Як отримати гранти мігрантам у Чехії

22 січня у Празі відбулося ІХ засідання Платформи мігрантів, яке було присвячена фінансуванню об'єднань та ініціатив мігрантів. Оскільки українці на даний час є найбільшою нацменшиною Чехії (близько 104 тис. осіб), то питання грантової підтримки освітньо-культурних та соціальних програм співвітчизників є вельми актуальними. Тож ми вирішили поцікавитися, на які фінансові дотації може розраховувати іноземець в Чехії.

Як отримати гранти мігрантам у Чехії

Перед активістами емігрантських спільнот виступили представники мерії міста Праги та Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки, які розповіли про можливості здобуття різноманітних грантів для іноземців, що походять з  країн, що не є членами ЄС, і проживають на законних підставах на території Чехії, та про заходи, які проводить держава, спрямовані на інтеграцію іноземців в чеське суспільство. Зустріч відбулася в приміщенні благодійного товариства "Інтеграційний центр Прага", яке надає безкоштовну допомогу  в області інтеграції мігрантів (юридичне та соціальне консультування, курси чеської мови та соціально-культурної орієнтації,  освітні програми, а також проводить соціальну роботу з сім’ями іноземців). 

Саме Інтеграційний центр Прага, створений постановою міської ради Праги у листопаді 2011 року, заклав Платформу мігрантів і з 2012 р. успішно її проводить. За допомогою таких зібрань, що проводяться кожні 3 місяці, де присутні представники мігрантських організацій та чеської влади, державні інституції залучають іноземців в процес прийняття рішень стосовно їх інтеграції в суспільне життя Чехії, забезпечують співпрацю та координацію дій учасників інтеграції. 

Як розповів Ян Кепка з відділу концепцій та аналізу Департаменту з питань надання притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ ЧР, з 1990 р. до серпня 2014 р. кількість іноземців в Чехії зросла з 35 тисяч до 448. Більшість з них це особи, які отримали право на постійне проживання. Тому влада намагається якомога швидше і якісно інтегрувати таку кількість мігрантів і створити для них рівні в громадянами умови для нормального проживання в країні. З цією метою у 2000 р. була розроблена Концепція інтеграції іноземців, яка змінювалася і доповнювалася у 2006 та 2011 роках. На її підставі на даний час в 13 краях Чехії діють Центри допомоги інтеграції іноземців. Як правило, найбільшу допомогу мігрантам надають спеціально створені недержавні неприбуткові організації (на них припадає 75 % з фінансування заходів, пов'язаних з інтеграцією іноземців), які займаються проведенням мовних курсів, правовою й соціальною допомогою, виданням часописів та посібників для мігрантів. Фінансування для своїх проектів вони отримують через грантові програми з відповідних профільних державних органів (міністерство освіти, молоді та спорту, міністерство внутрішніх справ, міністерство праці і соціальних справ, міністерство культури,  тощо).  У більшості випадків з державних структур покривається 70 % вартості проекту. Якщо говорити мовою цифр, то за 10 років з 2003 по 2013 р. лише міністерство внутрішніх справ  виділило  1, 321 млрд. чеських крон на фінансування інтеграції іноземців.  У 2014 р. з державної казни було виплачено 25 млн. крон, стільки ж передбачено на цей рік. Враховуючи те, що із вступом Чехії до Євросоюзу, 70 % вартості проектів фінансується з джерел ЄС, то в цілому у минулому році на інтеграцію мігрантів  в Чехії витрачено 1,5 млрд. крон. 

Результатом інтеграційної політки держави є також внесення змін до шкільного закону, внаслідок  яких діти мігрантів з країн, що не входять в ЄС, в рамках обов'язкового відвідування шкіл мають право на вивчення чеської мови. Школи отримали можливість дотування  педагогічних асистентів для цієї мети. Встановлено охоронний строк 60 днів  для іноземних працівників, які пропрацювали один рік на чеському ринку праці, для оформлення нових документів. Створено спеціальні веб-сайти, де викладено інформацію з приводу  інтеграції і фінансуваня (http://cizinci.cz та http://imigracniportal.cz).

Важливим результатом діяльності Платформи мігрантів (до грудня 2013 р. називалася Форум мігрантів) стала Концепція Праги в області інтеграції іноземців, затверджена Магістратом міста Праги у червні 2014 р. Протягом двох років Інтеграційний центр Прага разом з мігрантськими активістами та представниками мерії міста розробляли цей важливий для всіх мешканців столиці Чехії документ. Прага стала першим містом в Чехії, яке перейняло передовий досвід європейських міст по інтеграції іноземців до своїй спільнот, і прийняла власну програму під девізом "Прага - столиця для всіх". До цього спонукало різке збільшенні мігрантів в Чеській республіці загалом (станом на 31.10.2013 р. іноземці  становили 4 % мешканців ЧР, тобто  435 719 осіб з правом довгострокового чи постійного проживання) і в Празі зокрема (13 % мешканців столиці були іноземцями - 158  725 осіб). Склалася ситуація, коли кожен восьмий мешканець Праги був мігрантом. Потрібно було вибудувати програму спільного існування, зробити так, щоб мігранти відчували себе в  місті  як вдома, але за умови, що самі мігранти активно включаться в інтеграційний процес.  Цікаво, що головними цільовими групами для інтеграції стали  українці (44,9 тис. осіб - 3,53% мешканців Праги), росіяни (19,6 тис. - 1,55%) і в'єтнамці (10,9 тис. - 0,86%). 

Про програми підтримки ініціатив  інтеграції іноземців в Празі в рамках вищезгаданої концепції розповіла Яна Хайна з відділу національних меншин та інтеграції іноземців магістрату Праги. Місто щороку затверджує грантові програми для розвитку мігрантів, які надають можливість фінансування (у розмірі 70%)  їх цілорічних  проектів та  одноразових акцій таких як фестивалі, семінари  тощо на території міста. Умови грантів на наступний рік, як правило, оголошуються на початку осені, а заявки  приймаються до грудня. Іноземці (зареєстровані організації чи фізичні особи) мають можливість проконсультуватися   з питань оформлення грантових заявок у відповідному відділі магістрату. 

У 2014 р. гранти від мерії Праги отримало 12 організацій на загальну суму  465 тис. крон. Дуже шкода, що серед них не було жодної української, навіть у списку поданих заявок, хоча з усіх столичних іноземців третину становлять саме наші співвітчизники

Що є цьому причиною - неорганізованість, незнання чи відсутність бажання?

11 березня 2015р.

Теги: Чехія, грант

Коментарі

Степан Крук 2015-03-15 / 08:19:08
Оксанко! А як отримати гранати мігрантам у Чехії?


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
/ 4«Розмір – не головне», – вважають мешканці німецького Амбергу
» Всі записи