"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва (ФОТО, ВІДЕО)

«Коли тривала революція, ми думали: робити фестиваль, чи не робити. Але, оскільки в місті й так відбуваються цікаві події, явища, вирішили таки захід проводити… Ось уже 16 днів, як Росія оголосила нам війну, але життя триває. Треба жити, бо ми ж не знаємо – раптом все скінчиться… І під час Другої світової війни також відбувались концерти, театри грали вистави, люди ходили на спектаклі – щоб не збожеволіти. Люди хочуть гуртуватись, не сидіти біля комп’ютерів, по своїх нірках. І треба збиратись, спілкуватись, аби хоч на якийсь час розрадитись», – так прокоментував факт проведення традиційного для Ужгорода АртФестивалю еротичного мистецтва «Березневі коти» сьогодні під час прес-конференції один з його координаторів Олександр Гаврош.

"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва (ФОТО, ВІДЕО)

Для Ужгорода цьогорічний фестиваль «Березневі коти», який проходитиме в місті впродовж 28-30 березня, стане вже 9-им за ліком. Про особливості нинішнього АртФесту, про те, яких гостей чекати на заході та з якими акціями, що цікавого готують організатори для глядача та слухача на цей раз, розповіли сьогодні у прес-центрі «Закарпаття» координатори фестивалю «Березневі коти».

Стартує фестиваль у п’ятницю, 28 березня, виставкою «Еволюція» у галереї «Ілько». А відтак, на відвідувачів чекатимуть три дні насиченої програми – з літературними, театральними, художньо-мистецькими та музичними заходами.

Як розповів координатор театральних проектів Олександр Гаврош, вже вчетверте фестиваль матиме театральну складову, і цього разу на гостей чекає вистава від обласного лялькового театру «Сторінки щоденника поета». Прем’єра зазначеної вистави вже нещодавно відбулась, тепер же її матиме змогу побачити ширше коло глядачів. «Це експериментальна вистава, яку ляльковий театр готував до 200-річчя з дня народження Шевченка. У «Сторінках щоденника поета» поєднується своєрідне бачення долі Шевченка якраз як солдата російської армії, що на тлі останніх подій набуває особливої актуальності. Режисером-постановником вистави є провідний актор театру Микола Карпенко, це його друга робота, яка, думаю, обов’язково прикрасить театральну програму «Березневих котів», – зауважив Олександр Гаврош.

Про літературну складову цьогорічних «Березневих котів» розповів співкоординатор літературних проектів Валентин Кузан. За його словами, нині можна тішитись тим, що рівень робіт, які надходять до відбору на фестиваль, щоразу росте. Відбір учасників до участі у заході, розповів Валентин Кузан, проводився «всліпу»: «я вичитував тексти, не знаючи імен і прізвищ, аби бути якомога менш заангажованим у виборі». В результаті, на Ужгород чекає приїзд неординарних та своєрідних літераторів. «Будуть, зокрема, такі люди, як Олена Герасим’юк – авторка, яка минулого року виграла президентський літературний грант, але відмовилась від нього, бо всі ми знаємо, хто на той момент був у країні президентом. Буде Мірек Боднар – автор з Івано-Франківська, який видає книжки виключно в електронному форматі. Буде людина, яка виступатиме французькою мовою – французька сама по собі є тією мовою, яка підходить до нашого «еротичного» формату», – розповів Валентин Кузан.

Знову ж таки, літературна частина стане тією зі складових, в яких буде забезпечено закордонне представництво: цього року на «Березневі коти» вперше завітає словацький 

поет Міхаль Габай, який, до всього, є ще членом академії наук Словаччини. Тож гості зможуть не тільки почути словацьку поезію, але й прослухати лекцію від Міхаля Габая про словацьку еротичну поезію загалом.  

Щодо традиційної для «Березневих котів» візуальної складової, то, за словами координатора візуальних проектів Петра Ряски, на фестивалі будуть присутні і відеоарт, і живопис, і інсталяції, і перформанси. «Буде представлено понад 20 учасників, може, і до 30-ти – наразі до 21 березня триває відкритий відбір учасників. Більше половини з презентованих будуть наші регіональні митці, однак, є запрошені з Харкова, Києва, Львова», – розповів Петро Ряска.    

Художня виставка «Еволюція», з якої власне і розпочнеться фестиваль у галереї «Ілько», включить у себе також і фото-виставку авторки зі Льова Марти Сірко. Як зауважили організатори, це буде перша фотовиставка в рамках «Березневих котів», автором робіт якої стане жінка, яка «робить дуже чуттєві психологічні жіночі та чоловічі портрети». 

Завершатиме «Березневі коти» у третій фестивальний день концерт «Секс, блюз і рок-н-рол», який, знову ж таки, пройде в галереї «Ілько» 30 березня. Як розповів координатор музичної частини фесту Томаш Деяк, цього року, в силу різних обставин, публіку розважатимуть виключно місцеві ужгородські гурти. Так, дебютує на концерті гурт «Позичений час»; свої музичні доробки презентуватимуть молодий, але цікавий пост-роковий гурт «Екарасата», а також вже відома Ужгороду та за його межами формація «Танго Темпо». Акустичний камерний виступ забезпечить група «Точка кипіння» – з авторською програмою із включенням кавер-версій перекладних українською композицій гуртів «Сплін» та «R.E.M.». 

«Наразі у нас лишається ще одна квота – маємо близько 30 хвилин вільного ефірного часу для виступу ще котроїсь, п’ятої групи. Тому до 21 березня також готові розглянути заявки бажаючих виступити музикантів. Якихось особливих критеріїв відбору немає, однак, враховуйте, що концерт називається «Секс, блюз і рок-н-рол», тому перевага надаватиметься командам, у творчості яких буде присутній хоча б якийсь натяк на еротичну та любовну лірику», – зазначив Томаш Деяк. 

 
 
 
 
 
 
Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
17 березня 2014р.

Теги: Березневі коти, мистецтво

Коментарі

Фурик 2014-03-25 / 22:17:16
Оскільки "БК" еро-арт-фест,то очевидно в щоденниках Шевченка така порнуха як у фільмі на "1 + 1 ": трахи із Закревською, Максимович...

Адмін 2014-03-17 / 18:01:22
Виправилися)) Дякуємо

Генек 2014-03-17 / 17:51:03
двічі музичне мистецтво) заголовок.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи