У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА) (ФОТО)

Соціологічне дослідження – чи то з політичних, чи то з соціальних питань – проведене саме коштом та на вимогу громади, дає всі шанси побачити та проаналізувати найбільш правдиво відображену картину суспільних настроїв та очікувань. Адже, здійснене коштом та на замовлення громадськості, таке дослідження унеможливлює спроби маніпуляції з результатами. Відтак, Закарпатським інститутом політичних досліджень започатковано ініціативу, до якої може долучитись кожен, хто має бажання бути знайомим із тенденціями та настроями, що панують у громаді.

У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА) (ФОТО)

Про ініціативу, а також перший крок в її реалізації – соціологічне дослідження, проведене напередодні старту виборчої кампанії в Україні – йшлося сьогодні під час прес-конференції у прес-центрі «Закарпаття».

Соціологічне дослідження, проведене минулих вихідних в Ужгороді Закарпатським інститутом політичних досліджень власним коштом, стало першим камінчиком для побудови нового, якісного механізму, що сприятиме формуванню громадянського суспільства. Адже результати, зафіксовані у підсумку проведення таких соціологічних досліджень фінансовими можливостями громади, дадуть змогу побачити реальну картину суспільних настроїв, без політичної ангажованості і маніпуляцій, як це переважно робиться в разі проведення опитувань на замовлення політичних груп чи кандидатів. 

Як розповів голова Ужгородського відділення Закарпатського інституту політичних досліджень Генріх Стратон, більшість досліджень, що проводилась інститутом з 90-х років, здійснювалась на замовлення тих чи інших політичних груп або висуванців на керівні посади. Більша частина з цих досліджень не публікувалась, оскільки результати були передбачені для внутрішнього користування штабів. Нинішнє ж опитування фінансувалось коштом товариства «Ківі Карпат Стратона», коштувало 3 тисячі гривень. «Замовник без власних політичних амбіцій, тому дослідження проводили з особистого інтересу та для демонстрації реальної незалежної картини для громадськості. Для мене особисто – це так званий соціальний внесок, який може зробити будь-який інший бізнесмен, зацікавлений у побудові громадянського суспільства», – зауважив Генріх Стратон.

За словами керівника Закарпатського інституту політичних досліджень Віктора Пащенка, спроба долучити соціум для проведення соціологічних досліджень сьогодні як ніколи актуальна, адже цьогоріч на країну чекає ціла низка виборів – від президентських і до місцевих. Втім, започаткована ініціатива жодним чином не розповсюджується виключно на політичні часові виборчі «відрізки»: соцдослідження можна і потрібно проводити регулярно, аби вивчити думку громади з найрізноманітніших питань. «Оскільки це соціальна ініціатива, то йдеться не тільки про політику. Як приклад, можемо згадати історію довкола площі Народної, коли мали місце маніпуляції з громадською думкою. Те саме – з вивченням вподобань ужгородців місць для відпочинку: щорічно у нас ідуть обговорення, де відпочивають містяни, і де краще облаштувати зони відпочинку. Але і понині насправді ніхто достеменно не знає, де оті пляжі були б доречні, бо в реальності вивченням думки громади не займаються», – розповів Віктор Пащенко. 

Представник ЗІПД Михайло Давиденко, своєю чергою, згадав і понині важливий вислів про те, що володіє світом той, хто володіє інформацією. Тоді як інформація, яка оприлюднюється замовниками соцдосліджень з числа політичних груп, нерідко має на меті маніпуляцію громадською думкою або ж узагалі не озвучується, залишаючись для внутрішнього користування у штабах. «Ми натомість хочемо запропонувати новий механізм отримання важливої, неупередженої та якісної інформації для суспільства – коли через певний інструмент громадськість матиме змогу замовити правдиву інформацію напередодні виборів, що буде кращим і результативнішим», – уточнив Михайло Давиденко.

Для того, аби започаткована справа могла жити далі, її ініціаторами відкрито рахунок, на який можна буде переказати визначену суму грошей. Соціальні дослідження проводитимуться на запити громадськості, на найбільш актуальні в той чи інший період часу теми. Долучатись до ініціативи можуть і підприємці, і політичні сили, і кандидати на керівні посади. Однак, організатори попереджають: ніколи неправдиві результати не оприлюднювали і не робитимуть це у майбутньому. Разом з тим, після кожного проведеного опитування обіцяють відкрито звітуватись про використання отриманих на рахунки коштів. 

Одразу під час прес-конференції організатори нинішнього соціологічного дослідження, котрі планують проводити схожі заходи й надалі, оприлюднили рахунок для перерахунку коштів:

Банк отримувача – ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»

МФО: 312345

Отримувач: П. І. Б.: Пащенко Віктор Володимирович

ЄДРПОУ отримувача: 2274900236

Розрахунковий рахунок (отримувача): 2625615772

Для готівкового перерахунку:

Призначення платежу: поповнення карткового рахунку. Номер карткового рахунку – 0937976300. П. І. Б.: Пащенко Віктор Володимирович 

Після розповіді про започатковану ініціативу проведення досліджень на замовлення громади, перейшли власне до підсумків першого проведеного опитування. Дослідження проводилось минулих вихідних по Ужгороду, зі стандартною вибіркою – було опитано 500 осіб. Серед питань анкети: ставлення ужгородців до подій на Майдані; думки стосовно «референдуму» в Криму; налаштованість містян голосувати на президентських виборах; політичні вподобання щодо майбутнього очільника Ужгорода тощо. 

Щодо подій на Майдані, то більшість опитаних підтримали Революцію в Україні: 57,4% заявили про повну підтримку Майдану, ще 25,5% частково підтримали Революцію, ще 8,8% не підтримали Майдан, а 2,8% висловили байдужість з цього питання. Як прокоментував отримані результати Віктор Пащенко, нічого дивного в таких показниках немає, «приблизно такі ж настрої були 10 років тому, під час Помаранчевої революції».

Що стосується євровибору, про який питали городян інтерв’юєри, то, за словами соціолога, відбулось досить значне зростання прихильників європрагнень країни, в той час, як євразійський вибір своїх прихильників втратив. «За даними річної давнини підтримка на спрямування до ЄС була на рівні 55%, сьогодні ж маємо 69,5%. Знову ж таки, прихильність до Євразійського союзу 10 років тому висловлювали 20% опитаних, нині цей показник складає 4,8%», – прокоментував Віктор Пащенко. 

Зростання позитивних відповідей стало характерним і для питання про вступ України в НАТО, у той же час, відсоток противників залишився приблизно на тому ж рівні. Щодо подій із Кримом, то прямою окупацією чужої території дії Росії по відношенню до півострову назвали 54,5% респондентів, ще 24,4% вважають, що рішення по референдуму прийнято у незаконний спосіб. Тоді як законним рішенням на основі референдуму анексію Криму назвали 4,4% ужгородців. 

Стосовно прийдешніх президентських виборів, то, за словами Віктора Пащенка, результати опитування свідчать про зростання активності виборців. Так, на питання «Чи будете ви брати участь у виборах?» ствердно відповіли 71,1%, ще 13,7% – «скоріше так». Щодо голосування ужгородців за кандидатів на пост Президента, то, як і загалом в Україні, лідером за результатами опитування став Петро Порошенко – з 35,2%. Далі – Віталій Кличко і його 11,7%; Юлія Тимошенко з 8,7%; Петро Симоненко – 4,6%, Олег Ляшко – 4%; Яценюк – 3,6%; Олег Тягнибок – 2,8%, Дмитро Ярош – 2,8%; Анатолій Гриценко – 2,4% тощо. 

Щодо виборів у Верховну Раду, то, як зазначив Віктор Пащенко, і далі у голосуванні за партії спостерігається жорсткий зв'язок між партією та прізвищем: фактично виборець голосує не за політичну силу, а за її керівника. 

Продемонстрував соціолог і результати відповідей респондентів на питання щодо майбутнього керівника міста. Уточнив: питання було сформульоване у формі «За кого Ви готові голосувати на виборах міського голови?», а от обирати дозволялось кількох кандидатів одночасно. Тому в підсумку при додаванні відсотків 100% очікувати не варто. 

Результати «віртуального» голосування ужгородців, як і порівняльну таблицю політичних вподобань містян і співвіднесеність їх з загальноукраїнськими настроями, а також – відповіді на інші питання анкети пропонуємо переглянути у зведеній інфографіці, наданій Закарпатським інститутом політичних досліджень. 

 

 

 

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
04 квітня 2014р.

Теги: соціологічні дослідження, ініціатива, громада

Коментарі

О.Д. 2014-04-22 / 12:14:57
2 небайдужий

У розумної людини впевненість мала б засновуватися на якихось фактах. А так просто прочитайте і спробуйте подумати:"Щодо виборів у Верховну Раду, то, як зазначив Віктор Пащенко, і далі у голосуванні за партії спостерігається жорсткий зв'язок між партією та прізвищем: фактично виборець голосує не за політичну силу, а за її керівника" (с)

А ще треба знати, що Закарпаття онлайн не публікує недостовірну інформацію.

небайдужий 2014-04-22 / 12:03:23
я впевнений шо тотальна більшість громадян про таку партію взагалі не чула, це намальовані рейтинги

Віктор 2014-04-07 / 08:47:45
Гарне питання у Романа. Що за партія така СОЛІДАРНІСТЬ? Вона що опитування замовляла?

солідарність 2014-04-06 / 23:46:52
Роман, а ко ти винен, ош ти неошколований?

Роман 2014-04-06 / 23:44:17
Партія Солідарнішть? Що за хрень на палочці? Що за дурня хтось може відповісти бо в мене не вкладується в голові! Я то взагалі не чув про таку а голосувати за солідарнішть повний бред!

Перехожий 2014-04-05 / 01:46:59
Вибачаюсь, так Стратон ківі вирощує чи соціологією займається, щось кидає дядька по різним полюсах.

сорри 2014-04-04 / 16:00:59
По соціології - цікава інформація для роздумів. Висновок, що ужгородці вже н хочуть тасувати стару політичну колоду, але немає нових цікавих особистостей - на поверхні. А от чи згідні громадою скидуватися на соціологію - сумніваюся. Не дозріли

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи