Через площу Народну на Ледиду можуть подати до суду (ФОТО) (АУДІО)

Якщо спроби втілення нового проекту благоустрою площі Народної в Ужгороді, запропонованого архітектором Володимиром Павлеєм, не припиняться, на голову Закарпатської ОДА Олександра Ледиду подадуть до суду.

Через площу Народну на Ледиду можуть подати до суду (ФОТО) (АУДІО)

Про це заявив у прес-центрі «Закарпаття» спеціаліст відділу охорони культурної спадщини управління культури Закарпатської ОДА, голова громадського комітету з охорони історико-культурної спадщини Закарпаття Іван Демко. На захід зібрались, окрім журналістів та громадських активістів у сфері збереження історичної спадщини Ужгорода, представники творчої інтелігенції, серед яких відомі на Закарпатті художники, скульптори, мистецтвознавці, а також автор проекту архітектор Володимир Павлей.

Саме Володимир Павлей і розпочав прес-конференцію, презентувавши присутнім свій доробок. За  словами архітектора, участь у конкурсі він та його команда взяли, бо мали вільний час. Деякі зауваження, висловлені на архітектурно-художніх радах, архітектор врахував, та певну їх частину, висловлену тими людьми, що виступають «проти», називає нефаховими. «В тих виступах було багато суб’єктивних вражень. Емоцій багато, але слушних фахових аргументів було мало», — наголошує він. За його словами, дуже важливо було «привести у порядок майданчик під флагштоком”, адже, коли приїжджають міжнародні делегації, повинні бути створені умови для комфортного проведення урочистостей. Тож, флагшток, на думку Володимира Павлея, має громадсько-політичне значення. За словами архітектора, перед ним “ставилася задача повернутися до того кращого і відтворити те краще, що було в благоустрої партеру у минулих роках». Автор проекту переконує, що врахував плани  Франтішка Крупки і побажання теперішньої влади — автостоянку, транспортне сполучення, новий пішохідний міст.

Тим не менше, Іван Демко стверджує, що жоден з проектів, представлених на розгляд конкурсної комісії, не відповідав вимогам. Трьом фахівцям проекти повернули на доопрацювання, однак скористався цією можливістю лише Володимир Павлей.

Мистецтвознавець Михайло Сирохман зазначив, що «сам проект хороший і професійний» і ніхто не має претензій до пана Володимира як до професіонала. Михайло Сирохман наголосив, що помилка була зроблена під час першого засідання архітектурно-художньої ради при голові Закарпатської ОДА. Саме тоді, на думку мистецтвознавця, потрібно було відхилити проект і загалом відкинути будь-які наміри змінити площу Народну, натомість всі відволіклися на обговорення деталей. Під час другого засідання було визначено, що зелений прямокутник — недоторканний. «Рішення було однозначне і кінцеве: засуджено будь-яке втручання у площу. Чеський квартал найбільш грамотно архітектурно цілісний, то втручатися туди нема сенсу. На протилежному березі Ужа безмежний простір для благоустрою міста. Для влади придумати кращої площі уже неможливо. Рівна зелена поверхня створює враження гідності, самоповаги. Надає владі владності і вагомості більше, ніж будь-що», — зазначив він.



Головний спеціаліст управління культури ОДА з питань охорони культурної спадщини Томаш Сопко розповів, що питання реконструкції площі Народної сягає ще 2006 року, коли тодішній міський голова Сергій Ратушняк вирішив, що там доцільно звести будівлю для закарпатської філії Нацбанку. “Тоді ми відбили це питання, але воно вигулькує знову і знову. Управління культури одразу поставилося категорично проти, бо Ужгород віднесено до списку історичних міст України, а Галагов — пам’ятка арахітектури, містобудування місцевого значення. Ми не кажемо, що площу не можна реставрувати, але ми проти того, щоб знищити партер, бо, якщо він буде знищений, це потягне за собою і побудову будівлі Нацбанку і т.д. Управління культури було категорично проти, аби проводити будь-які роботи на площі. Це питання було розглянуто на засіданні консультативної ради при голові ОДА, потім була створена архітектурно-художня рада. На цих засіданнях питання розглядалося, але ніколи не було сказано: «Давайте проект втілювати у життя!».

На думку Івана Демка, у даному випадку порушено чинне законодавство. Є відповідний наказ, у якому розписаний алгоритм дій у випадку необхідності змін в історичному середовищі. За його словами, «треба було прийти в управління охорони культурної спадщини і попросити «добро». І вина на цьому на обласному управлінні регіонального розвитку, містобудування та архітектури Закарпатської ОДА. Його реструктуризація привела до того, що туди приходять випадкові люди”. Фахівець стверджує, що сьогодні грубо ігнорується постанова Кабінету міністрів від 2001 року, згідно з якою площу віднесено до об’єктів культурної спадщини і взято під охорону держави.  



Голова Закарпатської обласної організації Національної спілки художників України Борис Кузьма такого роду зміни у місті називає перетворенням на «урбанізований курник”. Він порадив архітекторам «тренуватися на районах, які потребують цього», як-от Новий, Перемоги тощо. Іван Демко, у свою чергу, наголосив, що «основою для будь-якого міста є генплан. І не треба Крупку чіпати. У генплані написано: зелена зона. Радники не ті в «губернатора». Є такі радники, який чує, що можна щось там ліпити, і буде ліпити, наговорюючи на вухо «губернатору». Є консультативна рада, створена, до речі, за розпорядженням «губернатора». Це питання двічі розглядалося, і є висловлена позиція. Я не знаю, чому не сказати «губернатору» «перебачте». Вони підводять самого «губернатора» своєю безхребетністю». За словами Івана Демка, в управління регіонального розвитку ОДА було надіслано офіційного листа з вимогою припинити руйнування історичної частини міста.

Натомість архітектор Володимир Павлей вважає, що «країна виходить з кризи, і починають приводити в порядок головне». За його словами, сьогодні площа є пустирем і недоцільна, адже люди, йдучи на роботу, мусять обходити зелену зону, а вночі там взагалі «гуляють діти і собак вигулюють».  Його син, теж архітектор, Максим Павлей, висловив ідею, що це «діло житейське: що добре, то лишиться, що не добре — переробиться через 30-40 років». Та навряд чи такий стан речей позитивно відобразиться на туристичному Ужгороді.

Про те, що змінена площа стане непривабливою для туристів і зруйнує архітектурний ансамбль історичного Галагова, розповів екскурсовод Владислав Товтин. Він зазначив, що, починаючи з найближчої суботи в місті проводитиметься безкоштовна атракція, спрямована на ознайомлення мешканців з історією та архітектурою мікрорайону Галагов.  «Ужгород — маленьке місто, в яке приїжджають туристи. Їм треба постаратися щось показати. І чимдалі, тим цих місць стає все менше. Галагов — один з таких туристичних районів. Це було привабливо для туристів, які приїжджають зі Східної України, аби побачити стару Європу. А Європи стає все менше... Виявилося, що ужгородці не знають, що там і ким було збудовано. Мають туманне уявлення. Тому вирішили, що буде проведено кілька безкоштовних екскурсій», — сказав гід.

Хоча де-юре замовником проекту є начальник будинкоуправління ОДА, усі присутні були одностайними в тому, що де-факто за цією ініціативою стоїть сам голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида. Останньому, до речі, партер перед будівлею ОДА здається «пасовиськом», про що він неодноразово заявляв. Востаннє, до речі, учора, під час своєї прес-конференції.

«Губернатори» змінюються. Не сьогодні-завтра прийде другий, і не можна так йти спрощено. Має щось лишитися, бо такий нігілізм у проектуванні і підході привів до того, що ні площі Корятовича нема, ні Великої Мостової, Волошина нема, ні Капітульної нема, і парк Лаудона знищили, громадські місця забираються, сквери, тротуари... А ходіння культурної спадщини років останніх 7 по інстанціях з проханням про необхідність реконструкції – на то грошей нема. А на таке — є», — стверджує Іван Демко.

«Губернаторові» ніхто не давав право порушувати закон. Нас ніхто не питав. Ми офіційно занесли листа. Це було проігноровано. Якщо це й далі буде продовжуватися, я, як голова громадського комітету з охорони історико-культурної спадщини Закарпаття, дам «губернатора» в суд і буду судитися, от і все. Це єдине, що залишиться, якщо ця вакханалія не припиниться», — сказав Іван Демко.

Підняли учасники й питання, чи варто вкладати такі кошти (а йдеться, за словами Володимира Павлея,  про 5 мільйонів гривень) у недоцільну перебудову найбільш благоустроєної частини Ужгорода, у той час, як у місті абсолютно знищені фасади історичних будівель і повно інших невирішених проблем? Можливо, набагато привабливішими для туристів будуть оновлені фасади історичного центру, що повернеться сторицею і в іміджевому, і у фінансовому планах?

Тож, як виявилося в ході засідання, ідея реконструкції площі Народної, єдиної в місті, що перебуває у хорошому стані, належить чиновникам. Саме до них, як до замовників, потрібно апелювати і намагатися довести хибність, незаконність і небезпечність таких дій. Адже, свідомо проштовхуючи, всупереч закону, думці громадськості та фахівців, цей абсолютно несвоєчасний і непотрібний проект, вони можуть перетворити Ужгород, у минулому гарне і європейське місто, справді на «урбанізований курник»...


Ольга Павлова, прес-центр «Закарпаття»

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
14 листопада 2012р.

Теги: площа Народна, архітектор, реконструкція, Ужгород, Павлей, Сирохман, Сопко, Демко

Коментарі

Cпостерігачу 2012-12-22 / 02:01:01
Та немає ніякої архітектурної спадщини - в межах партеру.
Архітектурна спадщина є навколо і вона є збережена.
Сам же партер вимагає реконструкції в характерних для всього ансамблю стильових рисах.
І це буде зроблено фахово по-аналогії з аналогічними європейськими ансамблями.
Досить лукавства та брехні. Почалася НОВА ЕРА - ГУМАНІЗМУ.

Спостерігач 2012-11-19 / 16:50:19

Для 2012-11-19 / 01:37:33

Якщо ви маєте хоч мінімальне професіональне відношення до реконструкції та благоустрою історико-культурної спадщини, то не будете хвилювати уми вам подібних.
Я не намагаюся приймати участі в тендері, але якщо фахівці, з деякими, що на фото, знайомий особисто, дискутують проблеми благоустрою площі Народної в Ужгороді, то може ви не забороните висловити свою думку стосовно теми, що публікується на сайті.
Я не являюся радником голови ОДА у цьому питанні і не являюся ні прихильником і ні противником ідеї, що обговорюється.

Критика не по адресу. -:)))

Спостерігачу 2012-11-19 / 01:37:33
Про яку розробку композиції площі ви говорите? Композиція площі не змінювалась з 1938 року - відтоді, як вона була побудована за проектом Крупки. Що за патологічне бажання "покращувати" об'єкти історико-культурної спадщини?

Спостерігач 2012-11-18 / 18:03:34

Вимогам сьогодення відповідало б на місці Народної площі побудувати підземний двоповерховий паркінґ.

При розробці композиції площі відповідно до стилю архітектурного ансамблю, слід дотримуватись таких самих принципів як Антонін Гауді при проектуванні парку Ґюелль (парк Гауді в Барселоні), або Лэ Корбюзьє в Парижі.

Архітектурний ансамбль на площі Народній побудованиний в стилі Конструктивизму, або як його називають в Центральній Європі - в стилі Модерн, необхідно укомплектувати площею подібно тому як це зроблено в Чехії, Німеччині та Австрії, де є декілька прикладів облаштування подібного роду парків у стилі Модерн. В Мюнхені, наприклад, Гофґартен, в Празі – Karlovo náméstí.

Архитектор 2012-11-17 / 00:58:15
Павлей, вы кому лапшу на уши вешаете? Пару лет назад вырубили только кусты. Сейчас высадить кустики может и "Агромикс" за полдня. Архитекторам там делать нечего, еще раз повторюсь.

Современные правила и принципы предусматривают защиту объектов исторического наследия от излишнего вмешательства. Не надо здесь притягивать за уши какие-то теории середины XX века, называя их современными. Тем более, что эта ваша теория реновации создана не для памятников архитектуры, а совсем для других вещей.

Спостерігач 2012-11-17 / 00:07:07

Для Архитектору 2012-11-16 / 20:16:33

З вами повністю погоджуюсь.
Абсолютно правильний підхід для вибору концепції. Частина міста навколо площі Народної була збудована в епоху, яка відображала традиції того часу. ЇЇ зовнішній вигляд потрібно зберегти без змін. Відповідно до навколишнього архітектурного ансамблю потрібна планова розробка прилягаючої місцевості - площі, парку, скверу, ...., можливо з фонтаном, скульптурами,.. (теж того часу) і т.д.

Архитектору 2012-11-16 / 20:16:33
Ансамбль площади Народной является памятником архитектуры. Если уж Вы заговорили о реставраци, то требует изменения и соответствия историческому ансамблю испорченная его часть - партер.Который был испорчен всего пару лет назад и имеет вид не соответствующий статусу архитектурного ансамбля. И восстановление должно быть сделано грамотно - в соответствии с современными правилами и принципами, о которых писано ниже. Так делается во всем мире. А лирика - это мантры о неприкосновенности ландшафтного элемента в образе пустыря.

Архитектор 2012-11-16 / 19:57:13
Это все лирика, Влад. В историческом городе по большей части должны работать не архитекторы-профессионалы, а реставраторы, а уж на памятниках - тем более. Практикующему архитектору на памятнике архитектуры делать просто нечего. Им должны заниматься профессионалы-реставраторы, а для практикующих архитекторов есть остальные 93-95 процентов территории города, которые не являются историческими. Ну, а то что вы не считаете архитектурный ансамбль на Народной памятником архитектуры - это Ваше личное мнение, которое ничем не обосновано.

Володимир Павлей 2012-11-16 / 17:24:42
З висновками "громадськості" та "фахівців з охорони партеру в сьогоднішньому вигляді - як архітектурної спадшини" як архітектор я категорично не згоден.
Губернатор отримав наукове обгрунтування можливості та "доторканості" партеру і діє не з приватної ініціативи, а вирішує проблему обласного рівня, котра не для всіх зрозуміла.
Зрозуміла вона посадовим особам в силу їх професійної відповідальності.
Що стосується статусу партеру, як історичної "недоторканої цінності" в сьогоднішньому вигляді - ніхто не бачив ніякої історичної та наукової аргументації.
Не має ні слова про це і у містобудівельних умовах та обмеженнях. Так що - на мій погляд - дії губернатора цілком обгрунтовані та виправдані.
А питання поставлені в трьох останніх абзацах публукації не стосуються зазначеної проблематики партеру і суть чисто риторичними.
І взагалі в цьому цирку та страстях навколо партеру багато суб'єктивізму, аж занадто багато софістики і дуже мало сучасного, адекватного рівню проблеми, професіоналізму.
Мушу це зазначити - при всій моїй щирій повазі до думок та аргументів опонентів.

Володимир Павлей 2012-11-16 / 16:30:01
Сучасна теорія реновації історичних міст базується на цінностях, прийнятих сьогодні і визнаних як у европейських країнах так і цілим світом. Рекомендую всім фахівцям та зацікавленим людям - найперше найбільшого авторитета у цій сфері, присвятившому все своє життя теорії та практиці- архітектор Кевін Лінч (1918-1984).
Kevin Lynch.
The MIT Pres.
Cambridge, Massachusetts, an London, England.
Кевин Линч.
Совершенная форма в градостроительстве.
Перевод с англ. канд.филос. наук В.Л. Глазычева.
Под редакцией д-ра архитект. А.В. Иконникова.
Москва. Стройиздат.1986.
Є ще книжки цього ж автора, які досліджують тему міста та його проблематики з назвами "Образ города"1960, "Образ времени"1972, "Осмысление региона"1976.
У всіх цих книжках досліджуюються і визначаються приоритети та цінності сучасного містобудування.
Приоритетом домінуючим, на відміну від всіх інших попередніх теорій є людина, соціум.
А цінності визначені в такому порядку(від головних - до другорядних):
1. Практичні цінності функціональної зручності в задоволенні потреб соціуму і кожної конкретної людини - "споживача архітектурного простору", чи об'єкту.
2. Побажання соціуму - відповідь на потребу соціуму в певних архітектурних формах, які, наприклад, вирівнюють соціальну нерівність між класовими прошарками суспільства, підвищення кофортності середовища і т.і..
3. Слабі цінності. До таких належать цінності, які часто проголошуються, але не відповідають п.1 та п.2.
4. Мотиваційні (скриті цінності). Це цінності, які не зрозумілі більшості, але суть актуальними з точки зору суспільства і відповідають на питання, наприклад "престижу","нав'язуванню більш високої культури" і т.ін..
5. Ігноровані цінності. Це ті, котрі втрачають чи втратили свою актуальність в ході розвитку суспільства.

до Володимира Павлея 2012-11-16 / 12:42:38
Пане Володимир, де можна почитати про теорію реновації історичних міст, до якої Ви апелюєте? Особливо цікаво буде почитати про реновацію об'єктів історико-культурної спадщини.

Дякую.

Прес-центр "Закарпаття" 2012-11-14 / 22:57:39
Дякуємо... ))

Володимир Павлей 2012-11-14 / 21:49:23
Висловлюю щиру подяку автору журналісту Ользі Павловій та Олегу Дибі за цікаву публікацію, яка на мій погляд - об'єктивно відтворює хід прес-конференції і висвітлює проблематику та характер дискусії по цій проблематиці.
Окрема подяка за запрошення на прес-конференцію.

krepko 2012-11-14 / 14:06:13


Флуд.Коментар видалено. Адмін


Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи