Європейська столиця квітів – Кейкенхоф

Вам коли-небудь бажали моря квіті, вітаючи з 8 березня чи іншим святом? Так ось – ця банальна фраза виявляється має під собою реальне підґрунтя. Море квітів таки існує. І розкинулося воно в невеличких Нідерландах, що вважаються найбільшим в Європі експортером квітів.

Європейська столиця квітів – Кейкенхоф

Мова йде про Парк квітів «Кейкенхоф», що знаходиться  біля містечка Лісс неподалік  Амстердама. Ці  32 гектари дивовижних весняних квітів, які ваблять усіма мислимими барвами  й неймовірними формами, по праву називають  «Садом Європи».

КВІТКОВЕ ДИВО РУКАМИ ДИЗАЙНЕРІВ

Ось уже 64 роки поспіль  Королівський квітковий парк  відкриває свої двері для сотень тисяч туристів, що з’їжджаються з усього світу подивитися на 7 мільйонів тюльпанів, крокусів, нарцисів, гіацинтів та інші весняні  квіти. Протягом 8 тижнів, з 21 березня  до 20 травня, відвідувачі можуть спостерігати дивовижне видовище – цвітіння цибулинних рослин. Цибулини висаджуються таким чином, що за два місяці гамма кольорів кожної квіткової композиції змінюється три рази! У березні парк зовсім не такий, як у квітні, а, якщо ви приїдете в травні, то знову побачите неймовірну метаморфозу! Причому щороку парк інший, неповторний, але завжди вражаюче красивий.  Це справжній  дарунок для квітникарів,  фотографів, дизайнерів і просто любителів флори! 



Не подумайте, що парк – це лише поле, засаджене  квітами. Неймовірні композиції, створені руками дизайнерів, стеляться на берегах  ставків, каналів,  серед  вікових дерев, квітучих сакур  і рододендронів. Присівши на березі водойми, можна погодувати з рук лебедів, або пройтися ставком по дерев’яних кругах, відчувши себе родичем королівської плахи. Гуляючи пішохідними доріжками (їх тут аж 15 км), можна несподівано  натрапити на водоспади чи  фонтани. У різних куточках парку стоять скульптури провідних майстрів різних епох і країн: це найбільший майданчик для пластичного мистецтва в країні. Гостей тут і там зустрічають композиції з традиційними голландськими вітряками та дерев’яними черевиками (кломпами). Є тут і справжній млин.


 
Крім того, парк розбитий на тематичні сектори (сади) -  англійський, французький, японський, історичний (потрапляєш  у середньовіччя), музичний і т.д. Є  спеціальні майданчики з ландшафтним дизайном. Мандруючи казковими садами, здається, що мандруєш країнами. Якихось кілька сотень метрів і європейські краєвиди змінюються східними мотивами. І кожен раз даєшся диву, як майстерно – за допомогою одних лише квітів – можна передати дух країн. А ще можна згадати дитинство і  поблукати лабіринтом з підстриженого самшиту (гришпану) чи погратися з кроликами і свинками на  міні-фермі або погойдатися на тарзанці. Одним словом, країна мрій (едем) в реальності, де кожна пелюстка випромінює  радість буття і забуваються всі буденні клопоти і проблеми.

Якщо ви відчули, що  ноги зрадницьки  вас підводять, а  царство  квітів  лише привідкрило свої  таємниці, раджу скористатися  прокатними велосипедами (дуже популярний вид транспорту в Нідерландах) або човнами. Це зовсім не жарт. Обійти всю територію пішки досить важко,  враховуючи, що на кожному кроці  ви намагаєтеся зробити черговий фотошедевр  в різноманітних позах (втриматися просто неможливо). До речі, за даними компанії Кодак,  Кейкенхоф є другим за фотографованістю місцем в світі після індійського Тадж-Махалу.  Крім фізичної підготовки, не варто забувати про орієнтування в часі і просторі, бо тут приказка «Щасливі годин не спостерігають» діє 100-відсотково. 

ТЮЛЬПАН – СИМВОЛ  НІДЕРЛАНДІВ

Крім відкритих експозицій, у парку  є павільйони, названі іменами королівських осіб, де демонструються  нові, унікальні сорти квітів. Кожного тижня  в них проводяться тематичні виставки  мистецтва квітникарства, демонструючи світові тенденції і напрямки. Та які б види квітів не виставлялися, королем  парку залишається тюльпан. Символ Нідерландів тут представлено в усій красі – аж 700 сортів. У парку навіть є  своя «Алея слави», де висаджені сорти тюльпанів, названі на честь всесвітньо відомих осіб.



Коли у 16 столітті тюльпан вперше з’явився в Нідерландах (нагадаю, що квітка потрапила з Туреччини спочатку до Австрії, потім Франції та Німеччини), голландці були підкорені його красою. Вони так захопилися розведенням цих квітів, що вимінювали насіння на будинки, карети з кіньми, платили шалені гроші. З  предмету колекціонування тюльпани  перетворилися на об'єкт фінансових спекуляцій. Тисячі людей з різних прошарків суспільства захворіли «тюльпаноманією». На початку XVII століття протягом трьох років здійснено було угод на тюльпани більш ніж на 10 млн флорінів. Багато промисловців кидали своє виробництво і бралися за розведення тюльпанів. В результаті відбувалися крахи і уряд вимушений був прийняти заходи проти цієї манії.

Через 44 роки після появи перших цибулин в місті Харлемі був виданий закон, що забороняє біржову гру на тюльпанах. Тюльпаноманії в Голландії прийшов кінець. Закон  привів до того, що багато посередників і перекупників цієї екзотичної квітки збанкрутували. Багатьом людям, що залишилися без коштів для існування, нічого не залишалося, окрім як проклинати квітку, що  їх занапастила. Голландська «тюльпанова криза» XVII століття потрапила в підручники по економіці нарівні з фінансовим крахом 1929 року і подальшою «великою депресією» в США. Залишила вона свій відбиток і в літературі. Саме про цю «тюльпанову хворобу» Олександр Дюма написав роман «Чорний тюльпан».   



Проте роки «тюльпаноманії» принесли Нідерландам не одні лише нещастя. Вони заклали початок нідерландської квіткової індустрії. Зараз ця країна - один з головних постачальників квітів на світовий ринок. Вона і донині є першою в світі країною за кількістю тюльпанів на одиницю площі держави  і найбільшим експортером тюльпанових цибулин у світі.


 
ВІД «САДУ ДЛЯ КУХНІ»  ДО «САДУ ЄВРОПИ»

Там, де сьогодні розташовується Кейкенхоф, в XV столітті були мисливські угіддя. Тут також збиралися пряні трави для кухні замку Якоби ван Бейерен. Звідси з'явилася назва «Кейкенхоф» (Сад для кухні). Сьогоднішній парк був частиною величезного маєтку, що належав власникам замку, з прекрасними незайманими лісами і дюнами. В середині 19 століття на цих землях заклали паркові угіддя в англійському ландшафтному стилі. Створений тоді дизайн і до цього дня є основою Кейкенхофа. Роки йшли, власники змінювалися аж поки маєток не перейшов до товариства «Kasteel Keukenhof». 
 


З ініціативи мера міста Лісс і декількох провідних виробників і експортерів цибулинних рослин в 1949 році тут вперше була організована виставка квітів просто неба. У перший рік на радість організаторів її відвідало більш ніж 220 тис. чоловік. Створивши  наочну експозицію для торгівлі квітами, почали вирощувати не тільки тюльпани, а й нарциси, гіацинти, японську сакуру – ціла тисяча кольорових орнаментів. Ця виставка стала щорічним заходом, який постійно залучає велику кількість відвідувачів зі всього світу. Так Кейкенхоф перетворився на парк, який ми знаємо сьогодні.



Кожен сезон у парку  присвячений якійсь події чи темі. 2013 рік присвячений  Великобританії, відомій своєю різноманітністю садів, що є джерелом натхнення для багатьох садівників. Саме тому Кекенхоф вибрав цього року своєю темою «United Kingdom – Land of Great Gardens». А візитівкою парку стане  захоплююча квіткова мозаїка із зображенням Біг Бену і Тауерського мосту  розміром  22 х 13 метрів. Для  її створення було висаджено 60 000 квіткових цибулин. На відвідувачів також чекає понад  30 квіткових виставок.  Вхід коштує 15 євро з людини.



Та, певно, головним приводом завітати до парку є найрозкішніший квітковий парад Європи. Він пройде по 40-кілометровому маршруту від Нордвейку до Харлему. Квітникарі готуються до нього ще за кілька місяців, створюючи з торф’яного ґрунту великі платформи. Потім, буквально в день шоу, їх викладають свіжими квітами і починається парад.  Світ квітів оживає у вас на очах. Цьогоріч парад відбудеться 20 квітня і процесія буде складатися з 20 пересувних платформ з квітковими скульптурами і понад  30 прикрашених квітами спеціальних автомобілів. Такий собі бразильський карнавал в європеському стилі.


 

31 березня 2013р.

Теги: квіти, Ніделанди

Коментарі

Михайло Фединишинець 2013-04-04 / 00:40:26
Алену: Оксана - скромна жінка, але й цього, мабуть, достатньо, аби ви збагнули, що я компліментами не розкидуюся.
Оксані: Не пуджайте ня! Як у такої молодої й гарної жінки інтимна лірика може бути в минулому?

Автор 2013-04-03 / 22:20:45
Дякую, Михайле, за комплімент, але інтимна лірика вже в минулому. Все колись відцвітає....
Ось хіба такі рядки на квіткову тему:
"Я заливаю втрату багрянцем осені,
Тамую біль червоними маками,
Ловлю надію в рожевій сакурі,
Мрію синіми волошками,
Живу білою ромашкою,
Здаюся блідо-фіолетовим ірисом,
Радію жовтими хризантемами,
Сню звабливою трояндою,
Пахну тобою…"

О.Д. 2013-04-03 / 20:59:41
Оксанко, я тобі заздрю ))

Фединишинець - Алену 2013-04-02 / 23:45:14
Буде! Почекайте, будь ласка, день-два...

Ален 2013-04-02 / 22:35:57
Міг би Фединишинець або авторка представити пару згаданих віршів?

Лариса 2013-04-01 / 15:04:09
Дуже гарно і живо написано, доречні фотографії.

Михайло Фединишинець 2013-03-31 / 23:10:58
Господи, яка поезія, яка краса!.. До речі, Оксанко, у вас є чудовий потенціал стати письменницею. Як казав Чехов, "чтобы писать, надо писать". До речі-2,колись в альманасі "Березневі коти" я читав ваші зворушливі інтимні вірші.Туманно пригадую їхній зміст, натомість враження - незгладиме...


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
/ 4«Розмір – не головне», – вважають мешканці німецького Амбергу
» Всі записи