Книжка про наших краян

Вийшла посмертна збірка публікацій відомої закарпатської газетярки Ірини Василівни Густі (Звонар) (1951 – 2017 ) «Cвіт живої любові”.

Книжка про наших краян

Як відзначає у передмові В.Густі, з 1974 по 1991 р. вона практично щодня публікувалась у «Закарпатській правді”. Додамо, що це виходить близько 5000 позицій. Плюс ще понад тисяч публікацій здійснено згодом у «Новинах Закарпаття” та інших газетах. Це виходить понад 6000 позицій – один  з найбільших показників серед закрпатських журналістів. Та не тільки у цифрах суть. У  “Новинах Закарпаття” І.Звонар завідувала відділом освіти, науки і медицини (спеціалізувалася на цьому і раніше), і на цій посаді стала фактично літописцем науково-освітньої сфери області, зафіксувавши більшість її важливих моментів. Писати інтелектуальну історію краю без її матеріалів неможливо.   

Раніше ми мали підсумкові збірки двох наших газетярів – М.Бабидорича з газетними текстами радянської доби і В.Гренджів-Донського з публікаціями доби чехословацької. Тепер до них додалася третя книжка.

Відкривають її вісім дівочих романтично-настроєвих новел, що публікувалися в іршавському “Новому житті”. Надалі авторка не стала розвивати цю грань свого таланту, але вироблений нею стиль продовжив розвиватися вже у суто журналістських жанрах.

Відтак слідує 34 статті і інтерв’ю, присвячених різним непересічним закарпатцям. Це вишивальниця Марія Шерегій, критик і літературознавець Юрій Балега, лозоплетільниця Емма Данієлович, художник і дизайнер Михайло Ілько, патріарх роду (11 дітей) і голова колгоспу Лука Сятиня, хімік Ратмір Дерда, бібліотекарка Марія Хланта, хірург Ступан Біляк, журналісти Людмила Попова, Микола Рішко, Ярослав Ядловський, Ілля Ільницький, педагоги Гафія Данишек, Михайло Алмашій, Микола Медвідь, Михайло Полажинець, лікарі Оксана Ганич, Олександр Сабінін, Михайло Заболотний, мовознавці Йосип Дзендзелівський, Кирило Галас,  художниця Магдалина Пуглик-Белень, фермер Юлія Пелешкей, фізики Іван Опачко, Федір Теличко, письменник і науковець Федір Потушняк, писанкарка Йожина Ільїна, поет Карло Копинець, поет і журналіст, редактор Василь Басараб, кукурудзовод Юрій Пітра, доярка Марія Симканич.  

Якщо колись про Густава Доре, казали, що він прагне проілюструвати геть усі твори світової літератури, то І.Звонар намагалася написати про кожного помітного закарпатця.      

Насамкінець маємо у книжці 14 рецензій на книжки В.Панченка, С.Жупанина, С.Панька, В.Ігната, П.Скунця, Ю.Боршоша-Кум’ятського, О.Яничка. Їх могло би тут бути у десятки разів більше.

Завершується книжка нарисами про журналістку від її колег і товаришок – Н.Тегзи, О.Ганич, а також віршем від чоловіка, В.Густі:

Душа твоя живе між нами

Думками, дощиком, листками

Й промінням сонця водночас.

Книжка створює яскравий образ нашого краю, талановитого, різнобічного у своїх здібностях народу, несе той заряд історичного оптимізму, що такий необхідний у нашу карантинно-вірусну добу, то ж дуже правильно, що в обласному бюджеті знайшлися кошти для цього видання.          

04 вересня 2020р.

Теги: Густі, Звонар

Коментарі

влад 2020-09-09 / 15:09:36
...талановита письменниця, чудова людина...колись мені поталанило працювати з нею в одній газеті...