Три поняття, які слід забути пишучій братії в 2015 році

Якщо ми називатимемо війну війною, загиблих та поранених – загиблими та пораненими, а територію, на якій точиться війна - Луганщиною та Донеччиною, а не механістичним «Донбасом», то матимемо значно більше шансів, що невдовзі й слово «Росія» набуде іншого змісту. Сподіваюсь, що колись це буде просто назва великої географічної території – як Латинська Америка, Південно-Східна Азія чи Балкани. З якою будуть неможливі подальші війни, адже територія не може підло напасти, а держави, яка почала новітню війну, більше не існуватиме.

1. АТО Східне прислів’я каже – «скільки не кажи «халва», в роті солодше не стане». (Хоч можна  й посперечатися щодо цього твердження). Але справедливо й зворотне. Скільки б не намагалися переконати нас, що ніякої війни на нашому Сході нема, а є лише антитерористична операція, війна від цього не припиняє бути війною. На ній гинуть, отримують поранення, стають каліками, потрапляють в жахливий полон. Вочевидь, у влади є якісь міркування не називати війну війною, не вводити військового стану і навіть не проводити повноцінної мобілізації. В нас, громадян, таких міркувань нема. На сході йде справжня ВІЙНА. Чим скоріше й повніше це усвідомить суспільство, тим більше буде можливостей до завершення цієї війни. 

Між іншим, українська Вікіпедія вже впровадила поняття «Російсько – Українська війна». Відповідна стаття ведеться 13 мовами, окрім російської.  Іншими мовами, щоправда, йдеться про російську інтервенцію до України.

2. Донбас.  Це архаїчне поняття з’явилося на початку 19-го століття, в якості скорочення від «Донецький вугільний басейн»: «промисловий регіон, що охоплює Донецьку область без Приазов'я, південь Луганської області, а також прилеглі частини суміжних зі сходу і заходу областей — схід Дніпропетровської (Україна) та захід Ростовської області». Отже, називати Донбасом, як це нині повелося, Луганську та Донецьку області, географічно некоректно. А ще й принизливо, якщо розібратися. Суто по-радянські, коли людей не соромлячись називали трудовими ресурсами, кадрами чи резервом. Якби Волинь із Рівненщиною чи Закарпаття з Прикарпаттям назвати «лісовими масивами» -  Волмасив чи Карпмасив,  чи це сподобалось їхнім жителям? Так само й Луганщина з Донеччиною мають право на людські назви, а не на зону вугільного басейну. Принаймні, наші Луганщина з Донеччиною.

3. «Двохсоті» та «трьохсоті».  Не мені, тиловому та цивільному, вказувати тим, хто воює, як їм називати своїх загиблих та поранених побратимів. Але ті, хто копіює військове арго «на гражданці», мали б думати, що говорять. «Вантаж 200 - умовне кодоване позначення в армії цинкової труни з тілом загиблого солдата, в ширшому сенсі — загиблого солдата. Використовується з часів війни в Афганістані». «Вантаж 300» — воєнний термін, що позначає транспортування пораненого солдата, якого вивозять із зони бойових дій». В країні, де регіон з мільйонами людей називають не за історичною назвою, а в якості вугільного басейну, логічно, що й загиблих та поранених можуть називати нумерованим вантажем. Та чи це гідно для нас? Ті, хто пише чи веде репортаж з військової зони – у вас що, язик не повертається назвати загиблого загиблим, а пораненого пораненим? Чи ви до сих пір думаєте, що ворог не зрозуміє такої шифровки? Ви називаєте гроші «семисотими», чи «вантаж 700» ? Ні? Якось не теє? А загиблого бійця «двохсотим» - нормально? 

Якщо ми називатимемо війну війною, загиблих та поранених – загиблими та пораненими, а територію, на якій точиться війна -  Луганщиною та Донеччиною, а не механістичним «Донбасом», то матимемо значно більше шансів, що невдовзі й слово «Росія» набуде іншого змісту. Сподіваюсь, що колись це буде просто назва великої географічної території – як Латинська Америка, Південно-Східна Азія чи Балкани. З якою будуть неможливі подальші війни, адже територія не може підло напасти, а держави, яка почала новітню війну, більше не існуватиме. 

Олег Супруненко, Закарпаття онлайн.Блоги
03 січня 2015р.

Теги: АТО, Донбас, війна

Коментарі

Михайло 2015-01-19 / 12:09:48
Як звучать терміни - бойовики, сепаратисти, окупанти, війна, АТО, і. т. д. залежить від людей, які засіли в редакціях друкованих та теле- і електронних ЗМІ. А також від їхніх справжніх господарів. Очевидно, ЗАЙМАТИСЯ СОВОБЛУДСТВОМ дуже вигідно. Бо, якщо назвати речі своїми іменами, всьому загалу стане незрозумілою ситуація, при якій країна, що потерпає від агресії КУПУЄ (???) від країни-агресора електроенергію, вугілля, газ. Президент країни, на яку здійснено напад ПРОВАДИТЬ ВЛАСНИЙ БІЗНЕС на території країни-нападника (при цьому, очевидно, сплачує там податки). В усьому світі ТЕРОРИСТІВ ЗНИЩУЮТЬ, а нам пропонують вести з ними ПЕРЕГОВОРИ В ФОРМАТАХ (женевський, мінський, норманський і т.д.). Автор статті попав у точку. Суспільство "водять за ніс". Вгадаєте за три рази імена кукловодів.
P.S. Для мене особисто - в Україні йде ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА проти російського окупанта (як фаза Революції Гідності). А усі загиблі і покалічені на тій війні заслуговують на гідне вшанування ПОІМЕННО.

Антоні 2015-01-06 / 11:58:50
звичайно згоден з автором, особливо на рахунок "двохсотих" ,"трехсотих".

О.Д. 2015-01-04 / 16:25:08
Dbyr, а хто сказав, що військовий стан має вводитися на всій території країни, а не лише на окупованих територіях?

А там по факту вже давно діє комендантська година, а автівки "віджимають" всі, кому не лінь

Dbyr 2015-01-04 / 14:52:43
Чи введення військового стану полегшить життя простих українців? Будемо сидіти без хліба та боятися вийти на вулицю, бо запровадять комендантську годину. В кого є автівка - можуть конфіскувати на потреби армії. Звісно в кого нема, то боятися нічого. А хліобпічку можна купити в магазині. До речі, Інтернет та телебачення теж можуть вирубити - за потреби. Автор готовий? Я проти.

Cтепан Крук 2015-01-04 / 08:33:21
із введенням військового положення вся повнота влади переходить в руки військовим. В державі вступають в силу інші правові відносин (право держави націоналізувати приватне та колективне майно для потреб армії і оборони, примусове залучення цивільного населення для будівництва фортифікаційних споруд, тощо). Тому влада уникає офіційного статусу війни. Тому -АТО

Степан Крук 2015-01-04 / 00:40:37
Щодо "АТО", "Війна".Оголошення війни передбачає повну обовязкову мобілізацію населення. На війні діють інші закони: працюють польові трибунали, котрі виносять смертні вироки зрадникам, мародерам і тд. Війна передбачає створення таборів для військовополонених противника. Зараз ми говоримо про затриманих бойовиків та російських військових. Це, звичайно,війна а не АТО. Але офіційне визнання війни може внести негативні корективи в правову систему, як то відмова від смертної кари тощо. Нема війни, нема таборів військовополонених, нема і самих полонених. Є арештовані сепаратисти. Абсурд!

журн-т 2015-01-03 / 23:38:56
Якщо наше телебачення постійно вживає термін "окупована територія", "окупанти", то логічно би було говорити також "війна", "фронт"

Таня 2015-01-03 / 20:31:08
Речі треба називати своїми іменами. Автору - респект.


Олег Супруненко
Публікації:
/ 11Що спільного у вітряка з фабричною трубою?
/ 9З Роком Півня, шановні!
/ 1Пам’ятники тоталітаризму насамперед лишаються пам’ятками історії
/ 6Закарпатським «регіоналам»: ви ще маєте шанс на Вчинок
/ 1Пула – побратим Ужгорода із давньоримським амфітеатром
/ 4"Чорна діра", або Берегівська фекальна аномалія
/ 3Чи зупинить Міністерство ЖКГ «поліетиленову лавину» ?
/ 10У Мюнхен і назад – в темпі віденського вальсу
/ 27Хорватія поза графіком, або Добре бути білою людиною
/ 65Що в перспективі у Берегова: курортополіс чи перший українській Лунік ?
/ 12Відпустка в Болгарії: може, й не вразить, але не розчарує
/ 6Японські катаклізми руйнують міста і... міфи
/ 6Міські брами Берегова слід зберегти та оновити
/ 24Як журналісти жаб давлять...
/ 6«Зоомор» приїхав! Чи потрібні місту розваги зі страждань?
/ 1Угорський варіант „собачого життя”
/ 5У Шаланках відзначили 300-річчя останнього з’їзду повсталих куруців
/ 43Якби Висоцький не помер...
/ 8Пізнавайте Берегівщину на своїх двох. Колесах!
/ 18Погляд на Грузію без галасливого захоплення, але не без „білої заздрості”
/ 8День без автомобіля: чи визначатимуть його колись на Закарпатті?
/ 6Аукціон почався, або Купую місто
/ 5ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ - минув непоміченим...
/ 83Задрипане Берегово чи курортополіс Берегсас?
/ 12"Пиріжок із пі**ою" та інші закарпатські ОГО!-лошення
» Всі записи