Міжгірська РДА так перейнялася звільненням керівника райлікарні, що вже рік не зважає на хворих

Такого на Закарпатті не було давно. Власне, за останні роки годі пригадати, щоб комісія обласної ради виступила на захист незаконно звільненого головного лікаря райлікарні.

Кілька років тому бу­ли хіба звернення-обу­рення усього депутатського корпусу області щодо непогоджених з крайовою владою кадрових призначень зі столиці. А тут – комісія, яку очолює нейрохірург зі світовим ім’ям Володимир Смоланка, се­ред членів якої головні лікарі, провідні фахівці обласних, районних медзакладів – звернулася до голови облради: «Постійна комісія обласної ради вважає, що звільнення В. І. Царя здійснено із порушенням чинного законодавства України і тому просить Вас звернутися до голови обласної державної адміністрації, на підставі статті 43 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», щодо скасування розпорядження голови Міжгірської районної державної адміністрації про звільнення В. І. Царя та до прокурора Закарпатської області з проханням дати оцінку дій керівництва Міжгірської районної державної адміністрації з приводу безпідставного звільнення В. І. Царя та поновлення його трудових прав».

Депутати, розглянувши  звернення жителів Міжгір’я й району, та й особисто багато років знаючи колегу, як повідомила прес-служби облради, відзначили: Василь Іванович Цар – відома в області і за її межами людина; заслужений лікар України; пройшов трудовий шлях від лікаря-хірурга до головного лікаря Міжгірської районної лікарні; обирався депутатом обласної ради третього, четвертого та п’ятого скликань; має заслужений авторитет серед населення Міжгірського району та керівництва області.

Підтримав громаду Міжгірщини та колег депутатів і голова обласної ради Іван Балога. «Надійшло чимало звернень мешканців району, депутатів, де йдеться про неправомірне звільнення головлікаря Василя Царя. Обласна рада використає всі можливі засоби для відновлення законності й справедливості. Ми захистимо інтереси громади», – констатував Іван Балога.

Колеги Василя Івановича, які щодня ділили разом із ним непросту роботу у віддаленому гірському районі, вже опускають руки: і без того ситуація в державі, й медицині зокрема, дуже тяжка, а тут ще й, здавалося б, рідна районна влада діє за принципом: а Баба Яга проти! Лікарі констатують: саме з приходом на посаду голови Міжгірської РДА Василя Щура щодо медзакладу та його керівника розпочалася неоголошена війна.

Останній рік просто немож­ливо працювати, – розповів «Замку» заступник головного лікаря з економічних питань Міжгірської райлікарні Олексій Косиненко. – Жодне питання, особливо пов’язане з грішми, го­ді вирішити. Бухгалтерію нашу ліквідували, нібито зробили так звану централізовану. Але якось див­но: від лікарні забрали, а у відділ охорони здоров’я району не вве­ли. Тільки-но просимо щось оплатити, робиться якраз навпаки. Можете уявити, як купити найпотрібніше, коли лікарня не має рахунку? У травні ми почали підготовку до зими... без копійки коштів! Усі ініціативи, дії, як то кажуть, рубають на корені...

Олексій Сергійович розповідає, що Василь Цар, у 2004 році став головним лікарем Міжгірської райлікарні. Тоді заклад був майже без опалення, дез­інфекційних камер, пральні,  навіть без найнеобхідніших ліків. Буквально не було підрозділу, ланки, яка б не потребувала порятунку, оновлення, налагодження нормальної роботи.

Василь Іванович залучав кош­­ти звідусіль: заклад отримував і пряму субвенцію з державного бюджету, і гроші з обласної скарбниці, і через лінію Червоного Хреста, і завдяки особистим контактам головного лікаря в Австрії та Німеччині.

Насамперед замінили системи опалення, труби, встановили сучасний котел. І район став утричі менше витрачати газу, а в лікарні стало реально тепло. Для молодих спеціалістів-медиків зробили гуртожиток сімейного типу, для ромської громади – ФАП, який дістав схвалення європейських країн як приклад вирішення проблем цієї спільноти. Адже річ не тільки в тому, що там надається медична допомога ромам – одна жінка взялася працювати на цьому ФАПі санітаркою і стала буквально зовсім іншою – відійшла від попереднього способу життя, далеко не найкращого, традиційного серед ромів.

Майже все, що є нині в лікар­ні – ліжка, інструментарій, рентгенапарати, УЗД-обладнання, – залучено завдяки Василю Івановичу. Звели два поверхи поліклініки. В. Цар першим запровадив медикаментозні стандарти, налагодив систему постачання ліків, і при тих самих бюджетних видатках, ніби за помахом чарівної палички, препарати з’явилися. На ті, хай мізерні кошти, які виділялися на харчування хворих, у лікарні вже можна було поїсти. Зробили гаражі, ремонтний бокс, увесь санітарний транспорт дістав, як кажуть, рідну гавань і порт приписки. Нині ж, відколи районна влада поставила за мету позбутися надто активного і дієвого лікаря-господарника, усе знову почало валитися.

Педіатр Людмила Поп нарікає: «Колеги обурені, тривалий час на роботі нездорова атмосфера, люди не впевнені у завтрашньому дні, про медичний заклад постійно мусуються всілякі чутки. Повірте, аж не хочеться, йти працювати, адже постійно ніби натикаєшся на глуху стіну. Дуже обурені мами, які мають діток, хворих на ДЦП: Василь Іванович з року в рік допомагав їм пройти такі потрібні малюкам, але дуже дорогі курси лікування в Трускавці – у клініці доктора Козявкіна. Стільки проблем, а замість того, аби їх спільно вирішувати, медиків, а що найгірше – хворих, втягують у якісь ігри амбіцій, інтриги, політиканство».

Завідувач хірургічного відділення, голова профспілки медичних працівників району Василь Оленин каже, що 2 грудня в райлікарні пройшли збори трудового колективу, всі дуже стурбовані звільненням головного лікаря, скандал вийшов за межі району. А найголовніше, що все це найбільше б’є по недужих, по можливостях, зокрема фінансових, надавати їм медичну допомогу.

Сам Василь Іванович Цар уже з усього цього цирку районного масштабу просто сміється. Розповідає, працював у місті Миколаєві, в обласних закладах, та мусив повернутися до рідного дому, де колись залишилася самотня мама. Ось уже 22 роки в Міжгірській лікарні. Планів та ідей завжди мав багато, але, звісно, вдавалося далеко не все. Реалізація більшості з них впирається в закостенілість державної системи охорони здоров’я. Хіба ж можливо змінити підхід до надання медичної допомоги в окремому районі? Тим більше, якщо це не згори йде вказівка, а з’являється ініціатива знизу.

Намагання позбутися головного медика з боку районної влади і справді нагадують дитячі «войнушки». Заклад пережив чимало всіляких перевірок, весь час на Василя Царя намагалися знайти кримінал. Поширювали чутки. У вересні винесли наказ про догану: мовляв, Цар нічого не робить щодо оптимізації системи надання меддопомоги, хоча ліжковий фонд Міжгірщини останнім часом скоротили відповідно до вимог обласного управління охорони здоров’я. Відтак рішенням суду цей наказ було визнано нікчемним. Згодом районна влада «вліпила» другу догану, третю і... звільнення. Котрусь із доган – нібито за те, що звідкись ще в серпні взявся новий статут лікарні, а наприкінці листопада головному лікарю листом повідомили: мало не протягом двох годин треба здати наявний документ. Новий при цьому навіть не дали подивитися. Третю догану самому «винуватцю» теж не показали, а про звільнення повідомили... через місцеву газету.

Василь Цар знову звернувся до суду. Розповідає, що давно б махнув рукою на все, якби не рідний колектив, який теж опинився на роздоріжжі невідомості, а головне – лікарня, ФАПи, амбулаторії, в які стільки вклав зусиль, часу і власного здоров’я. Це його рідна земля, краяни, яких за два десятиліття знає в районі майже усіх. Останній рік довів, що ламати – не будувати, розвалюється все швидко і дуже часто, на жаль, безповоротно. Принципова позиція Василя Царя, його категоричне «ні!» в серйозних ситуаціях надто вже боляче зачепили амбіції керівника району Василя Щура. Про таких людей кажуть, що готові йти по трупах. На Міжгірщині взялися йти по живих людях – і медиках, і всіх, хто звертається по допомогу, порятунок найдорожчого – здоров’я.

Сергій Попович

21 грудня 2011р.

Теги: Василь Цар, лікарня

Коментарі

руслан 2013-09-27 / 11:50:26
Лобанову:я не знаю хто ти ,но по твоiх словах,ти настоящий ДОЛБОЙОБ!!!

пронь 2012-07-15 / 18:35:08
Пораднику ти вже на своїх преш! Ну ти даєш-нічого святого,ні друзів,ні колег,тільви ви і ще раз ви

ПОРАДНИК 2012-05-26 / 18:29:41
Я маю на увазі не те,що вони бухають,а те що вони як оказалося більше нічого робити невміють,невміли і нехотять вміти.Коли був Цар то вони казали що їм не дають оперувати,а оказалося що їм то і не треба.А де вони п"ють на вулиці чи в лікарні фах лікаря тим не підіймиш.То саме творится і у роддомі коли захворів Настоящий спеціаліст.Кроме видачі довідок чи направлення у лікарню йти С Т Р А Ш Н О!!!

до порадника 2012-05-25 / 22:41:03
мабуть ти маєш на увазі те, шо хірурги міжгірські помали спиваються)))
все міжгіря гудит як міргірські хірурги в тому числі й зять царя дербак у 5 часів рана виламали магазин коло дуба перевділися в баб та приставали до перехожих)))
ти правий це все через те шо царя в лікарні нема, а то б вони собі спокійно бухали в лікарні, в хірургії, а не змушені були шлятися по нічному міжгірю)))

ПОРАДНИК 2012-05-22 / 18:07:12

Ти напевно щурячий соратник,діло в тім, що ще мало і лікарня без Царя, а особливо хірургія,перестане існувати.Люди будуть ходити лиш за направленнями,чи ще за яковісь справков.Хіба як усі лікарі будут ходити разом із начальником медецини урайоні у бікіні, як ЗНАМЕНИТІ ВЕЛИКІ ХІРУРГИ,то тоді таким способом підоймут авторитет лікарні.А названі тобов фамілії,то настоящі ЛЮДИ а не ********** як ти!

до порадника 2012-05-21 / 22:19:11
ти хоть сам віриш в то шо пишеш?
вийди на улицю в міжгірї та поговори з прохожими, на царя уже нихто не ведеться, йому місто з юриком, палапов та шеметом

ПОРАДНИК 2012-05-16 / 15:41:57
Дорогі працівники ЦРЛ і жополизи,ставлю вас до відома що,Цар В.І. найблищим часом буде поновлений на роботі.,ВЕЛИКОГО КОРМЧОГО Васяньку Щура відпрвлять на К О Л И М У,а його оточенню рекомендую запасатися ВАЗЕЛІНОМ !!!

Медпрацівник 2012-03-18 / 15:35:09
Запевняю вас,що дійсно в лікарні все нормально.Всі працюють,воюють тільки Царі.Але на них все менше зважають.Начальник відділу добре керує,головний лікар прилуховується до бажань колективу.Роблять перевірки,контролюють як лікарів так і медсестер.Робота іде.Так що в лікарні все гаразд.Є кучка клоунів,які не знають,що їм робити,до якого берега прилулити,але то мізер колективу .Перемагає більшість,а мала купка людепризирців нікому не поміха.

освіта 2012-03-01 / 23:01:29
А я про статтю. От в статті говориться про досягнення лікарні при Царю.Важко щось опровергнути,бо навірно так воно і є.Але навірно проблема у іншому-у відношенню до людей.Чогось у статті немає про це мови. " Педіатр Людмила Поп нарікає: «Колеги обурені, тривалий час на роботі нездорова атмосфера, люди не впевнені у завтрашньому дні, про медичний заклад постійно мусуються всілякі чутки". А в чому проявляється їхнє обурення? Всі працють і як ходять чутки все там у них нормально.Новий головний лікар керує ,.вроді колектив його прийняв нормально.Був цими днями на медичному профогляді і не замітив,що щось не так,не замітна відсутність Василя Івановича.Висновок такий-треба бути ближчим до людей старатися якось порозумітися.Я не заперечую здобутків Царя,про лікаря не можу сказати нічого недоброго,але щось таки він недоробив ,що як кажуть у своїй хаті вже йому місця нема

міжгірці 2012-02-11 / 15:33:21
лісорубу! Гістю! Не причетай і не скарби!Бо захворієш або щось зламаєш .то все тобі в сто раз віддасся!А як не будеш мати грошей то дадуть тобі лікарі вмерти?Чи не помогли колись твоїм батькам,дітям без грошей? Невже ти думаєш .що всі лікарі лиш чекають твої копійки?Та ти думати не можеш,бо ТИ ЛІСОРУБ!

Лобанов 2012-02-01 / 20:31:58
Ліосруб 2012-01-28 / 09:15:16
Еліто не грузи. без гроший они не мают час на тя й подивит Най їм ся Богочко віддячит за то

Чому всі зациклені на грошах. Чи голодні чужих грошей? Чому лісоруб рахує гроші лікарів? Чому згадує імя Всевишнього. Це нагадує час жовтневої революції, коли " нихто" захотів стати " кимось" , не прикладаючи до цього і капельку зусиль. Заклики до якихось референдумів, переворотів. А той хто пише такі слова хоча б розуміє значення цих термінів. Якщо вам не довподоби місцеві лікарі, то у вас згідно конституції є право обстежуватися та лікуватися у будь-якому закладі охорони здоровя України.Вперед, все в ваших руках. А якщо ви хочете все " на шару" , навіть хотіли б щоб вам ще за це заплатили, що ви " соизволили" зайти до лікаря на прийом, то в житті так не виходить. Чи ви думаєте, що комусь приємно брати ваші подачки? Так я впевнений що хто таке пише, той нікому навіть шоколадки не дасть, а розкаже, що за кожну процедуру по 100 баксів платив.Ви не надавайте на лікарів, бо рано чи пізно до них прийдеться звертатись. І не тому що їм це потрібно, а тому що це потрібно ,чи колись буде потрібно вам, або вашим близьким. Це не ви робите послугу, що перегаром подихаєте в обличчя лікарю, чи покажете свої ноги ,які вже давно не мили, а це вони вам роблять послугу. Навіть не послугу, просто виконують свою роботу. І ніхто не чекає від вас якихось подачок.Просто працюють і робота ця не з легких.Так що поважайте людей в білих халатах, бо вони цього гідні.

Виборці 2012-01-28 / 13:33:33
Шановні жителі Міжгірщини! Невже ми дамо Сморчкову,Щурю і ще декільком випердкам вирішувати долі людей у районі? Наказ депутатам районної ради: негайно оголосити недовіру голові РДА Щурю і провести дератизацію в самій РДА з метою викорінення всього щурячого непотребу,розведеного за такий короткий час у відділах,а особливо у керівництві РДА. У випадку невиконання наказу виборців проведемо референдум щодо розпуску районної ради.

Ліосруб 2012-01-28 / 09:15:16
Еліто не грузи. без гроший они не мают час на тя й подивит Най їм ся Богочко віддячит за то

еліта 2012-01-13 / 17:58:14
Гостю
Чого тоді звертаєтеся до Маряни,Яковича а не йдете в приватні клініки?повторю слова Лобанова-ніхто ні від кого не просить,полікують вас і так,а як хочете віддячитись,то це ваше діло.Але ліпше не давайте,чим говорите в сто раз більше ніж даєте.Чи Маряна та Якович дали комусь померти .не лічили без грошей? Та запевняю вас,що в них найменш спроможні по грошам пацієнти.Та залиште ви лікарів в спокої.а то завтра вам доведеться до них звертатись

Лобанов 2012-01-11 / 19:53:53
Біда що в лікарів така низька зарплата. А для того щоб стати лікарем багато хто витрачає на це половину життя: 3 роки в медучилищі, 6 років університет, 2-3 роки інтернатура, 2- клін.ординатура, 3,5 аспірантура, 4-5-докторантура і ще багато , багато усіляких курсів. В середньому 10-15 років. І це важка праця( звичайно хто до цього ставиться серйозно). Ідіть вчіться, будь -ласка. Здавайте незалежне тестування, вчіть мову та вступайте в закордонні ВУЗи. В даний момент кожна людина може себе реалізувати. Було б бажання.Але хто більш за все пише як йому важко, і що за все треба платити- той найменшого руху не зробить у напрямку свого соціального росту. Менталітет такий: жаловатися на життя , на свою "тяжку долю" і "взяточників в білих халатах". Якщо від щирого серця хворий хоче віддячити лікарю , то нічого страшного в цьому немає.У лікарів є теж сімї,діти, яких треба годувати. Починаючи з часів Гіппократа і донині у всіх країнах без винятку люди платять лікарям і будуть платити. Тільки у якій це формі відбувається??? І я вас запевняю, що без мед.допомоги ви не залишитесь звернувшись до лікаря, ніхто вам не відмовить абсолютно безкоштовно. Тільки ведіть себе адекватно, культурно, не хаміть. І НЕ ДУМАЙТЕ ЩО ВАМ ХТОСЬ ЩОСЬ ДОВЖЕН. Бо за ваше здоровя найперше маєте переживати Ви самі,а лікар у миролюбивій спокійній обстановці повинен лікувати . Ви би хотіли щоб лікар робив на городі, садив,орав, грязь мав під ногтями. " Най знає як простий нарід жиє!". А тоді коли він буде займатися своєю професійною діяльністю, удосконалюватися. Я скажу так : Хто на що ся вчив, той то й має робити." Нема позору в жодній професії,роботі. Тільки треба її виконуваьти з любовю. А не подобається державна медицина- є альтернатива- часні клініки,звертайтесь туди."любой каприз за ваши деньги". Тільки працюють в найкращому випадку там лікарі із звичайних лікарень (підробляють). А зазвичай невдахи, які не змогли влаштуватися, або яких вигнали з державних установ. Так що задумайтесь перед тим як щорсь писати про медицину.

Гість 2012-01-11 / 10:23:25
Біда з Васями, та з другими котрі жиют з біди людської в них, як у мультику "всьо харашо прекрасная маркіза". Пани ся бют, народ бідує. Та в Міжгірю ся чудуют, як кось обийде медогляд без гроши. Даякі дохторі дивлят на тя як на особистого ворога, як їм нич не силуєш. А Якович, Маряна, ще деякі святі Люди! Нич вам не зичу, лиш най Бог дасть усім вам ко за них застає в них лічитися. А житям нинішним задоволені лише взяточники, злодії і проститутки,а більшість людей нашої держави не жиють, а бідують. Спустіть ся на зимлю, циніки та подивіт, як простий народ жиє, та, ще й вас паскуд мусит годовати.

Лобанов. 2012-01-09 / 22:26:13
Депутат із Запереділля 2012-01-08 / 21:01:13Олександр Олександрович відповів, що давно знає і дуже поважає Василя Царя як хірурга, але з ним є проблема як з менеджером.
цилька 2012-01-05 / 22:20:02
Не треба так говорити за Царя,бо хірург він хороший,хоч людина амбіційна,груба але адекватна


Як хтось може давати оцінку його як хірурга, не будучи хірургом , хочаб лікарем з вищою медичною освітою!!! Адекватний тому, що не дивлячись на його бездарну роботу, практично відсутність зору і небажання удосконалюватись у людського організму є така властивість як "видужувати, боротися з хворобою власними захисними силами , імунною системою". Навіть таку грубість, яку він творить здатен перенести верховинський організм. Це небезпечно для здоровя і життя звертатись до такого профана, обстежуватися на його присвоєних УЗД та ендоскопічних апаратах. Кажете що він багатьох вилікував,а що на рахунок скаліченого хлопця, який в 15 років залишився без правої кисті??? Не вмієщ--- відправ в обласну лікарню. Відправив...Но коли??? Коли іншого виходу як ампутація не було. А до цього: " Я ВСЬО РІШАЮ ,ЛІПШЕ МЕНЕ НИТКО в ЗАКАРП..СЕ НЕ ЗРОБИТ. НЕ ПЕРЕЖИВАЙТЕ". А смерть молодої медсестри 30 ти років від банальної жовчокамяної хвороби, вірніше від того що царь зробив . Та багато інших випадків.І ще хтось буде говорити про його адекватність??? Хоча краще б він займався адміністративною роботою, помали на ремонті гаражів відмивав гроші, та не ліз в хірургію Але ні, він мав все контролювати. Скажіть для чого ремонти в гаражі,морзі, кабінетах дочки, коли не можна зайти в інфекцію, терапію, реанімацію, де лежать хворі в крайнє антисанітарних умовах. Відмивав гроші, так уже б хоть каплю користі для людей би зробив,для хворих.

Депутат із Запереділля 2012-01-08 / 21:01:13
Сьогодні, 19 грудня, на підсумковій прес-конференції за результатами року голову ОДА Олександра Ледиду запитали, якої він думки про ситуацію зі звільненням головного лікаря Міжгірської райлікарні Василя Царя і чи втручатиметься у конфлікт.

Олександр Олександрович відповів, що давно знає і дуже поважає Василя Царя як хірурга, але з ним є проблема як з менеджером.

цилька 2012-01-05 / 22:20:02
Не треба так говорити за Царя,бо хірург він хороший,хоч людина амбіційна,груба але адекватна
Щодо недоліків то їх можна найти у кожного,навіть геніального хірурга.Інша мова про людяність,відношення до людей,що в нього чесно кажучи храмає.А що до завідуючого відділення-він дійсно розумний хлоп,і робити все може але йому не давали.

Лобанов 2012-01-05 / 18:51:38
Цар - прийщов у лікарню дуже вдало, коли захворів Курей, а Ілля Іванович прийняв його з відкритою душею.Конкурентів в той час у нього не було. Прийшов із онко закладу, де сидів на прийомі та ендоскопії. не маючи малєйших навиків в хірургії. Шанта його відправляв на всілякі курси, най ся учит хлопець. За що Василько розпустив слухи " Що як тяжко йому, як Шанта йому не дає робити".Да ,Ілля Іванович був авторитарною людиною, але нікому не заважав працювати. Своїх хворих оперував,ні від кого не відбирав, не забороняв.... а що ж діяв Цильо з Лозянського ?. Шанта го прийняв немитого тупого чиряника необразованого, ще дотепер носив свій светер " БОЙС". Якісь елементарні маніпуляції навчився робити, що уже років 20 не дозволив би собі зробити любий поважаючий себе хірург.Не можна пускати в операційну неадекватну, незрячу людину. Є завідуючий відділення, нормальний хірург, та інші колеги повинні це припинити.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи