Що робити, аби швидко не сп’яніти, ми запитали у Василя Кручаниці, головного лікаря Закарпатського обласного наркологічного диспансеру. «Насамперед варто визначитися з видом алкоголю, його дозою, і не пити більше, ніж можете випити. Намагайтеся не змішувати всі напої, які бачите на столі, оберіть щось одне. До алкоголю потрібно ставитися не як до окремої страви, а як до приправи до їжі.
Не купуйте спиртне на стихійних ринках чи в сумнівних придорожніх генделиках. Аби не отруїтися підробкою, уважно читайте етикетку, зверніть увагу на вміст напою та смакові добавки: чим їх менше, тим якісніший алкоголь.
Не пийте натще. Якщо тільки випивати й зовсім нічого не їсти, то зрозуміло, що людина швидко сп’яніє. Тому за кілька годин до застілля обов’язково пообідайте, а ще – випийте 30–50 г горілки або пиво. У такий спосіб алкоголь приєднається до обмінних процесів організму. Також, перш ніж сідати за святковий стіл, можете з’їсти що-небудь жирне, наприклад, шматочок сала чи ложку масла. Це сповільнить дію алкоголю на ваш організм».
На самій же гостині пам’ятайте: не всі продукти сумісні з алкоголем. Їжте більше овочів, зелені, остерігайтеся жирних салатів («Олів’є», «Оселедця під шубою»), а особливо – солодких кремів на тортах і тістечках. Закусуйте горілку солоними огірочками, маринованими помідорами, квашеною капустою, відвареною картоплею, смаженим м’ясом. Не варто заїдати оковиту виноградом, яблуками, сиром або свіжими помідорами – від такого поєднання вам може стати зле. Коньяк поєднують з шоколадом, сиром, горіхами. А от лимон тільки переб’є смак і запах цього напою. Для шампанського ідеально підійдуть фрукти, морепродукти, оливки, сир та біле м’ясо. До вина обирайте закуску залежно від його міцності і кольору. Не запивайте спиртне газованою солодкою водою чи мінералкою: вуглекислий газ швидше розносить алкоголь у крові, тож сп’янієте миттєво. Менш концентрованим спиртне зробить звичайний лід.
Про те, що алкоголю ви на Новий рік таки перебрали, вранці нагадає похмілля. «Універсального засобу від цього стану не існує. А в здорових людей, які дотримуються вищезгаданих правил, узагалі не виникає похмільного синдрому! Сухість слизової, сильний головний біль свідчать про інтоксикацію організму. Це означає, що ви випили більше, ніж хотіли й могли. Голова також може боліти, якщо підвищився тиск».
Якщо при похмільному синдромі людину «тягне» випити чарку-другу горілки чи пиво, – це говорить про те, що у вас є проблема: алкогольна залежність. У такому разі варто звернутися по допомогу до фахівця. Удома ж можна випити капустяного розсолу, трав’яного чаю, з’їсти банан (нормалізує роботу серця і нирок), прийняти контрастний душ. Не варто задовго відлежуватися: краще зробіть зарядку, прогуляйтеся або – займіться сексом! Адже експерти довели: будь-які фізичні навантаження прискорюють обмін речовин, відтак алкоголь з вашого організму буде швидше виводитися.
Андрій 2022-02-04 / 04:26:55
Хіба це християни, які у кожний новий рік вступають з добрячими проміле алкоголю у крові ? Невже Христос так зустрічав би новий рік ?