Закарпатські дороги: не в грошах щастя

Прем’єр дав прочухана голові ОДА за неосвоєння коштів на ремонт автодоріг

Закарпатські дороги: не в грошах щастя

 

Минулого тижня Прем’єр-міністр Микола Азаров на всю державу  озвучив питання багатьох українців, зокрема й закарпатців: «І коли ви будете будувати дороги?». На засіданні Кабміну глава уряду нагадав керівникам місцевої влади, що літо закінчується, гроші на ремонт і прокладання шляхів з Києва у регіони пішли, а на Закарпатті, приміром, їх освоєння сягнуло аж… 10 %! 

В Ужгороді щойно, наприкінці липня, почали малювати зебри на пішохідних переходах. Щоправда, зроблять їх лише трохи більше десятка. Але й за це подякувати – громадська організація ще в грудні минулого року провела благодійний аукціон з цікавою програмою, оригінальними лотами й назбирала грошей на облаштування пішохідних переходів. Міська ж влада обласного центру досі ні до переходів не взялася, ні до вже кілька років обіцяної реконструкції вулиці Швабської. Добре хоч наліпили латок на кількох транспортних артеріях Ужгорода. Однак, по-перше, готували ями під косметичний ремонт задовго до замощування, тому на адресу і влади, і комунальників, і дорожників водії та пішоходи послали чимало письмових скарг, усних побажань і нецензурної лексики. 

По-друге, усі ми, на жаль, уже добре знаємо: такий ремонт – це ненадовго. Якщо така ситуація в обласному центрі, то що вже казати про райони, селища або ж невеликі присілки. Єдині дороги, які в нашому краї сяк-так привели до ладу і навіть оздобили свіжою розміткою ще на початок літа – від пунктів пропуску на кордонах і в напрямку Львова, де проходили матчі європейського футбольного чемпіонату. Ще один виняток – у селі Нижній Апші на Тячівщині сільська влада й місцеві жителі склалися і зробили шмат дороги – бетонної – власними грішми й руками. 

Ми вже навіть звикли: ями, щойно звернеш з траси Київ-Чоп, по всьому Закарпаттю катастрофічні. То зима винна, коли випадає сніг, який сходить разом з асфальтом, то весна з непогодою, то спека. І завжди головна причина – нестача коштів. І з кожного рівня влади кивок догори, а з обласного – у бік Києва. 

Проте Прем’єр на минулотижневому засіданні Кабміну наголошував: «На 1 липня в місцевих бюджетах на дорожні роботи (з урахуванням перехідних залишків) накопичено 1 млрд 114 млн грн. Крім того, із передбачених у державному бюджеті 2,1 млрд грн у регіони вже перераховано понад мільярд. Ці кошти щомісячно автоматично переказували в регіони з початку 2012 року. Відповідальність місцевого керівництва – сконцентрувати їх на важливих для конкретного населеного пункту роботах і забезпечити високу якість виконання. З бюджетної статистики складається враження, що ці кошти не потрібні місцевій владі: так повільно вони використовуються».

Вкотре очільник уряду поставив вимогу: губернаторам, Мінінфраструктури, Мінрегіону, Укравтодору детально проаналізувати, де роботи загальмували, і невідкладно вжити всіх заходів, щоб вони були завершені у встановлені строки. «Застерігаю – йдеться не про «освоєння» бюджетних коштів, а про те, що виділені ресурси повинні бути спрямовані раціонально і справді на ті ділянки доріг, які потребують негайного ремонту», – попередив Азаров. 

Хоча згадка про «освоєння» теж не випадкова – чомусь нашим чиновникам щороку треба нагадувати: якщо вже держава кошти дала, треба їх використати, бо гроші з бюджету, як чарівний одяг для Попелюшки, наданий на певний час для пошуків щастя – із закінченням року вони невідворотно повертаються туди, звідки надійшли, й наступного року чекати можна лиш одного – суттєвого зменшення обсягів фінансування. Саме тому щороку основні роботи на соціальних об’єктах нашого краю робляться... у листопаді-грудні. І часто – з відповідною поспіху і зимовим умовам якістю.  

Зрештою, щодо доріг про якість уже не надто й ідеться. Усі знають: ці ремонти рятують ненадовго. Хоча нинішній глава уряду просто якийсь невиправний оптиміст: «Низька якість доріг, а в деяких випадках їх відсутність, не тільки знижує якість життя мешканців цих територій, а й гальмує економічний розвиток. Я переконаний, що дороги повинні бути однаково якісними в усій країні: і в столиці, і в обласних та районних центрах, і в маленьких містечках та селах». 

Замкнене коло: роками говоримо про якість доріг, сміємося з цієї теми всією державою і так само плачемо, але нічого не змінюємо ні в підходах до їх лагодження, ні в системі фінансування (хіба що податки на дороги запхали в пальне й остаточно централізували), ні в його обсягах. Що ж казати про якість, коли, наприклад, на торік реконструйованій (гучне слово!) вулиці Минайській в Ужгороді вся розмітка облізла за якісь два місяці – кажуть, від дощу. А в Перечині днями вирівняли чергові «хвилі» здибленого асфальту й так і залишили його, зрізаного, купами на узбіччі. Або ж у селі Підвиноградові вже тривалий час жителі й депутати ніяк не можуть добитися встановлення дорожніх знаків та розмітки і розплачуються за це загиблими й скаліченими односельцями. Хоча, здавалося б, не треба багато грошей і зусиль, аби вирішити проблему.

Народний депутат України закарпатець Василь Петьовка неодноразово порушував на всіх рівнях питання стану доріг області, писав і крайовим очільникам, і віце-прем’єру Борису Колеснікову. Цими днями Василь Васильович вкотре звернувся до голови ОДА, обласної ради, районних адміністрацій: зважте на численні скарги, заяви, прохання закарпатців, мешканців усіх районів, зважте бодай на суворе застереження Прем’єр-міністра й візьміть на особливий персональний контроль ремонт доріг, особливо гірських, зокрема й у важкодоступних в усіх сенсах Тячівщині та Рахівщині. Адже недарма кажуть: там, де закінчуються нормальні дороги, – закінчується цивілізація.  

А Прем’єра народний депутат з гіркотою просить не пальчиком махати, а рішуче припинити практику, коли навіть при наявності грошей на місцях маємо щорічну практику перенесення всіх ремонтів, реконструкцій і будівництва соціально-культурних об’єктів, у тому числі й доріг, на осінньо-зимові місяці, коли роботи виконують у негоду, поспіхом і без належної якості.

P. S. «Замок» пропонує всім закарпатцям поцікавитися на сайті обласної адміністрації, які вулиці, дороги заплановано капітально або ж бодай ямково відремонтувати цього року і які суми на це виділено. Читайте і слідкуйте, чи зроблять бодай щось на вашій вулиці та чи буде це справді, як задекларовано, капітальний чи поточний ремонт, реконструкція тощо. А тоді діліться враженнями з редакцією.

На закарпатські дороги на 2012 рік передбачено 59 064 000 гривень. З них:   У місті Берегові заплановано провести поточний ремонт 21 вулиці, капітальний – 6, на вул. С.Калмана – влаштувати дорожнє покриття. Загальна сума на роботи – 1 252 500 грн. Берегівський район: 11 улиць передбачено капітально відремонтувати, на 2-х зробити поточний, загалом на 1 801 084 грн. Великоберезнянський район – на 22 ділянках – поточний ремонт, на 23 – капітальний, 963 089 грн. Виноградівський район – 11 капремонтів, 3 реконструкції дорожнього покриття, 35 поточних ремонтів, загалом на 4 904 800 грн. Воловецький – 15 капремонтів, 16 поточних, на 2 ділянки гроші передбачені «на експлуатаційне утримання» – 834 327 грн. Іршавський – 18 капремонт, 23 – поточний, 4 771 711 грн. Міжгірський – 5 капітальний, 31 – поточний, 1 815 879 грн. Мукачево – 5 капремонтів, 12 – поточних і разом з поточним утриманням на місто заплановано 4 742 300 грн. Мукачівський район – з 51 об’єктів на більшій частині планується капремонт, загалом на 3 939 610 грн. Перечинщина – 8 капремонтів із 24 загалом, на суму 1 075 500 грн. Рахівський район – 29 ділянок, з них 9 – капремонт, сума – 3 397 843 грн. Свалявський район – 9 капремонтів, 2 реконструкції, 18 – поточних, все на 2 066 209 грн. Тячівський район – 26 капремонтів із 94, 8 013 507 грн. Ужгород – реконструкція 2 вулиць, на 21 – поточний ремонт, 7 818 800 грн. Ужгородський район – 36 капреомнтів з 70, 2 947 395 грн.  Чоп – 516 100 грн на 2 капітальні і 1 поточний ремонт. Хуст – на 2 об’єкти 2 246 800 грн. Хустський район – 3 895 192 грн, 14 капремонтів з 29 ділянок загалом. 

Руслан Ковальчук

01 серпня 2012р.

Теги: дороги, ремонт

Коментарі

selyanyn 2013-04-26 / 00:32:48
25 квітня 2013р. охорона АУТПОСТ за вказівкою керівництва ТзОВ "Захар Беркут" перекриває сільську дорогу в с.Волосянка Сколівського району для проїзду місцевим мешканцям та туристам в район гори Високий Верх.

gucul 2012-08-18 / 11:47:20
18 серпня 2012р. охорона ТзОВ "Захар Беркут" продовжує перекривати комунальну дорогу в с.Волосянка для проїзду мешканцям та туристам в район гори Високий Верх.

gucul 2012-08-18 / 11:43:29
Селяни Волосянки воюють з турбазою через незаконний КП на дорозі Охорона ТзОВ «Захар Беркут» продовжує перекривати комунальну дорогу місцевого значення, яка використовується мешканцями села Волосянка Сколівського району для підїзду до своїх земельних ділянок та житлових будинків. Про це «Львівському» порталу повідомили місцеві мешканці. http://www.auto.portal.lviv.ua/news/2012/04/06/153950.html

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи