Україна-Росія: бої тривають

У столиці Чехії пройшов міжнародний лицарський турнір «Битва націй 2016» (Battle of the Nations), який має українське коріння та українських організаторів.

Україна-Росія: бої тривають

Уперше турнір «Битва націй» відбувся в 2010 році в місті Хотин. Тоді в ньому взяли участь команди з Польщі, України, Росії та Білорусі. В Україні турнір проходив два роки поспіль, а далі перейшов до Польщі, Франції, Хорватії та Чехії, яка гостинно приймає фестиваль уже вдруге.

«Битва націй» - це перший у світі міжнародний чемпіонат  з історичного середньовічного бою та наймаштабніший щорічний фестиваль історичної реконструкції середньовіччя.  

Протягом 5 днів, з 5 по 9 травня, у Празі зійшлися в повноконтактних боях національні збірні із середньовічного бойового фехтування за звання кращої команди світу. На спеціально спорудженій арені на празькому пагорбі Петршин змагалися понад 800 лицарів-реконструкторів із 35 країн світу. Окрім європейських держав, участь у турнірі взяли бійці з Аргентини, Чілі, Мексики, Нової Зеландії, США. Специфікою «Битви націй» є наявність національної збірної з  історичного середньовічного бою. Українську збірну представляло більше півсотні бійців. 

Основою програми фестивалю були бої, які проходили на спеціально побудованому у вигляді середньовічної фортеці ристалищі з трибунами. Лицарі змагалися у чотирьох номінаціях: 1 на 1, 3 на 3, 5 на 5 і 21 на 21. 

Турнір розпочався із парадного маршу, де лицарі в обладунках, зі зброєю та хоругвами пройшли Градчанською площею чеської столиці під звуки середньовічної музики. Окрім боїв, на фестивалі відтворено максимально достовірну атмосферу тих часів. У конкурсі на найкращий костюм перемогли американці, а найкращий автентичний костюм виявився у поляків. 

На фестивалі були представлені  і автентичні кабаки, і фолькові концерти, і величезна кількість торговців предметами реконструкції з усього світу. Усі охочі могли приміряти стародавні вбрання, обладунки, постріляти з лука, а також скуштувати унікальні наїдки тих часів. Найбільше відвідувачів було на вихідних, що трохи заважало повною мірою ознайомитися з усім розмаїттям програми, а от у будній день можна було насолодитися всім сповна. 

Найбільше всіх вразили запеклі бої, які час від часу закінчувалися пораненнями. Небезпечно було і на трибунах: в одному із фінальних боїв меч лицаря не витримав навантаження і зламався, залізна пластина, що полетіла на трибуну, на щастя, нікого не поранила з  глядачів. Всім запам’яталася українська група підтримки з прапорами, яка скандувала різні слогани, підтримуючи спортсменів на ристалищі. По-особливому лунали гасла  «Україно, до бою», «Україна понад усе», коли українці протистояли російський лицарям.  Емоції просто зашкалювали, глядачі зі слабкими нервами просто покидали трибуни.  

Боєць першої «п’ятірки» України  Олександр, який уже вшосте бере участь у цьому турнірі, розповів, що Україну представляли в основному великі міста, такі як Київ, Харків, Одеса, Львів, Житомир, та ще пару середніх.  Кістяк першої «п’ятірки» склали бійці клубу «Айна Бера» (Київ) та «Князь» (Харків). До кожної команди у номінації «5 на 5» входило до 8 чоловік. Жіноча команда України представлена 8 дівчатами, 5 з яких виступали у номінації «3 на 3» та  троє  дівчат - у номінації «1 на 1».  

Результати чемпіонату для України такі:  жіноча команда стала чемпіоном у номінації «Group Battles» 3х3, перемігши росіянок. У номінації   «Polearm Duel»  1х1 українка Ольга Грабовська отримала срібло, поступившись жінці-лицарю із Молдови, а у  номінації   «Duel» 1х1  наша  Марина Головіна  завоювала бронзу.

Чоловіча команда України  здобула  другі місця у номінації «Group Battles» 5х5 та «Group Battles» 21х21. Світовим чемпіоном  стала російська команда.

11 червня 2016р.

Теги: лицар, Прага, Чехія


Оксана Чужа
Публікації:
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
/ 4«Розмір – не головне», – вважають мешканці німецького Амбергу
» Всі записи