«Зоомор» приїхав! Чи потрібні місту розваги зі страждань?

У минулу неділю до Берегова завітав пересувний звіринець із гучною назвою «Зоомир». Лише здалеку побачивши її на іржавих стінах кліток на колесах, подумки перейменував на «зоомор», адже маю давнє негативне ставлення до подібних «атракцій».

«Зоомор» приїхав! Чи потрібні місту розваги зі страждань?

У минулу неділю до Берегова завітав пересувний звіринець із гучною назвою "Зоомир". Лише здалеку побачивши її на іржавих стінах кліток на колесах, подумки перейменував на "зоомор", адже маю давнє негативне ставлення до подібних "атракцій".

Асортимент відомий – в усіх подібних, так би мовити, закладах відвідувачам продемонструють кілька змучених постійними переїздами тварин, які або з апатією від постійного стресу дивитимуться на вас з-за грат, або нервово мірятимуть кроками свої крихітні застінки, куди потрапили без жодної провини перед людьми. Власники звіринців перш за все розраховують на батьків, які приведуть своїх дітей подивитися на звірів. Та батьки, які хоч трохи розуміються на вихованні, намагатимуться вберегти дитячі душі від подібних видовищ. Бо якщо й вести туди дітей, то хіба з метою показати, як люди здатні знущатися над живими створіннями  – таким чином виховуючи в дітях майбутніх захисників тварин.

Нинішні ж захисники ведуть тривалу, то поки що мало успішну боротьбу. "Концтабори на колесах", "звірячий бізнес" - такими епітетами називають вони комерційну діяльність, яка шириться Україною. Нині дорогами країни роз'їжджає нікому не відома кількість звіринців на колесах, а ще більше існує  "стаціонарних", які влаштовуються власниками мотелів, ресторанів, зон відпочинку, подекуди без жодних належних умов. Добре ще, коли живими експонатами слугує свійська птиця на кшталт вже й не такого екзотичного страуса чи павичів. Або коли господар дбає про хвору тварину, наприклад, знайдену пораненою в лісі. Та це рідкість, а скільки здорових звірів (вовків, лисиць, навіть ведмедів) тримають на ланцюгах, в тісних клітинах? Але навіть така доля краща за вимушену необхідність жити "на колесах", чого в природі із тваринами ніколи не буває, і до чого вони аж ніяк не звикають.

Минулого року країну, яка, здавалась б, звикла до безчинств та безправ'я де лише можна, на якійсь час сколихнула доля пересувного звіринцю в Сіверодонецьку на Луганщині. Там в лютому місяці місцеві мешканці виявили на околиці міста зоопарк на колесах, практично кинутий на призволяще! "Майно" охороняли два сторожи, звірів практично не годували і не доглядали за клітками кілька тижнів. Годувати тварин почали співчутливі городяни, проте почистити їх, а тим більше обігріти, було не в їхніх силах. В результаті ледь не помер від голоду та морозів король тварин – лев. На останній стадії дистрофії, з відмороженим носом та хвостом, він був ледь-ледь врятований, коли після галасу в пресі, на телебаченні, акцій протесту та прохань небайдужих людей нещасну тварину забрав до себе Харківський зоопарк.  Виявилось, що звіринець, який належав підприємцю з іншого міста на Луганщині, став нерентабельним, і власник вирішив його позбутися в такий ось спосіб. Гучна історія на якійсь час зацікавила суспільство, а директори низки великих зоопарків ініціювали звернення до ряду міністерств та Генпрокуратури взагалі заборонити в країні пересувні звіринці. Справа в тім, що відповідна стаття в законі "Про захист тварин від жорстокого поводження" (ст.25 "Правила поводження з тваринами, що використовуються у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля": забороняється створення пересувних звіринців) ніби й чітко вказує на незаконність таких "атракцій". Однак, з іншого боку, не зрозуміло, що робити із звіринцями, створеними до того, як в 2006 році запрацював означений закон. Фактично, їхнє право на існування "зависло в повітрі" - ніби й не дозволено, але й толком не заборонено. Та й коли в нас суворо дотримувались усіх законів?

Відтак, не берусь стверджувати, що конкретний пересувний "зоомор", який квартирував у Берегові, є незаконним – потрібна перевірка документів та санітарних норм утримання тварин, і цим мають займатись екологічна інспекція та екологічна прокуратура. Але сказати, що побачене було неприємним, жалюгідним та навіть аморальним – можу. Аби спокійно наробити фотографій і взагалі, мати враження не з чужих слів, беру дорослий квиток за 25 гривень (дитячий – 15) та захожу в середину кола, створеного брудними іржавими клітинами на колесах. За мутним склом деяких з них толком і не побачити отих мавп із зворушливими іменами Катя, Герда, Яша...

В єдиній відкритій клітці більш-менш нормально виглядає хіба що двогорба верблюдиця – ця тварина відома своєю витривалістю в екстремальних умовах.

Стійко переносили випробування тварини, яких люди здавна зробили трудівниками - поні та лама...

Проте на деяких тварин боляче дивитись – єнот та єнотовидна собака байдуже лежать в кутках своїх камер. Невже це ті єноти, які вдома, в Північній Америці, славляться веселим характером розбишак, стають героями кліпів, фотосесій, навіть кінофільмів?

А хитруня-лисиця? Так само байдуже лежить і ледь дивиться, витягши лапи...

А ось і пара левів: левиця ліниво дрімає, лев чухається в явно незручній позі – яка там зручність у вузькій клітці? (Вже по виході чую з того боку потужне ревіння, певно, так полонений цар звірів висловлює свій протест проти знущань).

Решта звірів апатично стоять чи лежать в своїх клітках, розморені квітневим сонцем.  Як все це не схоже на побачене колись у Празькому зоопарку, де можна було спостерігати тварин в практично природних умовах, і звідки не хотілось уходити, провівши й півдня! Зрозуміло, порівняння некоректне – жалюгідного автозоопарку із неприглядними робочими та закладу світового рівню. Тим більше, що й стаціонарні наші зоопарки подекуди не витримують критики, чого варті постійні скандали навколо столичного, де регулярно гинуть  звірі, наслідком чого Київський зоопарк навіть потрапив в п´ятірку найгірших зоопарків світу, в компанії з одним китайським, а також єгипетським, іракським та румунським.

І тим не менш, попри всі невдачі та розчарування, мусимо рухатись до кращого. Подекуди це складно, а часом потрібна лиша воля. В більшості країн Європи пересувні звіринці заборонені. Аж нічого не втратить Україна, коли й вона заборонить це ганебну, наче привезену із часів середньовіччя, розвагу. Допоки юристи розбираються в казуїстиці й так з боями прийнятого - під тиском екологічних організацій, "Закону про захист тварин від жорстокого походження", допоки зоозахисники закликають небайдужих звертатися до правоохоронців, побачивши випадки жорстокості над звірями, приклад прагнення до цивілізованого життя може показати місцева влада. Із розмов з робочими звіринцю дізнався, що мандрують вони аж із Луцька і пристають там, де дозволяє міська влада. Побували в Ужгороді, Мукачево, Берегово, а куди далі – самі не знають. "Де дозволять!", мовляв, були й випадки, коли відмовляли. Містам, які прагнуть називатись європейськими, видовища страждань тварин явно не лічать. Що б сказали про такий "зоомор" гості з Європи, коли б раптом натрапили на нього? Та й туристам з інших регіонів, певен, нашим містам є що показати й без "виставок страждань". Коли б ініціативу забороняти на своїй території пересувні звіринці висунула міська рада Берегова, а її приклад підхопили керівники інших міст, то цей вид "звірячого бізнесу" просто б став нерентабельним. Вимучені звірі знайшли б спокій у стаціонарних зоопарках, а ми б зробили хай і не велекий, але важливий крок до більш цивілізованого життя... 
 

Олег Супруненко, Закарпаття онлайн.Блоги
05 квітня 2011р.

Теги: тварини, жорстокість

Коментарі

FITSAK 2011-04-08 / 21:03:00
Оці пересувні зоопарки,цеж пережиток якогось темного середньовіччя.Як можна дивитись на тих нещасних тварин,які десь забиваються в куточку клітки,та жалібними очима дивляться.
Як батьки можуть туди вести своїх дітей...
Жах...

Орися 2011-04-05 / 22:02:00
Я також за те, щоб заборонити пересувні зоопарки. Я свого кота не можу довше години возити в машині з кондиціонером -він плаче в мене на руках, особливо коли машина їде в незнайомому напрямку. Який стрес переживають ці тварини-страшно уявити. Мій син побувавши в зоопарку один раз сказав, що більше ніколи туди не піде, він не може спокійно дивитися в сумні очі тварин.

Rusin 2011-04-05 / 21:27:00
Підтримую повністю. Заборонити мучити тварин.
Хай краще проворовавшихся депутатів і чиновників так возять, хоч користь буде.

п. Тамара 2011-04-05 / 21:17:00
Это вам не зоопарк в Сан- Диего. А,если серьезно, давно надо запретить такие зрелища, а заодно и цирк-шапито.Они не в радость людям.

Kergudu 2011-04-05 / 21:15:00
В стране, где нас*рать на обычных граждан, нет дела до животных, умирающих в муках на глазах у детей... Хотя, конечно, бить в колокол нужно. Может стоит Гайдошу обращение написать, чтоб не пущал больше такого свинства в город? Хотя людям тоже, видимо, на*****.

Rusin 2011-04-05 / 18:39:00
Prezentacija do kincja tizdnja schob bula, zoomor.


Олег Супруненко
Публікації:
/ 11Що спільного у вітряка з фабричною трубою?
/ 9З Роком Півня, шановні!
/ 8Три поняття, які слід забути пишучій братії в 2015 році
/ 1Пам’ятники тоталітаризму насамперед лишаються пам’ятками історії
/ 6Закарпатським «регіоналам»: ви ще маєте шанс на Вчинок
/ 1Пула – побратим Ужгорода із давньоримським амфітеатром
/ 4"Чорна діра", або Берегівська фекальна аномалія
/ 3Чи зупинить Міністерство ЖКГ «поліетиленову лавину» ?
/ 10У Мюнхен і назад – в темпі віденського вальсу
/ 27Хорватія поза графіком, або Добре бути білою людиною
/ 65Що в перспективі у Берегова: курортополіс чи перший українській Лунік ?
/ 12Відпустка в Болгарії: може, й не вразить, але не розчарує
/ 6Японські катаклізми руйнують міста і... міфи
/ 6Міські брами Берегова слід зберегти та оновити
/ 24Як журналісти жаб давлять...
/ 1Угорський варіант „собачого життя”
/ 5У Шаланках відзначили 300-річчя останнього з’їзду повсталих куруців
/ 43Якби Висоцький не помер...
/ 8Пізнавайте Берегівщину на своїх двох. Колесах!
/ 18Погляд на Грузію без галасливого захоплення, але не без „білої заздрості”
/ 8День без автомобіля: чи визначатимуть його колись на Закарпатті?
/ 6Аукціон почався, або Купую місто
/ 5ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ - минув непоміченим...
/ 83Задрипане Берегово чи курортополіс Берегсас?
/ 12"Пиріжок із пі**ою" та інші закарпатські ОГО!-лошення
» Всі записи