Грітися газом або електрикою. Це вирішують мукачівці. А на боржників чекає суд

У Мукачеві, так само як і в Ужгороді, теплопостачальне підприємство по вуха у боргах, а більшість жителів уже встановили у своїх домівках індивідуальне опалення. Саме так обігрівати квартиру для людей виходить дешевше і якісніше. Тож, подавати тепло у батареї із централізованих котелень, як за часів СРСР, у Мукачеві, як і в обласному центрі, з цієї зими не будуть.

Грітися газом або електрикою. Це вирішують мукачівці. А на боржників чекає суд

То чи готове місто над Латорицею до принципово нового опалювального сезону? "У лікарні,  школах, дитсадках та інших місцевих бюджетних установах жодних проблем із опаленням не повинно виникнути, – запевнив "Замок" заступник міського голови Мукачева Михайло Лабош. – Усі ці заклади мають власні автономні котельні. Їх у Мукачеві близько 50-ти". За підрахунками мерії, місто, завдяки тому, що подає тепло з міні-котелень, а не централізованих, економить 8 мільйонів гривень щорічно. Хоча б тому, що їх технологічно легше запускати і вимикати залежно від погоди.
Подбали у Мукачеві і про енергозберігаючі технології. Так, у районній лікарні уже працює спеціальна котельня, яка із теплової енергії виробляє ще й електричну.

Нині усі міні-котельні міста, каже Михайло Михайлович, готові до експлуатації, їх обслуговуватимуть спеціально підготовлені опалювачі.

Більше проблем у Мукачеві, що природно, з індивідуальним опаленням у квартирах багатоповерхівок. По-перше, найближча зима стане тестом для газових та електричних мереж міста – чи витримають вони навантаження. По-друге, вічна тема – як бути людям, котрі просто не мають грошей на індивідуальне опалення.

Щодо першого, то міська влада тісно співпрацює як з електриками, так і з газовиками, аби виявляти у мережах збої і вчасно їх ліквідовувати. Також Мукачево, як і Ужгород, має отримати гроші на заміну газопідвідних труб – аби ті більше пропускали блакитного палива до осель. Кошти повинні надійти із державного бюджету – адже саме на прикладі нашого краю Президент України, як відомо, захотів побачити, як це зимувати без централізованого опалення.

Щодо другого, то, наголошує Михайло Лабош, перехід на індивідуальне опалення у квартирах – просто вимушений крок, адже теплопостачальне комунальне підприємство "Мукачівтепло" оголошено арбітражним судом банкрутом. Відтак цього опалювального сезону, зважаючи на борги перед газовиками, воно б у будь-якому випадку не могло працювати. Своє відіграв і факт, що власники близько 80 % квартир Мукачева з власної ініціативи встановили у домівках автономні газові або ж електричні системи обігріву. Подавати тепло у 20 % квартир просто не рентабельно та й недоцільно. Тому міська влада і прийняла остаточне рішення – централізованого теплопостачання у місті над Латорицею більше не буде.

"За нашими підрахунками, – каже Михайло Лабош, – у Мукачеві підключеними до системи централізованого теплопостачання лишаються квартири близько 5 тисяч сімей. Тож міські депутати прийняли рішення – допомогти соціально незахищеним верствам населення у встановленні індивідуального опалення". Обранці вже затвердили 14 категорій населення, які мають право на таку субвенцію. На найближчій сесії кількість пільгових категорій планують збільшити.

Як відомо, в Ужгороді міська влада самостійно встановлює електроопалення у квартирах найбідніших людей. У Мукачеві пішли іншим шляхом. Зважаючи на те, що людина сама має право вибирати, бути у її оселі електро- чи газоконвектору або ж котлу, тут вирішили надавати людям матеріальну допомогу. А вже власник помешкання має визначитися: чи докласти своїх грошей і придбати газове обладнання, чи купити собі електричне. Останнє значно дешевше за газове і, в принципі, вкластися у суму від міської ради можливо. Так, власник 1-кімнатної квартири отримує 3 тисячі, 2-кімнатної – 3,5 тисячі, 3-кімнатної і більше – 4 тисячі гривень.

На сьогодні вже майже 400 мукачівських сімей отримали матеріальної допомоги на суму півтора мільйона гривень. А самому Мукачеву для цього із обласного бюджету надійшло 3 мільйони сімсот тисяч гривень. Техумови на опалення пільговим категоріям населення тут також видають безкоштовно.

Є й одна важлива умова, за якої у місті над Латорицею надають матеріальну допомогу. Це відсутність боргу перед КП "Мукачівтепло" та іншими комунальними підприємствами. До слова, у мерії кажуть: борги перед підприємством ніхто списувати не буде – їх повертатимуть через суд.
Щодо людей, котрим не передбачена матеріальна допомога, то їм доведеться подбати про тепло за власний кошт. Спеціальних погоджень на встановлення індивідуального опалення від міської влади у Мукачеві не потрібно, а лише дозвіл на це від газовиків або ж електриків. Щодо монтажу обладнання, то в мукачівській мерії наполегливо закликають: мовляв, користуйтеся послугами лише тих фірм, які мають ліцензію і дозвіл на відповідні роботи. Втручання у комунікації непрофесіоналів, надто – у газові мережі, може закінчитися плачевно.

Олександр АЩЕКА

21 вересня 2011р.

Теги: електрика, газ, теплопостачання

Коментарі

папа 2011-09-21 / 18:55:00
Хай пан Лабош за ті кошти спробує встановити опалення собі додому...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи