Росія програє війну з Україною

Така заключна теза лекції "Україна, Росія і ключові ознаки громадянського суспільства" професора Єльського університету, дослідника історії XX століття Тімоті Снайдера, яка відбулася 27 січня у Празі в Карловому університеті.

Росія програє війну з Україною

Організаторами виступу автора бестселерів «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» та «Інтелектуали у ХХ столітті» стали філософський факультет найстарішого університету в Чехії та празька недержавна неприбуткова організація  "Člověk v tísni" ("Людина в біді"). Переповнений величезний зал та балкон, де зібралися студенти, викладачі та мешканці міста, засвідчив високу зацікавленість чеської спільноти до проблем в Україні.

Американський історик, фахівець з історії Східної Європи  проаналізував  не тільки ситуацію  на Україні і в Росії  за минулі 15 місяців, а й відносини обох держав протягом їх історичного розвитку. Росія багато говорить про спільність історії народів і навіть, що український народ є частиною російського, але в сучасній добі можна говорити лише про культурні точки дотику  і кардинальні політичні погляди.  Після Другої світової війни, де спільно воювали проти фашизму, Росія продовжує воювати з фашизмом далі, вишукуючи його в Європі і знайшовши в лиці колишнього союзника - України. Майдан виник тоді, коли російське телебачення почало говорити про кінець Європи із занепадом родинних цінностей і ростом кількості осіб нетрадиційної орієнтації.


Метою революції на Майдані було повалити режим олігархічного плюралізму і вибудувати правову державу та  громадянське суспільство, модель яких  для українців уособлює Євросоюз.  Саме погляди на ці питання стали наріжним каменем російсько-української кризи, що переросла у війну. Режиму Путіна не потрібна правова держава і громадянське суспільство, що базується на довірі, самоідентифікації та партнерському зв'язку особи і держави. Саме тому він намагається знищити цю небезпечну для себе українську народну ініціативу, застосовуючи  заборонені правила війни (військові без опізнавальних знаків) та політичний маркетинг (зомбуюча теза: українці -  бандерівці і фашисти, поширення неправдивої інформації), пропагуючи сепаратизм та екстремізм. Хоча політичний маркетинг видумали в США, Росія найуспішніше у світі його використовує, завдяки чому має прихильників як всередині, держави так і закордоном. Але з часом правда вилізе назовні і маніпулювати таким чином думкою прихильників довго не вдасться. Так, наприклад, було з війною в Афганістані.
 

Росія намагається війною в Україні повернути до влади олігархічні клани та внести розкол в Євросоюз, адже сильна об'єднана Європа для неї є неприйнятною. Але її вторгнення в Україну є найбільшою стратегічною помилкою. Від війни програють всі сторони, але Росія найбільше, бо не має жодного стратегічного плану. 

Історик, дослідник націоналізму, тоталітаризму та голокосту Тімоті Снайдер добре відомий і в Україні. У 2011 р.  вийшли в українському перекладі  його праці  «Червоний князь» та «Криваві землі», а в  2012 р. -  "Перетворення націй". За  книгу «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» Снайдер удостоєний  історичної премії імені Казімєжа Мочарського (2012) та премія імені Ганни Арендт за політичне мислення (2013).

08 лютого 2015р.

Теги: Тімоті Снайдер, війна, РОсія

Коментарі

а наших там не було 2015-02-09 / 13:40:35
Світові ЗМІ розпочали оприлюднення даних про клієнтів банку HSBC, який допомагав уникати оподаткування політикам, мафіозі і представникам шоу-бізнесу. Зокрема, журналісти з‘ясували у кого з російських чиновників, державних менеджерів та їхніх родичів були рахунки у швейцарському відділенні банку.

Найбільша сума – 11 мільйонів доларів – була на рахунках компаній, пов‘язаних із колишнім заступником міністра енергетики Петром Нідзельським. Гроші потрапили в HSBC того ж року, коли він залишив свою посаду. Також серед клієнтів банку – чинний член ради директорів “Газпрому”, екс-голова Фонду соцстрахування, дружина начальника відділу із захисту держтаємниці “Роскосмосу”, екс-дружина колишнього заступника голови Державного митного комітету Росії і син колишнього першого заступника голови правління “Газпрому”. Усі ці дані уряду Франції передав колишній працівник HSBC.


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
/ 4«Розмір – не головне», – вважають мешканці німецького Амбергу
» Всі записи