РИМСЬКІ КАНІКУЛИ

ПРОГУЛЯНКА "МІСТОМ НА СЕМИ ПАГОРБАХ"

РИМСЬКІ КАНІКУЛИ

"Всі дороги ведуть до Риму", -  вважали давні  мандрівники. Побувати у "вічному місті", слава про яке гриміла на весь світ,  було мрією кожного. У  теперішній час майже нічого не змінилося. Бажаючих відвідати одне з самих древніх і найбільших міст світу,  що налічує майже трьохтисячолітню історію, не поменшало. Столиця Римської імперії та західного християнства, манить своїми  древніми руїнами, пам''ятниками античності, величними творіннями художників епохи Відродження, прекрасними базиліками, казковими палацами і чудовими площами. Крім того, колиска  європейської цивілізації  є  одним з найбільших світових центрів шопінгу та розташована  майже на побережжі Тірренського моря, задовольняючи тим самим різнобічні смаки найвибагливіших туристів.           

Моя дорога до столиці  Італії й найбільшого по населенню міста країни пролягла через Прагу. Саме звідси туристичним автобусом  через Австрію ми попрямували  до Риму. Зізнаюся, чеський тур набагато дешевший за українські аналоги, навіть з усіма витратами на дорогу до Праги. Один недолік, Альпи ми перетинали нічної пори, вихоплюючи чіпким поглядом у місячному сяйві  контури крутих скель та замків при дорозі. Та стомлюючий  20-годинний переїзд забувся тільки-но ми сонячним ранком перетнули кордони велетенського музею просто неба, хотілося якомога більше побачити.

Сучасний 3-мільйоний мегаполіс розташований на горбистій рівнині вулканічного походження, що називається Римська  кампанья, по обох берегах річки Тібр. Пересуватися ним краще  пішки, але щоб побачити за короткий час більше пам'яток, краще скористатися метро.  Наш гід – молода чешка Марушка відразу  попередила, що римське метро набагато гірше за празьке і щоб ми не лякалися. Можливо для чехів, які звикли до просторих підземок, вузьке метро з розмальованими вагонами і видалося дивним, а для закарпатця, що звик ходити пішки,  воно навіть дуже непогане, протяги не гуляють, свіжі газети на кожному кроці,  хіба що ціна в 1 євро трохи не сподобалася.

Розпочалося знайомство з Римом з "міста у місті" - папською державою Ватикан. Майже з усіх боків Апостольська столиця відгороджена від міста високими кам''яними стінами. Як жартують туристи, щоб паломники без квитка не проривалися у святе святих. Саме всесвітньо відомі площа святого Петра та однойменний багато оздоблений собор (найбільший у католицькому світі) налаштовують гостей на грандіозні масштаби та багатство римських пам'яток.

Як і  Київ та Стамбул, "вічне місто" розкинулося  на семи історичних пагорбах. Прогулявшись Ватиканським пагорбом та ознайомившись із найдорожчими скарбами Святійшого Престолу – Ватиканськими музеями, де зберігаються унікальні колекції скульптур і живопису, серед яких і славнозвісна Сікстинська капела, прямуємо підкорювати наступну висоту.


Серцем Риму і одним із самих вражаючих оглядових майданчиків міста називають Капітолій.  Центр  релігійного культу з прадавніх часів був свідком основних подій історії міста. Зараз Капітолій служить місцеперебуванням мера міста і римського муніципалітету. Саме на Капітолійському пагорбі на високій колоні причаїлася  та сама вовчиця, що вигодувала легендарних засновників Риму, - Ромула і Рема.

На пагорбі знаходиться декілька розкішних палаців, сама стара тюрьма міста (VII ст. до н.е.) та базиліка Санта-Марія-ін-Арачелі – одна із перших християнських церков, побудована на руїнах поганського храму Юнони Монети. По легенді, в храмі знаходиться самий древній християнський вівтарь у світі, який існував ще до нарождення Христа. До церкви ведуть 122  сходини, які паломники долають на колінах.

Через велику кількість храмів Рим називають "містом тисячі церков". Щодня протягом року можна відвідувати новий храм і насолоджуватися  справжніми роботами відомих митців Мікеланджело, Рафаеля, Берніні. Рим унікальний ще і тим, що багато шедеврів мистецтва залишилися в тих місцях, для яких вони були створені.

Біля підніжжя Капітолійського пагорба розташована площа Венеції. Вона отримала свою назву по імені палацу, побудованого в 1455 р. за наказом кардинала Венеції Павла II.  У сій час з його балкону свої промови виголошував  Муссоліні. Кажуть, що світло у будинку не вимикали і вночі, створюючи ілюзію  цілодобової діяльності глави уряду. Взагалі, площа Венеції була центром фашистського Риму, тут влаштовували паради і проходили збори. Трохи далі від палацу Венеції знаходиться палац Наполеона, де з 1818 року жила мати Бонапарта Летіція Рамоліно.

Поряд з площею знаходиться знаменитий пам;ятник Вітторіано, більш відомий як Вівтар Вітчизни. Це здоровенний бронзовий монумент на честь короля Віктора Еммануїла II, що  об;єднав Італію. Самі римляни називають 30-метрову статую по-різному: "Друкарська машинка", "Весільний пиріг" або  "Вставна щелепа", кому як подобається.

Найвідомішою архітектурною спорудою в Римі поправу є Колізей. У 2007 році він  був визнаний одним з 7 Нових чудес світу.  Це величезний античний амфітеатр, який вміщує в себе близько 50 тисяч глядачів, довжина його зовнішнього еліпса дорівнює 524 м,  довжина арени — 85,75 м, її ширина 53,62 м; висота його стін — від 48 до 50 метрів. Навіть в напівзруйнованому стані він вражає грандіозними розмірами. Недаремно він був символом величі Риму. "Поки Колізей стоїть, — говорили пілігрими в VIII столітті — стоятиме і Рим, зникне Колізей — зникнуть Рим і  разом з ним весь світ".

До речі, справжнє ім'я Колізею — Амфітеатр Флавія. Названий він так на честь імператорів династії Флавіїв, які керували   його будівництвом впродовж 8 років, в 72-80 рр. н.е. Але  в народі він зазвичай називався Колоссеум, швидше за все тому, що неподалік знаходився Колос Нерона (величезна статуя заввишки 36 м).

Виявляється, зруйнували амфітеатр зовсім не варвари. Колізей благополучно простояв до Середніх століть, поки римляни не зметикували використовувати його як будматеріал для своїх споруд. Як кажуть, ніщо не встоїть під натиском людської жадібності. Прикладом якої нині слугують римляни, переодіті у  гладіаторів, які під стінами амфітеатру здирають по 20 євро  за 1 фотографію з туристів-простачків. Але Колізей таки буде стояти, бо знаходиться тепер  під невпинною охороною держави.

Неподалік Колізея височіє найдавніший пагорб Риму – Палатинський. Тут  Ромул побудував нове місто, саме тут виявлено найдавніші поселення. Палатин був центром Риму протягом двох різних епох: епохи царів і епохи імператорів. Він  знаменитий своїми грандіозними імператорськими палацами. Тут проживала римська еліта і земля цього пагорбу була самою дорогою в місті. До нині на пагорбі зберігся перший приватний стадіон.

Обов;язково варто поглянути на Пантеон - "храм всіх богів",  побудований в II столітті н.е. Потік відвідувачів тут не припиняється цілий день. Добре, що  величезний  круглий мармуровий зал вміщає сотні туристів. Тут похоронені деякі відомі люди Італії, зокрема, Рафаель та королі Віктор Еммануїл II і Умберто I. Найцікавіше  в  храмі  – купол з круглим отвором, через яке денне світло потрапляє досередини. У сонячний день світловий стовп  "не розтікається" і стає майже відчутним. Говорять, що цей отвір -  око Господнє, яким він поглядає на світ. Якщо постояти під ним, то на тебе зійде благодать. Тепер я розумію, чому Ґете написав: "Хто бачив Італію, і особливо Рим, той ніколи більше не буде нещасним".

Окрім вже згаданої площі Венеції, дуже цікава площа Іспанії. Вона названа так на честь іспанського посольства, що розміщувалося тут з 1647 р. Популярною площа стала через іспанські сходи, що ведуть до церкви Санта-Трініта деї Монті і посольства. Вони були побудовані в 1723–1726 рр. і до цих пір є одним з улюбленіших місць самих римлян і гостей міста. Мені вони нагадали одеські Потьомкінські сходи. Раз на рік, 21 квітня, в день народження Риму площа перетворюється на величезну клумбу - горщики з квітами стоять буквально на кожній сходинці. Саме у такому вигляді Іспанські сходи потрапляють на всі листівки. Адже квіти роблять її яскравою за будь-якої погоди.

Площа Іспанії є центром римського кварталу моди, найвідоміші італійські модні марки представлені на віа Кондотті, яка починається перед площею. Але якщо ваш гаманець не на стільки повний, щоб дозволити собі плаття від Армані чи костюм від Валентино, відправляйтеся на знаменитий ринок Порта Портезе, де за прийнятну ціну можна купити будь-яку річ (звісно ж, неоригінал).

На вулиці Кондотті знаходиться і старовинне кафе "Греко", яке було місцем зустрічей художників, письменників і композиторів усього світу. Тут бували Ґете, Байрон, Стендаль,  Ґанс Християн Андерсон, Бізе, Міцкевич, Россіні, Берліоз, Мендельсон, Ліст і  Вагнер. Але якщо ви на нього не натрапите, не переживайте – перекусити у Римі можна будь-де. У місті величезна кількість ресторанів, пастерій і піцерій. Піцу  краще купувати  на вагу у закладах, які готують її на місці (pizza rustica). Там і вибір набагато більший і ціна вдвічі дешевша. Якщо у кафе маленька піца обійдеться у 8 євро, то таку ж порцію там можна купити за 4. За таку ж ціну можна  придбати і знамените римське морозиво, яке виготовляють з натурального молока. Ці дві страви ви обов'язково мусите скуштувати, бо інакше відвідини Риму вам просто не зарахують.

Однією з характерних рис Риму є пінії - середземноморські сосни із грибовидною кроною та величезна кількість фонтанів самих різних форм і розмірів.

На одній тільки площі Навона неподалік Пантеону розташовані три фонтани. У її центрі височіє один з красивіших фонтанів Риму - фонтан Чотирьох Рік роботи Берніні (1651 р.) у вигляді  високої скелі, довкола якої сидять персонажі, що зображають річки Ніл, Ла-Плата, Ганг і Дунай.

Розказують, що площа отримала свою назву від слова "nave" - корабель, оскільки її подовжена форма нагадує контури човна. А у  минулі століття площу наповнювали водою так, щоб вона перетворювалася на неглибоке озеро, по якому можна було кататися на човнах. Це одне з улюблених місць туристів для відпочинку. Посидівши у спекотний день біля фонтану у колі  вуличних музикантів і танцюристів, отримуєш життєдайну силу для подальших мандрів містом. 

Найзнаменитішим і найбільшим фонтаном міста є фонтан де Треві (заввишки 25,9 м і шириною 19,8 м). Назву він отримав від палацу, побудованого для багатого сеньйора де Треві в середині XVIII ст.,  ставши його химерним фасадом. В центрі фонтану скульптурна композиція - Нептун виїжджає на колісниці у вигляді морської раковини, яку тягнуть тритони і морські коники. Це один з красивіших фонтанів світу і уособлення розкоші. Говорять, що фонтан Треві володіє магічною силою виконання бажань. Для того, щоб ваше бажання збулося, а також якщо ви хочете побувати в Римі ще раз - обов;язково киньте у фонтан монету. Причому фахівці із загадування бажань стверджують, що кидати потрібно стоячи спиною до фонтана, правою рукою через ліве плече і тоді бажання в тій чи іншій мірі обов''язково здійсниється і ви обов''язково ще раз сюди повернетеся. А ще існує повір''я, що якщо покупаєшся у фонтані Треві, назавжди залишишся молодим і красивим. Мабуть, тому за задоволення тут поплавати заповзятливі римські чиновники придумали штраф в п;ятсот євро.

Прогулюватися Римом, де історія оживає у вас на очах, переплітаючись із сьогоденням, треба не кваплячись, тільки так можна зрозуміти чому його називають вічним, а поети оспівували його велич і багатство, могутність і красу. 
 

27 липня 2011р.

Теги:

Коментарі

Оксана Чужа 2011-07-30 / 15:00:00
Дякую за гарні відгуки. Пожити би у кожній столиці хоч по місяцю, а цілий рік - це нездійсненна мрія )))

Андрій Любка 2011-07-29 / 18:24:00
Був там три тижні тому, місто справді прекрасне й цікаве, але цілоденні походи-розглядання і кількість туристів втомлюють, треба б там хоч рік пожити :)
матеріал чудовий, Оксанко!

три фонтани 2011-07-28 / 10:56:00
Пані Оксано - респект!
Чудовий репортаж, дуже змістовний і гарно ілюстрований!
Ніби сам там щойно побував і смакував pizza, gelatto.
Так тримати!
І ... з поверненням додому;)
Цікавих подорожей Вам!

О.Д. 2011-07-27 / 19:49:00
Слів нема. Просто заздрю по-білому...))))


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
» Всі записи