У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020" (ФОТО)

В останній тиждень липня рекреаційний осередок «Злата Ідка» при Кошицях знову заповнився сотнею учасників Літнього табору та Літньої школи українознавства, організатором якого є молодіжна організація Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько–русинської національності в Словаччині з фінансовою підтримкою Фонду для підтримки культури нацменшин "Культмінор".

У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020" (ФОТО)

Табір в цьому році був винятковим - і через коронакризу, і тому, що став ювілейним. 25–им в історії відновленої пластової організації на території Словаччини. 

З огляду на ситуацію, пов’язану з пандемією коронавірусу, і приїзд дітей в ювілейний табір був винятковим. Кожному при вступі у табір організатори виміряли температуру, більше було і довідок, які діти повинні були принести від батьків.  Учасниками табору в цьому році були тільки діти, які проживають на території Словаччини. В табір приїхало 90 дітей і молоді, про яких піклувалась булава у складі головний комендант Ксеня Рибак, виховники Бібіяна Буйдошова, Богдан Довгович, Роман Довгович, Інна Родович, Нікола Галчікова, Івана Іванчікова, Мартіна Якубикова, Мішко Янко, Матуш Пронер, Юліяня Савчакова, здоровельничкою була Владка Шакова, лекторами в 23-й літній школі українознавства Олена Довгович, Святослав Довгович, Марія Рибак та Марта Каконі. П’ять юнаків - Якуб Гонтковський, Бранко Довгович, Давід Янко, Анета Морозова, Емма Ногова та Адріяна Іванчікова - вже було асистентами булави. 

Дев’ять днів від 25 липня до 2 серпня пройшли, неначе вода втекла. Програма цьогорічного табору була, крім іншого, присвячена відзначенню ювілею літніх таборів, яке нагадувала і підготовлена виставка фотографій. В таборі всі сумували за людиною, без якої не можна було в попередніх роках уявити жоден з таборів, за таборовою тіткою "здоровенькою" Марією Лаца - Бойко, яка неочікувано відійшла у вічність у травні цього року. Була майже у всіх таборах, гоїла рани, лікувала хвороби а головне кожного, хто за нею прийшов, знала погладити і сказати миле слово. Як справжня мамка. В таборі на неї згадували не лише при фотографії, при якій підчас цілого табору горіла свічка, але і спеціальною згадкою, яку організатори підготували в шостий день табору. При відеозгадці на тітку Марійку, яку всі  так звали, як довголітню здоровельничку таборів, потекли і сльози жалю. В дальшій частині вечора пройшов виховний концерт оркестру Музика Ювеналіс з диригентом Ігором Договичом. В кінці концерту за супроводу оркестру учасники табору заспівали їх улюблені таборові пісні - Горіла сосна, Соколи і Отаман. 

В програмі табору була і традиційна мандрівка. На цей раз всі помандрували в один напрям – новаки і юнаки вибралися на «Койшовську голю», яка висока більше як 1 200 метрів над рівнем моря. Всі по власних перейшли з табору в Рекреаційному осередку Злата Ідка на центральний паркінг. Новаків до хати Еріка, під вершиною гори, відвіз туристичний поїзд. Юнаки дорогу там і назад пройшли самі і нагородою їм були булавою підготовлені смачні печені ковбаски. Всі у табір повернулись приємно змучені, але і повні вражень. Завдяки погоді бачили прекрасні вигляди і від хати Еріка видно було навіть Високі Татри. 

Спеціальним був передостанній день табору. Після обіду на святковій збірці відзначили учасники табору два ювілеї. Таборову 25, та і 50-ти річчя Святослава Довговича, довголітнього члена булави і лектора літніх шкіл українознавства, вебмайстера вебсайту ПЛАСТу та автора і цих рядків. Ювілярам дві пісні дарували Івана та Нікола Галчікові та в їх честь тричі прозвучало і пластове «Сильно, красно, обережно, бистро». Всіх учасників з нагоди ювілею таборів організатори обдарували пам’ятними магнітками, традиційними таборовими футболками (трічками) і кусочком з двох смачних торт. В кінці святкового післяобіддя ще подивились відео презентацію «Від Микової 1991 до Златої Ідки 2020» підготовлену з фотографій з 25 дотеперішніх таборів.  

Крім згадуваних окремих подій в програмі табору були і традиційні зайняття – лекції української мови, співу, практичного пластування. Дуже цікавою була презентація під назвою «Сучасна Україна», яку підготував пластун сеніор Володимир Кравець, колишній учасник перших таборів. Посередництвом відео проекції, крім загальних інформацій, розповів і про менш відомі факти про Україну, та і про багато відомих у світі українців як Ян Кум, розробник месенджера WhatsApp, актор Міла Куніс, астронавт Гайдемарі Стефанишин Пайпер, яка у вікні ракетоплану розмістила свою пластову відзнаку і дальших визначних людей українського походження. Презентацію учасники прийняли з великим зацікавленням. 

В програмі були і цікаві теренові гри, розважальні вечори, карнавал, виголошення місс та міссака табору та оцінка окремих учасників та гуртків на останньому розважальному вечорі, ціни для яких так як і в попередніх роках підготувала спонсор Марія Рибак. Два рази зустрілися коло таборової ватри, вдруге вона завершила традиційне Свято Івана Купала. Не забракло і спорту, в тому числі і великої несподіванки, якою була перемога юнаків над булавою у традиційному волейбольному матчі.

Заради коронакризи іншим було і закінчення табору, яке проходило на подвір’ї рекреаційного осередку. В ході святкового закриття табору ще здійснилося заприсяження юнаків, які успішно склали першу пластову пробу – Матуша Панчака, Маркуса Ґайдоша, Михайла Бережняка, Луції Пашмікової, Івани Галчікової, Петра Олексія Беґеніго, Самуела Войчіка та Олівера Леферовича. Великої мистецької програми для батьків в цьому році не було, діти з табором попрощалися кількома улюбленими піснями. Після першої пісні «Ой видно село» ще прийшла несподіванка для головної організаторки Олени Довгович. «Дорога наша тітко Оленко! На першій фотці в нашій фото історії літніх таборів ми Вас бачили, як в 1991 році готуєте дарунки для учасників першого табору в Миковій. І в цьому році ви вже 25 раз були для дітей, але і для нас нашою таборовою мамою. Мамою, яка все чудово підготувала, мамою, яка довгі місяці перед приїздом всіх нас до тимчасової домівки ночами не спала, та і в цих нелегких часах робила все для того, щоб ми так як і в попередніх роках прожили чудових дев’ять таборових днів. Навіть не можна словами висловити нашу вдячність за все. Хоч ми, як справжні діти, часом і не слухняні, виправдайте нас. Прийміть від нас на знак нашої пошани до Вас і на знак нашої безмежної подяки цей букет квітів і дрібний подарунок. Бажаємо Вам головне міцного здоров’я, щоб ще дальших 25 таборів ви могли бути нашою таборовою мамкою,» подякував іменем цілої булави Богдан Довгович. Олена Довгович після того подякувала батькам за те, що довіряють організаторам і дають своїх дітей у табір і літню школу українознавства, головною метою яких є познайомити дітей з історією, культурою, пісенним багатством, визначними особистостями нашого народу та тисячолітніми традиціями Русинів-Українців, навчити їх азбуку і виховувати до національної гордості. І на кінець прийшло прощання, обійми, часом і дрібна сльоза і від'їзд у домівки з обіцянкою, що через рік всі знов зустрінуться в таборі «КАРПАТИ 2021».

 

Початок табору в добі пандемії коронавірусу – здоровельничка Владка Шакова міряла всім, які приїхали, температуру

Лекція співу в Літній школі українознавства

Відкриття ювілейного 25-го літнього табору та 23-ї літньої школи українознавства «КАРПАТИ 2020», вітальне слово голови ПЛАСТу в Словаччині Левка Довговича

Дев’ять таборових днів горіла свічка для людини, без якої не можна було в попередніх роках уявити собі жоден з таборів, для таборової тітки "здоровенької" Марії Лаца – Бойко.

Цікаву гутірку про Україну підготував пластун сеніор Володя Кравець

Коло таборової ватри

Новацтво в туристичному поїзді, який повіз дітей до хати Еріка під вершиною «Койшовської голі»

Новацтво мандрує на вершину «Койшовської голі»

Новацтво на вершині «Койшовської голі»

Новацтво перед поверненням з мандрівки на «Койшовську голю»

Юнацтво біля хати Еріка під вершиною «Койшовської голі»

Перед розважальним вечором

Теренова гра – на канатній доріжці

Практичне пластування – проба власноруч построєних носилок

Практичне пластування – комендант табору Ксеня Рибак перевіряє, чи яєчко витримало падання з висоти

Згадка на Марійку Лаца – Бойко

Концерт оркестру «Музика Ювеналіс», соло грають художній керівник оркестру Ігор Довгович та учасник твбору Ніколас Корманик

Карнавал

Карнавал

Дівчата готують віночки на Свято Івана Купала

Свято Івана Купала

Свято Івана Купала.

Святкування ювілеїв 25 таборів і 50-ти річчя довголітнього члена булави та лектора шкіл українознавства Святослава Довговича – зліва комендант табору Ксеня Рибак, голова Крайової пластової ради Марія Рибак, член проводу ПЛАСТу в Словаччині та головний організатор таборів Олена Довгович, голова ПЛАСТу в Словаччині Левко Довгович та Святослав Довгович

Учасники ювілейного табору «КАРПАТИ 2020»

«Місс та міссак» новацтва

«Місс та міссак» юнацтва

Закриття ювілейного табору

Заприсяження пластунів, які склали першу пластову пробу

Закриття табору – прощання співом

Закриття табору – член булави Богдан Довгович іменем всіх дякує головній організаторці Олені Довгович 

Головна організаторка Олена Довгович прощається з дітьми та батьками

 

Святослав Довгович

 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
04 серпня 2020р.

Теги: табір, молодь

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
/ 1Українці Словаччини святкують цьогоріч День вишиванки онлайн
» Всі записи