Чи не провалимось у власний "екологічний слід"?

Дню Землі - 40 років

Чи не провалимось у власний "екологічний слід"?

Цього року неофіційне свято, відоме як День Землі, відзначається в сороковий раз. Його передісторія починається в Сполучених Стейтах Америки ще в 19 столітті, і пов'язане з ім'ям Джона Мортона, редактора газети у Небрасці і засновника тамтешнього Дня Дерева. День народження містера Мортона - 22 квітня - згодом переросло в національний день, присвячений довкіллю. Сорок років тому, у 1970-му, на честь позитивних змін в американському екологічному законодавстві (викликаних попередніми масовими протестами американців проти забруднення природи) День Дерева перейменували на День Землі. Через два десятилiття, в 1990-му, він був оголошений міжнародним, і його вперше відмітили в Україні. Згодом, а саме у 1998-му, президентським указом було встановлене ще одне свято - День Довкілля, що відмічається кожну третю суботу квітня. Зазвичай у такі "тематичні" дні за ініціативою влади чи громадських організацій проводяться разові акції, спрямовані на покращення оточуючого нас середовища. Як правило, вони зводяться до прибирання території від сміття та висадки дерев. Останнім часом у таких акціях полюбляють "засвітитися" політики, чиновники, "зірки" шоу-бізнесу, а екологічні організації використовують дні Землі та Довкілля як нагоду нагадати про себе.

Прибирання сміття та висадка дерев, справа, звісно, непогана. Але ці дії, як не дивно це може здатися, насправді до покращення екологічного стану на планеті відношення практично не мають. Так, розкидане повсюди сміття дратує, викликає справедливе обурення та навіть депресію (особливо після повернення додому з країн, де як із комунальним господарством, так і зі свідомістю населення все гаразд). Тому прибрати його з очей подалі - природне бажання ментально здорової людини. Та чи багатьох з нас турбує, що буде з тим сміттям далі? ЗМІ тепер все частіше звертаються до цієї теми - переповнених сміттєзвалищ, на яких смердить, тліє, отруює повітря та воду, слугує джерелом найнебезпечніших хвороб все те, що зовсім нещодавно тішило нас в якості гарної упаковки, слугувало нам одягом та взуттям, покращувало побут у вигляді домашньої техніки... Ця проблема стоїть практично перед кожним містом, і невеличкі міста Закарпаття тут не вийняток. Та зараз мова піде не про складну проблему поводження із відходами. Пропоную подивитись в її корінь - адже зазвичай ми бачимо лише ту частину проблеми, що знаходиться на поверхні.

А для кращого розуміння речей, начебто й очевидних, але завзято людьми ігнорованими, розповім коротеньку казку, читану в дитинстві. В ній доброму молодцю дісталася скатертина-самобранка, що пригощала його будь-якими наїдками на першу вимогу. Молодець був хлопцем щедрим, і незабаром за ним тяглася величезна юрба, що все приростала, ситно закушуючи на привалах. І так дійшли вони до жахливо злиденного села, де з їжі були три кірки хліба в руках трьох худючих малят на руках виснажених матерів. Молодець розгорнув для них чарівну скатертину, і на скатертині з'явилися... ті самі три кірки, вирвані невідомою силою з дитячих рук. Тоді зрозумів добрий молодець природу диво-скатертини. Він виправив помилку, зоравши та засіявши величезне поле, на якому по казковому швидко дозрів щедрий врожай. В житті, виявляється, все так само - як казковий герой, так і реальні обивателі тривалий час не здогадуються про природу тих благ, якими вони користуються. От тільки, коли доведеться замислитись, то виправити помилку із казковою швидкістю вже не вдасться.

Ну ми й наслідили!

Люди, звичайно, знають, що булочки не ростуть на деревах, але про походження більшості інших товарів (а їхній асортимент розширюється щодня, і обчислюється мільйонами найменувань) мають дуже умовну уяву. І, аби цю уяву розширити, вчені все ширше застосовують поняття "екологічний слід" - і це поняття має безпосереднє відношення до Дня Землі. Бо коли ще, як не в цей день варто почати думати над тим, який реальний слід залишає кожен із нас на цій планеті? Як не сумно це може стати для непідготовленої людини, але виявиться, що головний слід, який залишає по собі сучасна людина - то велика гора різної речовини, яка спочатку була частиною планети, але швидко перетворилася на купу непотребу. Про обсяги тої умовної купи, що збільшується щодня на протязі всього нашого життя, можна лише здогадуватись. Статистика веде облік побутового сміття, яке утворюється в домогосподарствах різних країн світу. Лідирує у цьому непочесному рейтингу ССА, кожен мешканець яких утворює, за різними підрахунками, від 600 кг до тонни (а подекуди й двох тон!) побутових відходів на рік. Європейці стриманіші, і тому їхні показники - 400-500 кг щорічного сміття на кожного. Українці лише наздоганяють своїх багатшіх сусідів, у середньому викидаючи на смітники або повз них (у річки, на узбіччя доріг, в лісові хащі) по 150-200 кг відходів свого споживання. Візьміть ці цифри, помножте на прожиті роки (в радянський час, через відомі причини, споживання було обмеженим, тому в ті роки й відходів було рази в два менше), і уявіть, що з кожним наступним роком ваш внесок у захаращення планети тільки зростатиме. Але це - тільки верхівка значно більшої піраміди! Адже насправді на кожен виготовлений товар (будь-то телевізор, сорочка чи навіть пакувальна коробка) витрачається певна кількість ресурсів. Підрахунками цих кількостей якраз і зайнялись фахівці в різних країнах світу, та вразилися тим тоннам руди, кубометрам води та лісу, барелям нафти та горам відходів - тобто реальній ціні будь-якого предмета, яким нині користаються дуже недовго, і який обходиться природі все дорожче. Якщо приблизно, то вагу будь-якого товару можна сміливо помножити на десять - як мінімум стільки речовини потрібно використати, аби його отримати. Однак для більшості товарів потрібні значно більші коефіцієнти. Наприклад, звичайні джинси, вагою в півкіло, "важать" 30 кілограм первинної сировини. Необхідно близько 30 тонн сировини, аби з купи руди з'явився на світ новий легковий автомобіль.

А є товари, "справжня вага" яких й зовсім зашкалює. Наприклад, золото - на одну невеличу каблучку необхідно витягти з землі три тонни руди, а ще промити її, як водою, так і токсичними ціанідами (на щастя, закарпатське золото добували без них - та як би бажання здобувати цей дешевшим способом не перемогло згодом). "Найтяжчими" товарами, вочевидь, є діаманти. Навіть якщо вони не "криваві" (тобто добуті в Африці місцевими фашистськими чи бандитськими режимами в обмін на зброю), все одно залишають на Землі справжні шрами у вигляді т.зв. кімберлітових трубок - величезних ям, схожих на лунки від ядерних вибухів.

Справжню ціну товару, з урахуванням всіх витрачених на нього ресурсів, віднедавна почали вираховувати стурбовані станом довкілля фахівці, і назвали ці розрахунки екологічним слідом.

Вперше це поняття ввів у обіг у 1992 році канадійський професор Уільям Різ, фахівець з регіонального планування. Воно швидко розповсюдилось, увійшовши в словник природозахисніків та "екологічних" чиновників, особливо після доповіді для Конференції ООН із навколишнього середовища "Екологічні сліди країн світу". Кілька років тому з метою узгодження методології та координації досліджень зформувалася Всесвітня мережа "Global Footprint Network" ("Мережа глобального сліду"), що об'єднала у своїх рядах представників наукових і урядових кіл, бізнесу, громадськості самих різних країн. Тепер вони вираховують "екологічні сліди" цілих держав, визначаючи масштаби негативного впливу людини на природне середовище Землі. Якщо повернутися до згаданої казки, то можна уявити собі на скатертині-самобранці великий пиріг, від якого все більша кількість їдоків відкушує все більші шматки. От він й тане щогодини. Цей пиріг - наша планета, точніше, та її частина, яка придатна для життя. Але, якщо герой казки зумів виправити ситуацію, засіявши нове поле, то з нами усе складніше - інших планет для людини ми в найближчому майбутньому точно не знайдемо. За підрахунками "слідомірів", на всій Землі придатними для людини є всего 22 % поверхні планети - 4 % океану і 18 % площі суші. На цій часточці ми й живемо у своїх селах, містечках та мегаполісах, тут наші поля, пасовища та заводи, приморські пляжі, смітники й стрільбища. На кожного землянина, яких незабаром буде 7 мільярдів, зараз припадає, за різними оцінками, від 1.8 до 2.7 га родючих земель. Чи цього досить? Авжеж не досить! Тому людина пішла найпростішим шляхом: почала оббирати ближнього, а також своїх нащадків. Адже зараз стало дуже просто добувати ресурси далеко за межами місця свого проживання, і збувати відходи якнайдалі від нього. От і виходить, що самий наймарнотратніший народ на планеті - громадяни США - примудрилися "їсти" за шістьох землян. Не обмежує себе й Європа, споживаючи в 2 - 3 рази більше, ніж могла б собі дозволити. І навіть Україна, яка в лідерах зі споживання наразі не числиться, за підрахунками іноземців, споживає ресурсів на третину більше, ніж повинна б. Чому іноземіці? - тому що наразі жоден науковий заклад в Україні на серйозному рівні обчислюванням екологічного сліду та похідних від нього показників (таких, як "екологічна спроможність території" тощо) не займається.

Та якби й займався, то це навряд чи б допомогло. Адже горезвісна економічна криза застала українців у момент становлення на ноги суспільства споживання, про необхідність побудови якого так довго говорили ідеологи ліберальної економіки. Навіть до її початку мало хто прислуховувся до небагатьох критиків, які намагалися повідомити про початок епідемії "вірусу споживацтва", соціальної хвороби, давно відомої на Заході. Там вже почали від неї лікуватись, але ж ми звикли повторювати чужі помилки та проходити чужими хибними шляхами! Відтак, соціальна хвороба вразила українців легко, без жодного спротиву, навіть навпаки - була прийнята із розпростертими обіймами. Ще б пак, після тривалого періоду змушеного аскетизму радянської пори, що змінилася суворим "етапом первинного нагромадження" ранніх 90-х, люди дочекалися ери товарного добробуту. І класичні ознаки хвороби не змусили чекати - це відчутний ріст шопоголізму (нестримного бажання здійснювати покупки), брендова залежність, формування світогляду під впливом реклами, і, нарешті, кредитоманія. (Народ нині нарікає на підступних банкірів, що підсадили його на кредити. Відтепер він став обережніше, і надалі буде точно вираховувати складні відсотки та вичитувати умови банківських договорів). Екологічні симптоми хвороби у вигляді зростаючих сміттєзвалищ описані вище... Та, як це часто трапляється із хворими, вони себе такими не визнають. Хіба побачили ми у суспільстві широку дискусію про те, що варто перемінити життєву парадигму, таку начебто просту, але згубну - "споживай і пануй!"? Куди там! Попри глибоку економічну кризу, бал править свято споживацтва. Куди не клікнеш пультом - суцільні "гламурні вечірки" та "світські хроніки" (нескінченний портрет тих, хто має самоназву "еліта", в інтер'єрі з їхніх улюблених машин, будинків та "ексклюзивних" іграшок ціною в річний бюджет середньої школи). Народ скрипить зубами, але дивиться здебільшого із заздрістю та бажанням бути такими ж. А це значить, що наш "екологічний слід", поки що лише чітко видний на тілі Землі, грозить провалом по горло в порожню, отруєну пустелю...

Олег Супруненко, Закарпаття онлайн.Блоги
22 квітня 2010р.

Теги: День Землі, еколог, сміття

Коментарі

Блаженный 2010-04-23 / 21:11:00
Держись автор, неизменяй Берегу, я в тебя верю, может что и получится в перспективе............

2010-04-23 / 11:07:00
Не треба дивуватися, що українські вчені "екологічні сліди" не досліджують. За роки "незалежності" жодної копійки на наукові дослідження (а не на їх імітацію) Україна не виділяла. Весь так-званий "бюджет науки" в Україні з"їдають мізерні зарплати вчених і захмарні пільги геронто-академіків.

Товарищ Из Небраски 2010-04-22 / 21:14:00
Реально до вашей экологии никому дела нет. Важнее - русский газ, Шухевич и новый прикид у Януковича. Вот такие вот дела. Закарпатье - держись!

2010-04-22 / 21:00:00
Сашко, закликати брати лопату якраз усі й ладні. Он, Азаров на суботу затіяв всеукраїнський суботнік ("працюваті трєба"). Беруть лопату не рез і не два, з щирих почуттів і аби засвітитися. Ти не раз бачив мене із лопатою на спробах зупинити тотальну ентропію. Та й тебе кілька разів бачили :)

Але сьогодні я хотів би, аби побільше людей подумали над суттю екологічного "абзацу". Бо зібрати сміття з одного місця (чиз кількох) та перенести в інше - по суті це нічого не дає. А суть проста - нас забагато (про це колись іншим разом) і ми споживаємо надто багато. Що робити? Простих рецептів немає, а як і будуть, то хто їх дотримується?



І, до речі, не поширюй цей міф - "сейчас Закарпатье самая чистая область в Украине". Попри відсутність великої промисловості, Закарпаття знаходиться в тяжкому екологічному становищі, просто про це воліють багато не говорити, аби не відлякувати туристів. Дай по всій Україні інфу про якість берегівської води - і ідея з "курортополісом" може накритись їржавим тазом. А якість берегівського повітря хтось заміряв?

Саша В. 2010-04-22 / 20:21:00
Приветствую коллегу и партайгеноссе по эко-движению в "блохах"! Наваял ты здорово! Всё плохо. Проваливаемся в ад. Но практически ничего не делаем для спасения человечества. На счет - "мысли глобально, но бери лопату".



Реально - сейчас Закарпатье самая чистая область в Украине. Но местных эко-проблем - куча. Власть занимается только одним - окозамыливанием и ухудшением ситуации. Что важнее: рабочие места или жизнь и здоровье людей? Ответ: рабочие места важнее. И всё. Золоторудник должен приносить доход государству любой ценой? Должон! Из "премикса" делают "Деу-ланосы"? Делают, значит он не приносит вреда! В локальных мусоросвалках виноваты несознательные селяне? Да, только они виноваты! Вот то-то и оно.



Закарпатье из относительно чистой области может стать в будущем одной из остальных. Не станет возможно только лишь благодаря близости границ и иноземным грантам. В Евросоюзе не хотят срача у себя под боком. Банально. А что будет с остальной территорией державы? Реально в Днепропетровске, Запорожье, Кировограде и Киеве в том числе уже просто НЕЛЬЗЯ жить, эти территории непригодны для проживания человека обыкновенного (homo vulgaris). Наверно, в Чернобыле даже уже лучше для здоровья (если ходить со счетчиком активных радионуклидов).



К сожалению, выхода я не вижу. Если ты знаешь - подскажи. Где он выход? Или - все-таки - все в ад! Общественные организации слишком ничтожны против махины государства. "Брать лопату" никто просто так не будет. Нужен стимул для населения. Нужно только прибрать срач около своего подъезда. А как это сделать? Глеб Жиглов бы им объяснил. Я пытался облагородить свою территорию - и чуть на 15 суток не загремел. Ты знаешь. Из теоретиков нужно бы переквалифицироваться в практиков. Но впадлу и чревато... Вот так и живем.


Олег Супруненко
Публікації:
/ 11Що спільного у вітряка з фабричною трубою?
/ 9З Роком Півня, шановні!
/ 8Три поняття, які слід забути пишучій братії в 2015 році
/ 1Пам’ятники тоталітаризму насамперед лишаються пам’ятками історії
/ 6Закарпатським «регіоналам»: ви ще маєте шанс на Вчинок
/ 1Пула – побратим Ужгорода із давньоримським амфітеатром
/ 4"Чорна діра", або Берегівська фекальна аномалія
/ 3Чи зупинить Міністерство ЖКГ «поліетиленову лавину» ?
/ 10У Мюнхен і назад – в темпі віденського вальсу
/ 27Хорватія поза графіком, або Добре бути білою людиною
/ 65Що в перспективі у Берегова: курортополіс чи перший українській Лунік ?
/ 12Відпустка в Болгарії: може, й не вразить, але не розчарує
/ 6Японські катаклізми руйнують міста і... міфи
/ 6Міські брами Берегова слід зберегти та оновити
/ 24Як журналісти жаб давлять...
/ 6«Зоомор» приїхав! Чи потрібні місту розваги зі страждань?
/ 1Угорський варіант „собачого життя”
/ 5У Шаланках відзначили 300-річчя останнього з’їзду повсталих куруців
/ 43Якби Висоцький не помер...
/ 8Пізнавайте Берегівщину на своїх двох. Колесах!
/ 18Погляд на Грузію без галасливого захоплення, але не без „білої заздрості”
/ 8День без автомобіля: чи визначатимуть його колись на Закарпатті?
/ 6Аукціон почався, або Купую місто
/ 5ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ - минув непоміченим...
/ 83Задрипане Берегово чи курортополіс Берегсас?
» Всі записи