У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття

Сьогодні, 18 березня, у православних та греко-католиків України розпочинається Великий піст. Він триватиме 48 днів і завершиться святом Воскресіння Христового, яке за новоюліанським календарем цьогоріч припадає на 5 травня.

У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття

Цьогоріч, вперше в історії, разом з більшістю греко-католиків України це величне християнське свято не відзначатимуть греко-католики Закарпаття: рішенням тимчасового керівництва Мукачівської греко-католицької єпархії, яке намагається розбудувати на місці єпархії окрему повноцінну греко-католицьку Церкву, вони святкуватимуть Великдень окремо, за григоріанським календарем, – 31 березня. Відповідно, Великий піст у тих, хто святкуватиме Пасху окремо від решти України, розпочався ще 14 лютого.

Цим для Ватикану підкреслюється, що закарпатці, начебто, не зовсім українці, або й, як переконували у 1990-му році Святий Престол тодішні очільники МГКЄ Іван Семедій та Йосиф Головач, зовсім не українці, а тому мають підстави мати свою окрему Церкву.

Усе це відбувається на тому тлі, що, всупереч зусиллям і бажанню тимчасового керівництва МГКЄ, Ватикан не продовжив дію раніше експериментально затвердженого партикулярного права так званої Мукачівської греко-католицької Церкви і воно є нечинним від грудня 2022 року.

Крім того, як писала РІСУ, документ з підписом апостольського нунція в Україні Антоніо Франко від 7 лютого 1993 року показує, що Апостольський Престол, вирішуючи на початку 1990-х років проблему внутрішньо протистояння МГКЄ, не дійшов до якогось остаточного рішення і не надавав особливого статусу – sui juris – Мукачівській греко-католицькій єпархії, як це безпідставно стверджують нинішні очільники МГКЄ.

Офіційні видання Апостольського престолу подають, що статусу sui juris МГКЄ не має і в наші дні. Згідно з Annuario Pontificio 2020 року (с. 485), вона, як була раніше, так і залишається «Immediatamente sogetta alla Santa Sede», тобто безпосередньо підпорядкована Святому Престолові. Таку ж інформацію подає сайт www.catholic-hierarchy.org.

У списку Церков, які дійсно мають статус sui juris, вміщеному в Annuario Pontificio (с. 7-10 і 1749), МГКЄ також нема. Взагалі у списку Церков свого права немає Церков, нижчих рівнем за митрополичі, а МГКЄ – не митрополича, а саме єпархія".

Слід зауважити, що у дискусії навколо Мукачівської єпархії активно включаються іноземні особи та представники УПЦ МП.

Йдеться, зокрема, про скандальновідомого священика-сепаратиста УПЦ МП Дмитра Сидора, який, ненавидячи "уніатів", паралельно намагається довести, що Мукачівська єпархія не повинна об'єднуватися з УГКЦ, та про одну з ключових осіб угорського лобі, яке, втручаючись у внітрішні справи України, активно протистоїть у Ватикані будь-якому зближенню Мукачівської греко-католицької єпархії та Української греко-католицької церкви, главу Греко-католицької Церкви в Угорщині митрополита Фюлепа Кочіша.


ДО ТЕМИ:

Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)

На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)

Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая (ФОТО)

В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ

МГКЦ. Труси і хрестик

На Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня

МГКЄ. Про яничарів у рясах

Три церковні календарі на одне мале Закарпаття

Очільник МГКЄ владика Ніл (Лущак) заявлений спеціальним гостем разом з "батьком" політичного русинства Магочі на конференції в США

МГКЄ. "Календарний" сепаратизм

Через сепаратизм керівництва МГКЄ греко-католики Закарпаття ймовірно святкуватимуть Великдень окремо від решти українців

Два Івани. Як було зірвано об’єднання греко-католиків України?

Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Закарпатська церковна аномалія: погляд з Києва

Очільник МГКЄ єпископ Ніл (Лущак) є співвласником "бензинового" бізнесу з часткою у 800 тис. грн

Патріарх Святослав: УГКЦ готова до єднання з Мукачівською єпархією

Перепоховання останків "народного єпископа" Івана Маргітича стало маніфестом єднання УГКЦ і МГКЄ (ФОТО)

 

18 березня 2024р.

Теги: Піст, МГКЄ, Великдень, Пасха

Коментарі

До нижнього 2024-04-12 / 21:08:04
Краще буду ходити до реформаторів!!!!!

нижньому 2024-04-12 / 18:09:44
Не журіться, до 2026, а точніше - значно раніше, це тимчасове сепаратистське керівництво МГКЄ, яке веде єпархію в тупик, поміняють. І ви, нинішні сепари і суіюрісники, будете ще голосніше кричати "Слава Україні!" і "Слава УГКЦ!"

До закарпатського українця 2024-04-12 / 16:22:08
Вже до Трої Ви дійшли, навіть не знаю, що дальше будете в коментарях писати, в 2026 р.

закарпатський українець 2024-04-11 / 11:09:28
Не дуже хочеться мати справу з "данайцями"..., а те що переді мною "данайці", немає жодного сумніву. Життєвий і професійний досвід не дає підстав сумніватися.

До закарпатського українця 2024-04-10 / 20:15:35
Та що ви так затихли пане? Відповіді немає від Вас. Слава Україні!!!

До закарпатського українця 2024-04-06 / 21:13:46
А ви ?

Закарпатцю 2024-04-06 / 21:11:36
За любим календарем, лиш би це було об'єднана всіх Християн в Світі, та не важливо в якій даті.

до "До закарпатського українця" 2024-04-06 / 20:42:46
А якщо буде єдина пасха в католиків і православних, і буде новоюліанський календар (припустимо), як ви будете святкувати?

До закарпатського українця 2024-04-06 / 19:08:44
А якщо буде єдина пасха в католиків і православних, і буде григоріанський календар (припустимо), як ви будете святкувати?

закарпатський українець 2024-04-05 / 12:04:46
Підсумок дискусії: я не святкував і не буду святкувати Великдень раніше єврейської пасхи. Абсолютно правильно нижче хтось посилався на рішення 1 Нікейського Собору. Щоб вести дискусію з подібного приводу, треба як мінімум щось знати, але знання, при чому публічні, сьогодні не в моді. Коли хтось конкретно в індивідуальній розмові дійсно починає розуміти суть святкування християнської паски, а також залежність цього процесу від єврейської, суть дискусій і рішень з порушеного приводу теологами, або святими отцями, або і делегатами Синодів,хто як хоче так хай і називає, він сам приходить до логічного висновку-запитання: так що, виходить, що цього року ми святкували паску раніше від євреїв ? І це заборонено конкретними рішеннями, зафіксованими в конкретних документах ?
Треба вести дискусію і далі, займатися "просвіщенням", бо людям в голову не вкладається, що духовенство може обманювати. На жаль, може, і обманює. А цим користаються наші вороги.

jurius 2024-03-27 / 16:23:34
Мені здається що не варто очікувати об'єднання греко-католицької церкви в Україні, бо МГКЄ відкрито проголошує себе русинською. Як вихід подальше співіснування двох церков, але УГКЦ повинна мати право створювати парафії на території Закарпаття. Впевнений, знайшлося би достатньо мешканців Срібної землі, які би захотіли об'єднатися з українською греко-католицькою церквою. Врешті-решт, до УГКЦ би приєдналася частина духовенства МГКЄ. Так було би справедливо і чесно. Що стосується Риму, то він би з часом змирився. Він багато на що заплющує очі, коли ставиш святий престол перед доконаним фактом, тож прийшлося би прийняти й право українців Закарпаття на свою національну церкву. Звичайно піднявся би вой мадяронів та русинів, але їх думка на території України і так не повинна нас цікавити

123 2024-03-22 / 16:48:02
!!!!!!!!!!!

123 2024-03-21 / 20:32:06


Боже дай мені розуму!!!!


май русин 2024-03-21 / 20:23:46
Котрого іменно? Того, што б'є священику, чи того, што на публіку, котрий любить так смиренно голову на бочок схиляти?

Ну і вже'м тя просив так не кричати. Перших трьох знаку оклику было би доста. А кідь бульше, то вуха закладає :(

123 2024-03-21 / 20:02:28
Боже бережи нашого владику Ніла!!! !!!!!!!!!

май русин 2024-03-21 / 19:51:13
Нижньому, котрий знає личити лем до трьох
Трабало ищи більше знаку оклику наліпити ) Се май бульш помічне, ги ваші "молитви", котрі Бог не чує ))
Што іменно трабало би сокотити в нишнюй МГКЄ ім. Юрка Лущака, Петра Береша і інших?
Сепаратизм? Бензоколонки? Хижі, машини і багаті парафії? Побиття сященику єпископом? Переслідованя сященику, котрі за Украйину?
Што іменно?

123 2024-03-21 / 19:35:17
Боже бережи МГКЄ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Мадярському шовдорю 2024-03-21 / 11:08:55
Українці святкують з православним світом до якого моцкалі приклеїлися як кліщ, а ти пане шовдорю з Орбаном будеш. Ще білий прапор собі купи і руки вверх, бо так навчений щоб не мати християнської та національної гідності а пристосуванцем бути.

О.Д. 2024-03-21 / 01:12:56
У вас, неошколованостей фальшивосуіюрісних, як тільки аргументами припирають до стінки, то зразу " коментувати сенсу нема". Що, насправді, означає, "нездатен".
Здувся, сеґінь.
Паска у нас, українців, 5 травня. А ви хто?
Так що і тут фальстарт)

мхех 2024-03-21 / 00:31:46
Ну цей бабах на 2к знаків, добре здоблений образами і шизою, що я піп а не простий анон з вароша, коментувати сенсу нема. І так добре показує рівень співрозмовника, а отже і його позиції.
Ше раз всім доброї Пасхи

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини