Якби Висоцький не помер...

Напевно не один я задаю собі часом питання: що було б, якби Володимир Висоцький не помер, а дожив до наших днів?

з фотопроб на фільм "Над Тиссой"
з фотопроб на фільм "Над Тиссой"

Напевно не один я задаю собі часом питання: що було б, якби Володимир Висоцький не помер, а дожив до наших днів? От деякі з них, присвячені до пам'ятної дати, дня його народження (25 січня 1938 року):

- Чи були б його нові пісні такі ж актуальні - на злобу дня, популярні, щоб на цитати розходились? Думаю, так.

- Чи був би Володимир Семенович багатою людиною? Напевно. Заробляв би на живих концертах, благо, тепер не довелося б обмежуватися десяткою гонорару від "Госконцерта" та давати напівпідпільні "квартирники".

- Чи став би поет в ряди "копірастів"? Сподіваюсь, ні. Не уявляю його собі таким, що істерично підраховує недоотриманий прибуток від скачаних фанатами пісень, та вимагає процентну копієчку від кожного пивного ларька, де крутяться його пісні. Хоча з музичними акулами, які нагло заробляють на Висоцькому, можливо, і позивався б. Через якого-небудь продюсера-айзеншпіса, без которого, напевно, таки б не обійшовся.

- Чи співав би Висоцький на корпоративах? А чому ні? Він і в радянський час не відмовлявся, коли його кликали до себе "великі люди", і підпільних мільйонерів (золотодобувача Туманова, наприклад) поважав. Навряд чи б дозволив себе з їх боку панібратство, а грошей заробити напевно б не відмовився.

- Що б робив із великими грошима, яких, по суті, ніколи не мав при "совку"? Може, обібрали-розорили б його доброзичливці, або прогулював би із розмахом, а може, відкрив би свій театр чи приватизував "Таганку"? А може, й кіностудію б свою організував, га?

Я не знаю, чи ходив би Висоцький на "марші незгодних". Хоча на акціях типу "Захист Хімкінського лісу" легко його уявляю. В одному я певен точно - Висоцький Володимир Семенович не став би депутатом Держдуми від партії "Єдина Росія". А що ви думаєте?

**********

І про закарпатські сліди Висоцького, які глибше, аніж про це знають навіть його великі прихильники: "Володимир Висоцький: факти та міфи „закарпатського періоду"

Олег Супруненко, Закарпаття онлайн.Блоги
25 січня 2011р.

Теги: Володимир Висоцький

Коментарі

Маріанна 2011-01-29 / 23:04:00
to лл.

З чого ви взяли, що я журналіст? В мене зовсім інша професія, абсолютно не пов'язана з ЗМІ.

І про Висоцького... Знаєте, нічого не зміниться через те, що хтось його критикує, засуджує (причому так, наче служили з ним в одному театрі чи гуляли в одній компанії). Повторюся - людини вже 30 років як немає з нами, але все одно - не залишає байдужим його голос, його погляд, його пісні... Чи це не доказ, що він живіше всіх живих?

P.S.
Шановні добродії - ті, хто думає, що прихильники Висоцького більше ні про кого не знають, не читають і не слухають, - ви бескінечно помиляєтесь!
Не буду тут перераховувати свої літературні смаки (повірте, в них знайдеться значна частина названих нижче Творців), але скажу вам (тихо-тихо) - мені дуже подобається творчість Мідянки:)

Spectator 2011-01-28 / 20:17:00

to ***, 28.01.2011 16:19

"" Конечно, наши: Меланюк, Стус... тоже заслуживают почитания, но разве они пронимают так, как Высоцкий, Есенин? ""

Именно так: пронимают!!!

Ведь не каждый из нас искал отраду в четвертушке или в пол-литре. В эпоху вынужденного и беспрекословного повиновения верхам Высоцкий, Есенин, Северный и др. с микроскопической точностью раскладывали всё по полочкам в наших душах, придавая нам этим самым новых сил для того, чтобы было легче побороть серость советского быта, в котором вынуждены были жить.

*** 2011-01-28 / 16:19:00
Пусть у многих Высоцкий ассоциируется с символом советской епохи, кухонной демократии это потому, что в том времени, по воли судьбы, он и остался, подари ему судьба более долгий жизненный путь, наверняка он нашёл бы себя в любых условиях, как Цой, Тальков. Конечно, наши: Меланюк, Стус... тоже заслуживают почитания, но разве они пронимают так, как Высоцкий, Есенин?

Володимир 2011-01-28 / 10:26:00
Цікава склалася дискусія. Ось з останніх новин, можливо, частково дасть відповідь на питання "а от якби..." :

Владимир Высоцкий станет торговой маркой. Фамилию знаменитого артиста можно будет использовать при занятиях рекламой, недвижимостью, ресторанным и гостиничным бизнесом и даже экспортно-импортными операциями. Зарегистрировать товарный знак в перечисленных категориях недавно решил екатеринбургский девелопер Андрей Гавриловский, горячий поклонник артиста, уже назвавший в его честь 190-метровый небоскреб в центре родного города ― к слову, самый высокий в России за пределами Москвы.

В 2006 г. у входа в здание многофункционального комплекса «Антей» бизнесмен установил бронзовую скульптурную группу: Владимир Высоцкий и его жена Марина Влади. Однако решил этим не ограничиваться. Строящийся вблизи небоскреб, третью очередь «Антея», девелопер в конце минувшего лета назвал в честь кумира ― «Высоцкий». Сдача объекта запланирована на этот год.



Недавно Гавриловский обратился в Роспатент с намерением зарегистрировать на себя лично торговый знак с «фамилией российского поэта, исполнителя, актера», как следует из текста заявки. Тем самым бизнесмен надеется получить эксклюзивное право на использование фамилии Высоцкого во всех сферах предпринимательской деятельности, указанных в заявке. В этот перечень среди прочего входят экспортно-импортные операции, реклама, продвижение товаров, снабженческие услуги, оптовая и розничная торговля, операции с недвижимостью, доставка и хранение товаров, организация презентаций, семинаров и досуга, деятельность гостиниц, ресторанов и баров.



Согласно российскому законодательству, право на имя по наследству не переходит, пояснил «Маркеру» член коллегии адвокатов «Николаев и партнеры» Василий Моисеев. Поэтому заявитель вполне может не спрашивать разрешения у родственников Высоцкого. В Роспатенте, скорее всего, без проблем зарегистрируют этот товарный знак, считает адвокат. Родственники исполнителя могут попытаться оспорить подобное решение в суде, но их шансы на успех Моисеев считает невысокими.


По материалам Marker.ru.

местный 2011-01-28 / 08:29:00
Высоцкий был необходим и поэтому так популярен в свое время. да-да, как заметил Янко был символом "пьяной, кухонной демократии". В наше время другие символы. А многие прежние, даже ныне живущие и здравствующие "символы" как-то стали незаметными...

Не считаю увлекательной "ели-бы-да-кабыкию", а применительно к Высоцкому, по указанным выше причинам, тем более...

Янко 2011-01-28 / 00:11:00
Якби Висоцький не помер - его бы убили. Символ советской эпохи, символ удобной партии, пьяной, кухонной демократии. Он таким и должен был остаться. Не шансон говорите? Да он родимый, это его истоки. Основная масса исполнителей этого жанра копирует манеру исполнения песен Высоцким. Есть люди, которым искренне нравится черный квадрат Малевича, есть, которые восхищаются Кобзоном, а иные так вообще свои фекалии кушают и не стесняются об этом кричать на весь мир. Если конкретно о Высоцком - то наверное хороший парень был исовсем не потому, что пел блатные песни...

лл 2011-01-27 / 16:08:00
Маріанна, 26.01.2011 15:30

Гріх нечитання - не найбільший людський гріх.
Однак, не для журналіста, бо для нього це пов'язано з професією.
Не читавши всього, що належало б прочитати, позбавляєш себе тихого щастя упізнавання - це коли в грі слів ховаються чужі поетичні цитати і алюзії, а їх часто-густо буває понавтикано в розумних і талановитих поезіях.
Не варто себе обмежувати розхожими речами і думками. Виробивши краще особисті смаки, стаєш все більше стриманим в оцінках.

ФП 2011-01-27 / 15:29:00
Spectator, 27.01.2011 02:05
...в тих його регіонах, де в цьому плані на сьогодні становище майже критичне - Галичині.

Помилилися і з адресою (бо не в ті двері заскочили), і з географією (критичне становище - це від нас набагато далі і східніше, приблизно там, де вже запанував Русский Мир, і де сильно Русью пахнет). Легше б вам було зоорієнтуватися за запахом тротилу і даремних людських жертв.
І це тільки чутливий русский ум може добре розрізнити, де закінчується "Блатная песня", а де починається російський шансон.
Чи то у вас таке торонтське бачення (там теж є свій Брайтон Біч?).

Кришеник 2011-01-27 / 09:48:00
Маріанна, 26.01.2011 17:47
Автор, 26.01.2011 20:22
"кого із сучасних українських поетів ви взагалі знаєте? А несучасних?"

Любі друзі!
Я надзвичайно вам завиджу! У вас усе ще попереду (у мене, надіюсь, також не все втрачено). Ви ще матимете можливість, якщо докладете невеличких зусиль, ознайомитися ближче з однієб чи не найцікавішою поетичною європейською країною.
Українська поезія 20-го століття не менш цікава і видатна, аніж польська, чи австрійська.
Відкладьте ненадовго томики Пушкіна, Висоцького та Єсеніна, і спробуйте почитати наших - Антонича, Маланюка, Свідзинського, Драй-Хмару, Стуса і все далі-далі за розлогим списком (спершу загляньте знічев'я хоча б до учнівської хрестоматії за 11 клас). Раджу читати непрочитаних класиків і багатьох сучасних українських поетів - не прогадаєте (не проминайте й таких, як Наталка Білоцерківець, Грицько Чубай і всіх, всіх, всіх...). А ще візьміть до рук перекладені Лукашем, Кочуром, Рильським, Бажаном, Теном,..., ліпші зразки світової поезії - і тоді вам стане легше збагнути поетичну силу навіть Петра Мідянки.
З добрими намірами і легким серцем.
Зрозумійте настирливість резонера.

Kergudu 2011-01-27 / 08:56:00
Ого, пан Spectator - з вами інтерв'ю можна брати! Щиро зазадрю!
У нас вдома була (і досі зберігається як реліквія, правда запилена) платівка Висоцького, офіційно випущена в СРСР. Мене з ним познайомив батько, мені було років 10. Це, здається, єдина платівка тих часів яку я міг слухати щодня - не набридало. І "Песню о друге" і "Гимнастику", і "Жираф большой - ему видней" :) Кожна пісня, навіть гумористична була зі смислом. У платівку, випущену на "Мелодії" увійшли лише "політкорректні" пісні. Але навіть "жираф" - це був своєрідний жартівливий протест проти системи. Це я пізніше зрозумів. Тому справді ці пісні допомагали жити людям у час, коли всім потрібно було шагати чітким строєм. А якщо у Висоцького є єврейські коріння (про що не знав) - це взагалі супер!
Молодець Олег, написав про Висоцького на Закарпатті - значно розширив тему, яку підняв колись Мирослав Дочинець. Я пишаюся, що зв'язок з нашим краєм був у такої великої людини і справжнього поета. Незважаючи на всі недоліки (але хто з нас без гріха... нехай скалку вибере з ока). Принаймні, аби критикувати людину слід самому щось створити варте уваги. Бо розвелося в країні критиків я собак нерізаних... Працювати треба.

Spectator 2011-01-27 / 02:05:00


Автору спасибі, що "поміняв пластинку" на цьому сайті. Дійсно, вже надоїло у цивілізованій Європі мати справу тільки з "боротьбою за становлення націїї".

Вважаю всі коментарі коректними за винятком того дописувача, якого всі находять: "ви таки неадекват, як це не прикро".

На мій погляд справа в тому, що зрозуміти Висоцького, і зрозуміти Пушкіна, Л. Українку, чи любого іншого класика, не одне і теж. Я молодший за Висоцького, але я прожив свою юність у тій системі, яка гальмувала розвиток багатьох поколінь. Отримати освіту ще не означало все задля чого ми жили, бо не подобалась нам та система, яка навісила нам "кляп" (намордник) і вимагала від нас "беспрекословного послушания и быть верным делу Ленина, Партии; быть верным делу Социализма и Коммунизма".

Для мене Висоцький був духовним наставником і орієнтиром заодне у тому суспільстві, яке перетворювало нас у роботів тієї ідеї, яку нам виставляли у вікно вчорашні рабфаківці та їм подбні. (Партз"їзди, пятирічки, три урожаї кукурудзи за один сезон!!!). Його творчість врятовувала нас від банальної депресії.

Ким був би сьогодні Висоцький? Хто зміг знайти собі місце в умовах тотального контролю та сліжки, той, з таким інтелектом, знайшов би себе і у демократичному суспільстві тим паче.
У творчому сенсі він досяг би пезперечно ще більшого можливо на "Таганке", а можливо на "Большой Каретной".

Думаю, що його ані хвилини не цікавило, як довго він проживе. Він жив для своїх прихильників, а прихильниками його були всі, хто знав його мову і не був "партийныйм ортодоксом".

"Шансон?" - цього у Висоцького не було. Що у нього є, так це "Блатная песня". Можливо комусь відоме його "Потпури из блатных песен", "На Большой Каретной" та інші.

Доречі, королем блатної пісні був Анатолий Северный. Це світло "в тёмном царстве советской системы". Він теж, як і Висоцький, прожив недовго.

P:S. Пані та панове! Можете позаздрити! У 1978 р. в Торонто та у лютому 1980 р. в Парижі був на концертах В. С. Висоцького. Маю його автограф! Побачити та пережити цю атмосферу міжнаціональної -, міжконфесіональної- та творчої толерантності бажаю від всієї душі всьрму українському суспільству (хто вважає це за потрібне), в першу чергу в тих його регіонах, де в цьому плані на сьогодні становище майже критичне - Галичині.

2011-01-26 / 23:16:00
Сорри, коли це євреї розкрутили бренд Висоцького? коли його по телевізору забороняли показувати? чи коли не дозволяли проводити концерти? у яких ЗМІ у 60-80-их роках вони його розкручували? а-а-а, напевно "викривальні" статті пролетарських поетів і були тим самим підступним єврейським піаром?
А якщо ви маєте на увазі час після розпаду Союзу, то, можливо, назвете ще кілька представників цієї національності, яких "розкрутили" через 10 років після смерті?
В тому то і справа, що постать Висоцького - це той випадок, коли національна приналежність не має значення.
Не можна отак - усіх під одну гребінку

автор 2011-01-26 / 22:33:00
"А в той же час жили і творили сотні не менш, або й більш талановитих поетів. акторів. музикантів."

Акторів поруч з Висоцьким було дуже багато, вочевидь, талановитіших - хто б сперичався?
Музикантів - в яких сферах? Тріо "Мареничі", БГ, Александр Градський - усі талановиті, усі неспівставні. Як порівнювати?
А от щодо поетів, то назовіть принаймні першу десятку більш талановитих, про яких тутешній загал гадки не має.

NB. Висоцький мав єврейське коріння, це не таємниця.

сорри 2011-01-26 / 22:14:00
***, 26.01.2011 21:31
..По-перше, мене не вчили, що Висоцький - святий.(с)
Вчили всіх. Тільки не у тому примітивному розумінні, яке маєте на увазі ви. Формували громадську думку. І сформували: Висоцький - це супер, Висоцький - один такий, Висоцький - найкращий... Тепер усі - ви, Маріанна, автор цього блоку - повторюють в один голос: "Висоцький - це супер, Висоцький - один такий, Висоцький - найкращийІ " А в той же час жили і творили сотні не менш, або й більш талановитих поетів. акторів. музикантів. Вони ж відвідували, можливо, Закарпаття, але про це ніхто не пише. Бо євреї розкрутили бренд свого "ближнього", а українці (росіяни, молдавани і т.д. і т.п.), будучи, на жаль, не здатними до самоорганізації - а значить - конкуренції всьому єврейському, не здатні просувати свої власні бренди. Ця нездатність штучно підтримується: не встиг я сказати слово "єврей", як Андрей заговорив про міряння черепа, а ви - про неадекватність. А тепер проаналізуйте, звідки взявся цей стереотип поведінки? Хіба не зі ЗМІ, керованих євреями. Чому слово "українець" не викликає такого ґвалту, як слово "єврей"? Відповідь проста: бо коли всі збагнуть, яка національність стоїть за, наприклад, розмитим поняттям "український (російський і т.д. олігарх", за поняттям - "власник ЗМІ", за поняттям "продюсер" тощо, запитання, чому на нашу політичну сцену не можуть пробитися українські політики, а на музичну - українські музиканти, і які прізвища українських (російських, і т.д.) поетів ви знаєте, відпадуть самі по собі...

"..По-друге, слова би не сказав на вашу репліку щодо його національності, якби не підвели до того відповідну іделогію." (с)

Сформулювати основоположні пункти цієї ідеології зможете?.. :)

"...Тому ваш закид, мяко кажучи, голослівний." (с)

Наводжу вам, для порівняння. справжній приклад голослівного закиду:

***, 26.01.2011 20:15
... Сорри, а ви таки неадекват, як не прикро.

*** 2011-01-26 / 21:47:00
Пане Оросе, кидайте ви пити, чи шо?

*** 2011-01-26 / 21:31:00
Сорри, По-перше, мене не вчили, що Висоцький - святий. І я ніколи до нього не ставився з обожнюванням. Як і до Цоя чи інших кумирів тієї епохи. Так що шпилька - не за адресою.
По-друге, слова би не сказав на вашу репліку щодо його національності, якби не підвели до того відповідну іделогію.
По-третє, ви мене не знаєте, відповідно й не знаєте, як я ставлюся до проявів українофобії. Тому ваш закид, мяко кажучи, голослівний.

ярослав орос 2011-01-26 / 20:54:00
не знаю, як вас і назвати, до кого у даному разі звертаюся (бо ви - лем потріпаться)....
але принаймні я вів на Українському радіо прямий етер... і щодо Юрія Любімова, то я щиро й приємно вражений, що сей пристойний Чоловік висловив те, що не встиг заборонити хлопам у етері Ізраель...

ярослав орос 2011-01-26 / 20:46:00
що стосується висоцького, то закарпатським хлопам не варто про сю особистість підіймати рейвах, а радше подумати про Петра Мідянку... то є одружений Поет...

сорри 2011-01-26 / 20:45:00
Автор, 26.01.2011 20:22
Із сучасних знаю...
Із несучасних - ... (с)

Можу запевнити, що ви не знаєте і 0,01 відсотка. Зокрема - в силу нижчеперерахованих обставин. І це проблема...

А Висоцький... Хай собі буде Висоцький. Люблю його як одного з яскравих поетів, щоправда - без пієтету. Поважаю і як актора. Так що всіх фанатів його творчості вітаю з днем його народження. Мені ж не зле від того, що комусь добре... :)

сорри 2011-01-26 / 20:38:00
***, 26.01.2011 20:15
Сорри, а ви таки неадекват, як не прикро.(с)

Ну звичайно: як вправлятися в антиукраїнстві, то такі, як ви, сприймають це АДЕКВАТНО. А як тільки просто згадати єврейське походження Висоцького (як це, САМОГО зачепили! А нас же вчили, що він - святий!), одразу ж здіймаються рейвах і ґвалт...:)

Kergudu, 26.01.2011 20:02
...народ у нас вообще воспитан сплошным москальским ТВ.(с)

Kergudu, а де ви бачили "москальське" ТБ? Подивіться прізвища і обличчя ведучих, з'ясуйте власників, і збагнете, що російського телебачення, як і українського, не існує в принципі. Звідси, і той продукт, який нам вкладається у вуха і очі - "Корні", які є продуктом Ігоря Матвієнка - продюсера єврейського походження. З українських продюсерів я можу назвати хіба що галичанина Володимира Бебешка (і то під знаком запитання), котрий, за натурою, мало чим відрізняється від своїх єврейських колег по цеху. Так що не дивуйтеся, що ніщо українське чи просто вартісне на тому грунті пробитися не може. Євреї, як я вже говорив, не схильні до національних сантиментів, вони заробляють на всьому, на чому можна заробити. А заробляти на низинних інстинктах значно легше, ніж виховувати високим мистецтвом. От і маємо те, що маємо...

Усіх, хто ще хоче нав'язати мені антисемітизм, прошу не турбуватися: я не палаю ненавистю до євреїв (більше того, закликаю українців переймати їхні прагматизм і згуртованість у кращій частині цих рис), однак і замовчувати очевидні речі не збираюся...


Олег Супруненко
Публікації:
/ 11Що спільного у вітряка з фабричною трубою?
/ 9З Роком Півня, шановні!
/ 8Три поняття, які слід забути пишучій братії в 2015 році
/ 1Пам’ятники тоталітаризму насамперед лишаються пам’ятками історії
/ 6Закарпатським «регіоналам»: ви ще маєте шанс на Вчинок
/ 1Пула – побратим Ужгорода із давньоримським амфітеатром
/ 4"Чорна діра", або Берегівська фекальна аномалія
/ 3Чи зупинить Міністерство ЖКГ «поліетиленову лавину» ?
/ 10У Мюнхен і назад – в темпі віденського вальсу
/ 27Хорватія поза графіком, або Добре бути білою людиною
/ 65Що в перспективі у Берегова: курортополіс чи перший українській Лунік ?
/ 12Відпустка в Болгарії: може, й не вразить, але не розчарує
/ 6Японські катаклізми руйнують міста і... міфи
/ 6Міські брами Берегова слід зберегти та оновити
/ 24Як журналісти жаб давлять...
/ 6«Зоомор» приїхав! Чи потрібні місту розваги зі страждань?
/ 1Угорський варіант „собачого життя”
/ 5У Шаланках відзначили 300-річчя останнього з’їзду повсталих куруців
/ 8Пізнавайте Берегівщину на своїх двох. Колесах!
/ 18Погляд на Грузію без галасливого захоплення, але не без „білої заздрості”
/ 8День без автомобіля: чи визначатимуть його колись на Закарпатті?
/ 6Аукціон почався, або Купую місто
/ 5ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ - минув непоміченим...
/ 83Задрипане Берегово чи курортополіс Берегсас?
/ 12"Пиріжок із пі**ою" та інші закарпатські ОГО!-лошення
» Всі записи