Закарпаття побило температурні рекорди 1947 року

Минулого тижня наш край охопила просто неймовірна спека. Дійшло до того, що в окремі дні було побито температурні рекорди літа 1947 року, коли в Закарпатті трималися 35° за Цельсієм.

Закарпаття побило температурні рекорди 1947 року

 

Вентиляторний бум

35 градусів у затінку виявилися неабияким випробуванням для людей, однак наразі минулося без великих проблем. За даними працівників ужгородської «швидкої», жителі обласного центру під час спекотних днів себе берегли, тому викликів, пов’язаних із теп¬ловими ударами, перегрівами чи сонячними опіками, у медиків не було. Натомість у приймальному відділенні Мукачівської ЦРЛ зізналися: люди з перегрівами поступали, хоч і небагато. Куди більше проблем виникало з тими, хто вирішив підняти і без того зависокий градус за допомогою алкоголю — таких камікадзе доставляли за останній тиждень у лікарню частіше. 

Медики двох найбільших міст Закарпаття сходилися в одному: найбільш тяжко переносять спеку закарпатці, котрі мають проблеми із серцево-судинною системою, зокрема гіпертоніки, яким часто ставало зле під пекучим сонцем або в задушливих приміщеннях. Загалом же лікарі відзначають, що люди стали грамотнішими в підтримці свого здоров’я у спекотний період, тому за останній тиждень помітного сплеску викликів через спеку медиків у Закарпатті не спостерігалося.

Врятуватися від спеки людям, зокрема, допомагали і сучасні технічні засоби. До прикладу, в магазинах побутової техніки нині спостерігається справжній бум на купівлю вентиляторів та кондиціонерів. Сказати точно, на скільки відсотків зріс продаж такого роду «освіжаючих» пристроїв, в жодному з супермаркетів електроніки не змогли, проте запевнили: вентилятори розпродуються, мов гарячі пиріжки, а найбільше покупців цікавить можливість придбати так звані мобільні кондиціонери, тобто такі, які можна пересувати в приміщенні. 

Цікаво: незважаючи на те, що закарпатці масово вмикали кондиціонери та вентилятори, великого навантаження на електромережу в ці спекотні тижні не спостерігалося. В Мукачівському МРЕМ «Замку» повідомили, що аварій мережі в межах Мукачева за останні 2 тижні не було, а використання великої кількості кондиціонерів у поєднанні з побутовими приладами на загальному стані електропостачання не позначилося, хоча додаткове навантаження, безумовно, є. Звісно, порівнювати його з тим, яке мережа отримує в зимовий період, коли люди вмикають потужні опалювальні системи, не можна, та й слід сказати, що «охолоджувальну» техніку частіше за все використовують у містах, тоді як у селах (особливо в гірських районах) найкращим кондиціонером є свіже гірське повітря. 

Поливати городи — лише з лічильниками 

Натомість сфера водопостачання спеку відчуває куди гостріше. У багатьох населених пунктах Закарпаття рівень води в колодязях упав, найбільше відчувають проблему жителі Мукачівщини із сіл Пістрялово та Лалово, де нестача питної води турбує й в інші пори року. Мешканці цих населених пунктів не можуть дозволити собі не те що городи поливати чи худобу поїти, а й ледве самим помитися. Людям доводиться возити воду цистернами зі свердловини, розташованої під лісом, або носити по кілька разів відрами. 

Однак скаржаться на відсутність води не лише у цих селах. До прикладу, у «Мукачівводоканалі» «Замку» розповіли, що протягом кількох найспекотніших днів до них надходили численні скарги від жителів району вулиць Менделєєва і Ростовської. Люди казали, що з кранів у них тече лише тонюсінький струмінь, а тиску немає взагалі. Працівники водоканалу запідозрили, що мешканці навколишніх вулиць зловживають поливом городів у той час, як робити це без встановленого лічильника суворо заборонено. Наразі підприємство проводить роз’яснювальну роботу, його працівники навіть ходять подвір’ями і попереджають людей про санкції. А для того, щоб забезпечити мукачівців водою, водоканал відкрив додаткові засувки і пустив у мережу більший потік. 

В Ужгороді тиск у мережі теж зменшився, однак дізнатися, як спрацював водоканал та чи були в підприємства якісь проблеми, пов’язані зі спекою, «Замок» не зміг, оскільки на телефонні дзвінки нам не відповідали.  

Звісно, без належного поливу городи закарпатців багатого врожаю не дадуть, однак навіть із достатньою кількістю води виходити свої сільгоспугіддя буде непросто. Вже зараз люди скаржаться, що сонце випалило всі грядки, особливо важко переносять засуху огірки, соняхи та картопля. 

Що ж стосується державних посівів, то, за словами начальника головного управління агропромислового розвитку Івана Паука, найменше від спеки постраждали озимі зернові культури, які на цей період уже дозріли (нині якраз проходить збір врожаю озимих, який, очікується, буде більшим за торішній). Найбільше ж сонце вплинуло на стан ярих зернових, кукурудзу та картоплю, збори яких однозначно будуть меншими за минулорічні.

До нас іде похолодання

Тваринам у спеку теж жилося нелегко, особливо важко її переносила велика рогата худоба. Власники корів не могли не помітити, що надої у цей період впали наполовину, тому намагалися не випускати тварин на пекуче сонце, а в приміщеннях, де утримуються корови, старалися забезпечити хорошу вентиляцію. Нині, коли спека спала, а на пасовищах стало більше вологи, корівки почувають себе набагато краще, але кількість надоїв досі повністю не відновилася.

Між тим, усі, хто важко переносив спекотні дні, можуть зітхнути з полегшенням. Як повідомив начальник відділу метеорологічних прогнозів і гідрометзабезпечення Закарпатського ЦГМ Андрій Золотарьов, у найближчі кілька днів температура повітря стане більш комфортною, а в горах — навіть холодною. Так, у п’ятницю, 13 липня, Закарпаття відпочиватиме після сильних дощів із грозами, градом і шквальним вітром, які пройшли напередодні, а 14-16 липня короткочасні локальні дощі повернуться. Денна температура 12-14 липня буде коливатися в межах 26-28 °С на рівнинах (17-22 °С в горах), а нічні опустяться до 15-18 ° в низинах і 10-15 °С в гірській місцевості.

15-18 липня дощі випадатимуть переважно у горах, на вулиці ж стане ще прохолодніше: на рівнинах вдень до 22-25 °С (вночі —10-14 °С), у горах всього 10-15 °С вдень та 5-10 °С уночі. Поступове потепління синоптики прогнозують із 19 липня. Дощі, нібито, повинні припинитися, а в деяких районах Закарпаття температура закріпиться на цілком комфортній позначці 25-27 °С. Щоправда, така погода спостерігатиметься лише вдень, та й то в низинах. У горах же вдень буде до 12-17 °С, а вночі температура кілька днів триматиметься на позначках 7-12 °С.

Цікаво й те, що шалену спеку останніх 2 тижнів синоптики не вважають аномальною. Андрій Золотарьов зауважив: у попередні роки закарпатське літо вражало й вищими температурами, а абсолютним рекордом спеки у липні є зафіксовані в 1952 році в Ужгороді 39° за Цельсієм. 

Тетяна Літераті

18 липня 2012р.

Теги: спека, лікарі, кондиціонер

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи