Антон би плакав

Належить сперш признатися, що в відчутті цього фільму я аж занадто є упереджений. Усе було б інакше, якби нараз не втрапили на очі рідні імстичівсько-білецькі окраїнні пейзажі і десь там вкінці заодно не виокремилася вразливо впізнавана постать актора Сергія Романюка, геть схожого на старого бійця Кротона. А й справді, це так нагадувало майже зникому фігуру давнішнього білецького сусіди Івана Фірцака, з котрим ми, було ж у дитинстві, уважно-чемно здоровкалися, як то прийнято в усякому порядному селі – і в центрі Білок, і коли вибиралися з батьками поближче до річки шпацирувати вуличками Телятинця, який так само, як і для Йвана, вважався нам родинним осередком. Отам, на приборжавському окрайці рідного села. Якби ж не те знаття…

Антон би плакав

Відтак, про недбалість. Найперше – про огріхи сценарні. Гадаю, про них ще казатимуть інші. Мене ж найдошкульніше муляє знебарвлена мова персонажів фільму, що немовби поставлена на ходулі, нашвидкуруч змайстровані та приладнані. То чи ж варто було виписувати сценарні діалоги людині, яка не надто є зануреною в живу українську, а тим паче – в народну мовну стихію. От, якби все це віддати в руки професіонала. Ігор Письменний тут не здався рятівником. Не знаю, можливо, до того тексту додати б трохи місцевих діалектизмів, але тільки кому, в чиї уста їх вкласти. Іван Сила – він там майже оніміла дитина, наче якесь доросле немовля. Та й зважте, саме слово “Кротон” у фільмі не звучало жодного разу, хіба лиш появилось у фінальному кадрі вирізьбленим на п’єдесталі пам’ятника в Білках. А так Іван майже безсловесний, а щирість його світлого дитячого погляду не надто щось змінює.

Присікаюся до гри інших акторів, які в цей раз, напевно, втрапили не в свою стихію і не на своє місце, хоча і є добрими друзями нашого пана режисера. Не скажу недобрих слів про запрошених на ролі –  Василя Вірастюка, Василя Бендаса та Ігоря Письменного. 

Окремо б згадати роботу костюмерів. Хоч убийте, але як обійти оці важливі елементи зображуваного тла історії-казки, що не зовсім відповідні тій реальній Чехословаччині, якою вона виглядала наприкінці 20-их років минулого століття. Та й взагалі, нехай мені вибачать усі причетні до створення фільми добрі люди, але якраз таке відтворення декорацій тогочасної Європи могло впасти в око пересічній людині з часу радянського, звідки всі ми і є родом.

Направду належить багато чого й хвалити в нашому фільмі. Бо таки є за що. За моїми уявленнями, набутком картини є сам перебіг  сюжетної лінії фільму, з вдало переробленим запозиченням від незаслужено забутої в нас книжки Антона Копинця “Кротон”, що вийшла друком в далекому 1972 р. стараннями видавництва “Карпати”. Нині вона – бібліографічна рідкість. Сподіваюсь, ця книжка ще дождеться перевидання і повторного свого народження. Антон Копинець, мій земляк також, потратив пребагато талантів і сил, аби посмертно утвердити та зафіксувати народний міф, посталий зі звичайного білецького чоловіка Івана Фірцака, нині людини-легенди, людини-пам’ятника. Саме звідти до фільму потрапили найбільш захопливі сюжетні повороти – з цієї правдивої і майже документальної писаної історії життя Кротона. Негарно було б не згадати Антона Копинця, оскільки його літературний здобуток дотепер зберігає в собі живу силу. Якщо ж інакше, то забудуть і всякого іншого, і «потім не згадає нас ніхто».

Володимир Кришеник, Закарпаття онлайн.Блоги
09 жовтня 2013р.

Теги: Фірцак, Кротон, Іван Сила

Коментарі

... 2013-10-10 / 19:56:38


Хамство і анонімний тролінг. Коментар видалено. Адмін


Кришеник 2013-10-10 / 17:14:15
"До слова, зараз готується її перевидання в повному обсязі..."

Таке, звісно, тільки вітається. Будемо на це чекати. Саме цього мені якраз і бажалося. Оскільки книга Копинця в нас геть недооцінена. Якщо й була прочитана.

Автору 2013-10-10 / 16:35:02
Схоже, ви не тримали в руках книжку Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили", бо тоді б знали, що вона присвячена памяті Антона Копинця. У передмові до свої книжки Гаврош розповідає про книжку Копинця. Тому Андрієнко про неї знає, але він знімав дитяче кіно і йому потрібна була дитяча книжка. Бо книжки Гавроша і Копинця -- це зовсім різні речі.

До речі, книжка Копинця називається "Кротон (Іван Сила)" Тобто, сам Копинець вживає ці назви як паралельні. А Гаврош -- перший за останні роки, хто почав розповідати про Копинця і його книжку. Перегляньте інтернет. До слова, зараз готується її перевидання в повному обсязі в одному із всеукраїнських видавництві. Так що Антон би справді плакав, але від радості, що його праця не минула даремно.

А фільм вийшов гарний :)

Я тут 2013-10-10 / 15:07:16
Ребрик 2013-10-10 / 08:36:47

"Сашко, б..., ти де?.."

Вікторія 2013-10-10 / 14:49:35
Фільм можна подивитися одного разу. Добре, що він є.... Багато земляків навіть не знають про існування такої людини як Кротон. І Гавриш був правий, коли казав, що фільм є хужожнім, а не документальним. Я згодна з автором, який каже що головний герой майже не говорить. Треба було залучити до написання сценарію закарпатських письменників, які б передали "наш колорит".

Громада 2013-10-10 / 10:03:06


Анонімний тролінг. Можете написати те саме, але під власним іменем. Коментар видалено. Адмін


Рус 2013-10-10 / 09:27:24
Ушитким порядним русином сисе кіно ся любить. І лиш цим двом нє.

Ребрик 2013-10-10 / 08:36:47
Думаю, все стає зрозумілим, якщо зважити на фразу Віктора Андрієнка з передпоказового шоу-спічу в Ужгородському "Доміоні": "Сашко, б..., ти де?.." Це натуральна мовна стихія режисера-довгоносика. Вони свідомі того, що рильця їх в пушку, бо відхрещується Гаврош - він не читав сценарій фільму (поза сумнівом, що Андрієко не читав "Кротона..." Антона Копинця). Андрієнко, своєю чергою, повідомляє, що це не документальне кіно. Воно так буває, коли задіяні дурний розум і дурні гроші (у значенні - дармові, чужі). А від Антона Копинця падався б їм обидвом хіба що копанець.

глядач 2013-10-09 / 21:57:40
З Кришеником згідний на на 100 відсотків. Нашого духу там немає.

Корятович 2013-10-09 / 21:43:40
Файно ви вийшли на ваші нові фоті, п. Кришненику! А щодо фільму, то добре що хотя дещо вам сподобалося! Будемо на еміграції чекати прояв фільму. :-)