На Закарпатті домівкою для трьох сотень хворих служать казарми з минулого століття

Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат – рідний дім для 300 осіб, що мають відхилення в психіці. Правду сказати, сторонній людині морально важко перебувати в його стінах. А специфічний запах, яким тхне з кімнат, не дозволить довго там затриматися.

Родичі приїжджають на свята
 
Так сталося, що для одних цей заклад – домівка, для інших – щоденна робота, котра полягає в догляді за хворими. Працівників у штаті 200 – техперсонал і медики. "Вік наших підопічних – від 18 років і вище, – розповідає в.о. директора Тур'я-Реметівського психоневрологічного інтернату Марія Гаджега. – Поділені вони на групи: від 18 до 35, від 35 до 60 і після 60 років". Із 300 жителів 110 таких, що не можуть рухатися. Цілком лежачих в інтернаті пятеро.
 
Потрапляють люди до закладу за направленням Управління соціального захисту, якщо їх фізичну неповносправність підтвердили в психлікарні. Цього року в інтернаті четверо новачків.
 
До когось родичі приїжджають, а хтось їх не має зовсім. Спеціальних прийомних днів у закладі немає: коли близькі до когось навідалися, тоді їм тут і раді. За спостереженням працівників, зазвичай найбільше люду приїжджає у Різдвяні та Великодні дні. А кому з мешканців дозволяє здоров'я, того з інтернату на кілька тижнів відпускають додому.
 
Коли журналіст "Замку" навідався до соціального закладу, більшість мешканців прогулювалася подвір'ям. Якраз, пояснила пані Марія, очікували на лис­тоношу.
 
Мешканці мають пенсію, але отримують тільки її чверть – решту стягує держава як плату за утримання. Гроші витрачають у місцевих магазинах.
 
Кілька чоловік одразу, бачачи мене – сторонню людину, люб'язно вітаються. Дехто просить сфотографувати. 60-річний Іван Іванович, дізнавшись, що біля нього журналіст, скаржиться на свою доньку. Мовляв, це вона його відправила сюди. А будинок у Виноградові продала. На питання, чи подобається йому в закладі, відповідає по-філософськи: подобатися мусить.
 
31-річний Іван живе в інтернаті уже 2 роки. На дозвіллі малює картини, котрими прикрасили бібліотеку закладу. Чоловік каже, що на один твір йому треба 2 дні. Родичі Івана живуть у Хусті. На жаль, у чоловіка сумний привід їх відвідати – днями помер його батько. Тож Іван збирається в дорогу. А щодо інтернатів, каже, найбільше йому сподобалося жити таки не в Тур'я-Реметівському, а у Виноградівському (тамтешній заклад розрахований на хлопців до 18 років, детально про нього "Замок" писав у № 29 від 29.07. 2010. – Ред.).
 
Для тих, хто любить почитати, в інтернаті працює бібліотека. "У нас є книги про війну, детективи, історичні романи, фантастика, – розповідає культорганізатор закладу Марія Мешко. – Літературу нам подарували з сільської бібліотеки, держава книги не купувала вже досить давно".
 
Тож хто з мешканців хоче, має можливість поринути у світ письменства. А ще в інтернаті, як і в інших таких закладах, лікують працею. Так, мають своє тваринне й городне господарства. Тримають кілька корів, раніше сіяли озимину. Правда, тепер не будуть – вирішили, що краще навесні вкинути у ріллю ячмінь і кукурудзу.
 
Стіни плачуть... за ремонтом
 
Що одразу впадає в око сторонній людині в інтернаті, то це вигляд приміщень. Стіни будівель предавно не бачили ремонту, є проблеми й з каналізацією. Воно й не дивно: адже ці приміщення побудовані ще в минулому столітті як казарми для угорської армії. Один із корпусів, розрахований на близько 70 чоловік, взагалі закритий – стоїть, як то кажуть, без вікон, без дверей – потрібен капітальний ремонт. Тож виникає й проблема скупченості – в одній кімнаті іноді тісниться й 5 чоловік.
 
 Разом із тим на деяких корпусах уже поміняли вікна на плас­тикові, за державні гроші відремонтували їдальню, зокрема й дах. А голландська організація допомогла оновити кухню. Тож тепер принаймні місце харчування виглядає по-європейськи. Чого, на жаль, не скажеш про інші корпуси.

 

Як прокоментував "Замку" начальник головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА Віктор Мацола, питання ремонту в закладі справді актуальне. Нині готують проектно-кошторисну документацію. Якщо депутати облради її затвердять, то вже наступного року в бюджеті шукатимуть відповідні кошти. Поки що конкретної цифри немає, але в соцзахисті кажуть: на ремонт потрібні мільйони. Чи знайдуть їх у бюджеті наступного року, поки ніхто говорити не береться.
 
До слова, про те, що умови в закладі далекі від ідеальних, наголосив і представник голландської організації Ерік Блюмкольк, коли зустрічався з керівництвом ОДА. Сам пан Блюмкольк улаштував для працівників інтернату тренінг, як краще працювати з людьми, котрі мають психоневрологічні відхилення. А ще радує, що голландці допоможуть побудувати каналізацію для одного з корпусів. Це вирішить проблему антисанітарії.
 
Між іншим, автор матеріалу побував у подібному закладі для людей із психоневрологічними захворюваннями в польському місті Колобжег. Як там і як у нас – небо і земля. У сусідній країні діє спеціальне "Товариство сприяння особам із розумовою неповносправністю", котре опікується такими закладами. Так-от у польських, на відміну від українських, одночасно живуть і дорослі, і діти, чоловіки і жінки. У кімнатах мешкають по двоє – там охайно прибрано, стіни розмальовані в легкі тони, у кожній кімнаті є телевізор, холодильник, душова. Прямо у цьому закладі молодші малюють картини, ліплять скульптурки, займаються різьбою по дереву та іншими видами художнього мистецтва. Старші ж працюють у швейному цеху або в друкарні. Спілкування з мешканцями польського інтернату переконало, що вони більш соціально адаптовані, ніж такі ж люди в українських інтернатах.
 
Дуже хочеться, аби найближчими роками й Україна могла похвалитися, що в наших психоневрологічних закладах умови принаймні схожі на європейські.
 
Ярослав Гулан, фото автора
09 листопада 2011р.

Теги: психоневрологічний, інтернат

Коментарі

співчутливий 2011-11-09 / 19:54:00
Боже праведний, поможи цим людям. Більше нема кому. Ті, хто мав би зробити умови для справді дуже уразливих людей, набивають свої домівки, гризуться через авто у 100 тисяч долярів, скажені.
Де ж Ви дивитеся, напомажені "властелини", на конкурси дівок по "Камелотах" і іже? Прости, Господи.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи