Бджоли, звірі і фольклор

Побачила світ нова книжка Василя Шкірі для дітей "Бджілка Джавелінка і її друзі".

Бджоли, звірі і фольклор

Це вже 22-а книжка у доробку сучасного казкаря, яку він дарує самому собі і своїм читачам напередодні власного 65-річчя. Вона містить як нові, так і перевірені часом твори.

Казка, що дала назву цілій збірці, звісно, сатира-алегорія про нинішню воєнну пору. Колись автора цих рядків питала журналістка, яким чином варто розповідати про війну зовсім малим дітям. В. Шкіря якраз пропонує один з можливих варіантів. Тут відбувається змагання між Білим і Бурим Ведмедями, причому останньому допомагають усі інші лісові звірі.

П’єса “Лісове збіговисько” про те, чим традиційно займаються діти, коли сходяться у дитячому садку чи молодших класах — з’ясовують, хто є хто, хто крутіший, вибудовують перші свої ієрархії. Цим і зайняті тут традиційні фольклорні звірі плюс Чупакабра. Оцінку дав сам автор останньою фразою: “Лісовий шабаш продовжувався до пізнього вечора”.

Нещодавні пандемічні реалії оживають у п’єсі “Пригоди Ковідика”, де діють майже ті самі персонажі. Баба-Яга виголошує цілий натхненний панегірик про користь вакцин і щеплення ними. Ковідик врешті-решт розчиняється у повітрі, але відчуття тривожності все одно лишається.

П’єса “Демократія в хащі” — популярна, адаптована оповідь про нещодавні виборчі кампанії в Україні. Виявляється, що до демократії в нашому лісі — як звідси до Антарктиди. Звірятка колобродять, але весь мед все одно у головного Ведмедя.

Казка “Зайчик-фольклорист” — про необхідність збереження народної мудрості. Хто би сперечався.

Завершує збірку казкова повість “Збавні пригоди Андрійка Негоди” — про сучасну Іршаву, її проблеми (повно барів і кафе, а їдалень катма), її проблеми, свята і повсякдення, красу і недоглянутість одночасно. Люди тут здатні перетворюватися на птахів і тварин, багато хто володіє екстрасенсорними здібностями, усі борються за велике людське щастя і маленькі тваринні радощі. Один з ключових персонажів — Іван Хланта, що невтомно пропагує по школах усну народну творчість, запалює й Андрійка збирати її, тим більше, що є від кого — діда Петра. Але і крім того малий переживає різні пригоди — з батьками, непростою діловою сестричкою, однокласниками, перехожою пройдисвіткою, міліцією.

Казкар намагається наситити традиційні фольклорні сюжети сучасними реаліями — буквально з самого жару. У результаті виникає якась сліпучий феєрверк, багато шумових ефектів і певний моралізаторський висновок наприкінці.

 

06 грудня 2023р.

Теги: Шкіря, книжка, казка

Коментарі

6708 2023-12-09 / 23:58:17
Я сам не читав, але осуждаю.

6708 2023-12-09 / 18:58:50
Бджілка-джевелінка, зайчик-контрабандист, зайчик-фольклорист, демократія в хащі... Як цю графоманію можна читати? А ще й писати позитивні відгуки на неї? Повний несмак.