В Україні дають, у Словаччині відбирають

Першого вересня у самісінькому центрі Ужгорода буде урочисто відкрито школу зі словацькою мовою навчання і Центр словацької культури. З чим готуються зустрічати новий навчальний рік українці Словаччини?

В Україні дають, у Словаччині відбирають

Наприкінці минулого навчального року і протягом літніх місяців 2011 року компетентні особи інтенсивно займалися дальшою долею Основної школи (Початкової школи) з українською мовою навчання в селі Габура Меджилабірського округу. Нічого не вийшло: пройшов остаточний процес скасування школи. Обґрунтування традиційне: нестача грошей. І так замість школи в селі буде госпіс для невиліковно хворих осіб (по-словацьки hospic).  Схоже, проти  наміру скасування школи не був і  сільський уряд (староста Микола Ющик).
 
17 серпня ц.р. відбулося засідання Міської ради (Mestská rada) в Гуменному, на якому було прийнято рішення переселити Основну школу-інтернат з українською мовою навчання (вул. Лесна) в Основну школу (вул. Лаборецька) в Гуменному зі словацькою мовою навчання. Аргумент подібний –  нестача грошей і раціоналізація. Якщо  таку постанову ухвалить Міське представництво (Mestské zástupiteľstvo) в Гуменному  (мер міста – Яна Вальова, депутат словацького парламенту), це б означало  кінець єдиної української школи в Гуменному від 31 серпня 2012 року. Такої думки колишній довгорічний директор школи Рудольф Дем'ян, український поет, автор кількох  поетичних збірок.

Школа успішно діяла від 60-х років минулого століття, мала власний будинок, спеціально побудований для неї. В школі вчилися діти з Гуменного, а в інтернаті проживали діти з найвіддаленіших і колись найбідніших сіл всього регіону, передусім зі Снинщини. Щоправда, кількість учнів зменшилась  до 70. За рішенням Міської ради наполовину буде скорочено і кількість працівників школи, в тому числі і педагогічний склад. Поки що в інтернаті ще буде проживати приблизно 28 дітей. Через ліквідацію шкільної їдальні при Основній школі-інтернаті харчування учнів буде забезпечене в шкільній їдальні при Середній медичній школі, в якій до недавнього часу  поруч зі словацькими існували і паралельні українські класи.
            
При Основній школі-інтернаті  довгими роками діяв уславлений дитячий  колектив "Незабудка", який виступав на багатьох  фестивалях і змаганнях  не лише в рамках Словаччини, але і за її межами і широко-далеко ніс славу української пісні та українського художнього слова.

Станом згаданих шкіл кілька разів займалася  Президія Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки (СРУСР). Безуспішно. Так, наприклад, в листі Міністерства шкільництва СР, який надійшов 17 серпня ц. р. на адресу СРУСР, ситуація аргументується нестачею  грошей для школи в Габурі.  Цим доля національної школи  остаточно запечатана.
 
Кількість українських шкіл у Словаччині невпинно зменшується. З колишніх близько 250 шкіл з українською мовою навчання і з вивченням української мови  у 60-х роках минулого століття залишилося лише вісім. У новому навчального році українську мову будуть вивчати вже лише в Орябині та Удолі Старолюбовнянського округу, Хмельовій і Нижній Полянці Бардіївського округу, Руській Порубі Гуменського округу та в Основній школі в  Гуменному, Ублі Снинського округу та  в З'єднаній школі ім. Т. Шевченка в Пряшеві. Поруч з тим група дітей вивчає українську мову також у Свиднику.

Чи ж довга доля судилася і їм?

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Блоги
23 серпня 2011р.

Теги: український, школа, Словаччина, СРУСР

Коментарі

ужгородець 2011-08-24 / 22:02:00
ukrajinec, тут в коментарях майже немає українців. Справжні українці вас розуміють і підтримують і зроблять усе можливе, аби вас підтримати. Зараз вам важко, але крапля камінь точить. Все буде добре

ukrajinec 2011-08-24 / 21:26:00
Я не розумію людей, які реагують на цю подію, але ніколи в житті нічого-нічогісінько не прочитали і не знають про життя українців Словаччини, але такі розумнї, що аж можуть розум росдавати. Дилетанти ж ви, у справі треба розбиратися, аж тоді висловлювати свою думку. Одне скажу, дорогі зкарпатці, ніхто від вас ніяких грошей не чекає, йдеться про моральну підтримку, на яку всі ви вбогі. Далекі ви від цього, що від вас чекає близький брат. Прочитайте ща раз свої коментарі, і побачите, може, й не побачите, але ваша позиція аж тхне незнанням ситуації. Мабуть, пишете свої коментарі заради якоїсь показухи. Але ж українці Словаччини саме того від вас й нечекають.

2011-08-24 / 21:06:00
приміщення колишнього укгорського королівського дівочого ліцею, першого в місті справедливо було повернути саме угорцям для розвитку угорськомовної освіти,

а словакам доречно було би передати побудоване за Чехословаччини приміщення школи № 3

Queryman Czech republic 2011-08-24 / 19:18:00
..Станом згаданих шкіл кілька разів займалася... ..Безуспішно.
Když % národnostní menšiny v zemi EU překročí stanovenou hranici v dané obci, menšina má právo na dvojjazyčné nápisy a školství v rodném jazyce. Rusíni (kterých je podle mně na východním Slovensku hodně) , se musí hlásit o svá práva (pokud se sami nechtějí asimilovat)

Ельза 2011-08-24 / 10:47:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

2011-08-24 / 09:48:00
Русская школа стала неугодной- сделали словацкую. А в процентном соотношении больше в городе словаков или наоборот? Школа №3 имеет две смены, так логичнее было бы не трогать школу №4.

сорри 2011-08-24 / 09:04:00
А тепер порахуй, чи добавляється в Словаччині "русинських" шкіл і задумайся, чОму ти радієш...

мукачівець 2011-08-24 / 07:44:00
О яких українцях базікаєте на Словаччині? Українцями в Словаччині записались в 2001 році 10 800 мешканців Слопвакії, які не проживають компактно і знаходяться розтрусені по всій Словаччині в більше як в двох десятках більших і менших містах. Людей з України як мешакнців можно знайти по всій Словакіі починаючи від Скаліці (Загорє), Братіслави, Тренчін-а і Нітри, північній і центральній областях Словаччини (Жіліна, Попрад, Мартін, Банска Бистріца, Рожнява) і східу Словаччини (Кошіце, Прешов). Ця дісперзія по всій країні стосується не тільки українців, а всіх меншин Словаччини є обумовленна економічно, робочими місцями. Як можно школи для українців організувати, якщо ані 10 учеників ненайдете в такому місті як є Нітра (84 000 мешканців), чи Кошіце (240 000 мешканців) які бажають вчитись на українській мові? Від року 1991 з України переселились на Словакію за роботою більше як 6000 українців, також з центральної і східної України і більшисть з них розмовляє па-русски, а не мовою.

Карл Смутко 2011-08-24 / 00:52:00
ужгородець, 23.08.2011 23:56
Наскільки мені відомо, дещо фінансувалося з боку Словаччини. Які конкретно суми не знаю. З іншого боку словаки, що проживають на території Закрпаття, теж не інопланетяне і мають право називатися корінними жителями нашого краю. Давайте не будемо ускладнювати ситуацію.

ужгородець 2011-08-23 / 23:56:00
Карл Смутко, а до чого тут, хто куда хоче? Українці в Словаччині живуть на своїй споконвічній землі і хочуть там користуватися своєю мовою, своєю культурою. Що тут не так? Українська влада віддала одне з найкращих приміщень в Ужгороді словакам і вклала 6 млн у відкриття в ньому словацьких школи і культурного центру. А ці гроші треба було віддати на підтрику своїх людей по той бік словацько-українського кордону, а приміщення залишити для української школи, бо діти в ужгородських школах вчаться у дві зміни.

Орися 2011-08-23 / 23:38:00
Госпіс- для хворої України. Хворої на нестерпну і невиліковну хворобу, безмозглість примітивної влади.

Карл Смутко 2011-08-23 / 23:37:00
Сама назва статті дає відповідь на всі питання - українські словаки (або не зовсім словаки) хочуть у Словаччину, але словацькі українці не дуже хочуть в Україну. І ще питання - автор "Українці Словаччини" це хто конкретніше?

KK 2011-08-23 / 23:13:00
Ясно що чим скорше українських шкіл зменшується в Словачині, тим швидше росте процес словацької асимиляції. Шкода що закарпатські політиканти займаються тільки грання футболом, а не громадськими проблемами!

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи