В Ужгороді презентували книгу, ілюстровану дитячими картинками з пластиліну (ФОТО)

Дитяча книга «Ангіна у жирафи», яку сьогодні презентували у прес-центрі «Закарпаття» – особлива: цю яскраву і «теплу» книгу для дітей проілюстрували самі ж діти, вихованці образотворчої студії школи мистецтв.

В Ужгороді презентували книгу, ілюстровану дитячими картинками з пластиліну (ФОТО)

Книга дійшла до читача лише через три роки з моменту, коли дітки власноруч і з захопленням створювали строкаті ілюстрації для видання. Вийшла книга невеличким накладом у 200 примірників, бо ж видання і розповсюдження книг, тим більше дитячих, – справа доволі затратна, розповіла під час презентації видавець Олександра Гаркуша, у видавництві котрої і вийшла «Ангіна у жирафи». Та, незважаючи ні на що, книга вийшла цікавою, незвичайною, яскравою і вкрай доброю. «Якби я була дитиною, я б зараз голосно вигукнула «Ура!». Ми довго-довго творили її, і робота над книгою стала справжнім святом – і для нас, дорослих, і для дітей», – розповіла Олександра Гаркуша.    

Ідея проілюструвати дитячу книгу дитячими же малюнками, створеними з пластиліну, виникла, за словами видавця, спонтанно. Каже: коли побачили малюнки дітей, «зрозуміли, що це шедеври», а для того, аби в цьому переконались і гості презентації, учасники її влаштували під час заходу міні-виставу дитячих пластилінових малюнків, з яких і робили ілюстрації. Крім того, присутнім в рамках презентації продемонстрували фільм-сюжет про створення книги.

До якого з віршів і який малюнок з пластиліну створювати, діти обирали за власним бажанням: спочатку читали вірші, визначали, якого персонажа хочуть відобразити, відтак – із завзятістю приступали до роботи. Коли «малюнки» були готові, їх фотографували і затим використовували фото в якості ілюстрацій. 

Що цікаво, малюнки дітки виконували в різних техніках, самі творили образ, розповіла педагог дитячої образотворчої студії школи мистецтв Олена Гораль. «Діти завжди з великою радістю ліплять з пластиліну, а тут ще така захоплива ідея… З неї у нас почалась якась «пластилінова лихоманка», діти дуже легко, безпосередньо і творчо «підхопили» ідею. Дехто з тих, хто спочатку не були залучені до проекту, вже коли бачили захоплення тих, хто працює, і собі просились. Створювали по 2-3 малюнки для книги, один із хлопчиків навіть зробив 10 ілюстрацій! Його працелюбності можна тільки позаздрити», – розповіла Олена Гораль.

Автор книги, письменниця Людмила Кудрявська розповіла про історію створення книги: «Спочатку виникла ідея написати книгу про різні породи собак. Потім було написано досить багато віршів про кішок. Але поки упорядкована книга цих віршів не вийшла – через брак фінансування, ймовірніше всього, вона ввійде окремим розділом в окрему книгу «Азбука природи», – розповіла Людмила Кудрявська. Каже: після віршів про собак та котів «подумалось, що буде цікаво написати вірші для дітей про різну «живність» – хижаків, домашніх тваринок, рибок, комах». Ідея ця – зовсім не нова, зізнається Людмила Кудрявська, про це «писано-переписано», але ж «спосіб подачі у кожного автора свій».

Каже, що писалась книга легко, з радістю і задоволенням: «я веселилась, де було весело, тужила, там була туга, а є і такі вірші у книзі. Є вірші, побудовані на парадоксі. Та найбільш цікаві особисто для мене ті, які мають «двоплановість»: дорослий і дитячий зміст водночас».

У ході презентації Людмила Кудрявська висловила подяку усім, хто долучився до створення книги – окрім діток-ілюстраторів і видавця, рідних і близьких, згадала і обласне управління культури, яке взяло на себе більшу частину фінансування. 

«Міні-презентація» «Ангіни у жирафи» вже відбулась у дитячій бібліотеці в Ужгороді – всі діти, котрі брали участь у створенні книги, отримали тоді від видавництва в подарунок м’які іграшки. Сьогодні ж автор Людмила Кудрявська ще й вручила кожному з маленьких ілюстраторів підписаний власноруч примірник книжки. А дітки, своєю чергою, залишили для прес-центру подарунок, який виготовили за час проведення презентації - яскраву "пластилінову" табличку "Прес-центр "Закарпаття". 

 
 
 
 

Тетяна Кашуба
Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
25 жовтня 2012р.

Теги: книга, Ангіна у жирафи, Кудрявська

Коментарі

Ігор Баран 2012-10-26 / 14:27:55
Молодці, приємно про таке читати

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи