Закарпатці на 25-му форумі видавців

На ювілейному 25-му Форумі видавців (Book Forum), що відбудеться у Львові з 19 по 23 вересня, заплановано цілий ряд закарпатських акцій.

Закарпатці на 25-му форумі видавців

Програма форуму традиційно насичена – близько тисячі подій на 50 локаціях за участі 250 видавництв і 1500 авторів, в т.ч. зарубіжних. Нинішні складні соціально-економічні обставини не сприяють широкій участі закарпатців у виставці-ярмарку. А все ж ті, хто традиційно їздить туди, будуть і цього разу. 

Зокрема, Андрій Любка презентує новий роман “Твій погляд, Чіо-чіо-сан”, модеруватиме цю зустріч Ю.Андрухович. Також окремо буде продемонстровано першу екранізацію твором А.Любки. У львівському кінотеатрі “Копернік” покажуть фільм “Лишатися не можна тікати” за оповіданням “Королева рами” зі збірки “Кімната для печалі”. Події в новелі і стрічки відбуваються у повоєнному Ужгороді.

Свої нові книжки представить Галина Малик. Зокрема, її твори увійшли до третього тому київської антології “Улюблені вірші”, яку презентуватимуть на форумі.  

Петро Мідянка візьме участь у читанні-тандемі “Від Широкого Лугу до Нового Йорку” (на пару з українсько-американським поетом Андрієм Гріцманом).

Олександр Гаврош представить документальну розвідку про Миколу Шугая, одного з останніх опришків Карпат, що народився, загинув і похований у Колочаві. Для чехів, які тоді тільки-но утверджувалися на Закарпатті, це  була суцільна екзотика, тому про опришка написало ряд авторів (не рахуючи хрестоматійного І.Ольбрахта), чиї твори виявлено і цитовано О.Гаврошем.   

Видавництво “Карпати” презентуватиме книжку Левка Довговича «У песимізмі знаходити оптимізм. Від в’язня № 2А 424 – до президента Європейського Конгресу українців». У повоєнні роки автор був чи не наймолодшим в’язнем ГУЛАГу, йому довелося пройти усіма колами табірного пекла, брати участь у повстанні. Після звільнення, повернувшись на Закарпаття, виявив, що його рідні перебралися на сусідню Пряшівщину, куди виїхав і він.  Там він себе реалізував як хормейстер. Також  Левко Довгович був Президентом Європейського Конгресу українців, він удостоєний ордена України «За заслуги» III ступеня.

Автор цих рядків презентує на форумі три нові книжки. Це передусім документальний біографічний нарис “Ми, Федір Корятович, з ласки Божої князь із Мункача”. Це перший вичерпний життєпис князя з династії Гедиміновичів, що почав свої діяння на Поділлі, а завершив на Закарпатті. Хоча його ім’я відомо кожному, хто побував на Закарпатті, проте обставини його долі практично не відомі ані закарпатцям, ані іншим українцям. Книжка відтворює їх на основі 60 грамот, численних переказів, інших джерел. Також  до форуму вийдуть наш детальний хронологічний довідник “Історія України у датах і подіях” (п’ять тисяч дат від кам’яного віку до квітня 2018 р.) і збірка оповідань “Ковчег у Карпатах. Історія Ужгорода в анекдотах і апокрифах” (гумористичні і містичні оповіді з передісторії, історії і сьогодення цього міста). .

Чи не єдиним закарпатським видавництвом, що братиме участь у форумі (традиційно на третьому поверсі львівського Палацу мистецтв) є “Карпати”. Воно представить добру сотню видань цього і попередніх років. Серед них, зокрема унікальні альбоми-монографії Михайла Приймича, присвячені закарпатським іконопису і стінопису; путівники і фотоальбоми, нові твори закарпатських авторів і науковців. Можливо, до форуму буде видано нову монографію Юрія Фатули про участь закарпатців у Першій Світовій війні.  

 

30 серпня 2018р.

Теги: