Що для німця звична буденність - то для українця казкова фантастика

За щасливим збігом обставин закинула мене доля до Баварії. Всього на один день, але цих 18 годин вистачило, щоб побачити 300 км казки. Найбільша земля ФРН (площа 70600 кв. км) вражає природою і охайністю. І побачене волею-неволею змушує проводити паралелі із рідним Закарпаттям, де мальовничі пейзажі скоро можна буде побачити лише на полотнах померлих художників.

Що для німця звична буденність - то для українця казкова фантастика

КАРПАТИ-АЛЬПИ

Перше, що впадає в очі із чистесенького вікна комфортабельного автобусу, так це засніжені верхів’я гір. Ці сіро-білі скелі виклично контрастують із синім небом і соковито-зеленими полями, вкритими жовтогарячими мати-мачухами. Перші півгодини я просто не могла відірвати від них очей, звиклих  за 30 років до гірських краєвидів. Одним словом, Баварські Альпи вражають своєю красою, як на далекій відстані, так і в безпосередній близькості. І зіпсувати цю красу не вдається мільйонам туристів (Баварія вважається однією з найбільш відвідуваною серед німецьких земель), чого не скажеш про наших «любителів» природи, які щедро віддячують  рідним горам тоннами сміття. Дивна якась у нас любов. За схожістю кліматичних умов і геологічної будови Рахівські гори Українських Карпат досить часто називають Гуцульськими Альпами. Але це, напевно, і все, що їх поєднує.



СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО І ПРОМИСЛОВІСТЬ

Відірвавши погляд від фантастичних гір, продовжую милуватися обробленими полями. Жоден клаптик землі тут  має свого дбайливого хазяїна. «У нас забагато фермерів і замало землі», - кажуть  баварці. І може саме через це вони з такою любов’ю до неї ставляться.  Закарпатці ж  готові перегризти сусіду горло за метр землі, але спокійно споглядають як заростають бур’янами цілі поля і сади.
Баварія завжди була аграрною країною, навіть останній  король Людвіг ІІІ через своє  захоплення сільським господарством  отримав прізвисько «Молочний фермер». І до тепер чорно-білі корівки красуються на зелених пасовищах, завдяки підтримці урядом дрібних фермерів. Не все, звісно, було так гладко, але таки земля стала приносити дохід.

Щоб змінити ставлення до сільського господарства і зробити фермерську працю більш привабливою для молоді 2 роки тому Союз молодих фермерів Баварії навіть випустив еротичний календар  з молодими селяночками  Німеччини та Австрії, показавши, що сьогоднішні фермери є молодими, сучасними людьми з прогресивним мисленням. «Laptop und Lederhose» («лептоп та шкіряні штани») — так тепер характеризують Баварію, натякаючи на  традиційний селянський одяг і сучасні технології, що уживаються разом.

За декілька останніх десятиліть край перетворився з традиційної аграрної землі (на початку 50 років ХХ століття аграрний сектор давав четвертину валового продукту землі) на регіон високо розвинутих технологій (від BMW до Siemens і Microsoft).

ПИВО ЧИ ВИНО

Баварію ще називають «пивною землею», тут вирощують хміль для відомого в усьому світі баварського пива, яке славиться чистотою пивоваріння з 1516 року. Саме тоді Людовик Х і герцог Вільгельм IV видали указ «Заповідь чистоти» (тільки ячмінний солод, хміль і вода). Сьогодні 40% всіх пивоварних заводів світу знаходяться на території ФРН, а 2/3 з них - у Баварії. Свою  пивоварню має тут майже кожне  місто і село. Пиво виробляє навіть аеропорт Мюнхена (столиці Баварії).



У  жодній іншій землі споживання пива на душу населення не досягає такої кількості. І щоб у цьому переконатися не потрібно відвідувати всесвітньовідомий осінній  Октоберфест. Свято пива тут триває повсякчас.  Ближче до вечора всі тераси і бари Мюнхена  заповнені  вщент (переважно туристами з усього світу).



Пивна традиція баварців набагато міцніша, ніж закарпатське вино. Принаймні, з економічної точки зору. Ми не можемо похвалитися великою кількістю винарень, хоча майже кожен закарпатський ґазда, що має власний будинок,  виробляє сонячний напій для власного споживання. Закарпаття із-за ліцензій на розлив алкогольної продукції не може виготовити стільки вина, щоб стати винною меккою для туристів.  Хоча перші кроки вже робляться – розроблено Винний шлях, проводяться фестивалі вина. Але потрібна державна підтримка і хоча б мало-мальськи розвинута інфраструктура.



ПРО ЧИСТОТУ НАЧИСТОТУ

Але пиво – це не єдина забава баварців. Туристи  називають Баварію землею відпочинку. Тут добре розвинена туристична інфраструктура.  Мільйони  людей приїжджають сюди, щоб побачити баварські Альпи, чудові парки (найбільший в Європі  Англійський парк у Мюнхені), казкові замки (найбільш популярний європейський замок -  баварський Нойшванштайн), музеї (в Мюнхені, в Німецькому музеї, зберігається найбільша в світі колекція експонатів з історії природничих наук і техніки), театри (у Баварії діють 31 стаціонарний театр і 29 театрів просто неба).

Але навіть якби вищеперерахованого тут не було, сюди варто приїхати, щоб помилуватися вилизаними селами з рівненькими дорогами, з розмальованими будиночками з різьбленими ставнями і  різнокольоровими квітковими клумбами та невеличкими церквами. Ці краєвиди створюють враження тепла й затишку і звісно добробуту.

А тепер згадайте, коли останній раз ви наважилися поїхати на Синевирське озеро чи Говерлу та ще й рейсовим автобусом. Місцеві краєвиди чомусь навіюють лише смуток (гори сміття і свіжих пеньків), а дороги – суцільний атракціон «Американські гірки» - віддають гіркотою зубожіння. Мені так набридло їхати на відпочинок і розчищати місце для пікніка від залишків попередньої гостини, у лісі замість грибів знаходити консервні банки, а в річках замість риб милуватися пластмасовими пляшками і розтовченим склом. Мало кому з іноземних, та і вітчизняних туристів це сподобається.  На  нас і надалі чекатимуть  ті ж краєвиди поки ми не перестанемо кидати сміття собі під ноги, не змінимо свою свідомість і не станемо нарешті справжніми Homo Sapiens.



ШОРТИ І ВИШИВАНКИ

Кажуть, що  в Німеччині ніде  не плекають давніх традицій так шанобливо, як у Баварії, де основу населення складають три народності — баварці, франконці та шваби.  Національне   вбрання баварці (у чоловіків - це короткі замшеві куртки, шкіряні короткі штани, гетри та капелюхи мисливської форми з витим шнуром, у  жінок — це сукні з пишними спідницями) тут носять не тільки під час народних святкувань, але й в повсякденному житті. У цьому переконалася на власні очі, зустрівши сільських дівчат і міських парубків у національних строях.

Зізнаюся, останнє і довершило приємні враження від Вільної держави Баварія. Носити  короткі шорти не кожен відважиться.  Іноді одяг може розказати куди більше, ніж всі історії. Цікаво чому ми так рідко одягаємо вишиванки, невже ми розучилися любити своє коріння?  І чи взагалі ми здатні ще любити бодай щось?  Бо посміхатися ми потроху уже забуваємо. Пора розривати замкнене коло негараздів, перестати смітити і починати створювати свою казку. Природа – це наш безцінний ресурс, який ми не можемо й  надалі так нещадно занедбувати.

11 червня 2012р.

Теги:

Коментарі

Рудольф Фенцик 2012-06-15 / 14:59:14
Hungi
Вы правы, вино не самый вымышленный продукт. Спасибо за разьяснения.

Hungi 2012-06-15 / 10:17:55
Рудольф Фенцик 2012-06-14 / 18:44:54

О взглядах : у Вас - действительно благородные взгляды, но, по моему, как раз о вине нельзя судить так пессимистически. Да, на современном этапе все наши винные хозяйства на мели и климат не самый идеальный, хотя получают же золотые медали на престижных мероприятих наши виноделы ! +, я не забывал о том, что, если столетиями это ремесло нарабатывалось (завозились благородные сорта) и неплохих результатов достигло, судя об огромном количестве старых винных подвалов (не говоря о самом гербе Ужгорода, что, наверно само - тоже о чём-то говорит) и о тех статистических переписях сколько вина и кому вывозилось из мукачевской доминии и т.п.) и, просто, о традициях передаваемых нашими отцами и дедами (это касается, должен признаться, более западных районов нашего края ); – то в один момент : раз..., и Горбачев приказал вырубить все виноградники (якобы из благородных намерений (но явно по недалёкому уму) — чтоб алкашей не было)... сухой закон... Вот это была самая большая катастрофа. О современном лицензировании, которое добило виноделов, вообще молчу.

Так что факты — далеко не вымышленные (...ну, разве что про Петра-1-го :))! У кого с этим ремеслом связана вся «родословная» и корни - с Вами не согласятся. И, поверте, не только в климате дело. Другое дело, что «ломать — не строить» - теперь поднять виноделие края — будет тяжеловато...

Рудольф Фенцик 2012-06-14 / 18:44:54
о вине: я думаю что нельзя воспитывать гордость за свою землю на вымышленных фактах. Вино у нас, обьективно не очень. В этом проблема современных пропагадаторов закарпатья - вымышленные мифы которые никого не трогают. Нужно что - то что реально хорошо, (даже если оно и есть у других) чем мы можем реально гордиться.

Ігор Баран 2012-06-14 / 00:29:57
для Рудольф Фенцик - в основноми вы правы, но все же получается неплохое вино в малых количествах. Впрочем, нигде в Украине ( кроме, частично, причерноморья ) промышленное вино на должном уровне не получается.
Хотя статья то не об этом, вино просто один из примеров

Бонди 2012-06-13 / 13:43:58
Вилизані вулиці - цікаво звучить

Hungi 2012-06-13 / 13:26:59
Рудольф Фенцик 2012-06-13 / 10:45:34

(ц)"Не хватает нам солнечных дней для хорошего созревания винограда и почва нестандартная для виноделия" ...

Вы, наверно, думаете, что Закарпатье - это только Верховина )))
Спуститесь по-ниже ...

Рудольф Фенцик 2012-06-13 / 10:45:34
Проблема с Закарпатским вином в том, что оно попросту плохое. Не хватает нам солнечных дней для хорошего созревания винограда и почва нестандартная для виноделия. Как миф закарпатское вино может звучать и использоваться, но как напиток вряд ли.

Автор 2012-06-12 / 09:46:46
Ігорю Барану - я з вами повністю згідна, цей месидж я і хотіла донести до закарпатців, що треба змінювати своє ставлення до навколишнього середовища, людей і до себе.

Ігор Баран 2012-06-11 / 22:25:37
Оксано, Альпи виглядять крутіше Карпат не лише ( і в основному ) не тому, що іх менше засмічують, а просто тому, що крутіші- тобто і вищі і стрімкіші. Дійсно в Мюнхені шикарний музей мисливства і природи. Дійсно, шедевр архітектури замок Нойшванштайн,правда, його створення коштувало Баварському королівству незалежності.
І дійсно і в Баваріі,і в близьких районах Австріі, наприклад Зальцбургу, зовсім не рідкість національні костюми у повсякденному вжитку.
Але, напевно, основна відмінність все ж у ставленні до себе і свого міста/села, до своєі роботи, акуратність у ній тай у житті взагалі. Тут ніяка держава не поможе. Правда, могла би помогти із підтримкою дрібних і середніх виноробів відмінивши прийняту під горілчаних магнатів ліцензію


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
» Всі записи