Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи (ФОТО, ВІДЕО)

Про те, що нинішня виборча кампанія — найбрехливіша за весь час, що у парламент вперше потрапить аж 7 партій, що в розрізі Закарпаття найбільша інтрига щодо результатів виборів зберігається по 68-у округу і про те, що в області, як і в Україні загалом, опозиції доведеться не тільки формуватися заново, але і повертати собі втрачену підтримку і довіру, йшлося сьогодні під час прес-конференції у прес-центрі “Закарпаття” за участі експертів.

Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи (ФОТО, ВІДЕО)

Насамперед, політолог, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко зазначив: нинішня кампанія відрізняється тим, що, насамперед, відбувається в умовах війни. Відповідно, більшість політсил будують кампанії, використовуючи цей фактор. Одні — оперуючи гаслами миру, як от президентський “Блок Петра Порошенка”, інші — з позицій радикалізму та агресії, як це робить Радикальна партія Олега Ляшка. Відтак, зважаючи на складність сприйняття політики, зазначив Віктор Пащенко, “коли все дуже неоднозначне і брехливе, можна стверджувати, що нинішня кампанія — брехлива до абсолюту, адже важко знайти якусь політсилу чи політика, які б не маніпулювали свідомістю. А більшість із них просто відверто брешуть”.  

Про те, що виборці, які загалом прагнуть до миру, голосуватимуть, виходячи з цих самих прагнень, говорив і політолог, професор УжНУ Сергій Федака. При цьому, відзначив: нинішня кампанія цікава ще не тільки тим, хто пройде до парламенту, але і з погляду, хто “залишиться за бортом”. “У цьому контексті однозначно не дотягують до 5%-го бар’єру комуністи, не проходить “Опозиційний блок” і ряд інших партій”. 

А от щодо того, хто таки потрапить у парламент, серед “прохідних” експерти назвали “Блок Петра Порошенка”, “Батьківщину”, “Народний фронт”, “Громадянську позицію” Анатолія Гриценка, партію “Самопоміч”, яка потроху займає нішу “Свободи”, та “Сильну Україну” як фаворита східних областей. “Соціологічні заміри на Закарпатті дуже близькі до замірів загальноукраїнських, тому, спираючись на загальноукраїнські дослідження і беручи до уваги наші регіональні дослідження, можна прогнозувати склад майбутнього парламенту. Напевно, вперше за всю історію пропорційних виборів будемо мати у Верховній Раді найбільше партій: якщо завжди після виборів до парламенту проходило 5 політсил, то наразі 5-відсотковий  бар’єр долають 7 партій. З огляду на тенденції, припускаємо, що майбутній парламент, порівняно із діючим, буде більш рівномірний у своїй європейськості. Опозиція, скоріш за все, формуватиметься довколо Юлії Тимошенко. Ймовірно, в опозиції буде і Анатолій Гриценко, щоправда, менш масштабно та системно. Однак, зважаючи на це, можна говорити, що і характер, і риторика опозиції зміняться”, — припустив Віктор Пащенко. 

Продовжуючи ж мову про перспективи Верховної Ради у новому складі, Сергій Федака, своєю чергою, спрогнозував, що майбутній парламент “нарешті прийме виборче законодавство та новий виборчий кодекс. Чекають від нового парламенту і прийняття пакету реформ. Опісля ж може початись внутрішня структуризація, внутрішня боротьба, яка, не виключено, спровокує політичних гравців до повторного розпуску Верховної Ради і нових виборів”. 

Говорили під час зустрічі і про виборчі перспективи для Закарпаття та окремих округів зокрема. Так, політологи зійшлися на думці, що найбільш інтригуючою нині є ситуація по ужгородському 68-у окрузі, більше того — така невизначеність зберігатиметься аж до 26 жовтня. Однак, спираючись навіть не стільки на опитування, скільки на політичний аналіз, можна однозначно говорити, що переможцем стане хтось із чотирьох “гравців вищої ліги”: Василь Ковач, Роберт Горват, Сергій Ратушняк або Віктор Щадей.

Знову відзначаючи протистояння кандидатів від демократичних сил, насамперед, між Робертом Горватом та Віктором Щадеєм, Віктор Пащенко назвав таку ситуацію “навіть не несподіванкою, а прикрою закономірністю”. Зауваживши при цьому, що саме на тлі таких “змагань між демократами” шанс на “відродження з попелу” має, наприклад, Сергій Ратушняк.

Втім, говорячи про протистояння в демократичному таборі, зазначили експерти аналогічну тенденцію і в таборі протилежному. Так, за словами Сергія Федаки, “якщо взяти протилежний сектор політики, там також є протистояння і розтягування електорату: Ковач є фаворитом, тоді як Ледида впевнено “відкушує” від нього частину голосів. В тому ж таки таборі працює і Погорєлов із батьком. Тобто, і з одного боку маємо розтягування електорату, і з іншого, тому, чим це обернеться, будемо бачити вже 26 жовтня”. Зауважив Сергій Федака й те, що частина кандидатів, котрі висунулися по ужгородському округу, працюють на перспективу: будучи наразі непрохідними до ВР, за рахунок нинішньої виборчої кампанії “розкручують власне ім'я, аби затим позмагатися за здобуття мандату або до міської, або до обласної рад”.

Щодо можливого підкупу виборців, то, на думку політолога Віктора Пащенка, з огляду на невизначеність ситуації по ужгородському округу, він відіграватиме фактично визначальну роль. Але підкуп не у прямому сенсі, а технологічний: “Оскільки розрив між кандидатами невеликий, то кілька тисяч голосів матеріально зацікавлених можуть вирішити долю переможця безумовно. Підкупу в кримінальному сенсі цього слова не буде, але буде, наприклад, набір агітаторів. Такі можливості і ресурс має Ковач: він абсолютно здатен набрати 20 тисяч агітаторів, і має на це право”. 

У контексті невідворотніх змін після виборів у Верховну Раду, цікавилися присутні і тим, чи варто чекати якихось “рухів” у закарпатському політикумі. У цьому зв'язку політологи відзначили: в області, як і в Україні загалом, відсутня дієва системна опозиція. А відтак, політична структура Закарпаття у майбутньому має скластись і сформуватись, інакше монопольного “політичного домінування” не уникнути. І це однозначно негатив, бо ж у будь-якому разі монополія нічим добрим не обертається. Як зазначив Віктор Пащенко, за  такого стану речей, при відсутності політичної конкуренції “навіть якщо ідеться про ангела, то й у нього виростають роги”. 

 
 
 
 
 
Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
14 жовтня 2014р.

Теги: гроші, голосування, результати, округ

Коментарі

Ігорь 2014-10-24 / 11:36:08
Бараны - те кто взял деньги и проголосует за того, кто дал деньги, а не за кого сам хочет голосовать! Деньги - эти все равно украдены от простых людей!

Олександр 2014-10-19 / 00:06:26
Чим більше нікчем оберуть до парламенту - тим скоріше все і завалиться.
Так чи ні.

300 2014-10-17 / 21:02:40
Коректніше буде писати не "ПОЛІТОЛОГИ", а "політичні аналітики"... Оскілки обидва не мають навіть базової політологічної освіти

200 2014-10-16 / 21:10:04
Деньги возьмут те бараны, кого от общества нужно изолировать принудительно и стерилизировать без суда.

Cтепан Крук 2014-10-16 / 16:02:34
Якщо і зараз народ поведеться на гроші, тоді гріш ціна цьому народові!!!

виборець 2014-10-15 / 17:48:46
Василю, це запитання до Рати

Василь 2014-10-15 / 15:19:27
Цікаво скільки отримали клони

уна 2014-10-15 / 11:28:01
Слава Україні!
Якщо гроші визначальні, то дійсно шкода ужгородців. Хоча не шкода - це показник їхньої тупизни! Так Вам і треба!!! 25 чоловік у бюлетені, а чи хтось із них хоч допомагав у війні? Знаю, що депутат - так! А інші фраєра????

До Миколи 2014-10-14 / 21:56:56
До Миколи:
Не продавай свій голос, тоді може щось зміниться

Шева 2014-10-14 / 21:31:34
"Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші...". У нас такі прозорливі політологи! Досі гадав, що гроші під час виборів не причому.

микола 2014-10-14 / 20:12:11
Визначальним фактором в області в цілому стануть гроші, прострочені продукти з супермаркетів,... нічого не змінилось!!!

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи