Санаторій “Верховина” штучно доводять до банкрутства, а Солочинське мінеральне джерело під загрозою знищення

Саме такий висновок можна зробити за підсумками розмови про мінеральні води, їх вплив на людський організм та доступність для пересічних громадян, що відбулася у прес-центрі “Закарпаття”.

Санаторій “Верховина” штучно доводять до банкрутства, а Солочинське мінеральне джерело під загрозою знищення

Як зазначила під час прес-конференції директор Представництва ЗАТ “Укрпрофоздоровниця” в Закарпатській області Любов Бурак, все скидається на те, що хтось навмисне доводить здравницю до банкрутства з метою її подальшого привласнення. 

“Другий рік поспіль наш санаторій “Верховина”, розташований у селі Сойми Міжгірського району, не проходить тендер на закупівлю. Ну, не може простий працівник купити путівку за повну вартість. Зараз розгар сезону, а завантажений санаторій лише на 30%. Цю цифру становлять уже надзвичайно хворі люди, які віддають останні гроші, аби пити там воду. У той же час представники обласного соцстраху туди путівки чомусь не закуповують. Я була у Закарпатській дирекції. Зараз уже веду з ними боротьбу, а спочатку мирно і по-доброму просила, щоб взяли путівки. Мені ж відповідали, що бажаючих в санаторій «Верховина» нема. Я пішла в гематологічне відділення обласної лікарні, а там — в коридорах люди лежать. Це тільки держава наша винна, що ми доводимо до занепаду санаторій, який є унікальним у Європі. Джерело келечинської води у Соймах має найбільший дебет води – 500 кубометрів на добу. Вода має унікальні властивості. У нас прекрасна бактеріологічна лабораторія і ми, проводячи аналізи, бачимо конкретні позитивні зміни у стані здоров’я відпочиваючих”, — поскаржилася Любов Бурак. 

Мінеральні води Закарпаття можуть лікувати будь-яку хворобу, — переконана і гастроентеролог із 50-річним стажем Майя Лендьел, — головне правильно їх застосовувати. За її словами, на Закарпатті є представники майже всіх вод світу — 34 типи, а соймівська і келечинська вода, джерела яких є на території санаторію “Верховина”, взагалі унікальні. “Вони є нашими національними типовими мінеральними водами. Це означає, якщо у світі подібні з’являться, вони будуть називатися “тип келечинської” та “тип соймівської”. Келечинська славиться тим, що у великій кількості містить двовалентне залізо. Саме цю воду ми часто використовували для лікування не тільки анемій, але й наслідків радіації. Соймівська  заліза не має, але містить велику кількість кальцію. Нею дуже добре лікувати захворювання опорно-рухового апарату, остеопорозу, остеохондрозу, кровотечі, проводити реабілітацію післяопераційних хворих. Не пускати туди людей – гріх. У нас вода має автохтонну мікрофлору. На глибині утворюється мікрофлора, яка убиває стафілокок, стрептокок, кишкову паличку, гелікобактер... Наша вода містить природні антибіотики, з якими ніколи не зрівняються фармакологічні препарати”, — стверджує лікар. 

Та не менш проблемним є питання навколо мінеральних вод у селі Солочин Свалявського району. Там, як стверджує Любов Бурак, коїться бозна-що, адже, з дозволу сільського голови, забудовується так звана санітарна зона. Наразі, за її словами, там зведено 33 готелі і 2 житлові будинки (щоправда, останні побудовані іще років 20 тому). На судові рішення про заборону такої діяльності не реагують ні керівництво села, ні власники новозбудованих котеджів та готельних комплексів. Таким чином, під загрозою опиняється унікальне родовище свалявської води “Лужанська-7”. “Є затверджені Держпромгірнаглядом санітарні зони, у які втручатися не має права ніхто. Там можна робити тільки покос трави. Вони загорожені, опломбовані. А ще є зона гірничого відводу, де можна провести покос трави, зробити парк, облаштувати спортивний майданчик. Зазвичай цих норм намагаються дотримуватися, але у селі Солочин ситуація зовсім інша. У тому районі є унікальне родовище свалявської води, яке єдине знаходиться дуже близько під землею. Сільська голова села Солочин Магдалина Туряниця, яка має стояти на захисті лісів, річок, у тому числі і мінерального джерела, проводить наглу пряму руйнацію. Єдина “Укрпрофоздоровниця” веде боротьбу із тим, що робиться: розпайовані землі під будівництво, відбувається хаотична самозабудова готельними комплексами (там ліжковий фонд перевищує наші у 3-4 рази ), до речі жоден з них не введено в експлуатацію. Ці комплекси не мають жодних дозволів ні на лікування, ні на харчування, навіть на вид діяльності “туризм” або “рекреація”. Зараз вони (депутати Солочинської сільської ради — ред.) прийняли рішення сесії проводити через першу санітарну зону каналізаційний колектор. Ми боремося з цим, у нас є висновки міністерства охорони навколишнього середовища про порушення, про негайне припинення забудови і руйнації джерела, висновки державної геологічної служби... Я противник вирубки лісів, але якщо навіть дерево вирубати і згодом посадити, то років через 40-50 воно виросте, а от джерело уже не поновиться ніколи. У мене є акт і висновки міжурядової комісії, є рішення суду, включно із Верховним, про заборону будівництва, але вони не виконуються. Більше того, маємо рішення суду про знесення будівель. Виконавча служба не йде це робити, прокуратура лише протести пише. Але зараз першочергове завдання навіть не це, а щоб не дозволити облаштувати каналізацію на території санітарної зони, адже, у такому разі, ми просто втратимо мінеральне джерело”, — зазначила Любов Іванівна. 

Тим часом Майя Пилипівна, яка більшість років свого життя присвятила вивченню цілющих властивостей мінеральних вод і лікуванню людей, наголосила, що завдання кожного з нас — захищати і берегти “унікальну скарбницю, яка заміняє цілу аптеку”.  “Я би всі аптеки позакривала, оскільки можна все лікувати мінеральними водами. Ми ж цукровий діабет прекрасно лікували у Сонячному Закарпатті! Всі води наші гідро-карбонатні натрієві: Поляна Квасова, Поляна Купель, Плосківська, Неліпинська, Лужанська, всі ті води володіють надзвичайно важливими властивостями – олужнюють середовище органів травлення. Мені здається, що колись прийде час, що воду мінеральну можна буде вводити внутрішньовенно і лікувати будь-яку хворобу”, — наголосила лікар і порадила кожному закарпатцю щовесни та щоосені проводити профілактику. Для цього півсклянки мінеральної води приймають за 20 хвилин до їжі. А після, через 30-60 хвилин,  ті півсклянки, що залишилися. А от призначати воду з лікувальною метою може тільки досвідчений лікар. 

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
13 липня 2012р.

Теги: мінеральні води, Сойми, Верховина, санаторій

Коментарі

верховинці 2012-07-19 / 15:45:57
владі краще в Карлові Вари....й чим більш грошей на відпочинки в найдорожчих закордонних здравницях....для чого їм підіймати можливості власних ??? ГАНЬБА!!! Унікальність рідного краю власними руками знищувати!!!!!!!
санаторій "Верховина" - це фантастичні результати лікування досвідчених лікарів!!!! - дай Вам Бог витримати проблеми сьогодення, а Вам, Віро Михайлівно (- лікар сан."Верховина"): - якнайшвидшого виздоровлення, з Вами санаторій подолає усі негаразди :)

прес-центр "Закарпаття" 2012-07-15 / 10:06:54
Шановний Мінерал Вотер, Чеборать і Йончі бачі! Оскільки під цими ніками пишете Ви один, то і відповідаємо одним разом. Павло Павлович Ганинець не має ні до даної прес-конференції, ні до матеріалу ЖОДНОГО стосунку. Тому, будь ласка, не робіть невірних висновків.

Йончі бачі 2012-07-13 / 22:39:06
О проснулися Ганенець і компанія, розпереживалися сегенята. Пані Мая та пані Люба де ви були, коли Ганинець будував на мінеральнів воді котеджик для КГБ? Де ви були коли зятьок Ганинця рив басейн? Чому не міряєте скільки кубів мінерацьної води в годину викачує завод? Видко шо ви тупо відпрацьвуєте грязні грошики директора "Г" та його файти.

Чеборать 2012-07-13 / 22:29:25
Полностю потдержую комент Минерал Вотера, ты братело прав на все 100%. Эти магнаты залупили космиеские цены, тупо наживаются на народном добре, а если кто-то хочет составить конкуренцию, готовы с г...ном смешать. Позорище.

Мінерал Вотер 2012-07-13 / 22:24:56
Дана стаття носить повністю замовний характр і відразу помітно хто є замовником даної дурні (вибачте за грубість), а ініціатором матеріалу є окрім Укрпрофоздоровниці, місцевий феодалчик, один із власників (чи директорів) саноторію "Сузіря" пан Ганинець. Незрозуміло чому великий санаторій може стояти на воді, поруч може функціонувати потужний завод мінводи, який качає наші багатства, за які так переживає Ганигенць і сімя, басейн функціонує, а малі приватні садиби та міні готелі мають пропасти! Задумайтеся, чому великий санаторій має боятися конкуренції з боку маленьких готелей та пансіонатів, ЧОМУ УКРПРОФОЗДОРОВНИЦЯ не забезпечує путівками санаторій? На даний час весь нормальний бізнес живе на конкуренції, адже саме так можна ставати кращим серед кращих та боротися за туристів, а саме головне конкуренція суттєво знижує ціни. Може саме цього боїться пан Ганинець?, який всіма правдами та неправдами намагається знищити малий та середній туризм в районі.
Щодо Укрпрофоздоровниці, то нехай ці горе-захисники довкілля та санаторіїв розкажуть, як самі ж добивають ті здравниці, що в них ще залишилися. Хай розкажуть яка ситуація зараз із санаторією "Поляна", яку довели до банкрутства та підготовили для продажу своїм "хазяївам"!

На мою думку, малий та середній туризм, міні-готелі, пансіонати, зелений туризм має право на життя, а таким як Ганинець має бути соромно за свої дії! Шановний Павло Павлови, дайте спокій собі та людям, всі гроші не заробите і тим більше не заберете із собов, вони там не потрібні, а здоровя втратите.....

ударівець 2012-07-13 / 16:59:56
А я думаю що потрібно починати працювати санаторіям по сучасному, а не чекати подачок від бюджету. Якщо ви такі хороші то до вас люди повинні йти й без бюджету, а то привикли що їм подають на блюдечку все готове, а послуги вообще ніякі.

Я.Ужгородець 2012-07-13 / 14:31:58
На мою думку актуальна тема для обговорення, і не тільки!!!!!!!!!
Така ж ситуація ( реалізація санаторних путівок ) і в інших санаторіях.Як в області так і в Києві ( республіканський ) тендери провалюють щоб санаторії збанкрутували і їх за безцінок купили. ось тоді буде путіво - хочу не бери. ця ситуація болісна, тому що наслення не захищене від можновладців, які виконують волю одної людини, і скоро буде так як пророкують - здравниці тільки за свої гроші. А віддане здоровя, перераховані кошти підприємств на оздоровлення - все це буде тільки в можновладців, які і зараз отримують путівки туди де душа забажає. Так як тепер - гроші на оздоровлення отримують, відпочивають де хто хоче, і ще дивуються, нащо нам закордони, коли є прекрасний край " Закарпаття "
А народ, який на них працює - це "бидло","бичари", які не коштують і понюху табака.
Таке буде до тих пір, поки ми перед ними прогинаємося, може д о с и т ь ?

курортник 2012-07-13 / 13:02:36
Файний матеріал якраз перед фестивалем мінеральної води) Як його там нарекли: сила життя у джерелах карпат, здається))

Нескорязна. 2012-07-13 / 12:51:38
Спасибі, що піднімаєте тему.
Прикро, коли багатство-здоров'я - воду - втрачаємо через чиїсь захцянки. Щоб усі, хто стоїть за злочином і забирає чиєсь здоров'я по-ви-зди-хали (прости, Боже).
А вам, пані Майє та пані Любове - добра і успіху.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи