КЛАПТИК СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ В ХХІ СТОЛІТТІ

Є такі місця, потрапляючи до яких, розумієш, що час можна перекрутити на пару століть назад і зупинити. Якщо вас цікавить епоха середньовіччя, то сміливо мандруйте до Чеського Крумлова (Cesky Krumlov) - міста-замку, який з XVII століття не зазнав практично жодних змін.

КЛАПТИК СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ В ХХІ СТОЛІТТІ

Це невелике містечко знаходиться за 170 кілометрів від столиці Чехії Праги, в Південній Богемії. Потрапивши до нього, випадаєш із звичного життя, зі світу, який продовжує існувати десь далеко, але тебе більше не стосується.  Мандруючи вузькими середньовічними вимощеними вуличками з різнокольоровими, схожими на іграшкові, будиночками та  башточками в стилях - готичний, Ренесанс і бароко та  сучасними крихітними магазинчиками і кав'ярнями, в яких повно туристів з усього світу, розумієш, що здійснюєш візит у межичасся. І не дивно, що у списку ЮНЕСКО найцікавіших міст Європи Чеський Крумлов стоїть відразу після Венеції. Ще у  1494 році Крумлов отримав статус і привілеї королівського міста. І з гордістю це демонструє мільйонам гостей.

Як і Закарпаття, місто за свою історію не раз опинялося під владою різних держав:  Австрійської імперії,  Австро-Угорщини, Чехословакії, Німеччини. Зараз  Крумлов  є одним з найпопулярніших туристичних центрів в Чехії.


ФОРТЕЦЯ ЧЕРВОНОЇ ТРОЯНДИ

Візитною карткою міста є величезний замок, другий за величиною в Чехії після Празького Граду. Побудований він у середині XIII століття знатною династією Вітковічей.
Будівництво міста і замку почалося біля броду через річку Влтаву, де пролягала важлива торгівельна дорога в Богемії. Згодом воно розташувалося на обох берегах річки, яка створює в цьому місці крутий поворот. Якщо поглянути на містечко з висоти пташиного польоту, то виявляється, що річка обіймає його буквою S, розділяючи місто на острівці з безліччю містків. І це природна обставина дозволяє крумловчанам займатися тут веслуванням на байдарках. Зауважу, що сплави по річці та річковий туризм вельми популярні на Влтаві. Сидячи на березі річки, з цікавістю спостерігала як весела компанія з 5 німецьких родин з легкістю  здолала влтавські пороги, перепочила годинку біля замку і помандрувала далі. Крім маленьких дітей, членом екіпажу була і собачка, яка з капітанським виглядом зайняла своє місце на носі резинового човна.

Перша документальна згадка про замок Крумлов датується 1253 роком. За свою історію фортеця змінила декілька власників, серед  яких були рід Розенбергів, імператори Рудольф II (у Крумлові жив божевільний син Рудольфа Юлій Цезар Австрійський), Фердинанд II, рід Еггенбергів і, нарешті, рід Шварценбергів, який володів замком до 1945 року.

Знатний рід Розенбергів (по-чешськи — Ружмберк) володів Крумловом з 1302 року близько 300 років. Останній власник замку з цього роду в 1602 році вимушений був продати його із-за боргів  імператорові Рудольфу II. Але пам"ять про Розенбергів  мешканці міста зберегли. Яскраво-червона   троянда з п'ятьма пелюстками з фамільного герба цього роду до теперішнього часу є частиною міського герба.

Комплекс фортеці і замку в Чешському Крумлові належить до найбільших комплексів свого роду в Центральній Європі. На витягнутій високій скелястій кручі, що захищається річкою Влтавою з південного боку і Хвалшинським струмком з боку північного, протягом шести століть було побудовано близько сорока будівель і палацових споруд, зібраних в одне ціле довкола п'яти замкових площ і замкового саду. Загальна  площа споруд замку (з парком) складає 10 гектарів. Більшість будівель, що входять в комплекс замку, були побудовані з XIV по XVII століття.

На початку 20-го століття деякі частини фортеці і замку були відкриті для відвідувачів, а в 1947 р., разом з останньою власністю Шварценбергів, фортеця і замок Чеський Крумлов були націоналізовані Чеською Республікою.

Всього в замку 300 кімнат, але для відвідин відкрито лише декілька, які умебльовані в різних стилях кількох століть, щоб показати еволюцію побуту тутешніх знатних мешканців. Туристам демонструють залу для гостей, спальні, будуари, трапезні,   колекції   картин.
З однією кімнатою тут пов'язана страшна  легенда, яку екскурсоводи бояться промовляти в стінах замку, бо при її розповіді якийсь предмет обов"язково падає і розбивається. Щоб таким чином не знищити цінні експонати, туристи дізнаються про неї вже у місті. Давним-давно в тій кімнаті жив божевільний син імператора Рудольфа II Юлій, який в припадку божевілля скинув з вежі замку свою кохану -  молоду дівчину,  яка працювала в замку покоївкою. Говорять, з тих пір примара бідної дівчини регулярно з'являється в цій кімнаті, яка і сьогодні залишається закритою. А Юлію, напевно, соромно за свій вчинок, от він у такий спосіб і бореться з його розголошенням.

По  багатоповерховому критому мосту можна пройти в замковий парк з фонтанами, скульптурами і кущами, вистриженими у формі геометричних фігур, та квітниками і уявити собі як тут раніше гуляли середньовічні дами в пишних платтях, вага яких сягала 17 кг. З круглої оглядової башти замку відкривається чудовий краєвид на місто внизу: звивиста річка,  червоні дахи будинків, покриті лісом зелені горби та  готичний костел Святого Віта. Тут можна стояти довго, спостерігаючи за туристами внизу, які неспішно походжають вулицями та містками, та за байдарочниками, що проходять влтавські пороги.

Із замку в місто веде всього одна дорога — через підвісний міст над ровом, в якому з XVI століття живуть ведмеді. Ці колишні володарі чеських лісів тепер стали вегетаріанцями і притягують своєю веселою безтурботністю увагу всіх туристів. Після смерті, вони також залишаються в замку, встеляючи своїми шкірами холодні підлоги фортеці.

Оцінити велич замку можна лише з міста, дивлячись на нього з відстані. На виступі скелі підносяться неприступні стіни, які наче вросли в камінь.

ВУЛИЦІ З ЛЕГЕНДАМИ

Центр старого міста розташований на  правому березі Влтави. На південному заході знаходяться гори Шумава, які відокремлюють Чехію від Австрії та Німеччини. Тричі річка, петляючи, повертається майже на теж саме місце, щоб оточити історичний центр міста, що охороняється як об'єкт Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Силует центру окреслює башта костелу святого Віта (який лікує від недуг). У костелі, збудованому в 1317 р. в готичному стилі, ще до тепер проводять церковні обряди, а час від часу тут також звучать концерти класичної музики. Внутрішні стіни святині розписані фресками XV століття.

У місті більш ніж 300 історичних будівель, які  мирно сусідують з сучасними спорудами, здебільшого магазинчиками, кав"ярнями, готелями і ресторанами. На 13,5 тисяч мешканців тут припадає 140 кав"ярень та ресторанів. 90 % будинків у центрі знаходяться у приватній власності і реставруються за кошти власників.  Кожному  будинку тут не одна сотня років. Раніше це були чиїсь майстерні або апартементи, ще до тепер можна побачити різноманітні вивіски і зображення на фасадах будинків, які сповіщають нас про фах їх колишніх власників. У самому центрі проживає всього близько тисячі мешканців і весь фінансовий тягар та відповідальність за його вигляд падає на них.

Майже з кожною будівлею тут пов"язана якась легенда, яку вам охоче за 30 євро розповість екскурсовод, одягнений у середньовічне вбрання. Найкраще таємничі оповідки сприймаються вночі під час факельної ходи. Тоді щиро віриш у тутешню магію. Одна з легенд стосується  невірних дружин. У Крумлові є вулиця Дівоча, найкоротша у місті. В її кінці знаходився у середні віки бордель. Якщо дівчина чи жінка, що зрадили, пройдеться по ній, то у неї почорніють ноги. З цією легендою вже було чимало курйозів. Як зауважила наша провідниця, після чергової розповіді один із туристів під 70 років почав вимагати від своєї дружини таки пройтися цією вуличкою. Нащо жінка гордо відповіла, що зробить це тільки з ним удвох. Після цих слів ентузіазм його зразу зник, а нерозвіяні  сумніви залишилися. Є тут і вуличка, офіційну назву якої російськомовним туристам не називають. Це найвужча вулиця міста, де може пройти всього одна людина. І називається вона Обосцана. У давні часи нечистоти з будинків виливали прямісінько на вулицю. А оскільки вона була дуже вузенькою, то запах тут стояв завжди дуже стійкий. Тепер тут пахне кавою та солодощами. Хто цікавиться історією тортур, може відвідати Музей тортур, що знаходиться у приміщенні Ратуші (1580 р.) на головній площі історичного центру Крумлова. Цікавим є Музей воскових фігур, який знаходиться напроти.

Бувають дні, коли місто повністю занурюється у середньовіччя. Городяни і приїжджі, одягнені в розкішні костюми, лицарі  у всеозброєнні, торговці, ченці, знатні дами і простолюдинки наповнюють вулиці міста. Вони йдуть по своїх справах, гуляють, торгують, роблять покупки.  Так починається свято П'ятипелюсткової Троянди, яке проходить в липні. Той, хто потрапляє в Чеський Крумлов в цей час, сповна насолоджується середньовічними гуляннями.
 

12 серпня 2010р.

Теги: Чехія, Чеський Крумлов

Коментарі

Чужа Оксана 2010-08-14 / 17:30:00
На третьому фото знизу наш екскурсовод. Чарівна жінка, що закохана у своє містечко.Нашій туристичній групі вона найбільше запамяталася своєю манерою розповідати. Саме завдяки їй мені захотілося написати про Крумлов, а не про Прагу.

Чужа Оксана 2010-08-14 / 17:22:00
Для Валися Б. Пане Василю, я пишу про ті місця, де побувала. А про те, що я полюбляю мандрувати, ви могли здогадатися із серії репортажів хоча б у моєму блозі. Туреччина і Чехія не так далеко від нас і знаходяться. Достатньо пару днів і ви на місці. За 4 дні я встигла обїздити 3 країни. Побувала у Празі, Чесьмому Крумлові, Відні та Будапешті. У нас час нічого неможливого нема, було би бажання і трохи грошей. А виставляти фото із своїм зображенням я не люблю. Я прагнула показати красу обєкту, про який писала, а не хвалитися тим, що я там була. У "Фесті" дій сно надрукували до статті моє фото, мабуть, для таких "невіруючих" як ви.

Василь Б. 2010-08-14 / 10:30:00
Докази 498 приймаються.

Тоді, виходить, Оксана всюдисуща.
І встигає не лиш побуати, а й написати.
Моє визнання.

498 2010-08-13 / 18:42:00
Пане Василю! Оксана Чужа насправді була в цьому містечку. Її репортаж надрукувала газета Фест. І там є фото Оксани!

Василь Б. 2010-08-13 / 17:35:00
На третьому фото знизу - сама авторка?
Ніби несхожа на тендітну Оксану.
А якщо вона там і не була, матеріал знайшла в інтернеті?
Потрібні докази присутності!!!

Myra 2010-08-12 / 22:37:00
Oksana - MOLODECJ! Reportazh duzhe spodobawsja, harni foto!Dali tak!

Леся 2010-08-12 / 19:19:00
ПРОсто чудово! Оксанко - Ти МОЛОДЕЦЬ!!!!!

Марианна Шутко 2010-08-12 / 19:00:00
Це стиль пізнє бароко!

Маріанна Шутко 2010-08-12 / 17:46:00
Оксаночко, привіт! Ти потрапила у справжню казку! Мабуть, не хотіла повертатися додому)). І гарно виклала матеріал - захоплююче!!! Спасибі! Я прочитала з радістю й відчуття - ніби сама там побувала!

virt2000 2010-08-12 / 17:32:00
Дуже красиве місто, дивлячись на фото і будинкі. Цікаво було б побачити ту вузеньку вулицю, що має назву Обосцана)))

Люда 2010-08-12 / 16:44:00
А живих ведмедів бачила? Вони ж і сьогодні охороняють замок)
P.S. Крумлов напрвду казкове містечко... В нього закохуєшся з першого погляду...

Nora 2010-08-12 / 15:18:00
Krasotishe!! Smotrish na foto i dumaesh, kogda y nas na ylicah takaja chistota bydet i yhojennost'!?


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
» Всі записи