НЕВИЗНАНИЙ ГЕНІЙ ЧЕХІЇ

Минулого літа в Чехії були обнародувані результати всенародної акції "Сім чудес Чехії". Головним дивом країни визнаний Яра Цимрман - друг Енштейна, філософ, композитор, письменник, педагог, винахідник, мандрівник, спортсмен та історик. Невизнаний геній жив наприкінці XIX – початку XX ст. і вніс свій вклад майже у всі галузі науки. Кожен чех пишається тим, що в його країні жила і працювала така видатна людина.

НЕВИЗНАНИЙ ГЕНІЙ ЧЕХІЇ

Яра Цимрман народився у Відні, але активний період його наукової роботи  припав на часи перебування в чеських землях. Тут він писав п'єси і ставив їх в своєму бродячому театрі, конструював прогресивні механізми та  робив відкриття. Мабуть, тяга до драматургії йому передалася від матері -  віденської актриси Марлен Елінкової, а геніальність,  заснована на простій сільській логіці, витонченому гуморі та народній мудрості,  від батька – чеського кравця Леопольда Цимрмана.

На жаль, довгий час його праці були приховані від людства. Завдяки щасливому випадку при спорудженні каміна в одному з будинків судетського містечка Ліптаків у 1966 р. в стіні була знайдена скриня з рукописами, проектами, ескізами, зробленими рукою Цимрмана.

                               Талановитий винахідник та невтомний мандрівник

Мало кому відомо, що саме Ярі Цимрману ми зобов'язані можливістю насолоджуватися виглядом Ейфелевої вежі в Парижі. Архітектор Густав Ейфель довгий час не міг вирішити питання про стійкість конструкції, коли його друг Яра підказав, що її можна досягнути розведенням "ніг" вежі. Разом з графом  Фердинандом фон Цепеліном невтомний учений сконструював перший дирижабль жорсткої конструкції   і  2 липня  1900 р. зробив на нім політ з Штутгарту до Варшави. Серед відомих його експедицій — підкорення Північного полюса та  подорож  Африкою.

Інформаційне шапіто – прямий попередник інтернетівської "Вікіпедії" – також справа рук невтомного чеха. У  1910 році Цимрман купив цирк, встановив його в Празі і переробив на інформаційне шапіто. На роботу в шапіто прийняв 12  професорів з університету, які відповідали на питання зі своєї галузі знань. Цей прогресивний проект продовжувався до 1914 року, коли на інформаційну систему напали віруси (тобто, професори захворіли). Після цього винахідник сім років  займається лікарською діяльністю. Зібравши власноручно  дрезину,  Яра  їздить залізницями Чехії  і працює стоматологом.

Бачачи страждання людей, він робить спроби створити перший зубний протез. Розуміючи, що здоров'я  не падає з неба, а тіло треба весь час підтримувати у належному стані, засновує у  Ліптакові спортивний клуб, члени якого займають бігом, але не простим. Усі бігуни тренувалися, маючи на собі  багаж для додаткового навантаження. Цимрман, прагнучи об'єднати спорт і життя, створює спеціальне спортивне взуття, яке нагадувало сучасні кросівки. Більшість атлетів на Олімпіаді в Лондоні в 1908 р. виступали саме у  взутті, зшитому видатним чехом.

Серед винаходів, відкриттів та  ідей Яри Цимрмана можна також знайти електричний стілець, йогурт, Панамський канал, назву снігової людини "Єті", роздільний купальник і так далі Його внесок у розвиток цивілізації настільки великий, що деякі називають його як Леонардо да Вінчі — Яра да Цимрман.

Яра Цимрман був великим шанувальником російської літератури (особливо Достоєвського) і навіть дружив з Чеховим. Йому пощастило взяти безпосередню участь в створенні п'єси "Три сестри". Якось Антон Павлович поділився з Ярой своїм задумом   написати твір про двох сестер. Але чогось не вистачало для сюжету. Тоді тонкий знавець людських душ Цимрман зауважив, що необхідною складовою є  третя сестра.

Його досягнення майже у всіх сферах  людської діяльності принесли б, напевно, цій щедро обдарованій людині і Нобелівську премію, якби не один невеличкий нюанс - Яра  Цимрман – це геніальна вигадка молодих людей Ладіслава Смоляка і Зденека Сверака. У 1966 р. вони заклали театральну групу, яка представила публіці трьохактовий спектакль, заснований нібито на знахідці праць великого, але невідомого чеського геній Яри Цимрмана. Публіка прийняла його "на ура". Можливо, через самоіронію та особливий шарм  непрофесійних акторів, які від душі потішалися над самими собою і над глядачами, образ великого чеха, що відкрив все на світі, залишився у серцях його співвітчизників. Щирість цієї задумки і талант її авторів забезпечив театру довге життя. Зараз він носить ім'я Яри Цимермана і має свою сцену в Жижкові.  "Divadlо Járy Cimrmana"  дуже популярне в Чехії. На початку кожного місяця люди вистоюють довгі черги, щоб купити квиток на одну із 14 вистав. Цей театр цікавий також тим, що протягом його 35-річної історії жоден актор його не покинув і жоден спектакль не був знятий з репертуару.

Після відкриття дивовижного Яри події почали розвиватися швидкими темпами. Народ хотів знати свого героя і його геніальні відкриття, бажано, у  зрозумілій формі і у цікавих для нього сферах.  Тому  Цимрман займався літературою, музикою, педагогікою, філософією, психологією, фізикою, криміналістикою, гінекологією, альпінізмом, спортом, подорожами і багатьма іншими спеціальностями. Він був другом Ейнштейна, Фрейда, і навіть Чехова.

Цей літературний герой втілив в собі найкращі мрії і сподівання чеських людей. Чехи його не просто люблять і знають, вони його вважають генієм. Перша спроба висунути Яру Цимрмана на п'єдестал слави  була в 2005 році. Тоді в Чехії проходило анкетування  "Найкращий чех". На величезне розчарування чеського народу, Яра Цимрман був дискваліфікований і вилучений з номінантів, як неіснуюча особа. Але це не стало на заваді його популярності. Ім'я винахідника увіковічене в назвах вулиць, будинків, кафе. У різних містах Чехії можна зустріти безліч пам'ятних дощок "Тут був... тут зупинявся... тут сидів... тут працював... тут подрімав.. тут був висаджений з поїзда...  Яра Цимрман".

У Празі на нижньому рівні Петршинської оглядової вежі (Мала Стана) створений музей Яри Цимрмана. У декількох виставкових залах під назвою  "Яра Цимрман, геній, який не прославився" можна ознайомитися не лише з відкриттями чеського генія, але і з його "особистими речами". Наприклад в музеї знаходиться дитяча коляска та дівочі плаття, в яких виростав майбутній геній. У героя була старша сестра і  в цілях економії, до своїх 15 років він доношував її плаття. Тут можна побачити і праску для галстука, і пожежний велосипед.

Між унікальними експонатами знаходиться і модель Ейфелевої вежі, яка без Цимармана навряд чи стояла б. До речі, прототипом Петршинської вежі була та сама паризька  споруда.

Слава всезнаючого чеха перетнула кордони  країни (на будівлі Чеського посольства в Лондоні висить табличка  з написом "Тут Яра Цимрман отримав травму коліна, тому не зміг взяти участь в олімпіаді") і досягла космічних висот (його ім'ям названий один з астероїдів сонячної системи). 

Якось запитали у Ладіслава Смоляка: "Чи існує що-небудь, що Цимрман не відкрив або не передбачив?"  На що літературний батько Яри Цимрмана відповів: "Гребля. Вона йому здавалася настільки ідеальною, що нічого додати: те, що йде під – не тече, те, що йде через – перетече. Ми завжди прагнули помістити Яру Цимрмана в реальну ситуацію. Гумор може виникнути тоді, коли є зв'язок з реальними фактами, коли є зв'язок між правдою і нісенітницею".

Дивна популярність Яри Цимрмана (переплюнув навіть Гашеківського бравого солдата Швейка) свідчить про те, що чеський народ вважає гумор головною національною цінністю.  А той,  хто вміє посміятися над собою, живе, як доведено, набагато довше. Тож як сказав колишній президент Вацлав Гавел:  "Яра Цимрман нас всіх переживе".  

07 липня 2011р.

Теги:

Коментарі

Словянин 2011-07-11 / 19:58:00
Цікаво, що станеться, якщо пані Чужа напише позитивну статтю про видатного діяча Підкарпатської Русі Едмунда Егана – вона втратить свої матеріальні «грантівські» здобутки чи певна вузька категорія людей, яку критикує Едуард Ходос, на авторку просто накладе своє характерне сатанинське прокляття?

2011-07-11 / 12:50:00
Ярославу Оросу.
Якось в коментарі ви написали. що на замовлення роботу не виконуєте. А тут, бачу, у других замовляєте блог.

2011-07-11 / 12:03:00
Ладіслав Смоляк - літературний батько Яри Цимрмана.
А хто літературний батько "Містного"?

Magyar Ember 2011-07-09 / 12:53:00

2 п. Тамара, 09.07.2011 09:43

Замечание правильное. Но стулья, с раздвинутыми ножками, следует изготовлять для пивнушек. Там, когда какой- нибудь "перебрал", возникают не только вертикальные, как у трезвых, но и горизонтальные нагрузки. По- этому, чтобы бедолашный не изуродовал себя до неузнаваемого, предпочтительно ножки развести в качестве меры предосторожности. А у башни Эйфеля горизонтальные нагрузки возникают, вследствие ветрового воздействия.
Так, что вам п. Тамара, прямой необходимости у кухонных стульев ножки разводить, не вижу.

п. Тамара 2011-07-09 / 09:43:00
Теперь буду ножки стульев и столов для кухни заказывать только по формуле Эйлера, для большей устойчивости. Представить не могу как до сих пор обходилась в домашнем хозяйстве без этой формулы, спасибо.

местный 2011-07-09 / 08:40:00
с чувством юмора у некоторых наших людей явно "немного" хуже чем у чехов - челы так и не "въехали", что "жизнь и творчество" Яры Цимрмана - прикол. это как если бы немцы выбрали барона Мюнхгаузена или русские Козьму Прутова.
только у чехов это такой "интеллектуальный Мюнхгаузен", который Нобелю советует раздвинуть ноги у башни, а Чехову - добавить в пьесу еще одну сестру.
Как говорил барон Мюнхгаузен в исполнении Янковского: "Улыбайтесь, господа!" :)

ярослав орос 2011-07-08 / 21:43:00
до оксани чужої:
мила пані, якщо Ваша ласка, зробіть фоторепортаж для мене, невиї*здного, про архітектуру гуцулів румунії...
наперед щиро дякую...

ен 2011-07-08 / 21:40:00
п. Чужа, Словянин Вам поставив конкретне питання... Чого Ви виправдовуєтесь

Magyar Ember 2011-07-08 / 19:39:00

"Густав Ейфель довгий час не міг вирішити питання про стійкість конструкції, коли його друг Яра підказав" (ц)

"Стійкість" или устойчивость стержней на сжатие, тоесть продольный изгиб к тому времени, как и теперь, определяется формулой Эйлера, швейцарского ученого- инженера.
Pкр = π²EI/l² - это формула Эйлера.

С конструктивной точки зрения, "стійкість конструкції можна досягнути розведенням "ніг" вежі", вариант "розведення ніг" был избран для того, чтобы сократить размер горизонтальных воздействий - ветровой нагрузки на вертикальные стержни. В результате "розведення ніг" удалось сохранить изящность конструкции и преобразовать стержни в продольно-сжатые.

Что тут мог Яра Цимрман "підказати" Густаву Эйфелю, для меня, честное слово, загадка.

Чужа Оксана 2011-07-08 / 17:34:00
Местному: вибачення прийняті.

местный 2011-07-08 / 15:38:00
п. Оксана, мы всегда с интересом читаем Ваши дописи...
ну просто вчера мы зафлудили (не удержались - т.е. каждый кричал: "Всё, хватит флудить!" ) Ваш блог. Не серчайте на нас уж очень сильно. Бывает. Изначально точно не хотели.... Ну так вышло... :) Прага очень интересный город - порадуете еще нас чем-нить... А мы - не будем флудить. Чес-нае слово. :)

Чужа Оксана 2011-07-08 / 12:34:00
Дякую пані і панове за цікаві коментарі та ідеї. Я не пишу про політику та релігію. На синагоги я дивлюся виключно як на архітектурні памятки, а на Цимрмана як на літературного персонажа.

КО (Капітан Очевидність) 2011-07-08 / 09:47:00
Rusyn Val, 07.07.2011 20:29
Алекс Бокшай (футбол)

Мабуть все-таки Олекса Бокшай, що перейшов із СК "Русь" у празьку "Спарту", щоб замінити старого-немічного, але на весь світ знаменитого Франтішека Планічку. В Празі грав недовго. Осносні його досягнення - це СК "Русь"

п. Тамара, 08.07.2011 09:05
Цікаво, як деякі наші коментатори свідомо, чи може несвідомо, роблять із себе персонажів Смоляка та Сверака. Мабуть, вони такими зробилися трохи раніше (достатньо вчитатися в окремі їх геніальні тексти та вибрані ними з глибоких і темних Анналів історичні довідки і до них приторочені власні судження).

п. Тамара 2011-07-08 / 09:05:00
Про Эйфеля интересное уточнение.
Желательно еще уточнить про Чехова., Фрейда, Энштейна.

Magyar Ember 2011-07-08 / 02:33:00

Пани Оксана, очень хорошая запись.

Позвольте мне, как посвященному, немножко уточнить:

Эйфель учился «Ecole Centrale des Arts et Manufactures» - Центральная школа Искусств и Мануфактуры- и в 1855 году закончил её в ранге инженера-химика. После этого он поступил на работу железнодорожнюю компанию, откуда в 1856 году перешёл в компанию стальных конструкций Charles Nepveu (Шарль Нево). Эйфель обладал дипломатическим подходом к людям, большими организаторскими способностями и способностью всегда найти наиболее подходящих людей для своих проектов. Следует отметить, что его проектами были: Keletípályaudvár- Западный ж-д вокзал в Будапеште (1875 г), мост через Дунай в Сегеде (1881 до 1882 гг). В 1879 г Эйфель стал разрабатывать несущую конструкцию для Статуи Свободы в Нью Йорке по эскизу Frédéric-Auguste Bartholdi. Его наиболее известный проект, названная по его имени: Эйфелева башня сделанная по эскизу Charles Léon Stephen Sauvestre (Шарль Леон Стефен Совестр в 1887 г) законченная к открытию Всемирной Выставки в 1889 г., в Латинском квартале на берегу р. Сены, в Париже. Следует отметить, что на всех объектах, построенных под его руководством, Эйфель был только ГИПом – главным инженером проекта - организатором, а не проектировщиком!!! Эйфель был членом масонской ложи.

Олег Диба 2011-07-08 / 00:20:00
...доживём ли мы с Вами до того времени, когда быть украинцем не будет стыдно?
-------------------------------------------------------
100% Тим більше, що особисто мені і зараз не стидно))

...посмотрим? ну, просто смотреть не интересно - буду действовать :))))
-------------------------------------------------------
Тим більше доживемо... 150% )))

Пан Баклажан 2011-07-07 / 22:15:00
Дуже цікавий матеріял. Чехи в своєму репертуарі. Бо почав читати, думаю - та шо за брєд? Який йогурт? Який панамський канал?

Прикро за хлопів, які навіть під такими цікавими статтями здатні розвести флуд і срач...

местный 2011-07-07 / 21:20:00
2 Rusyn Val ("даже свои родные сепаратистские корни нашел")
ой, та ну не надо, если б мы щазз ели, то поперхнулись бы.
а если б ели, что едите ВЫ, то завтра б информ-агенства вышли б с сенсацией: "Необъяснимо! 12 читателей сайта Закарпаття-онлайн поперхнулись мацой за монитором!"

Rusyn Val 2011-07-07 / 20:29:00
Я уж давно оценил,даже свои родные сепаратистские корни нашел.Попутно дальшие темы подкидываю - Павловская, генерал Кричфалуши(между прочим войсками ВДВ Чехословакии командовал в 50-х),Алекс Бокшай(футбол).

местный 2011-07-07 / 20:22:00
2 Rusyn Val: мож к теме статьи вернетесь? пани Оксана всегда интересно пишет... и всегда чем-то кому-то не угождает...
оцените просто статью, на этот раз, ОК?


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
» Всі записи