Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)

Чернець чину святого Василія Великого Веніамин Довганич на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук опублікував до 85-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста архівний текст виступу Народного єпископа, владики Івана Маргітича 15 березня 1997 року.

Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)

Як наголошує о.Веніамин, "за своє життя не було такого року, щоб він (Іван Маргітич - ред.) не вшанував пам'ять закарпатських січовиків, бо був учасником тих подій та живим свідком того часу... Читаючи його слова розумієш, як все актуально ще й сьогодні... І ворог той самий ... І знов війна за незалежість нашої України."

"Я вдячний долі за ті короткі миті, коли зустрічався з владикою Іваном і слухав його спогади та настанови, як він любив Україну і як він страждав за ту любов....

Ми маємо зберегти історію, яку нам передали вчителі та наставники для наших, нащадків", – наголосив о. Веніамин Довганич, ЧСВВ.

Публікацію вказаного тексту о.Веніамин супроводжує світлинами з Красного поля, зокрема за участі владики Івана Маргітича, а також архівними фото, з-поміж яких відоме, на якому зафіксовано польського офіцера, що оглядає тіла розстріляних угорцями січовиків на тодішньому спільному кордоні Польщі та Угорщини, до складу яких в той час входили, відповідно, українські Галичина і Закарпаття.

Складно собі уявити, щоби в цьому місці і з такими ж словами сьогодні виступили нинішні очільники Мукачівської греко-католицької єпархії, які нехтують скроплену кров'ю полеглих Героїв єдністю українців по обидва боки Українських Карпат і єдністю греко-католиків України, активно розбудовуючи на місці єпархії окрему сепаратну Церкву.

P.S. Як уточнив згодом Володими Піпаш, насправді йдеться про виступ Владики Івана Маргітича не на 60-річчя Карпатської України, а 15 березня 1997 р. І вперше він був опублікований у газеті "Карпатський голос" у номері за 20-26 березня 1997 р., надалі передрукований у книжці "Ви не вмрете, єпископе Іване..." Збірник статей (упорядник Володимир Піпаш), Ужгород, 2017 р., стор. 72-74. Тому внесли відповідні правки і додали другу частину виступу
 

Іван МАРҐІТИЧ,
єпископ-синкел для українців Закарпаття УГКЦ
(4 лютого 1921 – 7 вересня 2003)

ІЗ ВИСТУПУ

БІЛЯ ПАМ’ЯТНИКА ЗАГИБЛИМ КАРПАТСЬКИМ СІЧОВИКАМ

НА КРАСНОМУ ПОЛІ 15 БЕРЕЗНЯ 1997 РОКУ


Дорогі браття і сестри великої Української Сім'ї !

Шановні та любі співвітчизники!

Ми стоїмо тут Живі на цьому знаменному клаптику Срібної закарпатської землі і одночасно на знаменному клаптику великої неосяжної української землі. Ми стоїмо тут Живі на цій землі, де 16 березня 1939 року пролилась благородна кров наших синів закарпатських січовиків, у складі яких боролися численні галицькі брати-січовики. Ці славні борці захищали рідну українську землю не тільки зі зброєю руках, але своїми стійкими грудьми протистояли несправедливому безоглядному окупантові. Вони своєю пролитою кров'ю затаврували окупанта, світова історія вічно буде свідчити, що окупант на українську землю ступав лише через труп добровольців, захисників-героїв української землі

“Карпатська Україна проголошена утверджена закарпатським Соймом 15 березня 1939 року як самостійна, незалежна Держава духовно не була якоюсь ізольованою державою від інших Українських земель, які в той час були в ярмі двох сусідів - братів, в ярмі братів-християн. Ми повинні про це пам'ятати, що Карпатська Україна була Українською Державою на українській землі, була Державою всього Українського народу. Такою її вважали всі свідомі українці: як ті, що були під московсько-польськими окупантами, так і ті, що були на поселеннях. Ця Українська Держава на Закарпатській українській землі здійснилась наслідком боротьби та підтримки всього українського народу. За Божим Провидінням так стало, що ключова участь належала закарпатським патріотам, закарпатським русинам-українцям, які після Київської Русі - України  під чужинецьким ярмом постійно перебували.

Загальна мобілізація, проголошена владою Карпатської України, не відносилася до молодих хлопців  студентів, однак вони йшли добровільно захищати свою рідну молоду Державу  Карпатську Україну, ішли разом зі своїми галицькими братами та своїми старшими закарпатськими побратимами. Дух героїзму української молоді проявлявся не лише під "кнутами", а добровільно на закарпатському Красному Полі тут під Хустом. Горе писакам, які базікають про те, що закарпатських студентів ніби хтось примушував йти воювати, ніколи не вдасться знеславити жертовний героїзм української молоді. Сам я є живим свідком, з яким ентузіазмом я та мої ровесники вимагали зброю на збройному складі в Хусті, я на той час був учнем 6 класу гімназії. Офіцер зі складу сказав: "Хлопці! Вам зброю вже не варто давати, бо окупанти вже під Хустом, залишайтеся живими на подальшу боротьбу з окупантами."

Сьогодні ми живемо у Вільній Незалежній Демократичній Україні, яка стоїть, на страшних руїнах, як матеріальних, так і духовних, які найбільше спричинив московсько-більшовицький безбожний тоталітаризм, Силою Божого Провидіння цей тоталітаризм перестав існувати, однак це в значній кількості, ще не вивелись постбільшовицькі сатрапи, які надалі руйнують й економіку, й духовність народу. Приводять до банкрутства і заводи, і фабрики, і колективні господарства, щоб потім було легше їх „прихватизувати”. Люди не дістають зароблену платню і пенсії, а вони будують вілли ще й своїм внукам. Всіляко «мудрують», як би ще хоч раз «пройти» на виборах, доки ще щось є в державному «кориті». Популістськими фальшивками паплюжать і Україну, і тих людей, які щиро стараються для добра людей, для добра держави. Ці посткомуністичні протиукраїнці всіма силами розбивають єдність українського народу, підтримують ту церкву, яка була завжди антиукраїнською і денаціоналізаторською. Підтримують в Закарпатті греко-католицьких сепаратистів, які виступають проти церковної єдності закарпатських греко-католиків з греко-католиками Західної і Східної України, з якими закарпатські греко-католики є не тільки однієї віри, але й одного обряду, однієї мови, одного етносу.

Ці антиукраїнські номенклатурники підтримують тих антиукраїнських греко-католиків, які заперечують існування в Закарпатті русинів-українців, не признають русинів-українофілів, і цих «українофілів», молячись Богу, осмілюються обзивати навіть психічно-зрушившими (що є документально доказано); підтримують тих заполітизованих греко-католиків, які, молячись Богу, неправдиво говорять: «Українофільські політикани хочуть нас, підкарпатських русинів-греко-католиків, підпорядкувати до православного Львова і відірвати від Риму». А це, грозять вони, було б «великою трагедією для всіх підкарпатських греко-католиків, це принесло би непередбачені наслідки», це спричинило би загальний бунт народу. Це балакання розраховане на те, що малосвідомі люди можуть повірити і у будь-що. Таким чином, греко-католики Закарпаття, котрі виступають за церковну єдність (за яку молився і сам Ісус Христос), мусять все це терпіти вже на протязі 6 років існування вільної незалежної демократичної України, бо посткомуністичні номенклатурники стоять на боці сепаратистів...

Карпатська Україна 1938-39 рр. була такою Українською державою, де була повна свобода – і релігійна, і національна, і політична. Однак ми, віруючі люди, переконуємося, що Великий Бог, який оцінив безчисленні жертви і муки українського народу, утвердив Вільну Незалежну Демократичну Україну. В ній закарпатські греко-католики повинні мати свободу совісті, свободу віровизнання, свободу Церковної Єдності як з Римом, так і з греко-католицьким Львовом (і навіть Києвом). Тільки тоді недаремними будуть муки, кров і смерть закарпатських і всіх українських мучеників-героїв.

Вічна їм пам'ять і вічна слава!

ДО ТЕМИ:

На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)

Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая (ФОТО)

В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ

МГКЦ. Труси і хрестик

На Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня

МГКЄ. Про яничарів у рясах

Три церковні календарі на одне мале Закарпаття

Очільник МГКЄ владика Ніл (Лущак) заявлений спеціальним гостем разом з "батьком" політичного русинства Магочі на конференції в США

МГКЄ. "Календарний" сепаратизм

Через сепаратизм керівництва МГКЄ греко-католики Закарпаття ймовірно святкуватимуть Великдень окремо від решти українців

Два Івани. Як було зірвано об’єднання греко-католиків України?

Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Закарпатська церковна аномалія: погляд з Києва

Очільник МГКЄ єпископ Ніл (Лущак) є співвласником "бензинового" бізнесу з часткою у 800 тис. грн

Патріарх Святослав: УГКЦ готова до єднання з Мукачівською єпархією

Перепоховання останків "народного єпископа" Івана Маргітича стало маніфестом єднання УГКЦ і МГКЄ (ФОТО)

15 березня 2024р.

Теги: Маргітич, січовики, Красне Поле, Карпатська Україна

Коментарі

Коли був парохом? 2024-03-22 / 21:30:14
Парохом не був а мабуть лиш адміністратором, зробив що зміг бо навіть свої рідні брати і сестри перешкоджали, у вогонь масло доливати. Отця Юрія Вл.Мілан викликав на коврик щомісяця і ніхто не підтримав при допитах навпаки раділи, чекали коли звільнить парафію для них. Та зневірилися бо парафію передали чужому. Так було ще і в Хусті. Але Отець Юрій і далі при своїх переконаннях, подивіться його дописи в Фейсбуці чи багато його родичів або інших попів так пишуть. Звичайно не святий, характер є в кожного, та цілеспрямовано тримається позиції яку сформував біля Владики Івана. Таких сьогодні мало.

спостерігач 2024-03-22 / 17:12:29
Но да тот нич не зробив ,а ісі у траурі што тот нич не зробив Тай вони нич не роблять .

До до всіх ніків 2024-03-22 / 13:27:16
Якраз ми то за єдність, і цінності Маргітича зберігаємо і дотримуємось пасхалії разом з УГКЦ. ще раз повторюсь, якби були цінності з одної родини Бровдія навіть самого о. Юрія, було б не 6 голосів з Боржавського, вже не кажу за родину Владики. Ви всіх переконуєте що о. Юрій вірний владикові та паде на ніс, щоб це доказати. та які дії не зрозуміло, що зроблено за роки поки був парахом... А не звинувачувати когось. в чомусь. Всі винні лиш не я.

До всіх до до до ніків 2024-03-22 / 12:10:09
Нич не робить , без питань, беріть приклад з тих що роблять ,або з тих що робили наприклад з Маргітича!Музей в підвалі вам треба, пам'ятну дошку треба а того за що боровся і жив Маргітич вам не треба ! Єдності ви не бажаєте!

До до ніків 2024-03-21 / 23:57:50
Як може заважати той хто нічого не робить. Ви навели приклад. Вас спитали. Кожен буде відповідати за себе та свої вчинки. А будь яке навчання відбувається не на словах, а на власному прикладі. І якраз він то і відсутній.

вірник 2024-03-19 / 20:37:04
На Мукачівській греко-католицькій єпархії треба помалі ставити хрест

До ніків 2024-03-19 / 20:05:35
8 років як Бровдія відсторонили , а ви все ще згадуєте що він не зробив, та робіть вже ви в чому проблема дорога відкрита. Що ж він вам так мішає ,стоїть вам як комок в горлі, а може із за своєї позиції що до МЄ, ніяк зламати не можете ?
PS. Із за кураторії яку підтримав і постраждав.

До до ніка 2024-03-19 / 18:40:25
А хіба кураторів не він обирав, бо неугодних була попередня

До всіх до до до ніків 2024-03-17 / 19:00:19
Особисто до проблематикою церкви не цікавлюся йду в церкву молитися, але одним вухом чув за Бровдія ,якби зі мною щось подібне робили ,Я б не те що не вітатися а зробив певні кроки стосовно їх особисто. Я його не захищаю але вмію бачити ситуацію зі сторони, є в чомусь його вина але вашої більше.

До до до ніка 2024-03-17 / 18:21:02
Я не учень і не родина навіть не з чингави коріння, я не жив за рахунок владики, але декілька разів перетинався з ним і поважаю його. При малій нагоді приїзжаю помолитися біля крипти. І зі сторони бачу відношення... тому закиди ені шо я зробив насамперед перед недоречні.

До до до ніка 2024-03-17 / 17:44:44
Я писав за не історичну таблицю,а за таблицю світлої пам’яті владики який спочиває у храмі вже більше 20 років. І не заслужив шоб йому її встановили. І писав за підписи під петицією де з боржавськог аж 6 підписів. І про те шо зроблено і ким в память владики. І не маю бажання сперечатись лише факти, які говорять за себе. Якщо священик навіть не вітається ні з ким навіть у відповідь то говорить вперше чергу за інтелегентність і толерантності ність

Бичків 2024-03-17 / 17:26:16
Сьогодні знову цинічно очільник Лущак ніби молився в Бичкові з нагоди 150-ліття з дня народження президента о.Августина Волошина. А ще цинічніше проповідував так званий василіянин мадярон Онисько. Плювок на світлу пам'ятаю великого українця Волошина!!!

До до ніка 2024-03-17 / 17:25:09
У каплиці у с. Боржавське зроблена історична таблиця , у великій церкві з церкви вкрали таблицю . Якщо не знаєте про що пишете то не пишіть . Спитайте краще де поділися пам'ятні речі які були виставлені в підвалі куди зникли. Там лише можна робити те на що дадуть добро.

До до до ніка 2024-03-17 / 16:58:53
Пам'ятної дошки владики не було на Церкві. І коли б не були у селі то крипта завжди відкрита... за певних умов давно не були у селі... але знаємо шо все шо зроблено у крипті і то зроблено при житті і старанням меншого брата владики і чомусь йому ніхто не ставив заборони. Та не зважаючи, як ви кажете кураторів Ворота та престол він зробив.... а шось в память про владику йому хтось забороняв... щось не сходиться... і кураторів не дає спілкуватись з братами та сестрами якось не зрозуміло.

До до Ніка 2024-03-17 / 16:44:14
А що до того що зробив за час пароха , спитайте кураторію, вона зараз та сама що була і тоді. О.Юрій мусів переживати певний важкий період свого житя дякуючи і їм в тому числі, спитайте із за чого закрили від нього підвальне приміщення де є похований Світлої пам'яті Маргітича, не думаю що із-за того що нічого не робив.

До до Ніка 2024-03-17 / 16:22:40
Ви звідки , що зробили Ви . Пишете що о. Юрій не зробив дошку , дуже добре знаєте що зробив лиш такі як Ви її вкрали і віднесли у Виноградів до декана,а Ви з дуже близького оточення що знаєте про любов до батьків і сестер з братами. Якби не о. Юрій то в селі взагалі б забули за Маргітича , їм такого українця як був Маргітича не потрібно . З о. Юрієм з допомоги сільської кураторії зробили те що хотіли ,думали що покладуть його на коліна так як інших ,але це їм не вдалося і тепер бісяться, але Бог їм суддя .За таких священників як о. Юрій не соромно , бо відстоює правду всупереч тому що знає що не буде мати друзів навіть самих близьких братів і сестер.

До ніка 2024-03-17 / 15:19:42
Хто залишився вірним. За час коли був парахом, шо зробив у пам'ять владики??? Навіть пам'ятної дошки в селі нема. 10 дітей з сім'ями дорослими онуками син священник і зять. Скільки підписів чиншава під петицією поставила. Не кажіть дурниць. Так само як і всі чингавськи робили свадьби та хрестини по ресторанах. Онуки живуть як хотять цивільними шлюзами. Це ви називаєте наслідного. Використовує ім'я як і коди йому вигідно. Як людина яка не любить своїх батьків та братів і сестер може любити інших і чому навчити. Бо вчать зачасту власним прикладом нажаль тут ніякого прикладу нема.

Ніку 2024-03-17 / 14:44:47
Якщо про Чингаву і Бровдіїв то 1 залишився незламний вірний ідеям владики Івана Маргітича о.Юрій, правда Мілан його відсторонив поставив сотрудником молодому сепару продажньому. Винуваті люди бо не шанують владику Івана а словака полюбили і верховинця з Лопухова.Та взагалі їм байдуже лиш би гроші, парадички, буси та гулянки в Динамо. Просвистали б усе і владику і церкву. Православні в Чингаві вже більше шанують пам’ять владики як греко-католики бо православні будуть Пасху святити з Україною а не з мадярами. Ось так неборята.

Іван 2024-03-17 / 10:08:59
Зайняті грошима і піаром, себелюбство владолюбство і грошолюбство ніхто не відміняв, не до ідеалів, подивіться на чому їздять і де живуть священники з собору Іван Тидір і Владислав Ігнатишин, а ми дивуємось з священників Сидора...

До до Чікі 2024-03-16 / 22:17:49
Нажаль ви праві, всі тільки використовували і використовують до тепер добре ім'я владики Івана. Переглянула вчора і сьогодні фото із святкувань 85-ліття Карпатської України і нині 150-ліття від дня народження о.президента Августина Волошина, сапари не мають жодної ганьби так званий василіянин Онисько(фотограф) нагадав би заправщику Лущаку в сраку залізти.... аш гидко!!!

НОВИНИ: Політика

23:53
/ 25
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини