ 5Михайло Тиводар. П’яті роковини
Іван Жеґуц та його "Книжка і преса - їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть"
/ 7Як жити з "ворогом народу"?
/ 11Олекса Борканюк і декомунізація історії комуністичного руху Закарпаття
/ 3Підкуп був, підкупу не було
/ 12Погані українські президенти і добрий український охлос
/ 4Голодомори, політичні репресії, терор, погроми, депортації
/ 5Перші польові матеріали, або Записник бесід з батьком
/ 53Ти, дебіле, або Булінг учителя Богданської школи
/ 56Московське православ’я на Закарпатті як дітище МГКЄ
/ 13Родина Поповичів з Богдана
/ 10Богданські смереки, або Похвала глупоті
/ 5Освітній закон і Угорщина. Історичний контекст і завдання на перспективу
З літопису села
Український чин Закарпаття в період угорської окупації та початку встановлення радянського тоталітарного режиму (1939-1945 рр.)
/ 5Пам’яті батька
/ 2Юрій Ерстенюк. На таких тримається Україна
/ 1"Золотий" вересень
/ 1Хата Калинюка
/ 10Михайло Тиводар. Слово про Вчителя
/ 36Бібліотека, фітнес і комунальне майно
/ 2Старе гуцульське фото з ХІХ століття
» Всі записи