Колекція листівок із минулого століття є у жительки Хустщини на Закарпатті (ФОТО, ВІДЕО)

Листівки 20 століття зберігає Єлізавета Нейметі з села Драгово на Хустщині. Бабуся жінки продавала їх у своєму магазині, який у той час називали трафікою. Магазин проіснував кілька років. Жінка зберегла близько сотні листівок. Половину залишила у себе вдома, інші віддала шкільному музею.

Колекція листівок із минулого століття є у жительки Хустщини на Закарпатті (ФОТО, ВІДЕО)

Бабуся Єлізавети Нейметі приїхала до села Драгово на Хустщині в 1919 році, після того, як дізналася, що її чоловік загинув на війні. Згодом жінка отримала дозвіл відкрити магазин – трафіка його називали – у центрі села. Там вона торгувала різною продукцією.

"А трафіка була вже після того всього. Десь 1938-39 рік, — розповіла Єлізавета Нейметі. — Їй видали якийсь такий лист, що вона мала право мати трафіку без податків, без нічого. Вона отримала той магазин. У ньому було все: від гасу до одягу. І ці листівки лише залишилися з того магазину. Але вона не довго пропрацювала в тому магазині, бо почалася війна. Якось так закрутилося-завертілося, що відібрали в неї"

Із усієї продукції, яка була в магазині, залишилися тільки листівки, здебільшого Великодні. Їх до магазину привозив батько жінки з Будапешта. Єлізавета Нейметі у дитинстві з ними гралася.

"Листівки взагалі були дуже популярні. У них якось відбилися ті традиції, які були в той час. Тут і водяний понеділок, коли в понеділок – на другий день Великодня – поливалися. Ходили (хлопці, — ред.) дарувати квіти, а дівчата дарували їм яйця. Тоді було давно не так багато листівок, таких Великодніх. І нам було дуже дивно, що у нашої бабусі Ержіки такі листівки якось ще залишилися", — розповіла жінка.

Загалом вдалося зберегти близько 100 листівок. Одну частину жінка віддала в шкільний музей села Драгово: "У мене велика частина залишилася в школі. Я працювала там довгий час – 45 років. І там десь робили музей невеличкий та я частину віддала туди. Там залишилися".

Іншу половину листівок Єлизавета Нейметі хоче залишити дітям та внукам.

"Та вони всі гарні. Там дивишся на ті малюнки. Вони і не фотографії, і не стилізовані під щось там. Немає у них фальші. Усе таке чисте", — сказала жінка.

22 квітня 2021р.

Теги: листівка, Драгово

НОВИНИ: Блоги